Passief inkomen opbouwen: je hoort er veel ondernemers over praten en dan klinkt het net alsof ze slapend rijk worden. Maar wat is passief inkomen nou precies? Is het ook voor jou mogelijk om een inkomstenstroom op te bouwen waar je niet (hard) voor hoeft te werken? En hoe pak je dat dan aan? Ik geef je in dit artikel tips over hoe je passief inkomen kunt genereren uit je website.

 

Medio september 2021 stond ik met een interview op de website van het Algemeen Dagblad. De kop boven het artikel was: “Zij verdienen geld zonder er echt voor te werken.” Samen met nog een paar anderen werd ik geïnterviewd over originele manieren om geld te verdienen zonder dat je er op dat moment actief voor aan het werk bent.

Slapend rijk worden met een knipoog, noem ik dat ook wel. Want echt slapend rijk word ik nou ook weer niet van mijn passieve inkomstenstroom, maar soms verdien ik wel geld terwijl ik aan het slapen ben – en in sommige maanden is het ook best veel.

In mijn geval verdien ik vooral passief inkomen met de online pubquizzen die ik verkoop, als extra ‘businessje’ naast mijn eigenlijke bedrijf: waarin ik zelfstandig ondernemers leer hoe zij via Google veel meer klanten naar hen toe laten komen. Ook zijn er nog een paar andere manieren waarop ik passieve inkomsten uit mijn website haal. Om je op ideeën te brengen vertel ik je daar zo meer over.

 

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is al het geld dat je verdient zonder dat je er (op dat moment) actief voor aan het werk bent. Zelf vind ik de naam ‘passief inkomen’ een beetje misleidend, want voor vrijwel alles dat onder deze benaming valt is het niet zo dat het helemaal vanzelf naar je toe komt. Er zit bijna altijd wel enige vorm van werk in.

In mijn eigen voorbeeld van de online pubquizzen moet ik bijvoorbeeld de quiz eerst wel maken voordat ik ‘m op de automatische piloot kan verkopen. Er gaat eerst tijd en werk in zitten, daarna pas volgt het ‘passieve inkomen’. Schaalbaar inkomen is daarom misschien wel een betere benaming.

Passief inkomen kun je op allerlei verschillende manieren verdienen. Bijvoorbeeld door het aankopen en verhuren van vastgoed, door te beleggen in aandelen en crypto, enzovoort. Hoewel ik sinds begin 2021 wel een beetje aan het beleggen ben, zijn deze vormen van passief inkomen niet mijn expertise. Ik ga het daarom in het vervolg van dit artikel vooral hebben over hoe je een passief inkomen kunt opbouwen via het internet, en dan specifiek uit je website.

 

Ideeën voor het opbouwen van passief inkomen uit je website

Om echt een passief inkomen uit je website te genereren is het belangrijk dat je de vaardigheid beheerst om je website – of op zijn minst een pagina of blog op je website – goed te laten scoren in Google. Dat zorgt er immers voor dat mensen jouw website volledig uit zichzelf kunnen vinden, gaan bezoeken en bij je kunnen kopen.

Andere manieren om bezoekers naar je website te laten komen zijn er natuurlijk ook, maar die kosten ofwel tijd (bijvoorbeeld je website onder de aandacht brengen op social media), ofwel (veel) geld (bijvoorbeeld in de vorm van advertenties). Je websitepagina of blog goed vindbaar maken in Google zorgt ervoor dat dingen op de automatische piloot gebeuren en je dus écht passief inkomen verdient.

Er zijn twee vormen van passief inkomen genereren uit je website die ik zelf toepas en die ik jou ook aanraad, omdat ze lekker laagdrempelig zijn en daarmee voor iedereen haalbaar: affiliate marketing en het op de automatische piloot verkopen van jouw eigen producten/diensten.

 

Passief geld verdienen met affiliate marketing

Bij affiliate marketing is het zo dat jij producten of diensten van anderen – meestal producten of diensten die je zelf ook gebruikt en waar je oprecht enthousiast over bent – via jouw website onder de aandacht brengt. Je doet dit dan dus als affiliate, oftewel: als een soort ambassadeur van het betreffende aanbod. Je kunt dit alleen doen voor bedrijven die werken met affiliates. Als je meer wilt weten over hoe affiliate marketing precies werkt en hoe jij het kunt inzetten, lees dan zeker ook dit blog dat ik daar over schreef.

Passief inkomen verdien jij met affiliate marketing zodra iemand op jouw website op een affiliate link klikt en vervolgens via die link het betreffende product of de genoemde dienst koopt. Het geld dat je zo verdient wordt ook wel een commissie genoemd.

Zelf verdien ik op deze manier commissies als iemand via een link van mij het websitethema Divi aanschaft waar ik ambassadeur van ben of als iemand met dezelfde online leeromgeving als ik gaat werken, namelijk met Huddle. Kijk hier maar eens hoe ik een blog over Huddle heb geschreven dat mij passief inkomen in de vorm van affiliate commissies oplevert.

Of ik hier slapend rijk van word? Nou nee, dat niet bepaald. Maar ik verdien met affiliate marketing wel ongeveer duizend euro passief inkomen per jaar. Toch mooi meegenomen als je bedenkt dat het gratis geld is dat binnenkomt via blogs die ik eenmalig heb geschreven en waar ik verder niet of nauwelijks meer naar om hoef te kijken.

Zie jij niet direct hoe je met affiliate marketing een passief inkomen uit je website kunt opbouwen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om affiliate te worden van Bol.com. Zij hebben zo’n breed aanbod aan producten dat er bijna altijd wel een combinatie te maken is met jouw bedrijf en/of interesses. Zo kun je lekker een beetje spelen met het opbouwen van je eerste passieve inkomen.

 

Passief inkomen opbouwen met eigen producten

Ook met een of meer van je eigen producten kun je een mooi passief inkomen genereren. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat jouw aanbod iets is waar mensen al (veel) naar zoeken in Google. Dat is een groot voordeel dat ik heb met mijn online pubquizzen: op de zoekterm ‘online pubquiz’ wordt 6.600 keer per maand gegoogeld.

Heb je een product waarnaar veel gegoogeld wordt? Zorg dan dat je een sterke aanbodpagina schrijft waarin je alle woorden en woordcombinaties verwerkt die mensen die naar jouw aanbod op zoek zijn zouden kunnen intypen in Google. Zorg dat die woorden in je kopjes en tussenkopjes staan, dat je ze als zoekwoord meegeeft aan je foto’s en dat ze op andere belangrijke plekken op je pagina staan. Dat zorgt er immers voor dat jouw websitepagina in Google boven komt drijven.

Zelf heb ik op deze manier in 2020 en 2021 samen meer dan tweeduizend pubquizzen verkocht. Ook een aantal van mijn kleinere online trainingen verkoop ik zo op de automatische piloot via mijn website (al gaat het daar niet zo hard als bij de online pubquizzen, simpelweg omdat er minder naar gegoogeld wordt).

 

Is het opbouwen van passief inkomen uit je website voor iedereen mogelijk?

Mijn antwoord daarop is een volmondig ja. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden en het is zo laagdrempelig om er mee te beginnen dat ik zeker weet dat jij het ook kan. Begin gewoon met lage verwachtingen, zie het al als een mooie mijlpaal als het je lukt om 10 euro aan passief inkomen uit je website te verdienen. Want ja, met die gedachte ben ik ook begonnen. Als dat eenmaal gelukt is, kun je van daaruit verder gaan opschalen en krijg je daar waarschijnlijk vanzelf meer ideeën voor.

Het belangrijkste als je passief geld wilt verdienen uit je website: zorg dat je weet of leert hoe je een pagina of blog op je website goed laat scoren in Google. En als je daarbij hulp kunt gebruiken: vraag dan mijn gratis checklist Bereik snel en simpel jouw klanten in Google aan of doe mee aan mijn training Schrijf blogs die klanten bereiken.

 

Verdien jij al passief inkomen uit je website? Laat het hieronder even weten.