fbpx

Geld verdienen zonder dat jij er zelf veel omkijken naar hebt: dat is toch heerlijk? In een notendop is dat wat affiliate marketing is. Bij deze vorm van marketing breng jij namelijk de producten of diensten van andere bedrijven onder de aandacht en word je daarvoor beloond door middel van commissies. In dit artikel leg ik je uit wat de betekenis van affiliate marketing is en hoe je er veel geld mee kunt verdienen, zeker als je een beetje vaardig bent in het scoren in Google.

 

Wat is affiliate marketing?

Het basisprincipe van affiliate marketing is dat jij producten van andere bedrijven onder de aandacht brengt en daarbij financieel beloond wordt op het moment dat iemand via jou dat product koopt. Hierbij maak je gebruik van zogenaamde affiliate links: links waarin een stukje code verwerkt zit en die leiden naar het product waarvoor jij affiliate bent. Jij deelt deze links, bijvoorbeeld in een mail of op je website, en als iemand op zo’n link klikt en vervolgens het product koopt, dan is die verkoop naar jou te herleiden en krijg jij dus een commissie, oftewel: een (meestal) financiële beloning.

In Amerika is affiliate marketing al langer razend populair en ook in Nederland is het anno 2020 steeds meer in opkomst. Zelf doe ik sinds 2019 op een wat serieuzer niveau aan affiliate marketing. Het is vooral interessant om hiermee aan de slag te gaan als je nog geen eigen aanbod hebt of sowieso geen zin hebt om eigen producten te ontwikkelen, als het je heerlijk lijkt om zelf geen klantenservice te hoeven doen en/of als je op zoek bent naar een extra inkomstenstroom zodat je inkomen stabieler wordt en jij minder afhankelijk wordt van één of twee bronnen van inkomsten.

 

Hoe te beginnen met affiliate marketing?

Mijn persoonlijke mening is dat je alleen affiliate moet willen zijn voor producten die je zelf gebruikt en waar je oprecht enthousiast over bent. Die producten kunnen variëren van boeken tot cursussen en van software tot handige tools en apparaten: denk bijvoorbeeld aan je favoriete microfoon, stappenteller of keukenmachine.

Om te kunnen starten met affiliate marketing moet je je eerst aanmelden als zogenaamde affiliate partner. Sommige bedrijven hebben hun eigen affiliate programma, anderen hebben hun affiliate marketing ondergebracht in een overkoepelend affiliate programma. Bekende voorbeelden in deze laatste categorie zijn onder andere Daisycon, Tradetracker en Paypro. Hier meld je je eerst aan voor het affiliate programma als geheel en kun je vervolgens kiezen voor welke bedrijven jij producten wilt promoten. Bij bedrijven met een eigen affiliate programma meld je je daar rechtstreeks aan. Bekende voorbeelden van zulke bedrijven zijn Bol.com en Amazon.com.

Waar je je ook aanmeldt, houd er rekening mee dat je altijd een kleine toelatingsprocedure moet doorlopen. Meestal stelt dat niet veel voor en ontvang je binnen 24 uur een mailtje dat je bent toegelaten als affiliate. Krijg je toch een afwijzing, vraag dan zeker even door naar de reden: in veel gevallen is het iets dat makkelijk op te lossen is of op een misverstand berust.

Nog een andere manier om te beginnen met affiliate marketing is om rechtstreeks afspraken te maken met een andere (zelfstandig) ondernemer. In Amerika is het bijvoorbeeld in de online coaching al heel gebruikelijk dat verschillende ondernemers elkaars cursussen promoten op basis van affiliate marketing. In Nederland staat dit anno 2020 nog in de kinderschoenen, maar is het wel steeds meer in opkomst. Affiliate marketing software zoals die van Autorespond en Plug and Pay van de IMU maken dit ook technisch steeds eenvoudiger. Zelf ben ik (als gebruiker van de software van Autrespond) daarom nu ook kleine stapjes aan het zetten om met affiliates te gaan werken voor mijn Lanceer je Succes Bootcamp en de training Continu klanten uit je website.

 

Geld verdienen met affiliate marketing: hoe werkt dat?

Meestal word je als affiliate uitbetaald in geld, al kan dat soms ook in de vorm van bijvoorbeeld cadeaubonnen zijn. Dit staat altijd goed aangegeven op het moment dat jij je als affiliate aanmeldt. Wil je voor internationale producten affiliate worden, houd er dan rekening mee dat je vaak in dollars uitbetaald wordt en het dus handig is een Paypal-rekening te hebben. Zelf word ik bijvoorbeeld in dollars uitbetaald door Elegant Themes, het bedrijf waar ik affiliate ben voor mijn websitethema Divi.

Geld verdienen met affiliate marketing doe je dus met behulp van de zogenaamde affiliate linkjes. Dit zijn linkjes die je krijgt van het bedrijf waar je affiliate voor bent en die rechtstreeks leiden naar het product dat jij namens dit bedrijf promoot. In zo’n link zit een stukje code verwerkt waardoor een verkoop te herleiden is naar jou. Aan zo’n link wordt meestal ook een zogenaamde cookietijd meegegeven. Dat wil zeggen dat jij niet alleen beloond wordt als iemand op jouw link klikt en direct een aankoop doet, maar ook als de daadwerkelijke aankoop in de dagen, weken of maanden (maar net wat er ingesteld is) gedaan wordt.

De meeste bedrijven betalen hun affiliates uit op het moment dat zij voor een bepaald bedrag aan commissies verdiend hebben. Bij Divi bijvoorbeeld krijg ik uitbetaald als ik voor 200 dollar aan commissies verdiend heb, maar bij Bol.com al als ik 10 euro verdiend heb. De uitbetaling gebeurt meestal aan het begin van een nieuwe maand.

 

Hoeveel geld valt er te verdienen met affiliate marketing?

Op deze vraag kan ik twee antwoorden geven. Ik begin even met de vraag hoeveel commissie je per verkoop krijgt. Dit varieert van bedrijf tot bedrijf en van product tot product. Bij Bol.com bijvoorbeeld krijg ik 6 tot 8 procent commissie voor iedere verkoop. Koopt iemand via mijn productlink een boek van 20 euro, dan verdien ik daar dus 1,20 euro mee.

Het leuke is dat als diezelfde persoon tegelijk ook nog iets anders koopt bij Bol.com, iets waar ik verder helemaal geen promotie voor maak, ik daar ook hetzelfde percentage commissie over krijg. Koopt diegene dus ook nog voor 80 euro aan andere producten, dan krijg ik daar nog eens 4,80 euro voor. Nee, daar word je niet meteen rijk van, maar als je er verder niets voor hoeft te doen is het wel mooi meegenomen. Het internationale Amazon.com werkt overigens met een vergelijkbare beloning.

Soms is de commissie ook een stuk hoger en loopt deze op tot wel 50 procent. Zo ben ik bijvoorbeeld affiliate voor de Course Creators Bootcamp, een training van mijn favoriete internationale coaches Josh en Jill Stanton. Daar word ik beloond met 50 procent commissie als iemand via mij een Bootcamp-ticket aanschaft. Ook bij Divi, het websitethema van Elegant Themes, is de beloning 50 procent.

De tweede vorm van antwoord die ik op bovenstaande vraag kan geven is natuurlijk of je ook rijk wordt van het doen aan affiliate marketing. Ja, dat kan zeker. Van mijn bovengenoemde coaches Josh en Jill weet ik dat zij er zelfs tonnen per jaar mee verdienen. Voor mijzelf is het eerder een leuke bijverdienste, naast de inkomsten die ik al haal uit het geven van mijn cursussen. In weken dat ik wat tijd over heb gebruik ik die om goede affiliate blogs te schrijven of bestaande artikelen op mijn website te verbeteren. Zo groeit mijn inkomstenstroom uit affiliate marketing langzaam maar zeker.

 

Je website slim inzetten om inkomsten te halen uit affiliate marketing

Natuurlijk kun je jouw affiliate links onder de aandacht brengen van familie, vrienden en bevriende collega’s. Dat doe je dan bijvoorbeeld via de mail of op social media. Nog slimmer is het als je op je website blogs schrijft waarin je jouw bezoekers enthousiast maakt voor het betreffende product en daar dan affiliate links in verwerkt. Zeker als je bedreven bent in het goed vindbaar maken van zulke blogs wordt het erg interessant, omdat je dan ook veel mensen van buiten je eigen netwerk kunt bereiken – door de kracht van Google te benutten.

Ik heb hier bijvoorbeeld gebruik van gemaakt door goede Google-proof reviews te schrijven over Divi en over Huddle, de software die ik gebruik voor mijn online leeromgeving. In die blogs heb ik mijn affiliate links verwerkt, in combinatie met slimme zoekwoorden waarvan ik weet dat mensen die deze producten willen gebruiken er naar zoeken. Alles wat ik aan mijn klanten leer in mijn eigen training Continu klanten uit je website komt bij het schrijven van deze blogs goed van pas.

 

Affiliate marketing inzetten: een voorbeeld

Een voorbeeld van hoe je affiliate marketing slim inzet is het schrijven van een blogartikel waarin je een aantal van je favoriete boeken op een rijtje zet. Ik heb hier bijvoorbeeld een blog geschreven over mijn 7 favoriete boeken voor ondernemers. Bij dat artikel staan linkjes naar de betreffende boeken op Bol.com. Doordat ik affiliate ben bij Bol.com krijg ik een commissie als iemand via zo’n linkje één van mijn 7 favoriete boeken koopt – en dus ook, zoals ik net schreef, als diegene iets anders koopt.

 

Meer leren over affiliate marketing?

Omdat ik niet alleen mezelf, maar ook mijn klanten een mooie extra stroom aan inkomsten gun, heb ik een bonusworkshop over geld verdienen met affiliate marketing toegevoegd aan mijn training Continu klanten uit je website. Zo doe je niet alleen inspiratie op om te starten met affiliate marketing, maar heb je ook meteen een slim stappenplan bij de hand om blogs te schrijven rond de producten waar jij affiliate van wordt – en om voor die blogs veel bezoekers te trekken. Kijk even hier als dit klinkt als een training die interessant is voor jou.