fbpx

MIJN FAVORIETE ONLINE BUSINESS TOOLS WAAR JE NIET ZONDER KUNT OM JE BEDRIJF TE STARTEN OF TE LATEN GROEIEN

 

Om online te ondernemen heb je niet veel nodig: een website en een aanbod en je bent klaar om te ondernemen. Maar als je eenmaal begonnen bent als ondernemer blijken er toch tal van zaken te zijn die je nodig hebt voor jouw bedrijf. In dit artikel laat ik je zien wat mijn eigen favoriete tools, boeken, software en andere handige zaken zijn om je bedrijf te starten en verder te laten groeien.

 

WEBSITE

In de bijna 15 jaar die ik nu ondernemer ben heb ik afwisselend zelf mijn website gemaakt of dat laten doen door een websitebouwer. Als ik zelf een website ging bouwen vond ik het altijd één van de lastigste dingen om een mooi en functioneel thema uit te zoeken. Totdat ik Divi van Elegant Themes ontdekte, het WordPress-thema waarmee ik deze website gebouwd heb.

Divi is echt een WordPress-thema voor dummies. Het werkt zo makkelijk dat iedereen – ook als je geen of weinig technische kennis hebt – er mee uit de voeten kan. Divi is als het ware een blokkendoos: jij hoeft alleen maar de blokjes (zoals een stukje tekst, een foto, een recensie, enzovoort) op de goede plek op je website te zetten.

Klik hier als je meer wilt weten over Divi.

(Ter info: als jij ervoor kiest om Divi ook te gebruiken en je schaft het via deze link aan, dan krijg ik daar een commissie voor. Dit beïnvloedt natuurlijk op geen enkele manier mijn mening over Divi).

 

E-MAILMARKETING

Om mijn nieuwsbrieven en andere mails namens mijn bedrijf te versturen maak ik gebruik van Autorespond. Eerder heb ik ook met de gratis versie van Mailchimp gewerkt, en als je een kleine e-maillijst hebt en/of niet zo vaak nieuwsbrieven verstuurt, dan kun je daar prima mee uit de voeten. Autorespond, een betaald systeem voor e-mailmarketing, heb ik gekozen omdat het een stuk uitgebreider is. Zo kan ik hiermee makkelijk een serie e-mails inplannen en inschrijvers in groepen indelen aan de hand van hun interesses. Ook is de helpdesk helemaal in het Nederlands, omdat Autorespond een Nederlands bedrijf is.

Een extra dienst van Autorespond is de Shoppingcart, waarmee je automatische betalingen op je website mogelijk maakt en je klanten dan ook automatisch mails met informatie over hun bestelling ontvangen. Ook de Shoppingcart gebruik ik sinds 2017.

Klik hier als je meer wilt weten over Autorespond.

 

SOCIAL MEDIA AFBEELDINGEN

Voor het maken van afbeeldingen voor mijn social media accounts op Facebook en Instagram kan ik niet zonder Canva. Je kunt er supermooie afbeeldingen maken of je eigen foto’s bewerken, bijvoorbeeld door er tekst op te plaatsen of een collage van te maken. Canva heeft een betaalde en een gratis versie. De gratis versie heeft zo veel mogelijkheden dat het wat mij betreft niet nodig is de betaalde versie aan te schaffen.

Klik hier als je meer wilt weten over Canva

 

VIDEO’S

Als ik mijn online lessen maak, dan maak ik regelmatig gebruik van Screencast-o-Matic. Dit is een handig en goedkoop programmaatje waarmee je opnames maakt van je beeldscherm. Intussen kun je dan iets vertellen bij wat je op je computer laat zien. Screencast-o-Matic neemt dan tegelijk het beeld en het geluid op.

Klik hier als je meer wilt weten over Screencast-o-Matic.

 

Om mijn video’s online toegankelijk te maken gebruik ik vooral Vimeo. Natuurlijk is er ook YouTube, maar Vimeo biedt meer mogelijkheden om je video’s af te schermen of te beveiligen met een wachtwoord. Dit is bijvoorbeeld handig als het om lesmateriaal van een betaalde online cursus of training gaat, als je een challenge organiseert of als je om een andere reden niet wilt dat iedereen zomaar je video’s kan bekijken.

Klik hier als je meer wilt weten over Vimeo.

 

ONLINE WORKSHOPS

Ik ben dol op het geven van online workshops. Daarvoor maak ik gebruik van zogenaamde webinar software. Er is veel verschillende webinar software. Zelf heb ik goede ervaringen met Clickmeeting, omdat het gebruiksvriendelijk, simpel en erg betrouwbaar is. Als ik mijn presentatie geef hoef ik alleen maar steeds op het pijltje naar beneden te drukken om naar de volgende sheet te gaan. Verder hoef ik nergens aan te denken.

Ik organiseer ook online workshops en meetings met Zoom, een zogenaamde online meeting tool. Het handige van Zoom is dat je ook bijeenkomsten kunt organiseren waarbij de deelnemers elkaar onderling kunnen zien. Ik gebruik Zoom regelmatig om ondernemers van over de hele wereld bij elkaar te brengen. De grootste pluspunten zijn dat het stabiel en erg betrouwbaar is.

Binnenkort vind je hier nog meer informatie over Clickmeeting en Zoom.

 

MICROFOON

Tijdens mijn online workshops vind ik het heel belangrijk dat iedereen mij goed kan horen. Daarom heb ik een microfoon aangeschaft waarmee ik zeker weet dat het geluid van goede kwaliteit is als ik mijn presentatie aan het geven ben. Dit is de Blue Snowball, die overigens ook in andere kleuren verkrijgbaar is.

Klik hier als je meer wilt weten over de microfoon Blue Snowball.

 

ONLINE LEEROMGEVING

Sinds 2017 heb ik mijn eigen online Academie. Deze heb ik gebouwd met Huddle, zogenaamde community software. Huddle is eigendom van de Internet Marketing Universiteit. Een Huddle is al helemaal als online leeromgeving ingericht, zodat jij er als gebruiker alleen nog maar je lesmateriaal in hoeft te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan video’s of geschreven teksten. Deelnemers aan jouw trainingen krijgen toegang met een eigen e-mailadres en wachtwoord en kunnen zelf hun voortgang bijhouden tijdens het studeren. Binnen Huddle zitten ook opties om betalingen en mailings te regelen, maar daar maak ik zelf (nog) geen gebruik van.

Klik hier als je meer wilt weten over Huddle.

 

BOEKEN

Als ondernemer wil ik mezelf en mijn bedrijf altijd blijven ontwikkelen. Daarom lees ik graag boeken over ondernemen en marketing, zodat ik telkens nieuwe dingen leer en ook kan toepassen in mijn bedrijf. Mijn favoriete boeken kun je vinden in het artikel Mijn 7 favoriete boeken voor ondernemers

 

PS. Een aantal van de links op deze pagina zijn zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je een product via deze link aanschaft, ik daar een commissie voor krijg. Dat heeft op geen enkele manier invloed gehad op de informatie die ik op deze pagina geef. Je vindt hier alleen tools waar ik zelf super enthousiast over ben.