Wanneer je als ondernemer een online cursus of training gaat maken en die op een professionele manier wilt aanbieden, ga je vaak op zoek naar een geschikt platform dat als online leeromgeving kan dienen. Voor het maken van zo’n online leeromgeving heb je verschillende opties. In dit artikel bespreek ik ze allemaal en deel ik ook mijn review van Huddle, de software die ik voor mijn eigen Ik help jou online Academie gebruik.
Allereerst: als je een online cursus of training gaat maken, heb je daar niet beslist een professionele online leeromgeving voor nodig. Zeker in het begin kan het prima zijn om je cursus in een besloten Facebookgroep of op een besloten Instagram-account te geven. Jij hebt zelf de controle over wie je toelaat en het is een eenvoudige en gratis manier om te beginnen. Bovendien kun je lekker direct interactie hebben met je deelnemers.
Wanneer kies je voor een online leeromgeving?
Wil je de zaken wat professioneler aanpakken en wellicht zelfs meerdere cursussen naast elkaar aanbieden, dan zou ik wel voor een online leeromgeving kiezen. Zelf kwam ik in 2017 voor deze keuze te staan. Ik ontdekte toen dat ik globaal drie opties had voor het creëren van een online leeromgeving: Ik kon zelf een academie bouwen, ik kon dit laten doen door een websitebouwer of ik kon kant-en-klare software aanschaffen om daar mijn cursussen in aan te bieden.
De eerste optie viel voor mij al snel af. Ik heb weliswaar mijn eigen website gebouwd, maar zelf een online academie bouwen leek me toch een heel stuk ingewikkelder. In eerste instantie ging ik daarom in kaart brengen wat het zou kosten om iemand een leeromgeving op maat voor mij te laten bouwen.
Al snel sloeg ik stel achterover van de investering die daarbij zou komen kijken. Zonder te veel in details te treden ging het om bedragen die minimaal drie keer hoger lagen dan wat ik in gedachten had. Daarom maakte ik al snel de definitieve keuze om kant-en-klare software aan te schaffen.
Zo kwam Huddle onder mijn aandacht. Dit is overigens niet de enige software waarin je jouw eigen online academie kunt creëren, je hebt bijvoorbeeld ook nog Learndash, Kajabi en Thinkific. Maar het leek mij fijn om met software van Nederlandse makelij te werken. Huddle is ontwikkeld door de IMU, het bedrijf van Tonny Loorbach, en heeft ook een behulpzame Nederlandse helpdesk. Zo koos ik voor Huddle om mijn online academie met meerdere cursussen in onder te brengen.
Voordelen en nadelen van een online academie in Huddle
In het vervolg van dit artikel vertel ik je wat voor mij de voordelen zijn van Huddle en wat je eventueel als nadelen kunt zien. Ook geef ik in een aantal video’s een kijkje achter de schermen van (mijn) Huddle. Wil je Huddle liever zelf eens proberen? Vraag dan hier een free trial aan, oftewel: een gratis probeerperiode.
Voordeel 1: gemak
De allerbelangrijkste reden voor mij om voor Huddle te kiezen was dat deze software helemaal instapklaar was. Zonder ook maar aan technisch gedoe te hoeven denken kon ik meteen beginnen met het inrichten van mijn online leeromgeving. Alles is lekker in het Nederlands, er is een goede stap-voor-stap handleiding om je academie goed in te richten en als je toch nog iets wilt vragen, dan is de helpdesk heel behulpzaam en snel.
Voordeel 2: telkens nieuwe verbeteringen
Het team van Huddle bestaat uit allerlei specialisten in software en techniek. Zij zijn voortdurend bezig om Huddle door te ontwikkelen. En als gebruiker van Huddle profiteer ik daar automatisch van mee, net als alle gebruikers van mijn online academie. Zo is de uitstraling van mijn Huddle steeds mooier geworden, is het steeds makkelijker geworden om de online leeromgeving te beheren en is er in de loop van 2019 zelfs een app gekomen, waardoor je nu ook eenvoudig vanaf je telefoon je online cursussen kunt aanbieden.
Voordeel 3: de Huddle-app
Deze wil ik ook nog even als een apart voordeel benoemen. Hoewel ik zelf het liefste van achter mijn computer of laptop leer, zijn er verschillende van mijn klanten die het veel prettiger vinden om op hun telefoon trainingen te volgen. Dankzij de app van Huddle is dat heel eenvoudig. Je installeert hem en hebt meteen toegang tot alles wat er in mijn online academie beschikbaar is. Zo’n app maken is iets dat ik zelf nooit voor elkaar had gekregen. Nu kreeg ik ‘m er gratis bij.
Voordeel 4: verschillende toegangslevels binnen je Huddle
Mijn online academie bestaat inmiddels uit meerdere online cursussen. Voor al die cursussen kan ik verschillende toegangslevels maken. Daarmee stel je eenvoudig in dat het ene lid van je academie toegang heeft tot al je cursussen en een ander lid alleen tot één specifieke training waarvoor hij of zij betaald heeft. Dit is met name handig wanneer je, net als ik, meer dan één cursus wilt aanbieden. Bovendien kan iemand die één cursus heeft gekocht meteen zien welke online trainingen je nog meer aanbiedt en daardoor wellicht de andere ook aanschaffen.
Voordeel 5: uitstekende samenwerking met veel bekende mailsystemen
Huddle is eenvoudig te koppelen aan vrijwel alle bekende mailsystemen, zoals ActiveCampaign en Autorespond. Zo zorg je ervoor dat iemand die zich via een aanmeldformulier op je website voor bijvoorbeeld een cursus inschrijft, daarna automatisch het juiste toegangslevel in Huddle krijgt, een mail met inloggegevens ontvangt en ook nog een mail met informatie over het volgen van de cursus. Het koppelen van mijn mailsysteem aan Huddle vond ik even spannend om te doen (maar dat ligt vooral aan mijn kleine angst voor alles wat technisch is), maar het werkte meteen als een zonnetje.
Voordeel 6: automatisch een eigen community in je Huddle
Binnen je Huddle heb je twee belangrijke gedeelten: natuurlijk het gedeelte waar je jouw online cursussen kunt plaatsen, maar ook nog een forum waar jijzelf en je leden/klanten berichten kunnen plaatsen of vragen kunnen stellen – een soort community dus. Die extra interactiemogelijkheden zullen ervoor zorgen dat jouw klanten nog meer resultaat behalen en daardoor nog meer tevreden zijn over hun aanmelding voor jouw cursussen. En dat maakt meteen de kans dat ze een vervolgaankoop bij je doen groter.
Nadeel 1: een terugkerende investering
Voor het gebruiken van Huddle betaal je per maand, per kwartaal of per jaar. Het is dus een investering die telkens terugkeert en die je ook niet zo makkelijk stopzet als je eenmaal een draaiende online academie hebt.
Normaal gesproken kies ik altijd liever voor dingen waarbij je een eenmalige betaling kunt doen, maar in dit geval maak ik met liefde een uitzondering. Dit omdat alle technische updates en verbeteringen aan je Huddle ook bij dat bedrag zijn inbegrepen. Ik kan me zo voorstellen dat als ik door iemand anders een online leeromgeving had laten bouwen, ik op een gegeven moment ook weer aanvullende wensen had gekregen. In dat geval had ik telkens weer een nieuwe investering moeten doen. Ook het oplossen van technische storingen (die in Huddle zelden voorkomen) zit bij de prijs in en gebeurt altijd snel. Laat je iemand een online academie voor je bouwen, dan ben je helemaal afhankelijk van (de handelingssnelheid van) die ene persoon.
Eventueel nadeel 2: beperkte designopties
Als je gebruikmaakt van Huddle kun je uit twee soorten design kiezen: het Social Network design en het Traditional Forum design. Het is dus niet mogelijk om je online academie volledig naar je eigen wensen in te richten. Wel kun je verschillende onderdelen van je leeromgeving de kleuren van je huisstijl meegeven. Zelf vind ik het overigens wel prettig dat er niet te veel verschillende keuzes zijn op het gebied van het design. Bij mij is het namelijk zo: hoe meer opties ik hierin heb, hoe meer tijd het mij kost om te kiezen. Bovendien vind ik het Social Network design gewoon mooi en krijg ik er ook regelmatig complimenten over van mijn leden.
Wil jij je online leeromgeving maken met Huddle?
Vraag dan hier een free trial aan, oftewel: probeer Huddle gratis uit.
Eerst nog even zeker weten of een online business starten echt iets voor jou is? Vraag dan eerst het gratis e-book over het starten van een online business met terugkerende inkomsten aan.
Komen er nog extra kosten bij wanneer je voor Huddle kiest?
In mijn geval betaal ik nog een klein jaarlijks bedrag extra voor mijn domeinnaam, die je natuurlijk sowieso moet aanschaffen om je online academie op te hosten. Verder heb ik een betaald account bij Vimeo, waar ik al mijn videolessen plaats om ze vervolgens in mijn Huddle te kunnen zetten. Dat zijn de enige extra kosten die er voor mij bij komen kijken, en voor jou waarschijnlijk ook.
PS. Heb jij vragen over Huddle die in dit artikel nog niet beantwoord worden? Mail me even op rimke@ikhelpjouonline.nl en ik voeg jouw onderwerp toe aan mijn artikel.
PS2. In dit artikel zitten enkele affiliate links. Als je de betaalde versie van Huddle via één van deze links aanschaft, stuur me dan ook even een berichtje. Je ontvangt dan van mij als cadeautje gratis toegang tot mijn training Lanceer Succes Plan, zodat jij een vliegende start kunt maken met het krijgen van klanten voor je online academie.
Ha Rimke,
Dank voor je informatie. Ik lees je berichten met plezier. Ik ben nu ziek maar herstellende.Als ik weer fit ben ga ik er mee aan de slag. Blijf gezond!
Bedankt voor je leuke reactie Yvonne. En beterschap.
Hoi Rimke, ha dit artikel sluit mooi aan op mijn vraag over mijn te realiseren online leeromgeving voor EHBO-kruiden. En nu met een korte uitleg van jou hierover kan ik eerst weer verder. Dank je wel!
Hoi Anita, goed om te horen en leuk dat we elkaar even gesproken hebben. Graag gedaan!
Hallo Rimke,
Goed artikel, dankjewel.
Ik wil huddle alleen gebruiken voor het opzetten van een online programma.
Weet jij of het mogelijk is om alle community-functionaliteiten uit te zetten in huddle?
Ik heb er geen voordeel van als mijn klanten opmerkingen kunnen plaatsen. Of vragen kunnen stellen/
Hallo Maaike,
Dankjewel voor het compliment. Ja, het is mogelijk om alle community-elementen uit te zetten. Als beheerder van je Huddle bepaal jij wat je er wel en niet in wilt hebben. Bij de instellingen en dan de optionele functies kun je de community-opties aan of uit zetten.
Alvast bedankt voor je reactie!
Bedankt voor jouw review van Huddle. Dit heeft me over de streep getrokken om te starten met het gratis trial pakket. Als alles volgens eens gaat, ga ik zeker hiermee verder aan de slag.
Leuk om te horen Anita. Succes met het uitproberen van Huddle.
Hallo Rimke, bedankt voor review. Wat betreft kosten: komen hier ook nog kosten bij voor betaalopties e.d.? Of zitten die in pakket inbegrepen?
Hallo Robert, bedoel je betaalopties zodat klanten trainingen in je Huddle kunnen kopen? Dit moet je er nog los bij regelen. Dat kan via hetzelfde bedrijf achter Huddle, maar er zijn ook andere opties (ook meer voordelige) die je eenvoudig zelf aan Huddle kunt koppelen. Daar krijg je ook goede uitleg over als je Huddle eenmaal hebt aangeschaft.