Jouw klanten willen niet jouw product of dienst, ze willen het resultaat dat jouw product of dienst hen oplevert. Lukt het je maar moeizaam om nieuwe klanten uit je website te krijgen? Dan is de kans groot dat je in te vage woorden communiceert over wat jouw aanbod hen kan brengen. Daarom in dit artikel een minicursus ‘Afrekenen met vaagtaal’.
‘Inzicht in je eigen proces’, ‘Meer regie over je eigen leven’, ‘Een berg nieuwe inzichten’, ‘Weer de regie pakken over je eigen mindset’. En zo zou ik dit rijtje nog een heel stuk langer kunnen maken. Het zijn allemaal zinnetjes die ik regelmatig voorbij zie komen op de websites van coaches en therapeuten – en ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het zijn geen resultaten waarvan het water jouw mogelijke klanten in de mond gaat lopen omdat dit exact is wat ze graag willen.
Een aanbodpagina is geen coachingssessie
Op een aanbodpagina ben je niet aan het coachen. En dat is gelijk wat het misschien zo uitdagend voor je maakt om een goede aanbodpagina te schrijven. Want met je huidige klanten kun je als je wilt best in coachtaal communiceren, maar op je aanbodpagina mag je marketingtaal gebruiken. En het belangrijkste van marketingtaal is: gebruik de woorden die jouw mogelijke klanten kennen én in hun dagelijks leven zelf ook in de mond nemen. Vaak moet je daarvoor dingen afleren die je in je opleiding tot coach of therapeut juist geleerd hebt.
Wat het eerste is dat je jezelf mag afleren als je een aanbodpagina schrijft, en zeker als je gaat verwoorden wat het resultaat van jouw aanbod is? Het gebruiken van woorden als ‘inzicht krijgen in’, ‘je bewust worden van’, ‘leren begrijpen hoe’, enzovoort.
Niemand van jouw mogelijke klanten heeft als allergrootste verlangen het krijgen van meer inzicht in zijn of haar probleem, zich meer bewust worden van bepaalde dingen of het beter leren begrijpen van de pijn die je hebt. Als je je probleem beter begrijpt, is het immers nog steeds niet weg. Als je meer inzicht hebt in je pijn is ie nog steeds niet opgelost. Als coach of therapeut weet jij dat dit soort dingen vaak wél een belangrijk onderdeel zijn van het oplossen van een probleem of pijn, maar dat is iets voor in je traject of training, niet voor op je aanbodpagina.
Probeer dus echt in te zoomen op het allergrootste verlangen van jouw mogelijke klanten als je gaat omschrijven wat jouw aanbod hen oplevert. Leef je echt in jouw toekomstige klanten in, verplaats je in hen. Als zij met een goede vriend of vriendin in gesprek zijn, hoe zouden zij dan omschrijven wat ze echt graag willen, in relatie tot dat waar jij bij kunt helpen? Ik heb drie oefeningen voor je om je hierbij te helpen.
Oefening 1: doe de ‘Spring ik hier mijn bed voor uit’-test
Heb je in één of meer zinnen geformuleerd wat het resultaat is dat jouw aanbod jouw mogelijke klanten oplevert? Test dan eens of je de juiste woorden gebruikt door te doen alsof jij net wakker wordt en echt jouw eigen ideale klant bent.
Onlangs op een livedag van een training die ik volg deed mijn coach dit wel heel beeldend voor. Zij ging op het podium op de grond liggen, deed alsof ze net wakker werd en sprak de ‘O, ik zou vandaag toch zo graag … willen’-zin uit. Op de puntjes vul je hierbij dat in wat je bedacht hebt.
Bijvoorbeeld: ‘O, ik zou vandaag toch zo graag meer inzicht in mijn eigen proces willen krijgen’. Is dat iets waarvoor je direct uit bed springt of niet? Voor mij zou dat op een schaal van 1 (‘ik zet de wekker op snoozen en draai me nog even om’) tot 10 (‘ik weet niet hoe snel ik uit bed moet springen’) een 1 zijn. En voor jou?
Door deze beeldende test te doen kom je er vanzelf achter wanneer je te veel vaagtaal en coachingstaal gebruikt en wanneer je echt marketingtaal aan het spreken/schrijven bent. En hoe meer je in marketingtaal schrijft, hoe gemakkelijker mogelijke klanten contact met je gaan zoeken of zelfs rechtstreeks bij je kopen.
Oefening 2: gebruik het magische woordje ‘zodat’
‘Zodat’ is een ideaal woordje om af te rekenen met je eigen vaagtaal. Zodra je achter iets dat je hebt opgeschreven het woordje ‘zodat’ zet, dwing je daarmee jezelf om concreter te maken wat jouw aanbod jouw klanten oplevert.
Stel dat je op een aanbodpagina wilt schrijven dat jouw mogelijke klant met jouw hulp weer de regie over haar of zijn eigen leven krijgt. Als je bij mij een training volgt, zou ik je er dan gelijk op attenderen dat dit vaagtaal is. Wat bedoel je met weer de regie over je eigen leven krijgen? De regie over je eigen leven krijgen, zodat …
Als je echt goed wilt worden in het verkopen van je aanbod, dan mag je jezelf uitdagen om de tekst op de puntjes in te vullen. In dit voorbeeld dus: wat levert het op als je weer de regie over je eigen leven krijgt? En wat levert dat dan weer op? Ga net zo lang door met het plaatsen van het woordje ‘zodat’ achter je zinnen tot je woorden de test uit oefening 3 doorstaan. En waarschijnlijk kun je dan alles dat vóór ‘zodat’ staat wel weglaten omdat het veel te vaag is.
Oefening 3: leg je teksten voor aan een 14-jarige
Lang niet iedereen van ons werkt met 14-jarigen, maar dat maakt voor deze test niet uit. Sterker nog: het hoeft niet eens beslist een 14-jarige te zijn, iemand van 13, 15 of 16 jaar is ook prima. Waar het om gaat is dat jij leert schrijven op een niveau dat voor (bijna) iedereen te begrijpen is.
Op een aanbodpagina hoef je geen indruk te maken met jouw woordenschat. Het is geen scriptie of andere tekst die je in moet leveren voor een opleiding die je volgt. Wat je op een aanbodpagina schrijft moet te volgen en te begrijpen zijn door (bijna) iedereen. En als je iemand van rond de 14 jaar in je eigen omgeving hebt, dan is dat de ideale persoon om te testen of je daar een beetje in slaagt.
Ja, het kennisniveau van jouw mogelijke klanten zal wisselend zijn. Sommigen gaan voor het eerst op zoek naar de oplossing die of het aanbod zoals jij dat kunt bieden. Anderen zijn al meer thuis in jouw werk en aanbod. Als jij graag meer klanten uit je website wilt krijgen mag je aansluiten bij het kennisniveau en de woordenschat van die eerste groep.
Of je dat goed doet? Test het eens uit door je teksten te laten lezen aan iemand van rond de 14 jaar. Als hij of zij begrijpt waar je het over hebt, begrijpen jouw mogelijke klanten het waarschijnlijk ook. Kijkt jouw 14-jarige al gauw om zich heen voor afleiding, dan schrijf jij waarschijnlijk te ingewikkeld.
Als jij op dit moment moeizaam nieuwe klanten krijgt, dan zou dat kunnen liggen aan dat wat je aanbiedt. Mogelijk is het niet iets waar jouw klanten naar op zoek zijn. Maar de kans is veel groter dat jouw aanbod iets is waar zij juist wél behoefte aan hebben, maar dat jij er simpelweg in te vage woorden over schrijft. Of, zoals iemand van wie ik afgelopen zomer een training volgde, zei: ‘Dat je het te veel als een droge cracker presenteert en te weinig als Tony Chocolonely caramel-zeezout’.
Daag jezelf uit om jouw mogelijke klanten te laten watertanden, met behulp van de tips en oefeningen hierboven.
Doe je mee aan de online masterclass De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website?
In deze masterclass laat ik jou als coach of therapeut zien hoe jij via Google nieuwe klanten naar jóu toe laat komen, zodat jij niet telkens zelf naar hen op zoek hoeft. Je ontdekt hoe je vaagtaal en andere valkuilen omzeilt die voorkomen dat nieuwe klanten jou in Google weten te vinden en je aanbod willen kopen. En ook van mij hoef je geen vaagtaal te verwachten: na deze masterclass kun jij meteen lekker praktisch aan de slag om meer nieuwe klanten naar jou toe te laten komen.
Aanmelding voor de gratis masterclass De 5 simpele stappen van klanten aantrekken
Hallo Anke, wil je meedoen aan de masterclass van volgende week? Laat dan even weten of je er op dinsdag 14 maart om 14.00 uur bij wilt zijn of op woensdag 15 maart om 10.00 uur. Dan zet ik je op de deelnemerslijst. Hartelijke groet, Rimke