Wat werkt er op dit moment goed om (meer) klanten uit je website te krijgen? Wat leidt tot concrete en mooie resultaten? In deze blogserie neem ik je daar in mee, op basis van mijn eigen praktijkervaringen uit 2022. Geen vluchtige trends die over een paar maanden al niet meer van toepassing zijn, maar dingen die aansluiten bij de huidige tijdsgeest. Vandaag in deel 2: de korte actie.

 

Al sinds ik mijn website heb, bouw ik daar ook een e-maillijst uit op. Inmiddels staan daar zo’n 1.200 mensen op ingeschreven. Had ik deze e-maillijst niet opgebouwd, dan had ik inmiddels vast niet meer op het netvlies gestaan van mensen die in 2018, 2019 of 2020 voor het eerst op mijn website op bezoek kwamen en mij dus toen leerden kennen.

Mijn e-maillijst geeft mij de kans om een band op te bouwen met mensen die interesse hebben in dat waar ik hen mee kan helpen. Waarbij het goed is om te benoemen dat ik niet alleen een e-maillijst héb, maar ook regelmatig waardevolle mails stuur naar de mensen die daarop ingeschreven staan. Ik doe actief iets met mijn e-maillijst. Aan een ‘slapende’ e-maillijst heb je immers niet zo veel.

Ik weet niet of jij wel eens een lancering of een andere actie doet om één van je vormen van aanbod in de schijnwerpers te zetten, met als doel om daar nieuwe klanten voor te krijgen – maar ik doe dat meerdere malen per jaar. Soms pak ik daarbij groot uit (misschien heb je wel eens meegedaan aan één van mijn Google Bootcamps of Blogs Bootcamps, die zijn daar een voorbeeld van), maar in 2022 deed ik ook een aantal keer met succes een korte, simpele actie.

De eerste was in januari. Ik had in december 2021 een grote lancering gedaan voor mijn training Continu klanten uit je website – en besloot in januari nog één keer de mogelijkheid aan te bieden om alsnog aan deze training te beginnen. Dit aanbod was bedoeld voor mensen die in december mee hadden gedaan aan de lancering en nu alsnog de stap naar Continu klanten uit je website wilden zetten, én voor mensen die het aanbod in december niet gezien hadden.

Dat is gelijk ook mijn eerste tip voor jou als jij wel eens een lancering of actie doet of wilt gaan doen: houd er rekening mee dat niet de hele wereld van een ander om jóu draait – laat staan om jouw aanbod. Als mensen jouw aanbod op een bepaald moment niet kopen, kan dat met van alles te maken hebben: ze hebben op dat moment te veel andere dingen aan hun hoofd, ze zitten niet lekker in hun vel, ze hebben je mails over je aanbod überhaupt niet gezien, enzovoort, enzovoort.

Een maand later kan hun wereld er alweer heel anders uitzien: misschien hebben ze dan juist een rustige week, met alle tijd om een mail over jouw aanbod te lezen, of zitten ze weer een stuk beter in hun vel. Alle reden dus om je niet afgewezen te voelen als mensen op een bepaald moment niet op een aanbod van jou ingaan. Breng het (bijvoorbeeld) een maand later gewoon nog een keer onder hun aandacht.

 

Het succes van een korte, simpele actie

Omdat mijn korte actie in januari een succes was, herhaalde ik dit principe later in 2022 nog een paar keer. In alle gevallen leverde dit nieuwe deelnemers aan mijn trainingen op: in januari en april aan mijn training Continu klanten uit je website en in juni in drie dagen tijd zelfs vier nieuwe deelnemers aan mijn training Succesvol lanceren vanuit je hart.

In oktober herhaalde ik het principe van de korte actie ook nog eens om een losstaand aanbod onder de aandacht te brengen: de Meer klanten uit je website-scan. Bij deze actie hadden lezers van mijn mails vijftig uur de tijd om een websitescan bij mij te boeken, waarbij ik maximaal tien plekjes beschikbaar had. Ook deze korte actie was een succes: ik was uiteindelijk al voordat de vijftig uren verstreken waren ‘uitverkocht’ en kreeg daarna zelfs nog twee extra aanmeldingen van dames die echt héél graag ook nog een websitescan wilden. Heel leuk om zo in drie dagen tijd twaalf (grotendeels nieuwe) klanten te kunnen helpen.

 

Een korte actie doen: hoe pak je dat aan?

Hoe ik deze korte acties aanpakte? In elk geval zo eenvoudig mogelijk. Als je zelf wel eens een lancering of actie doet, dan weet je waarschijnlijk dat daar best veel bij kan komen kijken. Dat je er vaak minstens een paar weken druk mee bent, zowel qua uitvoerend werk als ook in je hoofd, omdat er tijdens een lancering of actie van alles (wel of niet) gebeurt, en daar misschien ook weer bepaalde gevoelens bij komen kijken die energie kosten.

Zoals de naam ‘korte actie’ al doet vermoeden, duurden mijn korte acties allemaal twee of drie dagen. Met al mijn lanceerervaring weet ik inmiddels dat mensen een aanbod dat je doet meestal ofwel meteen op de dag dat jij het aanbiedt kopen, ofwel op het laatste moment voor jouw deadline. Een actie oprekken tot zeven, veertien of zelfs meer dagen heeft om die reden vaak niet zo veel zin – het levert je meestal geen extra klanten op én het kost je meestal wel veel extra energie.

Bij de acties die ik deed stuurde ik in drie dagen tijd drie mails. Bij sommige acties stuurde ik die naar (bijna) iedereen op mijn e-maillijst, bij andere naar een specifieke groep binnen mijn e-maillijst. In de meeste e-mailmarketingsoftware zit namelijk een instelling waarbij je kunt aangeven dat je een mail alleen wilt sturen naar mensen die op een bepaalde link hebben geklikt.

Zo kon ik mails heel specifiek versturen naar mensen die bijvoorbeeld én mee hadden gedaan aan een Bootcamp van mij én daarna op de link naar de aanbodpagina van mijn training hadden geklikt. Zo voorkom je dat je aanbod terechtkomt bij mensen die daar (op dat moment) geen behoefte aan hebben – en bereik je alleen de mensen die recent nog een waardevolle ervaring met/van jou hebben gehad.

In sommige gevallen combineerde ik deze serie van drie mailtjes ook nog met een video waarin ik een waardevolle tip deelde. Ik houd nu eenmaal van het geven van waarde – en met het geven van zo’n video in combinatie met het doen van een aanbod was er voor mij een juiste balans tussen geven en vragen. Iets dat jou misschien ook helpt als je net als ik graag geeft én tegelijk ook graag meer mensen wilt helpen met jouw mooie betaalde aanbod.

Daarnaast maakte ik dus gebruik van de kracht van urgentie: er was ofwel een speciale bonus of een speciale prijs, ofwel een beperkt aantal plekken – en er was sowieso een beperkte tijd om over het aanbod te beslissen. Probeer dat inzetten van urgentie niet als een ‘marketingtrucje’ te zien, maar als iets waarmee je jouw mogelijke klanten een dienst bewijst. Wij mensen zijn nu eenmaal van nature geneigd om de dingen die we eigenlijk graag willen voor ons uit te schuiven. We maken pas een krachtige keuze als iemand ons daartoe uitnodigt, bijvoorbeeld met een deadline of een beperkt aantal plekken. Gun dat de mensen die jij kunt helpen met jouw mooie aanbod, zodat ze niet in hun uitstelgedrag blijven hangen.

 

Gun het jezelf om dit eenvoudig te laten zijn

Drie mailtjes, één video, een al bestaande aanbodpagina en een snufje urgentie waren dus alles wat ik nodig had om in 2022 meerdere keren met succes een korte actie te kunnen doen – waar als ik goed geteld heb in totaal 19 nieuwe klanten uit voortgekomen zijn. En het is ook alles dat jij nodig hebt om eveneens een korte actie te doen voor jouw mooie aanbod. Gun het jezelf om dit eenvoudig te laten zijn. En laat je verrassen door het resultaat.