Simpel en slim: dat zijn voor mij in 2023 twee belangrijke kernwoorden. En ik gun het jou dat deze twee woorden voor jou in 2023 ook belangrijk worden, want onze grootste valkuil als zelfstandig ondernemers is dat we vaak veel te ingewikkeld denken én doen. Daarom in dit artikel vijf tips om slim en simpel meer nieuwe klanten op en uit je website te krijgen.

 

Tip 1: gebruik de pareltjes onder de voor jou relevante zoekwoorden

Van elke zoekterm die wordt ingetypt in Google kun je (bijvoorbeeld in mijn favoriete online hulpmiddel Ubersuggest) opzoeken hoe vaak mensen er elke maand naar zoeken. Dit heet ook wel het zoekvolume.

Nu zou je denken: hoe hoger het zoekvolume is op een voor jou relevante zoekterm, hoe interessanter het is om deze zoekterm in je website te verwerken. Oftewel: als mensen een bepaald woord of een zinnetje 3.000 keer per maand in Google intypen, is dat een betere zoekterm om in je website te verwerken dan eentje waar maar 30 keer per maand naar gegoogeld wordt.

Maar zo werkt het niet altijd. Je hebt namelijk ook te maken met de zogenaamde ‘concurrentiescore’ van elke zoekterm. Dit heeft alles te maken met het aantal andere ondernemers dat óók graag hoog in Google wil komen voor dezelfde zoekterm als jij. Hoe meer anderen dat óók willen, hoe uitdagender het voor jóu is om hoog in Google te komen.

Je kunt je vast voorstellen dat de concurrentie bij populaire zoektermen (die zoektermen die 3.000 keer of vaker per maand worden ingetypt in Google) groter is dan bij de wat minder populaire zoektermen. Maar tegelijk is er op die minder populaire zoektermen ook minder concurrentie van andere ondernemers, waardoor de kans dat jij op plek 1 in Google komt voor juist die zoekterm veel groter is.

Probeer voor jezelf de pareltjes onder de zoektermen te vinden, oftewel: voor jou relevante zoektermen waar wél minstens tientallen keren per maand naar gegoogeld wordt én waarop de concurrentie tegelijk niet heel groot is. Denk hierbij met name aan zoektermen die uit vier of meer woorden bestaan. Als je deze weet te vinden én slim in je website verwerkt, maak jij het jezelf in 2023 een heel stuk makkelijker om vaak door nieuwe klanten gevonden te worden in Google.

 

Tip 2: verbeter je blogs die ‘net onder de grond groeien’

Ik weet niet of jij net als ik een tuin hebt, maar als je daar iets nieuws gaat laten groeien, zie je in het begin niet zo veel van dat ‘groeiproces’. Na het planten van het zaadje gebeurt het eerste werk onder de grond: onzichtbaar voor jou, maar het gebeurt wel degelijk.

Dat is precies wat er ook gebeurt als jij een blog schrijft, met als doel dat blog hoog in Google te krijgen. De eerste weken na het plaatsen van je blog zie je meestal nog niet zo veel bezoekers vanuit Google komen. Tegelijk is je blog, als het goed in elkaar zit, wel aan het stijgen (groeien) in Google. Maar zolang het nog op pagina 2, 3 of lager staat merk je daar niet echt iets van.

Een deel van je blogs die jij hoog in Google wilt laten scoren zal in eerste instantie waarschijnlijk blijven steken op die tweede of derde pagina in Google. Het is dan aan jou om in de gaten te houden welke blogs dat zijn – én om deze met een paar kleine verbeteringen net dat zetje te geven dat ze nodig hebben om naar de eerste pagina in Google te gaan.

Naast het schrijven van nieuwe blogs is dit verbeteren van je bestaande blogs een hele slimme bezigheid als je graag snel meer nieuwe klanten op je website wilt krijgen. Het kost bovendien ook nog eens veel minder tijd dan het schrijven van een nieuw blog. Echt een aanrader in de categorie slim en simpel dus.

 

Tip 3: verbeter je weggever op relevante details

Bied jij op je website een weggever/online cadeautje aan in ruil voor het e-mailadres van je websitebezoekers? Zoek dan eens op hoeveel mensen in de afgelopen 90 dagen op de websitepagina over je weggever zijn geweest en hoeveel mensen je weggever daadwerkelijk hebben aangevraagd – en reken vervolgens uit wat het percentage aanvragen is dat je krijgt voor jouw weggever.

Een simpel voorbeeld: als er in de afgelopen 90 dagen honderd mensen op de pagina van je weggever zijn geweest en dertig van hen je weggever hebben aangevraagd, dan heeft dus 30 procent je weggever aangevraagd.

Aan de hand van de cijfers die je ziet kun je veel te weten komen over of je huidige weggever wel of niet voor je werkt – en op welke punten je verbeteringen kunt aanbrengen. Hebben in de afgelopen negentig dagen minder dan vijftig mensen naar je weggever gekeken, dan mag je veel meer doen om ‘m onder de aandacht te brengen. Uit minder dan vijftig bezoekers in drie maanden tijd kun je immers simpelweg niet al te veel verwachten.

Hebben meer dan vijftig mensen naar je weggever gekeken, kijk dan naar het percentage aanvragen. Ligt dat (ruim) boven de 40 procent? Dan zou ik niet al te veel veranderen, want dan is dat het bewijs dat jouw weggever bovengemiddeld aantrekkelijk is. Ligt het aantal aanvragen tussen de 20 en 40 procent? Dan zijn er ongetwijfeld nog kleine details te verbeteren – bijvoorbeeld een meer aantrekkelijke titel, een specifiekere omschrijving voor wie jouw weggever bedoeld is, meer nadruk op wat jouw weggever oplevert, dat soort dingen.

Ligt het aantal aanvragen onder de 20 procent? Ook dan zou ik eerst proberen je weggever een andere titel te geven en aantrekkelijker te presenteren. Als ie daarna nog steeds niet aanslaat, bied je waarschijnlijk iets aan dat niet aansluit op het verlangen van jouw mogelijke klanten – en is het beter om een andere weggever te maken (en goed onderzoek te doen naar waar de behoeften van jouw mogelijke klanten liggen). Maar de meeste ondernemers zullen met de slimme en simpele tips om kleine details te verbeteren ook al meer resultaat boeken.

 

Tip 4: neem redenen om niet te kopen weg

Op een aanbodpagina zorg je ervoor dat jouw aanbod zo goed mogelijk uit de verf komt. Je doet er alles aan om jouw aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. En dat is ook goed. Maar houd er ook rekening mee dat er in het hoofd van jouw mogelijke klanten twee krachten aan het werk zijn: de kracht van verlangen en de kracht van twijfel.

Zo zullen veel mensen die op jouw website naar jouw aanbod kijken aan de ene kant het verlangen hebben om er ja tegen te zeggen, maar aan de andere kant ook gedachten hebben die hen tegenhouden om dat ook daadwerkelijk te doen.

Niet voor niets is dit een erg belangrijk onderdeel waar ik altijd met de deelnemers aan mijn training Continu klanten uit je website aan werk. Twijfel bij mogelijke klanten wegnemen is namelijk minstens zo belangrijk als het aanwakkeren van het verlangen om te kopen. Breng dus in kaart wat de mogelijke twijfels van jouw mogelijke klanten rond jouw aanbod zijn – en zorg dat je ze op je aanbodpagina bij hen wegneemt.

 

Tip 5: doe vaker je aanbod aan meer mensen

Zoals ik leerde van een Amerikaanse ondernemer bij wie ik graag trainingen volg: ‘put more offers in front of more people’ als je graag meer klanten wilt krijgen. En van een Nederlandse businesscoach bij wie ik de eerste vijf maanden van 2023 een training volg hoorde ik maandag dat de meeste ondernemers aan ‘underselling’ doen. Oftewel: je doet veel te weinig je aanbod, terwijl jij zelf vaak denkt dat je veel te vaak aan het verkopen bent.

Als je mijn blogs leest, is de kans groot dat je een haat-liefdeverhouding hebt met (jezelf) verkopen en het doen van je aanbod. Dat je snel bang bent dat je te opdringerig bent of te ‘salesy’. In de praktijk valt dat heel vaak wel mee.

Onderzoek, als je dit herkent, je eigen haat-liefderelatie met verkopen eens. Waar zit dat stukje haat? Welke gedachten zitten daar achter? En welke gevoelens geven die gedachten jou? Zijn dat gedachten en gevoelens waar je aan kunt werken, als dat betekent dat je daardoor meer mensen kunt helpen met jouw mooie aanbod? En ben je bereid dat werk te doen?

En dat stukje liefde, wat is dat voor jou? Is dat de liefde voor je eigen mooie aanbod? De liefde voor de mensen die je er al mee helpt of geholpen hebt? Een andere vorm van liefde? Alles bij elkaar? En hoe kun je die liefde aanwakkeren, zodat je haat-liefdeverhouding met verkopen wat meer door gaat slaan naar liefde – en je als gevolg daarvan meer klanten en omzet krijgt?

Doe eens wat vaker je aanbod aan meer mensen – ingewikkelder dan dat is het niet als je meer nieuwe klanten wilt krijgen. Misschien zullen er dan meer mensen nee tegen je aanbod zeggen, maar zeker weten ook meer mensen ja.

 

Ga jij voor een klantentrekkende website in 2023?

Zorg dan dat je erbij bent tijdens Plan je Website Succes – waar je vanaf maandag 16 januari twee weken lang mijn praktische tips krijgt om slim en simpel meer nieuwe klanten op en uit je website te krijgen. Bovendien ga je gelijk gedurende deze twee weken al actie ondernemen om doelgericht te werken aan jouw klantentrekkende website. We gaan dit sámen doen, waardoor jouw kans op succes vele malen groter is dan wanneer je een beetje in je eentje aanrommelt.

Boek hier jouw ticket voor Plan je Website Succes.