Facebook en Instagram zijn met miljoenen Nederlandstalige gebruikers twee van de grootste sociale netwerken. Ook voor ondernemers zijn het twee heel interessante kanalen om actief te zijn, door alle mogelijkheden die ze bieden voor bedrijven. Maar op welk kanaal zet jij in: op Facebook, op Instagram of op allebei? In dit uitgebreide artikel vertel ik je alles over de doelgroepen die op Facebook en Instagram actief zijn en wat de verschillen en overeenkomsten tussen beide netwerken zijn.
Wat kun je vinden in dit artikel?
Facebook versus Instagram: waar is mijn doelgroep actief?
Facebook versus Instagram: wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers?
Facebook versus Instagram: de overeenkomsten
Facebook versus Instagram: de verschillen
Facebook versus Instagram: klanten krijgen
Facebook versus Instagram: veelgestelde vragen
Facebook versus Instagram: waar is mijn doelgroep actief?
Facebook en Instagram zijn twee van de grootste sociale media netwerken wereldwijd. Waar het aantal gebruikers van Facebook stagneert of zelfs terugloopt, blijft het aantal gebruikers van Instagram nog steeds groeien. Medio 2018 bereikte Instagram zelfs de mijlpaal van 1 miljard gebruikers wereldwijd en momenteel staat het netwerk bekend als het snelst groeiende social mediakanaal.
Volgens onderzoek van Newcom hebben in 2018 10,8 miljoen Nederlanders een account op Facebook, van wie 7,6 miljoen dagelijks actief zijn. Instagram heeft in 2018 4,1 miljoen gebruikers in Nederland, van wie 2,1 miljoen elke dag actief zijn.
De gemiddelde leeftijd ligt op Facebook iets hoger dan op Instagram, maar het is allang niet meer zo dat Instagram alleen maar door jongeren gebruikt wordt of door mensen die graag de trend zetten. Steeds meer mensen van 40 jaar en ouder zijn ook op Instagram actief. Als jij je met je bedrijf richt op de doelgroep 35+, dan is de kans groot dat je deze ook nog steeds op Facebook kunt vinden.
De kans is kortom groot dat jij je doelgroep zowel op Facebook als op Instagram kunt vinden.
Facebook versus Instagram: wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers?
Bij het zakelijk inzetten van Facebook en Instagram zijn er veel vergelijkbare mogelijkheden. Toch zijn er ook wat verschillen in hoe je als ondernemer Facebook of Instagram kunt gebruiken voor je bedrijf. Ik geef eerst een kort overzicht en ga dan dieper op de verschillende mogelijkheden in.
Facebook voor ondernemers
- een Facebookpagina voor je bedrijf maken en onderhouden
- een zakelijke Facebookgroep starten en runnen
- video’s delen op je pagina of in je groep
- Facebook Live uitzendingen maken
- Facebook Stories maken
- adverteren
Instagram voor ondernemers
- een zakelijk account maken en bijhouden voor je bedrijf
- korte video’s delen op je tijdlijn – maximaal 1 minuut
- Instagram Stories maken
- live gaan in je Stories
- Instagram TV maken
- adverteren
Facebook versus Instagram: wat zijn de overeenkomsten en de verschillen?
Facebook versus Instagram: de overeenkomsten
Een belangrijke overeenkomst tussen beide sociale netwerken is dat ze allebei dezelfde eigenaar hebben. Instagram is namelijk eigendom van Facebook en dus is Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de eigenaar van beide kanalen. Vaak zie je hierdoor ook dat iets dat nieuw geïntroduceerd wordt op het ene netwerk na een tijdje ook op het andere netwerk mogelijk is. Stories zijn daar een mooi voorbeeld van.
Overeenkomst 1: keuze tussen een privé- en een zakelijk account
Op beide sociale netwerken kun je zowel een persoonlijk als een zakelijk account aanmaken. Voor ondernemers is het altijd aan te raden om (ook) voor een zakelijk account te kiezen. Dit heeft onder andere als voordeel dat je statistieken kunt bekijken, zoals over hoeveel mensen jouw berichten te zien krijgen. Ook kun je op een zakelijk account adverteren, wat uiteraard eveneens interessant is voor ondernemers.
Verschil is wel dat je zakelijke account – oftewel je bedrijfspagina – op Facebook in principe altijd gekoppeld moet zijn aan je privéprofiel en dat je op Instagram gewoon een bedrijfsaccount kunt hebben zonder ook een privéaccount te hebben.
Overeenkomst 2: algoritme bepaalt je bereik
Op zowel Facebook als Instagram kun je teksten met een foto plaatsen. Op Instagram staat het beeld meer op de voorgrond, op Facebook draait het meestal meer om het lezen van teksten. Wat beide platformen gemeen hebben is dat een algoritme bepaalt wie en hoeveel mensen jouw berichten te zien krijgen. Maak jij berichten die jouw volgers interessant vinden, dan krijgen die berichten meer bereik dan wanneer maar weinig mensen interesse tonen. Maak dus zowel op Facebook als op Instagram berichten vanuit de gedachte wat jouw volgers interessant, waardevol of leuk zullen vinden.
Overeenkomst 3: video staat voorop
Als je op Facebook een video plaatst of een live uitzending maakt, krijgt deze over het algemeen meer bereik dan een geschreven bericht met een foto. Facebook wil het grootste videokanaal ter wereld zijn en doet er dus alles aan om jou enthousiast te maken om op je Facebookpagina meer met video te doen. Ook op Instagram worden de mogelijkheden om video in te zetten steeds groter. Je kon er al langere tijd korte video’s van maximaal 1 minuut in je tijdlijn plaatsen en video’s maken of live gaan in je Stories. Sinds juni 2018 is er ook Instagram TV, waar je langere video-uitzendingen kunt maken.
Overeenkomst 4: Stories maken
Op zowel Facebook als Instagram kun je Stories maken, oftewel interactieve verhalen (bestaand uit foto’s, video’s en/of teksten) die jouw volgers kunnen bekijken. Omdat Stories op Instagram veel populairder zijn dan op Facebook, is het inmiddels ook mogelijk om de Stories die je op Instagram maakt rechtstreeks door te plaatsen naar Facebook. Zo hoef je niet voor beide kanalen apart Stories te maken.
Overeenkomst 5: adverteren
Op zowel Facebook als Instagram kun je namens je bedrijf advertenties maken en laten zien aan verschillende doelgroepen. Het is zelfs mogelijk om op Facebook advertenties te laten zien aan de mensen die jou op Instagram volgen of om op Instagram advertenties te tonen aan de mensen die jou op Facebook volgen. Om advertenties te maken, of je dat nu voor Facebook of voor Instagram wilt doen, kun je het beste de Facebook Advertentiemanager gebruiken.
Facebook versus Instagram: de verschillen
Eerder in dit artikel had ik het al over de verschillende doelgroepen die actief zijn op Facebook en Instagram. Maar er zijn meer verschillen tussen beide netwerken.
Verschil 1: snel een netwerk opbouwen gaat op Instagram makkelijker dan op Facebook
Meer naamsbekendheid krijgen voor je bedrijf gaat op Instagram sneller dan op Facebook. Dit komt doordat je op Instagram hashtags toe kunt voegen aan je berichten. Deze werken als een soort zoekwoorden, waardoor je account gevonden wordt door mensen die interesse hebben in de onderwerpen waar jouw berichten over gaan. Ook kun je op Instagram vanuit jouw bedrijfsaccount anderen gaan volgen, die daar dan een melding van krijgen en jou terug kunnen gaan volgen.
Op Facebook werkt het anders als je jouw naamsbekendheid wilt vergroten. Je kunt alleen mensen met wie je persoonlijk bevriend bent rechtstreeks uitnodigen om je pagina leuk te vinden. Verder moet je het vooral van flink netwerken en/of adverteren hebben om meer fans te krijgen voor je pagina. Daardoor lukt het op Instagram over het algemeen makkelijker om duizend fans voor je bedrijf te krijgen dan op Facebook.
Verschil 2: nadruk op lezen versus nadruk op kijken
Bij een bericht op Facebook zie je eerst de tekst met daaronder een of meer foto’s of een video. Op Instagram zie je eerst de foto of de video en daaronder de tekst. Daardoor springt op Facebook de tekst meer in het oog, terwijl dat op Instagram het beeld is. Op Facebook trek je daardoor makkelijker de aandacht met een opvallende tekst aan het begin van je bericht, terwijl je op Instagram eerder opvalt met foto’s die er echt uitspringen.
Verschil 3: een community opbouwen waarin jouw fans elkaar leren kennen
Een waardevolle mogelijkheid op Facebook is dat je er namens jouw bedrijf een groep kunt starten. In zo’n Facebookgroep kun jij niet alleen berichten delen namens je bedrijf, maar kunnen de groepsleden ook berichten plaatsen, elkaar leren kennen en binnen jouw groep met elkaar communiceren. Je hebt zo de gelegenheid om op Facebook een (h)echte online community rond je bedrijf op te bouwen.
Dit is een mogelijkheid die Instagram niet biedt. Op Instagram zijn er wel zogenaamde pods: dit zijn kleine groepjes Instagrammers die met elkaar samenwerken door elkaars berichten te liken en erop te reageren, zodat ze van Instagram meer bereik krijgen. Bij pods gaat het dus niet om het opbouwen of vergroten van je community, maar om samenwerking met andere ondernemers.
Verschil 4: praten als mens versus praten als bedrijf
Op Facebook is het mogelijk om vanuit je bedrijfspagina te reageren op berichten van anderen. Maar het is veel gebruikelijker om dat gewoon als persoon te doen, dus vanuit je persoonlijke account. Heb je op Instagram een bedrijfsaccount, dan is het gebruikelijk om die de naam van je bedrijf te geven. Als jij vervolgens op berichten van anderen reageert, zien zij de naam van je bedrijfsaccount en vaak niet meteen hoe jij heet. Dat kan de communicatie wat minder persoonlijk maken. Aan de andere kant – en dit is puur mijn eigen ervaring – is het op Instagram als je er een beetje moeite voor doet heel goed mogelijk om leuke en persoonlijke contacten te maken, ook als je als accountnaam de naam van je bedrijf gebruikt.
Verschil 5: klikbare links
Als jij een bericht plaatst op je Facebookpagina of in je Facebookgroep, dan kunnen de lezers van jouw bericht direct op de link klikken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een blogartikel op Facebook wilt delen. Op Instagram zijn links die je in je berichten gebruikt helaas niet klikbaar, tenzij je er een advertentie van maakt. Op Instagram moet je daarom vaak verwijzen naar je bio om je volgens bijvoorbeeld uit te nodigen een blog van jou te lezen. Het is daardoor makkelijker om via Facebook bezoekers naar je website te krijgen dan via instagram.
In die bio op Instagram kun je ook maar één klikbare link tegelijk kwijt. Veel ondernemers werken daarom met Linktree of met een Instalinks-pagina op hun eigen website om met één link naar meerdere dingen te kunnen doorverwijzen.
Verschil 6: resultaat van advertenties
Adverteren kun je dus zowel op Facebook als op Instagram doen. Wel is er op Facebook meer concurrentie voor adverterende bedrijven. Dit komt doordat er op Facebook nog altijd veel meer zakelijke gebruikers zijn dan op Instagram en doordat adverteren op Facebook al langer gebruikelijk is. Er zijn meer ondernemers die adverteren op Facebook en daardoor zijn de advertenties daar duurder.
Dat moet je zo zien: hoe meer ondernemers met hun advertenties dezelfde doelgroep willen bereiken, hoe duurder het wordt om één resultaat te bereiken. Stel dat jouw doel is om mensen door te laten klikken naar je website, dan betaal je bij weinig concurrentie bijvoorbeeld 1 euro per keer dat er iemand naar je website klikt en bij veel concurrentie misschien wel 2 euro. Stel dat je een budget hebt van 50 euro, dan kun je dus in het eerste geval 50 mensen laten doorklikken naar je website en in het tweede geval voor hetzelfde geld maar 25.
Doordat er op Instagram minder concurrentie is van andere adverteerders, kun je daar voor hetzelfde geld vaak meer resultaat bereiken. Wel is het anno 2018 nog wat minder gebruikelijk om via Instagram een aankoop te doen dan via Facebook – hoewel ik dat eerste zelf inmiddels al eens gedaan heb. Ga je dus adverteren om iets te verkopen, dan is Facebook meestal weer effectiever. Nog krachtiger is het om beide kanalen samen te gebruiken.
Op Instagram is sinds kort een nieuwe mogelijkheid om te adverteren in opkomst: het maken van een korte video die als advertentie in Instagram Stories wordt getoond. Ben jij graag een voorloper op het gebied van marketing, dan kan dit ook interessant voor je zijn, zeker omdat Stories goed bekeken worden.
Facebook versus Instagram: klanten krijgen
Social media zijn goud waard om de naamsbekendheid en zichtbaarheid van je bedrijf op te bouwen. En ja, daar komen als je het goed en structureel doet op den duur ook nieuwe klanten of gasten uit voort. Zowel op Facebook als op Instagram is dit wel een kwestie van de wat langere adem. Ik spreek veel ondernemers die ervaren dat ze momenteel meer klanten uit Facebook halen dan uit Instagram. Vaak hangt dit samen met het feit dat ze namens hun bedrijf al veel langer actief zijn op Facebook dan op Instagram. En jouw fans en volgers moeten jou zowel op Facebook als op Instagram eerst een tijdje leren kennen voordat ze ook daadwerkelijk gaan kopen.
In online marketing zijn drie stappen belangrijk: mensen moeten je kennen, ze moeten een klik met je hebben en ze moeten vertrouwen in je hebben voordat ze echt gaan kopen. Dit wordt in marketingtermen ook wel de Know-LIke-Trust-factor genoemd.
Facebook versus Instagram: naamsbekendheid
Hierboven vertelde ik al over manieren om je naamsbekendheid op Facebook en Instagram op te bouwen. Als je online klanten of gasten wilt krijgen, dan is het vergroten van je naamsbekendheid een belangrijke prioriteit. Stel hierin concrete doelen voor jezelf en bepaal welke acties je gaat ondernemen om jouw bedrijf bekender te maken. Voor Facebook dus bijvoorbeeld netwerken in Facebookgroepen en voor Instagram bijvoorbeeld zelf doelgericht nieuwe mensen gaan volgen of onderzoek doen naar de juiste hashtags om bij jouw berichten te gebruiken.
Facebook versus Instagram: een klik maken
Een klik maken heeft alles te maken met zichtbaar zijn als de persoon achter jouw bedrijf. Zowel op Facebook als op Instagram ontstaat de klik tussen jou en je volgers door jezelf te laten zien: bijvoorbeeld op foto’s, op video, in je Stories en ook door de verhalen die je vertelt over jezelf en jouw (ondernemers)leven. Zo leren jouw volgers jou immers beter kennen en kunnen ze echt een band met je opbouwen.
Geef persoonlijke inkijkjes in jouw (ondernemers)leven en stel ook vragen om jouw volgers beter te leren kennen. Gebruik hiervoor de berichten die je op je tijdlijn plaatst, maar – zeker op Instagram – ook je Stories. Het werkt extra krachtig als jij jezelf ook op bewegend beeld laat zien, bijvoorbeeld in een video, een Story of een live uitzending.
Facebook versus Instagram: vertrouwen
Vertrouwen ontstaat zowel op Facebook als op Instagram als jouw fans daar regelmatig iets van je horen. Zo word je een klein onderdeel van hun online leven en blijf je in hun gedachten. Op Facebook is het gebruikelijk om gemiddeld ongeveer één keer per (werk)dag een nieuw bericht te plaatsen en voor Instagram geldt hetzelfde.
Nog een andere manier om vertrouwen op te bouwen bij de mensen die jou op Facebook of op Instagram volgen is het verzamelen van e-mailadressen. Als mensen jou hun e-mailadres geven, dan is dat een teken dat ze al vertrouwen in je hebben. Je e-mailadres geef je immers niet zomaar aan iedereen. Mensen geven hun e-mailadres via Facebook of Instagram aan jou als jij bijvoorbeeld een waardevol cadeautje (zoals een e-book) voor hen hebt of hen uitnodigt om een inspirerende nieuwsbrief te ontvangen.
Facebook versus Instagram: verkopen
Zoals ik hierboven al schreef ga je waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag een flinke stroom nieuwe klanten of gasten krijgen via Facebook of via Instagram. Wel gaat dit gebeuren als je consequent bovenstaande acties blijft ondernemen. Dat lijkt vrij eenvoudig, maar ik denk dat zeker 75 procent van de ondernemers toch niet in staat is dit structureel vol te houden.
Praat je op Facebook of op Instagram over jouw aanbod, onthoud dan goed dat jij je daar met je bedrijf in een sociale omgeving bevindt. Een omgeving waar jouw fans en volgers ook hun contacten met familie en vrienden onderhouden. Profileer je daar niet op een te verkoperige manier, want dat werkt alleen maar averechts. Een heel goede verhouding is dat je in 20 procent van je berichten iets over je aanbod vertelt of je fans en volgers rechtstreeks uitnodigt om dat te kopen en dat je in 80 procent van je berichten andere dingen deelt. Dit geldt zowel op Facebook als op Instagram.
Facebook versus Instagram: veelgestelde vragen
In dit onderdeel behandel ik een aantal vragen over Facebook versus Instagram die ik regelmatig voorbij zie komen, plus een aantal vragen die gesteld zijn in mijn Facebookgroep.
Kun je op beide netwerken dezelfde berichten plaatsen?
Ben je zowel op Facebook als op Instagram actief, dan kan het best veel tijd kosten om beide netwerken naast elkaar te beheren. Kun je op beide kanalen wel of niet dezelfde berichten plaatsen? De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld: sommigen vinden dat dit absoluut niet kan, terwijl anderen je aanraden om alles van het ene kanaal door te plaatsen naar het andere. Zelf denk ik dat je het beste een mix kunt maken van berichten die je zowel op Facebook als op Instagram plaatst en ook af en toe berichten die je speciaal voor het ene kanaal maakt.
Meestal heb je wel een overlap van mensen die jou zowel op Facebook als op Instagram volgen. Tegelijk zijn er ook veel mensen die jou alleen op Facebook of alleen op Instagram volgen. Het zou zonde zijn als zij waardevolle berichten van jou missen omdat je ze alleen op één kanaal plaatst. Tegelijk is het voor jou ook efficiënter om berichten op beide plekken te plaatsen.
Aan de andere kant is het wel zo leuk om de mensen die jou op beide plekken volgen ook te verrassen met speciaal voor Facebook of speciaal voor Instagram gemaakte berichten. Ook omdat je doelgroep er misschien net iets anders is – bijvoorbeeld op Instagram wat jonger dan op Facebook – of omdat je doelgroep op het ene kanaal jou nog wat minder lang kent dan op het andere kanaal. Zelf ben ik bijvoorbeeld al drie jaar zakelijk actief op Facebook en kennen sommige mensen mij daar ook al bijna drie jaar. Op Instagram ben ik nog maar een halfjaar actief en kennen mensen mij daardoor nog niet zo goed en lang. Ik deel daar daarom meer persoonlijke verhalen over mezelf.
Kun je jouw berichten van het ene netwerk doorplaatsen naar het andere?
Hierbij hebben we het over de vraag of het technisch mogelijk is om berichten van Instagram naar Facebook door te plaatsen of andersom. Het antwoord is ja. Belangrijk daarbij is dat je jouw zakelijke Facebookpagina gekoppeld hebt aan je Instagramaccount. Bij het maken van een nieuw bericht op Instagram kun je dan aangeven dat het ook doorgeplaatst moet worden op je Facebookpagina.
Het is dan wel aan te raden om de hashtags die je in je Instagrambericht gebruikt niet in de tekst bij je bericht te plaatsen, maar in een reactie. Dit omdat de hashtags anders mee gekopieerd worden naar Facebook en hashtags daar veel minder gebruikelijk zijn en soms zelfs averechts werken voor het bereik van je bericht. Plaats je hashtags op Instagram in een reactie, dan worden ze niet mee overgenomen in het bericht dat op Facebook verschijnt.
Doorplaatsen van Facebook naar Instagram is eind 2018 (op het moment dat ik dit artikel schrijf) nog niet voor iedereen mogelijk. Ik heb het al bij een paar bedrijfspagina’s van andere ondernemers gezien, maar heb de mogelijkheid zelf nog niet om berichten van mijn Facebookpagina door te plaatsen naar Instagram.
Vraag van Cynthia: Hoe komt het dat ik op Instagram makkelijker contact maak dan op Facebook?
Waarschijnlijk ligt dit deels aan je doelgroep en wellicht ook aan de inhoud van je berichten. Als jouw berichten op Instagram persoonlijk van aard zijn (en wellicht persoonlijker dan op Facebook), dan zullen mensen er sneller op reageren. Ook is het in de leeftijdsgroep van globaal 25 tot 40 jaar heel gebruikelijk om even snel een zogenaamde DM te sturen: een privéberichtje via Instagram.
Ook Stories op Instagram nodigen uit om makkelijk contact te maken. Zie je als kijker van een Story iets voorbijkomen dat je inspirerend vindt en waar je op wilt reageren? Dan komt die reactie automatisch in het gedeelte met privéberichten terecht, wat weer aanleiding kan zijn om een verder gesprek aan te knopen.
Vraag van Lars: Met welk doel scrollen gebruikers door Instagram en door Facebook?
Hier kan ik geen objectief antwoord op geven, dus houd ik het bij een subjectief antwoord. Voor mezelf merk ik dat mijn familie zich nog steeds meer bevindt op Facebook dan op Instagram. Facebook is daarom voor mij onder andere een kanaal om op de hoogte te blijven van updates van mijn familie. Vrienden daarentegen verschuiven steeds meer naar Instagram.
Doordat Instagram heel erg mobiel georiënteerd is en ik overdag graag gefocust op mijn vaste computer wil werken, ben ik overdag minder op Instagram actief. In de avonduren gebruik ik het vooral om te ontspannen, inspiratie op te doen, af en toe een blog te lezen en vooral heel veel Stories te kijken. Facebook heb ik (te) vaak overdag ook openstaan en gebruik ik vooral om collega-ondernemers te volgen, tips, kennis en inspiratie op te doen en dus op de hoogte te blijven van nieuwtjes van mijn familieleden. Maar of dit ook het algemene beeld is van hoe gebruikers Instagram en Facebook gebruiken durf ik niet te zeggen.
Vraag van Olga: Is er een verschil tussen Facebook en Instagram qua hoeveelheid conversies? Of de tijd die het gemiddeld vraagt om klanten te krijgen via Facebook of Instagram?
Hier heb ik geen keiharde cijfers voor. Wel heb ik het idee dat het via Facebook al wat gebruikelijker is om aankopen te doen dan via Instagram. Dit omdat de meeste mensen al langer vertrouwd zijn met Facebook dan met Instagram. Gemiddeld vraagt het ongeveer evenveel tijd om klanten te krijgen via Facebook als via Instagram, al voelt het voor veel ondernemers alsof het op Facebook sneller gaat. Maar vaak is dit zo omdat je daar al langere tijd actief bent en dus je naam(sbekendheid) opgebouwd hebt. Als je dan op Instagram begint, moet je eigenlijk weer van voren af aan beginnen, terwijl je dan op Facebook al een basis hebt staan. Begin je ongeveer gelijktijdig met beide, dan zal het waarschijnlijk even snel gaan voordat je klanten krijgt via Facebook en via Instagram.
Vraag van Esther: Heeft een minder visueel gericht bedrijf ook iets te zoeken op Instagram? Op Facebook kun je er zelf een plaatje bij zoeken, hoe doe je dat dan op Instagram?
Hier komen we in het gebied met ongeschreven regels terecht. Instagram draait veel meer om mooie foto’s (en perfecte plaatjes) dan Facebook. Sommige Instagrammers zijn zelfs uren per dag bezig om hun foto’s zo te bewerken dat ze er echt uitspringen. Het is dan ook eigenlijk ‘not done’ om op Instagram alleen maar stockfoto’s te plaatsen: van die gratis foto’s die je in online beeldbanken kunt vinden, iets dat op Facebook veel gebruikelijker is.
Op Instagram is je zogenaamde feed – het totaalbeeld van al je foto’s dat je volgers kunnen bekijken op jouw profiel – echt een visitekaartje van je bedrijf. Als je feed een rommeltje is, straalt dat ook op die manier af op je bedrijf. Vormt je feed een mooi geheel, dan is het juist een mooie etalage voor je bedrijf.
Heb je een bedrijf dat minder visueel gericht is, dan moet je vaak creatiever zijn om ook mooie beelden te kunnen delen op Instagram. Toch heb je er wel degelijk iets te zoeken, omdat je vast wél veel waarde te bieden hebt. Wat je kunt doen is een beeldbank voor jouw bedrijf aanleggen (of laten aanleggen door een professionele fotograaf), met foto’s waarin steeds vaste elementen terugkomen. Denk aan vaste kleuren die horen bij jouw bedrijf of een opmaak die telkens terugkeert. Maak bijvoorbeeld foto’s van simpele dingen die jij in je bedrijf gebruikt, zoals je laptop, je telefoon, een schrijfblok of een pen – en van jezelf. Ook inspirerende quotes op een achtergrond met een vaste kleur werken goed voor een bedrijf dat minder visueel gericht is.
Vraag van Michèle: Zitten welgestelde zestigplussers ook al op Instagram?
Waarschijnlijk nog niet in groten getale. De doelgroep zestigplussers is vaak nog erg gehecht aan Facebook, dus de kans is groter dat je ze daar kunt vinden dan op Instagram.
Vraag van Noeky: Wat voor bericht schrijf je voor Facebook en wat voor bericht voor Instagram? Moet je hier onderscheid in maken?
Dit is helemaal aan jou. Doordat je op Facebook makkelijker links kunt delen, raad ik je aan om Facebook meer te gebruiken voor het delen van blogs en andere berichten die aanleiding geven om naar je website te gaan. Ook het stellen van vragen en het geven van tips doet het bijvoorbeeld goed op Facebook. Inspireren is dan weer iets dat goed bij Instagram past. Maar ga vooral ook op je gevoel af en plaats gerust ook dezelfde berichten zowel op Facebook als op Instagram als dat voor jou makkelijker is.
Heel compleet en interessant, zoals gebruikelijk, Rimke!
Bedankt!
Dankjewel Olga, fijn om dit te horen.
Hi Rimke, leuk dat je met plezier heldere uitleg geeft met daarin ook je persoonlijke voorkeur.
Daarin laat je zien wat je zelf ook leuk vindt en dat spreekt me aan. Zonder dat dat te overheersend is, want je blijft to the point.
Dank je wel 🙂
Dankjewel voor je leuke reactie Annelies! 🙂