fbpx

‘Wat is de beste software om mijn website mee te bouwen?’ Dit is een vraag die tijdens mijn masterclasses en op andere momenten regelmatig voorbijkomt. Zelf heb ik sinds ik afscheid nam van mijn allereerste zelf in html gebouwde website altijd gebruikgemaakt van WordPress. In dit artikel neem ik je mee in de voordelen van WordPress en in goede tips voor thema’s en plugins.

 

WordPress is een zogenaamd content management systeem (CMS) waarmee gebruikers websites kunnen maken en beheren. Het is een van de meest populaire CMS’en ter wereld. Miljoenen mensen gebruiken het om er zelf hun website mee te bouwen – of om deze te laten bouwen.

 

Waarom WordPress gebruiken: vier goede redenen

Allereerst is WordPress erg gebruiksvriendelijk. WordPress is eenvoudig te leren. Zelfs als je geen technische achtergrond hebt, kun je er snel mee leren werken. Zeker als je, zoals ik, ooit je eerste website in html hebt gebouwd, aan de hand van een cursusboek van de LOI, is WordPress echt een verademing.

Ten tweede is WordPress erg aanpasbaar. Er zijn duizenden thema’s waar je uit kunt kiezen (soms is de keuze zelfs een beetje overweldigend) en er zijn minstens evenveel plug-ins om extra functionaliteiten aan je website toe te voegen. Zo kun je jouw website helemaal aanpassen aan jouw eigen behoeftes. Een goede website waar je de keuze hebt uit honderden verschillende WordPress-thema’s is Themeforest.

Het derde pluspunt is dat WordPress erg SEO-vriendelijk is. Het biedt verschillende tools om je website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Websites die met WordPress gemaakt zijn komen over het algemeen gemakkelijker hoog in Google dan bijvoorbeeld websites die met Wix gemaakt zijn.

En als vierde voordeel is er ook een goede ondersteuning. WordPress heeft een grote gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die elkaar helpen met problemen en vragen. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk antwoorden vinden op je vragen.

 

Hoe gebruik je WordPress?

Stap 1: registreer een domeinnaam. Het eerste dat je moet doen is een domeinnaam registreren voor je website. Dit is het webadres waarop je website zal worden gehost. Als je bedrijf in Nederland gevestigd is, is het slim om voor een .nl of een .com domeinnaam te kiezen, want daarmee zul je het gemakkelijkst gevonden worden in Google. Als je een voor jou belangrijk zoekwoord in je domeinnaam kunt verwerken, doe dat dan zeker. Ik word bijvoorbeeld extra gemakkelijk gevonden op alles waar het woord ‘online’ in zit, omdat dat woord deel uitmaakt van mijn domeinnaam.

Stap 2: kies een webhostingprovider. Je moet een webhostingprovider kiezen die jouw website op het internet zal hosten. Zelf laat ik mijn websites hosten bij Mijndomein. Hoewel de meningen over Mijndomein verdeeld zijn, heb ik er tot nu toe altijd vrij goede ervaringen mee gehad. Maar er zijn ook vele andere partijen die je als webhost kunt kiezen. Kom je er niet uit, vraag dan in je eigen omgeving of bijvoorbeeld in Facebookgroepen eens rond naar goede ervaringen van anderen.

Stap 3: installeer WordPress. Veel webhostingproviders bieden een zogenaamde One-Click-installatie van WordPress. Als alternatief kun je WordPress ook handmatig installeren. WordPress heeft zowel een .com als een .org variant. Als ondernemer is het over het algemeen het meest aan te raden om met WordPress.org te werken.

Stap 4: kies een thema. Je kunt een thema kiezen om het uiterlijk van je website te bepalen. Er zijn duizenden gratis en betaalde thema’s beschikbaar om uit te kiezen. Hieronder ga ik in op een aantal populaire en veelgebruikte thema’s.

Stap 5: voeg plug-ins toe. Je kunt plug-ins installeren om de functionaliteit van je website uit te breiden. Er zijn duizenden gratis en betaalde plug-ins beschikbaar om uit te kiezen. Hieronder ga ik daar verder op in. Pas er wel voor op dat je niet té veel plug-ins aan je website toevoegt, want elke extra plug-in maakt je website een stukje zwaarder en daarmee trager om te laden. Gebruik dus alleen de plug-ins die je echt nodig hebt.

Stap 6: maak content voor je website. Hiervoor heb je binnen WordPress twee gedeelten: pagina’s en berichten. In het gedeelte Pagina’s maak je de pagina’s van je website, zoals je homepage, je Over mij-pagina en je aanbodpagina of -pagina’s. Het gedeelte Berichten gebruik je om blogs te schrijven, die je vervolgens binnen het bloggedeelte van je website kunt publiceren.

 

Tien populaire WP-thema’s

Er zijn duizenden WordPress-thema’s beschikbaar, zowel gratis als premium (betaalde) versies. Het kiezen van het beste WordPress-thema is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, budget en behoeften. Hieronder staan tien populaire en veelzijdige WordPress-thema’s die door veel mensen worden aanbevolen:

 

  1. Astra: een lichtgewicht en aanpasbaar thema dat geschikt is voor allerlei soorten websites.
  2. Divi: een visuele paginabouwer en thema met een uitgebreid pakket aan ontwerpmogelijkheden. Dit is ook het thema waar ik mijn website mee gebouwd heb.
  3. OceanWP: een gratis en aanpasbaar thema dat is geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties.
  4. GeneratePress: een lichtgewicht en veelzijdig thema dat geschikt is voor verschillende soorten websites.
  5. Avada: een populair premium thema met een krachtige visuele paginabouwer en diverse demo’s.
  6. Enfold: een flexibel en gebruiksvriendelijk thema met meerdere demo’s en aanpassingsmogelijkheden.
  7. The7: een veelzijdig premium thema met veel demo’s en aanpasbare ontwerpmogelijkheden.
  8. Flatsome: een premium thema dat speciaal is ontworpen voor e-commerce websites en een visuele paginabouwer bevat.
  9. Bridge: een premium thema met meer dan 500 demo’s en aanpasbare ontwerpmogelijkheden.
  10. Jupiter X: een premium thema met een uitgebreide visuele paginabouwer en meerdere demo’s.

 

Tien veelgebruikte WP-plugins

Zoals er duizenden verschillende thema’s zijn, zo zijn er ook duizenden WordPress-plugins beschikbaar, zowel gratis als betaald. Het kiezen van de beste WordPress-plugin is ook weer afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, budget en behoeften. Hieronder staan enkele populaire en nuttige WordPress-plugins die door veel mensen worden aanbevolen.

  1. Yoast SEO: een gratis en uitgebreide plugin voor zoekmachineoptimalisatie. Deze gebruik ik zelf ook als handig hulpmiddel om mijn blogs goed te laten scoren in Google.
  2. Jetpack: een multifunctionele plugin die beveiliging, prestaties, back-ups en meer biedt.
  3. Contact Form 7: een gratis en eenvoudige plugin voor het maken van contactformulieren.
  4. W3 Total Cache: een gratis plugin die de snelheid en prestaties van je website verbetert door caching.
  5. WooCommerce: een gratis plugin voor het creëren van een e-commerce winkel op je WordPress-website.
  6. WPForms: een premium plugin die het gemakkelijk maakt om verschillende soorten formulieren te maken en integreren.
  7. Smush: een gratis plugin voor het optimaliseren en comprimeren van afbeeldingen om de laadtijd van je website te verbeteren. Ook deze plugin gebruik ik zelf graag om te voorkomen dat mijn website te zwaar en daarmee te traag wordt.
  8. UpdraftPlus: een gratis plugin voor het maken van back-ups van je website.
  9. MonsterInsights: een premium plugin voor het bijhouden van je websitestatistieken en Google Analytics integratie.
  10. OptinMonster: een premium plugin die conversies verbetert door het maken van pop-ups en formulieren om e-mailadressen te verzamelen.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat het kiezen van de beste WordPress-plugin afhankelijk is van je specifieke behoeften en vereisten. Het is daarom verstandig om de functies en reviews (bijvoorbeeld het aantal sterren) van verschillende plugins te onderzoeken voordat je een keuze maakt.