fbpx

In augustus schreef en publiceerde ik elke dag een blog. Waarom deed ik dat en wat heeft dit mij opgeleverd? In dit artikel geef ik je een kijkje achter de schermen van mijn Augustus Blogmaand.

 

Onderschat nooit de kracht van dagelijks consistent hetzelfde doen. Ik weet dat het heel aantrekkelijk is om je telkens weer op iets nieuws te storten, in de hoop dat dát dan voor je gaat werken. Maar je kunt vaak veel meer én betere resultaten verwachten als je je focus geeft aan één of een paar dingen – zeker als je die dan heel consistent doet.

Nu is het je vast al opgevallen dat het superdruk is in online marketingland. Waar je je ook begeeft – op Instagram, op LinkedIn, op Tiktok, in de podcastwereld, op YouTube, enzovoort – overal zijn er vele ondernemers en bedrijven die aan marketing doen en die graag de aandacht van hun mogelijke klanten willen trekken.

Gelukkig kun je je in deze overvolle marketingmarkt nog steeds onderscheiden, bijvoorbeeld door één vorm van marketing echt dagelijks te doen. En dat was dus precies wat ik in augustus deed: elke werkdag een blog schrijven. Waarbij de keuze voor bloggen niet heel moeilijk was, want schrijven doe ik sowieso al graag én het helpt natuurlijk om nog vaker gevonden te worden in Google.

 

Elke werkdag bloggen: ging dat goed?

Vorig jaar deed ik ook al een blogmaand in augustus. Ik nam me toen al voor dat eens te herhalen, maar zogenaamd had ik er in de maanden daarna nooit tijd voor. Met het schrijven van een blog ben je immers toch al gauw een uurtje bezig. Maar weet je: als je het gewoon op je planning zet, dan lukt het om elke dag dat blog ook echt te schrijven.

Sterker nog: ik schreef zelfs twee keer twee blogs op één dag, omdat ik de dag erna buiten de deur zou zijn (één keer om te lunchen met klanten en één keer om een dagje naar Vlieland te gaan). Het lukte mij steeds om mijn blog voor het einde van mijn werkdag te schrijven, meestal zelfs al in de ochtend.

In vergelijking met vorig jaar augustus is het inmiddels makkelijker geworden om snel een goed blog te publiceren, dankzij hulpmiddelen als Chat GPT. Ik liet Chat GPT regelmatig even met mij mee brainstormen over de opzet van mijn blog. Ook schreef Chat GPT wel eens een stuk van mijn blog voor mij, maar dat herschreef ik dan vervolgens wel in mijn eigen woorden.

Eén keer schreef ik zelfs een monsterblog, over hoe je je Human Design in je website kunt verwerken. Dit blog telt meer dan 3.500 woorden. Gelukkig schreef ik het op mijn eigenlijk vrije woensdag, want aan dit blog heb ik (met hulp van Chat GPT) zeker 2,5 tot 3 uren gewerkt.

 

Hoe koos ik mijn onderwerpen uit?

De inspiratie voor mijn augustusblogs haalde ik overal vandaan. Zo schreef ik over een aantal actuele onderwerpen zoals Google Bard en Divi AI. Toch fijn dat er momenteel zo veel ontwikkelingen gaande zijn op AI-gebied, want daar zitten veel mooie blogonderwerpen in.

Andere keren gebruikte ik een vraag van een klant of iemand die mij op social media volgt als inspiratie voor een blog. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een vraag over werken met kassakoopjes en eentje over de plug-ins die ik gebruik. Ook kwam er een mooi onderwerp voort uit een vraag die ik stelde in mijn Instagram Stories.

Verder gebruikte ik ook mijn favoriete online hulpmiddel Ubersuggest om goede blogonderwerpen te vinden, inclusief natuurlijk bijpassende zoekwoorden. Verder liep in augustus ook mijn zomerse blogserie over alles dat te maken heeft met klanten krijgen uit je e-mails nog door. Daar schreef ik steeds op donderdag een blog over.

 

Wat leverde deze blogmaand mij op?

Zoals je misschien wel weet, duurt het vaak even voordat een blog dat jij op je website publiceert hoog in Google komt. Van al die extra blogs kon ik in augustus dus nog niet een sterke stijging in mijn Google-verkeer verwachten. Wel kreeg ik in vergelijking met augustus vorig jaar flink wat meer websitebezoekers vanuit Google.

Het blog dat ik op 1 augustus schreef – over Google Bard – werd wél al snel opgepikt in Google. Binnen een week kreeg ik er al websitebezoekers voor die het artikel in Google vonden. Als je blog goed in elkaar zit, goede zoekwoorden bevat en over een onderwerp gaat waar nog niet superveel over geschreven is, is het dus wel degelijk haalbaar om er binnen een week hoog mee in Google te staan. In augustus is dit blog al 62 keer gelezen, vooral door mensen die het in Google tegenkwamen.

Ook de nieuwe blogs die deel uitmaakten van mijn zomerserie werden in augustus al goed gelezen. Dat kwam vooral doordat ik deze blogs ook onder de aandacht breng in mijn wekelijkse e-mail. Met de andere blogs heb ik dat niet gedaan, die heb ik alleen (bijna allemaal) in mijn Instagram Stories gedeeld.

Verder werd mijn blog over Divi AI ook al bovengemiddeld vaak gelezen, vooral toen Elegant Themes (het bedrijf achter Divi) net zijn Summer Sale had aangekondigd. En ook mijn blog over lokale SEO wordt af en toe al gevonden in Google.

In hoeverre het door mijn in augustus geschreven blogs komt vind ik lastig in te schatten, maar ook mijn e-maillijst maakte tijdens mijn blogmaand een mooie groei door. En twee ondernemers boekten in augustus een mini-websitescan bij mij, een aanbod dat in de maanden daarvoor helemaal niet aangevraagd was.

Naast bloglezers leverde deze blogmaand mij ook een goed gevoel op. Het voelt fijn om een uitdaging met jezelf aan te gaan en die dan ook tot een goed einde te brengen.

 

Blijf ik in september elke dag bloggen?

Nee, ik ga in september niet weer elke dag een nieuw blog schrijven. Wel ga ik elke week minstens twee uren besteden aan het verder verbeteren van mijn bestaande blogs. Dus kijken welke van mijn blogs nu al af en toe gevonden worden in Google en wat ik kan doen om daar nog veel meer bezoekers naartoe te krijgen. Waarschijnlijk levert dat minstens net zo veel resultaat op als het elke dag schrijven van een nieuw blog, alleen vindt het wat meer achter de schermen plaats.

 

Wil jij ook bloggen om klanten te bereiken?

Kijk dan hier eens of mijn training Schrijf blogs die klanten bereiken iets voor jou is. En nee, je hoeft dan echt niet gelijk elke dag een blog te gaan schrijven, ook als je aan de hand van Schrijf blogs die klanten bereiken één keer per maand een nieuw blog op je website publiceert doe je het al heel goed.