Met jouw mooie aanbod wil je ongetwijfeld zo veel mogelijk mensen helpen. En dat is aan de ene kant heel mooi, maar aan de andere kant ook een valkuil. Want hoe groter de groep mensen die je wilt helpen, hoe kleiner de kans dat je precies die woorden vindt waardoor zij zich zo voelen aangesproken dat ze volmondig ja zeggen tegen jouw aanbod of er op zijn minst contact met je over opnemen. Over deze en meer valkuilen waardoor je aanbodpagina niet goed voor je werkt gaat dit artikel.
Vorige week sprak ik een dame die recent begonnen is aan mijn training Continu klanten uit je website. Ze kwam naar de feedbacksessie die ik elke week organiseer voor mijn nieuwste klanten – om van mij feedback te ontvangen op haar aanbodpagina. Ik vroeg aan haar wie ze op deze pagina wilde helpen, en toen omschreef ze een type klant waar minstens 5 miljoen Nederlanders zichzelf toe rekenen.
Heel mooi, zou je nu misschien denken, dan lopen er in Nederland minstens 5 miljoen mogelijke klanten rond. Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken of je wel klanten krijgt. Maar probeer maar eens een groep mensen die zo groot is aan te spreken op de dingen die er in hun leven spelen. En om dat op zo’n manier te doen dat ze zich er alle 5 miljoen niet alleen maar in herkennen, maar zich zo aangesproken voelen dat ze direct gebruik willen maken van jouw aanbod.
Dat gaat je om verschillende redenen niet lukken, al was het maar omdat al deze mensen in verschillende levensfasen zitten en van verschillende leeftijden zijn en verschillende redenen hebben waardoor hun problemen en verlangens zijn ontstaan. En daardoor verval je op je website al snel in algemeenheden waar iedereen zich wel een beetje in herkent, maar niemand echt specifiek.
Hoe groter jouw mogelijke doelgroep, hoe algemener jouw websiteteksten. En hoe algemener jouw websiteteksten, hoe meer concurrentie je hebt in Google. Hoe meer mogelijke andere opties jouw mogelijke klanten afwegen tegen de optie om voor jou te kiezen. Hoe lastiger je het jezelf dus maakt om klanten naar jou toe te laten komen. Daarom de eerste vraag om je aanbodpagina effectiever voor je te laten werken:
Voor wie is dit?
Nee, jouw aanbod hoeft echt niet te zijn voor een doelgroep waar maar honderd mensen in Nederland zich in herkennen. Maar schrijf op je aanbodpagina ook niet aan een groep van 5 miljoen mensen of meer.
Wie kun jij het allerbeste helpen met jouw aanbod? Wat is het specifieke probleem waar deze groep mee te maken heeft? Wat is voor hen het gevolg van hun probleem? Welke gevoelens gaan voor hen gepaard met het hebben van dit probleem? Hoe zouden ze het graag anders willen?
Als je deze vragen weet te beantwoorden en bovenaan je aanbodpagina een stukje tekst schrijft waar al deze antwoorden in verwerkt zijn, dan maak je op het ‘kun jij soms in mijn hoofd kijken?’-niveau een connectie met de klanten die jij kunt helpen. Waardoor ze veel sneller je hele aanbodpagina zullen lezen én veel sneller contact met je zoeken over jouw aanbod of er rechtstreeks gebruik van maken.
Met of bij wie ga je dit doen?
Over jezelf schrijf je op de Over mij-pagina op je website, en meestal ook beknopt op je homepage. Maar vergeet niet om op je aanbodpagina ook iets over jezelf te schrijven, al is met maar één alinea, liefst met een foto van jou erbij.
Als klanten iets samen met of bij jou gaan doen, dan willen ze niet naar een anoniem persoon toe. Dan willen ze weten met of bij wie ze dit gaan doen. En jij weet niet of jouw mogelijke klant ook al op jouw Over mij-pagina of op je homepage is geweest – en dus al precies weet wie jij bent.
Wat je dan op je aanbodpagina over jezelf schrijft? Het liefst een stukje tekst waarin goed naar voren komt dat jij goed bent in wat je doet (en waar je er al een tijdje ervaring mee hebt: dát je hier veel ervaring mee hebt) en wat jou onderscheidt van anderen. Zodat het jouw mogelijke klant helpt om volmondig de keuze voor jou te maken.
Wat levert dit heel concreet op?
Mensen kopen niet jouw aanbod, ze kopen dat wat jouw aanbod hen oplevert. Jouw aanbod lost voor hen een probleem op of vervult voor hen een verlangen. Het is aan jou om daar heel goed over te communiceren op je aanbodpagina.
Een valkuil die ik daarbij vaak zie is dat je dit niet opschrijft in de woorden zoals jouw mogelijke klanten er met anderen over praten, maar met vage termen die hen niet zo veel zeggen. Jouw klanten willen geen ‘betere vitaliteit’, ze willen zich weer fit en energiek voelen. Jouw klanten willen geen ‘betere mindset’, ze willen rust in hun hoofd. Enzovoort.
Soms mag je bij jezelf even doorvragen, om echt heel goed over te kunnen brengen wat jouw aanbod jouw klanten oplevert. Jouw klanten willen namelijk ook geen ‘beter inzicht in hun probleem’, ze willen dat wat het gevolg is van het hebben van dat inzicht. Niet altijd eenvoudig om dat zo goed mogelijk te verwoorden, maar wel iets waar jij stap voor stap beter in mag worden als je meer nieuwe klanten wilt krijgen.
Wie is hier al mee geholpen?
Wie heb jij al geholpen met jouw mooie aanbod? Heb je hen ook om een review gevraagd? En zo ja, hebben die reviews al een mooie plek op jouw aanbodpagina gekregen? Zijn het reviews die echt concreet iets zeggen over hoe het is om met jou te werken? Zijn het reviews die aantrekkelijk zijn om te lezen of zijn het lange stukken tekst waar de bezoekers van jouw aanbodpagina gedachteloos aan voorbij scrollen?
Zelfs als je al (best) veel klanten geholpen hebt met jouw mooie aanbod laat je vaak nog kansen liggen om daar op je aanbodpagina je voordeel mee te doen. Bijvoorbeeld doordat je jouw reviews voorbij laat komen in zo’n bewegend onderdeel op je website, waar bezoekers alleen tijd hebben de eerste twee zinnen te lezen. Of doordat je ze op een aparte pagina zet in plaats van gewoon direct op je aanbodpagina. Of doordat je ze allemaal op één plek bij elkaar zet in plaats van verspreid over je pagina.
Check eens of jij op je aanbodpagina nog krachtiger over kunt brengen wie je al met dit aanbod geholpen hebt en wat dit hen heeft opgeleverd. In combinatie met het antwoord op de vorige vraag is dit goud waard voor je aanbodpagina.
Wat mag iemand die nog twijfelt over jouw aanbod lezen?
Er zijn mensen die gewoon echt niet de juiste klant zijn voor jouw aanbod én er zijn mensen die dat wel degelijk zijn, maar die het heel spannend vinden om ja te zeggen tegen jouw aanbod, terwijl ze het eigenlijk wel willen. En dat is heel normaal: zelf kun je vast ook wel een paar voorbeelden bedenken van dingen die je aan de ene kant graag wilt, maar waarvan je het aan de andere kant (heel) spannend vindt om de stap er naartoe te zetten.
Jij mag jezelf vragen stellen over jouw twijfelende mogelijke klanten. Wat houdt hen tegen om jouw aanbod te kopen of er contact met je over op te nemen? Vinden ze het spannend om het geld er aan uit te geven? Zijn ze bang dat ze niet genoeg tijd zullen hebben om alles uit jouw aanbod te halen? Twijfelen ze misschien of ze te oud of te jong zijn voor jouw aanbod, of het hen wel gaat lukken, of ze er wel genoeg ervaring voor hebben, of jij dingen aan hen gaat opleggen die zij niet willen? En dit lijstje zou ik nog een heel stuk langer kunnen maken.
Zolang jij de mogelijke twijfels van jouw mogelijke klanten niet bespreekt op je aanbodpagina, ben je gas aan het geven en tegelijk de handrem aan het aantrekken. En hoewel ik zelf geen rijbewijs heb, kan ik me wel voorstellen dat je dan niet ver vooruit komt. De twijfels blijven dan in het hoofd van jouw mogelijke klanten zitten. Ze blijven in de ‘Ik wil het eigenlijk wel, maar…’-fase hangen. En ze worden om die reden geen klant bij jou.
Neem hun twijfels dus weg als je graag meer klanten uit je aanbodpagina wilt.
Met welk van deze vijf vragen ga jij als eerste aan de slag? Leuk als je het hieronder laat weten.
Doe je mee aan de gratis masterclass De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website?
Ontdek in deze online training welke simpele stappen jij als coach of therapeut mag zetten als jij graag meer nieuwe klanten wilt die jou uit zichzelf weten te vinden in Google. Zodat jij regelmatig nieuwe klanten krijgt zonder dat je voortdurend zelf naar hen op zoek hoeft. Meld je hier gratis aan voor de masterclass De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website.