Veel zelfstandig ondernemers zijn eigen-wijze mensen. Ze laten zich niet zo gemakkelijk in een hokje stoppen. In je marketing kan dat nog wel eens uitdagingen met zich meebrengen, ook als het om je website gaat. Hoe laat je daar goed zien wie jij waarmee kunt helpen zonder jezelf in een hokje te duwen waar je niet in past?

 

Misschien heb jij in jouw bedrijf één soort aanbod voor één heel specifiek soort klanten. Waarschijnlijk is je marketing dan heerlijk eenvoudig. Maar misschien heb jij ook wel meerdere vormen van aanbod voor één specifiek soort klanten. Of één aanbod voor meerdere soorten klanten. Of meerdere vormen van aanbod voor meerdere soorten klanten. Welkom, complexe marketing.

Zelf ben ik iemand die van veel verschillende dingen heel enthousiast kan worden. Vraag me om een lijstje te maken van tien onderwerpen waar ik ook wel een bedrijf omheen zou willen bouwen, en ik heb het binnen een uurtje klaar. Misschien wel binnen een halfuurtje.

Als je wel eens in mijn Ik help jou online Academie hebt gekeken, dan heb je gezien dat daar trainingen over allerlei uiteenlopende marketingonderwerpen in staan, voor een groot deel gecreëerd tussen 2018 en 2020. Pas in 2021 ben ik weer teruggegaan naar mijn basis, zelfstandig ondernemers helpen om (veel) meer klanten te krijgen uit hun website, het liefst klanten die hen uit zichzelf weten te vinden in Google.

Aan het begin van 2023 dacht ik dat ik daar nóg een stapje specifieker in wilde gaan, door ook mijn ‘ideale klant’ nog smaller te maken. Ik zou me gaan richten op uitsluitend coaches en therapeuten, in plaats van ook dienstverlenende ondernemers en webshopeigenaren te helpen. Maar daar bleek de Projector in mij (voor de niet-kenners: mijn Human Design-type, en dat ‘hokje’ voelt juist heel fijn) toch iets anders van te vinden en bovenal van te voelen.

Dus als jij de ‘Hoe laat ik alles dat ik goed kan en leuk vind om te doen goed zien op mijn website’-uitdaging herkent, ik ook! En ik ga je een paar tips geven om hier goed mee om te gaan, zodat het jouw succes niet in de weg zit, maar jou ook niet in een hokje duwt dat niet bij jou past.

 

Tip 1: zorg voor een niet-verwarrende binnenkomer

Als jij in je bedrijf verschillende dingen doet, en daarover ook op social media post, dan zul je al snel merken dat het binnen één account verwarrend of ingewikkeld kan zijn om over verschillende dingen te posten. Jouw volgers of connecties weten dan niet meer zo goed waarvoor ze nu precies bij jou terechtkunnen. En als ze daarover verwarring voelen, zullen ze niet snel de stap naar jouw aanbod zetten.

Op je website heb je daar op de meeste plekken helemaal geen last van. Als mensen via Google bij jou binnenkomen, zien ze immers eerst maar één pagina op je website, die meestal over één onderwerp gaat. Ik geef je daar zometeen een aantal voorbeelden van.

Een uitzondering hierop is je homepage, een pagina waar veel van je websitebezoekers bij je binnenkomen – of die ze anders wel als tweede pagina bezoeken. Op je homepage geldt hetzelfde als op je social media accounts: verwarring zaaien is daar niet handig, zeker niet op het eerste gedeelte van je homepage. Verwarring kost je klanten, en dat is zonde.

Als jij binnen je bedrijf verschillende dingen doet en/of verschillende soorten klanten helpt, heb je op je homepage globaal twee opties. De eerste is om te proberen alles wat je doet onder één noemer te vangen. Maak in dat geval één kopje en één alinea voor bovenaan je homepage waarin je op een niet-verwarrende manier een compleet beeld geeft van wat je doet en voor wie.

Loop je daarop vast, dan kun je er ook voor kiezen om één vorm van je aanbod op de voorgrond te zetten en de rest wat meer op de achtergrond te laten. Dat is hoe ik het zelf ook aanpak. Ik heb naast mijn ‘krijg klanten uit je website-aanbod’ ook nog een aanbod rond succesvol lanceren en ik verkoop op mijn website ook nog online pubquizzen. Maar op mijn homepage zie je daar niets van, die gaat over hoe je de klanten krijgt die in Google naar jou op zoek zijn.

Kom je er met geen van beide opties uit, dan kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om meerdere websites te (laten) bouwen. Het is wat meer werk, maar het geeft ook meer overzicht en minder kans op verwarde mogelijke klanten.

 

Tip 2: schrijf goede aanbodpagina’s mét zoekwoorden

Zoals ik al schreef, zullen jouw websitebezoekers lang niet overal op je website het risico lopen op een verwarrende ervaring. Dat geldt zeker als jij jouw websitepagina’s goed vindbaar maakt in Google. Als mogelijke klanten googelen naar jouw aanbod, en ze komen op jouw website terecht, dan komen ze waarschijnlijk meteen uit op een pagina die gaat over het aanbod waar zij naar op zoek waren. Dat jij dan ook nog één, twee of drie andere dingen doet en goed kunt, dat zien ze niet eens.

Als je meerdere vormen van aanbod hebt, zorg er dan voor dat die ieder een eigen aanbodpagina hebben en dat daar goede zoekwoorden in verwerkt zijn. Laat op elke specifieke aanbodpagina ook goed zien waarom mensen voor dit aanbod juist bij jou moeten zijn. Ik schrijf daarover op de pagina over mijn websitetraining bijvoorbeeld iets anders dan op de aanbodpagina over mijn lanceertraining.

Zorg op een aanbodpagina ook voor zo weinig mogelijk afleiding. Laat mensen op jouw aanbodpagina vooral beslissen of ze wel of niet jouw aanbod willen en/of daar contact met jou over willen. Verwar ze niet door ineens over een weggever of een blog of een alternatief aanbod te beginnen. Houd ze gefocust op dat waarvoor ze via Google bij jou zijn gekomen.

 

Tip 3: schrijf blogs die klanten bereiken

Zoals ik al schreef: als jij op social media deze week veel over onderwerp A deelt, volgende week veel over onderwerp B en het dan een week later weer over onderwerp C hebt, dan zijn jouw volgers of connecties al snel de draad kwijt. Bij bloggen is dat anders.

Ja, als jij steeds over andere onderwerpen blogt en je blogs vervolgens deelt op social media of in je nieuwsbrief, dan raken mensen net zo goed verward. Maar als jij blogs schrijft met de intentie dat ze lezers gaan bereiken via Google en andere zoekmachines, dan valt dit risico op verwarring helemaal weg. Via Google komen jouw websitebezoekers immers precies uit op de pagina, in dit geval het blog, waar ze naar op zoek waren. Dat jij ook over andere onderwerpen schrijft, dat zien ze waarschijnlijk niet eens.

Pik er dus per keer dat je gaat bloggen één onderwerp uit, het liefst eentje waar jouw mogelijke klanten naar googelen én dat aansluit op één van je vormen van betaald aanbod. En doe vervolgens aan het einde van elk blog een passende uitnodiging, bijvoorbeeld om gratis iets (ook weer passends) bij jou aan te vragen, om met jou in contact te komen of om jouw bij je blog aansluitende aanbodpagina te bekijken. Op die manier is de kans op verwarde websitebezoekers bijna nihil.

 

Kom je samen met mij jouw klantentrekkende blog schrijven?

Hoe kun je nu beter starten met bloggen of het bloggen weer oppakken dan wanneer je het samen doet? Dus als jij graag klanten aan wilt trekken die jou uit zichzelf in Google weten te vinden, zorg dan dat je erbij bent tijdens de Blog Bootcamp vanaf 17 april. Gratis aanmelden voor deze training waar we jouw klantentrekkende blog gaan schrijven kan hier.