fbpx

Het is zomer. De temperaturen zijn aangenaam en je hebt misschien wel vakantie – of je hebt er eentje in het vooruitzicht. Grote kans dat je dan niet de hele zomer druk wilt zijn met je marketing, maar ook weer niet helemaal van de online radar wilt verdwijnen. Welke keuze maak je dan: de hele zomer volop zichtbaar blijven of juist verder bouwen aan de vindbaarheid van je website in Google? Ik geef je in dit artikel mijn advies.

 

Terwijl ik dit blog schrijf is het bijna tijd om het jaar 2023 doormidden te zagen. Een mooi moment om even terug te blikken op de eerste helft van 2023. Wat werkte er in het eerste halfjaar goed om meer nieuwe klanten en omzet te krijgen? Wat werkte er goed om je naamsbekendheid te vergroten? Waar kreeg je de meeste energie van (grote kans dat er een samenhang is met waar je het meeste resultaat van zag)?

En natuurlijk ook: wat werkte er in het eerste halfjaar niet zo goed voor je om meer klanten en omzet te krijgen? Wat leidde niet echt tot een vergroting van jouw naamsbekendheid? Wat voelde als een verspilling van jouw tijd? Waar kun je beter mee stoppen?

Als de zomer in aantocht is, dan krijg ik persoonlijk niet veel energie van het idee om heel juli en augustus veel tijd in social media te stoppen. Als ik straks in juli een paar weken vakantie heb, wil ik echt niet steeds hoeven inloggen op Facebook of Instagram.

En ja, ik weet dat je daar berichten in kunt plannen, maar met alleen maar plannen ontstaat er nog geen interactie met de mensen die jou daar volgen. Grote kans dat die ingeplande berichten zo weinig bereik krijgen dat je dan net zo goed niets had kunnen doen. Liever leg ik mezelf geen enkele druk op als het om mijn zomerse social media marketing gaat.

Je voelt ‘m dus al aankomen: als je iets in mijn verhaal herkent, dan raad ik je aan om de tijd die jij in de zomer voor je marketing kunt maken vooral in je website te stoppen, in plaats van in social media. Waarom? Dat ga ik je vertellen.

 

Reden 1: wat je voor je website doet blijft langer voor je doorwerken

Van de Stories die ik afgelopen dinsdag tijdens mijn verjaardag op Instagram plaatste is nu al niets meer te zien. Die superwaardevolle post die ik een week geleden op Facebook plaatste, daar kijkt vandaag niemand meer naar. En voor alles dat jij op social media doet geldt hetzelfde.

De kracht van klanten krijgen uit social media zit in dagelijks (of op zijn minst meerdere keren per week) structureel aanwezig zijn. De mensen van wie jij ziet dat ze super succesvol klanten krijgen uit social media, die zie je daar waarschijnlijk (bijna) elke dag voorbijkomen. De vraag is of jij daar, zeker in de zomer(vakantie), ook zin in hebt.

Als je een blog voor je website schrijft of een pagina op je website verbetert, zie je daar nog niet meteen dezelfde dag resultaat van. Google heeft altijd wat tijd nodig om jouw nieuwe of verbeterde tekst op te pikken en jou hoger in de zoekresultaten te brengen.

Maar als je eenmaal hoog in Google staat met een pagina of blog, dan blijft dat langere tijd voor je doorwerken. Zo heb ik blogs uit 2018 en 2019 die nog steeds dagelijks in Google gevonden worden. En via een aanbodpagina die ik in 2020 schreef heb ik deze week alweer twee nieuwe klanten vanuit Google gekregen.

Jaag je altijd het snelle succes na, dan moet je niet op Google inzetten. Maar wil jij op een duurzame manier nieuwe klanten krijgen en je bedrijf (ook qua omzet) laten groeien, dan is het juist slim om wél tijd in je website en in je vindbaarheid in Google te stoppen.

 

Reden 2: succesvolle marketing is een uitwisseling van energie

Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Dat veel van de klanten die voor jou en jouw aanbod kiezen dat doen omdat ze bij jou een bepaalde energie voelen die hen aanspreekt?

Ik loop inmiddels lang genoeg mee als online ondernemer om te weten waarom sommigen heel succesvol zijn in het aantrekken van klanten uit social media en anderen niet. De mensen die daar heel succesvol in zijn zorgen ervoor dat er altijd de juiste energie zit in wat ze op de socials delen.

En daarmee bedoel ik niet dat ze altijd hoog in hun energie zitten, maar wel dat ze regelmatig letterlijk zichtbaar zijn, dat ze altijd zichzelf zijn en dat ze al hun content op social media met zorg maken (in plaats van het te zien als een ‘moetje’ op hun to do lijst).

En alles dat ik in dit rijtje noem kan en doe ik ook, alleen niet zo ultraconsistent als de ondernemers die heel veel (klanten) uit social media halen. Ik heb er gewoon niet altijd zin en energie voor, zoals ik wél altijd zin en energie heb om een blog of een e-mail te schrijven.

Hoe zit dit bij jou? Wat is voor jou de beste manier om jouw energie over te brengen? Geef daar eens eerlijk antwoord op voor jezelf. Sta jij graag op de voorgrond en ben je moeiteloos online zichtbaar? Gaat het je gemakkelijk af om op social media superconsistent en 100% authentiek te zijn?

Of komt jouw energie beter tot zijn recht als je meer op de achtergrond mag zijn en jouw waarde in de vorm van geschreven woorden over mag brengen? Lukt het je gemakkelijker om daarin consistent te zijn, en uiteraard ook hier 100% jezelf? Doe waar jij energie van krijgt en de kans is groot dat het precies de klanten naar jou toe brengt die bij jou passen.

 

Reden 3: je bereikt mensen die al klaar zijn om te kopen

Ken je die vergelijking waarbij je al jouw mogelijke klanten ziet als vissen in een vijver? Als ze jou net leren kennen, dan zijn ze nog een guppy. Naarmate ze jou langer kennen en volgen, en dat wat jij deelt waardevol vinden, worden ze een steeds grotere vis. En hoe groter de vis, hoe groter de kans dat die persoon klaar is voor de stap naar jouw aanbod.

Ik vind het zelf een beetje stom om mogelijke klanten als vissen te zien, maar de vergelijking is wel heel beeldend. Op social media ben je dagelijks bezig om jouw vissen te voeren, met content die je schrijft, in een video deelt, in je Stories plaatst, met gesprekjes in de DM’s, enzovoort. Hoeveel voer jouw vissen nodig hebben voordat ze klant worden weet je nooit vooraf, dat zal per persoon verschillend zijn. Maar meestal zal iemand die jou net is gaan volgen nog niet gelijk dezelfde of de volgende dag de stap naar jouw aanbod zetten.

Bij mensen die jou in Google vinden is dat anders. Niemand gaat zomaar even voor de gezelligheid googelen, omdat je nu eenmaal een kwartiertje niets te doen hebt. Nee, als je gaat googelen, dan ben je doelgericht naar iets (of iemand) op zoek.

Dus als iemand via Google op jouw website terechtkomt, dan is die persoon al op zoek naar iets dat jij te bieden hebt. Google gebruik je omdat je iets wilt weten, omdat je op zoek bent naar inspiratie, omdat je een probleem hebt waar je vanaf wilt, omdat je pijn hebt die verholpen moet worden, omdat je een verlangen hebt dat je waar wilt maken – en meer van dat soort dingen.

Klanten krijgen vanuit Google is daarom niet een kwestie van vissen voeren. Mensen die al googelend bij jou terechtkomen zijn geen guppy’s meer. Nee, ze kenden jou voordat ze op jouw website kwamen nog niet, maar ze hebben waarschijnlijk wel al het probleem dat jij op kunt lossen of het verlangen dat jij waar kunt maken.

Het zijn mensen die al klaar zijn om te kopen. En dus hoef jij niet elke dag met je visvoer rond te strooien, maar gewoon te zorgen dat je vindbaar bent én dat je jouw aanbod krachtig op je website presenteert. Als je dat goed doet, gaat klanten krijgen uit Google een stuk sneller dan klanten krijgen uit social media.

 

Wil jij deze zomer hoger in Google komen?

Heb ik je enthousiast gemaakt om deze zomer tijd te stoppen in het goed vindbaar maken van je website – en dus jezelf – in Google? Dan ben je van harte welkom bij mijn gloednieuwe training Kom hoger in Google, die jou – zoals de naam al zegt – helpt om via Google meer nieuwe klanten naar jou toe te laten komen. Meld je hier aan als je mee wilt doen aan Kom hoger in Google.