Werken met de spraakherkenningssoftware van Dragon: een review - Ik help jou online

Eens in de zoveel tijd gebeurt het weer: ik krijg last van een pijnlijke schouder en vervolgens meestal ook van de spieren in mijn nek, waardoor het typen op het toetsenbord van mijn computer moeilijker gaat. In zo’n periode schakel ik altijd graag over op de spraakherkenningssoftware van Dragon. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met deze online spraaksoftware.

 

Een pijnlijke schouder en nek zijn nooit fijn, en zeker niet als je voor je werk veel tekst wilt produceren. Omdat ik mijn werk als online marketingcoach wel graag door wil laten gaan, en ik daarvoor regelmatig bijvoorbeeld blogs schrijf en lesmateriaal in de vorm van tekst maak, maak ik dan gebruik van een alternatief: de spraakherkenningssoftware Dragon Professional van Nuance.

Dragon gebruik ik al jaren in bepaalde periodes. Het is software waarmee je spraak kunt omzetten in tekst. Dat doe je door tegen je computer te praten. Ook op dit moment zit ik tegen de microfoon die ik bij mijn computer gebruik te praten zodat ik deze tekst voor jou kan produceren. Zo kun je door tegen je computer te kletsen hele lappen tekst maken.

 

Hoe nauwkeurig is de spraakherkenning van Dragon?

Wanneer je de spraakherkenningssoftware van Dragon gaat gebruiken, start je altijd eerst met een test zodat Dragon jouw manier van spreken kan gaan herkennen. Dit betekent dat je een oefentekst gaat voorlezen. Als je die test naar tevredenheid voltooid hebt, kan het echte werk beginnen: je eigen teksten inspreken met behulp van Dragon.

Dragon is niet vanaf het begin 100% nauwkeurig in het omzetten van jouw woorden in tekst. Soms wordt er wel eens een woord uit een zin vergeten of anders weergegeven dan jij het gezegd hebt. Maar vanaf het begin is het wel voor ongeveer 90 tot 95 procent nauwkeurig qua spraakherkenning.

Als je er de tijd voor hebt, kun je Dragon gaan trainen om ook die laatste paar procenten nauwkeuriger te worden. Zo kun je bijvoorbeeld commando’s als ‘Wijzig dit’ gebruiken en dan bepaalde fout geschreven woorden corrigeren.

Ook kun je Dragon laten leren van de documenten op jouw computer en van je e-mails. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik daar zelf niet altijd het geduld voor heb (ook al duurt het meestal niet zo lang) en dan toch met behulp van het toetsenbord de foutjes corrigeer. Maar als jij een wat geduldiger type bent dan ik, dan weet ik zeker dat je de spraakherkenning van Dragon voor 98 of 99 procent nauwkeurig voor je kunt laten werken. Steek hier ook tijd in als de pijn in jouw schouder, nek en/of armen zo erg is dat je echt niet met een toetsenbord kunt werken.

Het is overigens niet nodig om heel langzaam of staccato te praten wanneer je met Dragon gaat werken. De software kan jouw natuurlijke tempo van spreken prima bijbenen. Natuurlijk is het voor jezelf fijn om af en toe even een adempauze te nemen of wat tijd te nemen om te bedenken wat je ook alweer als volgende wilde zeggen. Maar voor Dragon is het meestal niet nodig om echte pauzes tussendoor te houden of je tempo aan te passen.

 

Wat kun je Dragon allemaal laten doen?

Naast bijvoorbeeld een blog inspreken in Word kan de spraaksoftware van Dragon ook overweg met allerlei andere dingen op je computer. Je kunt er bijvoorbeeld ook mee werken in Excel, er een bericht mee inspreken op Facebook, er een nieuwsbrief mee maken in je e-mailsoftware, er programma’s mee openen op je computer, bijvoorbeeld met het commando ‘Open Google Chrome’, enzovoort.

Heb je Dragon gedurende de dag tijdelijk niet nodig, dan kun je het heel simpel uitzetten door het commando ‘Ga slapen’ te geven. Daarna activeer je het weer met het commando ‘Word wakker’. Heel handig om te doen, want het is mij wel eens overkomen dat ik dit vergat als ik een telefoontje kreeg. Vervolgens werd dat hele telefoongesprek door Dragon in Word uitgewerkt. 😉

 

Hoe schaf je de spraakherkenningssoftware van Dragon aan?

Dragon is niet gratis, dus als je er gebruik van wilt maken, dan zul je het moeten aanschaffen. Je hebt dan wel meteen de beste spraakherkenningssoftware die er wereldwijd beschikbaar is. Bovendien is het in principe een eenmalige uitgave: Nuance, het bedrijf achter Dragon, zal je af en toe wel enthousiast proberen te maken om een nieuwere versie van de spraakherkenningssoftware aan te schaffen, maar over het algemeen gaat de versie die jij koopt heel lang mee. Het is dus niet nodig om daar bij elke nieuwe update op in te gaan.

Let sowieso goed op welke versie van Dragon je aanschaft. De prijzen kunnen namelijk nogal variëren, van onder de 100 euro tot zelfs boven de 500 euro. Zo is het niet beslist nodig de meest nieuwe versie die er nu op de markt is (momenteel Dragon Professional versie 15) aan te schaffen. Zelf gebruik ik op dit moment versie 13, en die doet het prima.

Via deze link ga je naar de webshop van de Dragon spraakherkenningssoftware. Kijk daar even goed rond, want het aanbod wisselt gedurende het jaar nog wel eens: de ene keer zie je alleen heel hoog geprijsde opties en de andere keer ook meer laagdrempelig aanbod. Ter vergelijking kun je ook op Bol.com kijken of je daar voordeliger uit bent met de aanschaf van de spraakherkenningssoftware van Dragon.