Naast dat ik zelf affiliate ben voor producten en trainingen waar ik enthousiast over ben, werk ik binnen mijn eigen bedrijf ook met affiliates. Op dit moment zijn dat er ongeveer dertig, stuk voor stuk ondernemers die op zijn minst één betaalde training van mij gevolgd hebben. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met het werken met affiliates.

 

In de zomer van 2020 maakte ik voorzichtig een begin met het werken met affiliates. Ik nam een stuk of vier van mijn klanten aan als mijn eerste affiliates. Het leek me fijn om klein te beginnen, zodat ik rustig kon ontdekken hoe dit voor mij zou werken.

Om affiliates te kunnen aannemen, affiliate links te kunnen laten aanmaken en uitbetalingen te kunnen doen, werk ik met de affiliate software binnen de Shoppingcart van Autorespond. Ik weet dat er ook andere vormen van affiliate software zijn, maar omdat ik al bekend was met Autorespond en omdat het affiliatesysteem al onderdeel was van mijn abonnement daar, was het voor mij logisch om daar gebruik van te maken. Ervaringen met andere vormen van affiliate software heb ik niet, dus die laat ik in dit artikel buiten beschouwing.

 

Hoe kom ik aan mijn affiliates?

Inmiddels is het aantal affiliates van Ik help jou online dus gegroeid van vier naar ongeveer dertig. Ik heb bij het aannemen van affiliates twee belangrijke voorwaarden: je moet zelf al minimaal één keer een betaald aanbod van mij gekocht hebben én daar ook oprecht enthousiast over zijn om affiliate te mogen worden. Zo weet ik zeker dat alle promotie die mijn affiliates voor mij maken authentiek is.

Met name rond mijn grote lanceringen groeit mijn aantal affiliates. Nieuwe affiliates komen er vooral bij doordat ik er een mail over stuur naar mijn klanten en er berichtjes over plaats in mijn klanten-Facebookgroep, met duidelijke uitleg over wat affiliate zijn wel en niet inhoudt.

Misschien wil ik in de toekomst ook affiliate-samenwerkingen aangaan met andere (bevriende) ondernemers die een vergelijkbare doelgroep hebben als ik – zonder dat zij daarvoor klant bij mij hoeven te zijn. Dat is een idee dat nu nog alleen in mijn hoofd bestaat, maar zeker iets dat interessant is om te overwegen als je andere ondernemers kent met een groot netwerk in jouw doelgroep.

 

Wat levert het werken met affiliates hen en mij op? Een paar cijfers

Van iedereen die inmiddels affiliate van Ik help jou online is geworden, doet ongeveer 50 tot 60 procent actief mee aan campagnes. Zij haken aan bij mijn lanceringen door bijvoorbeeld hun affiliate link te delen op hun website, via social media, in hun nieuwsbrief of in een Facebookgroep.

Inmiddels heb ik aan ongeveer een derde van al mijn affiliates een uitbetaling mogen doen. De bedragen daarbij variëren van een paar tientjes tot meer dan 300 euro in één keer. Als ik goed heb geteld, heb ik 16 van mijn nieuwe deelnemers aan de training Continu klanten uit je website in de afgelopen twee jaar gekregen via affiliates. Op een totaal van zo’n 65 nieuwe deelnemers is dat dus bijna 25 procent – voor mij absoluut de moeite waard aangezien ik die klanten anders waarschijnlijk niet had gekregen en niet had kunnen helpen.

 

Tips voor als jij ook met affiliates wilt gaan werken

Tip 1: breng goed in kaart hoe je alles wilt aanpakken. Met welke software wil je werken, wat zijn jouw ‘voorwaarden’ om iemand als affiliate toe te laten, welke vormen van aanbod kunnen affiliates voor jou promoten, hoeveel commissie wil je aan jouw affiliates uitbetalen, enzovoort.

Wat dat laatste betreft is het gebruikelijk dat dit tussen de 20 en 50 procent van de aankoopprijs ligt. Zelf koos ik in eerste instantie voor het uitbetalen van een commissie van 25 procent en heb ik dit inmiddels verhoogd naar 30 procent. Dat maakt dat mijn affiliates op dit moment tussen de 180 en 200 euro kunnen verdienen als iemand zich via hen aanmeldt voor mijn allerbeste training Continu klanten uit je website.

Tip 2: begeleid je affiliates goed. Ik ben dit vanaf medio 2021 beter gaan doen, met een aantal online sessies voor affiliates rond mijn lanceringen en ook een eigen Facebookgroep voor iedereen die affiliate van mij is. Ik merk dat het voor mijn affiliates daardoor duidelijker is hoe alles werkt en dat ze ook meer enthousiast zijn om mee te doen aan campagnes en lanceringen doordat die extra begeleiding er is.

Tip 3: realiseer je dat werken met affiliates voor jou sowieso een win-winsituatie is. Waar je bijvoorbeeld als je gaat adverteren voor je aanbod sowieso kosten moet maken, betaal je een affiliate pas uit als je via deze persoon een nieuwe klant hebt gekregen. Het is dus niet zo dat de kosten voor de baten uit gaan, zoals bij veel andere vormen van marketing. Als je dus voelt dat je eraan toe bent om met affiliates te gaan werken, kan ik het je alleen maar aanraden.

 

Meer weten over werken met affiliates of over affiliate worden?

In dit artikel heb ik een beknopt inkijkje gegeven in mijn ervaringen met het werken met affiliates. Als ik iets vergeten ben dat jij graag had willen weten, laat dan hieronder even van je horen. En als je klant bij mij bent en interesse hebt om affiliate van Ik help jou online te worden, mail me dan zeker even op rimke@ikhelpjouonline.nl zodat ik je er meer over kan vertellen.