Het is supergoed als je jouw website laat bouwen door een professionele websitebouwer. Het bespaart je immers een hoop tijd en energie, die je vervolgens weer aan andere dingen kunt besteden. Maar zorg er wel voor dat je zelf ook goed op de hoogte bent van de basisdingen die zorgen voor een klantentrekkende website. Zo weet je ook gelijk of jouw websitebouwer goed werk levert.
Het is inmiddels al meer dan vijftien jaar geleden. Ik werkte nog als journaliste en had een interview bij een bedrijf dat onder andere websites bouwde. Het was een bedrijf dat geleid werd door jonge, ambitieuze mensen en het was een erg leuk gesprek. Aan het einde van het interview kwam dat gesprek ook even op mijn website. Die zat eigenlijk niet zo best in elkaar, lieten ze mij vriendelijk weten. Als ik wilde konden zij wel een betere, meer professionele website voor mij bouwen.
Ik wist dat het waar was wat ze zeiden. Ik had mijn allereerste website gebouwd met behulp van een cursus ‘bouw je website met html’, met een dik cursusboek van de LOI of het NTI. De website had twee kleuren, geen afbeeldingen en zat nogal simpel in elkaar.
Ik ging dus in op het aanbod om eens te praten over het laten maken van een echt goede website. Na dat gesprek ontving ik een offerte en ging het bedrijf voor mij aan de slag. Een tijdje later werd mijn nieuwe website opgeleverd.
Ik vind het nog steeds jammer dat ik op dat moment niet de basiskennis in huis had om te kunnen inschatten of een websitebouwer mij goed werk leverde. Ik kon namelijk qua beheer niets zelf met mijn website. Hij was gebouwd met een systeem dat heel ingewikkeld werkte. Hij had niet de uitstraling die bij mij paste. Ongetwijfeld zat hij technisch supergoed in elkaar, maar ik was er totaal niet blij mee. Ik had er alleen wel 1200 euro voor betaald. Leergeld, zullen we maar zeggen.
Later heb ik nog een paar keer een website laten bouwen door andere professionele websitebouwers – en die ervaringen waren alleen maar heel positief. Deze keren kreeg ik een website die gebouwd was in WordPress, waar ik zelf mee overweg kon en die bovendien een uitstraling had die paste bij mij.
Maar ik heb mijn lesje wel geleerd na die eerste tegenvallende ervaring. De ondernemers die het meest uitblinken in marketing en acquisitie, zijn niet automatisch de ondernemers die ook het beste zijn in hun inhoudelijke werk. Tegenwoordig weet ik gelukkig zelf ook waar een goede website aan moet voldoen. En dat gun ik jou ook van harte, zeker omdat ik nog regelmatig ondernemers spreek en zie die denken een heel goede website gekregen te hebben van hun websitebouwer, terwijl dat in de praktijk nogal tegenvalt.
Basiskennis 1: hoe snel laadt jouw website?
Je kunt nog zo’n mooie website hebben, als hij niet snel laadt zal hij niet goed gevonden worden in Google. Een trage website zorgt ervoor dat je vaak steeds verder wegzakt in de zoekresultaten.
Je kunt zelf nagaan hoe het ervoor staat met de laadsnelheid van je website door de zogenaamde Google Pagespeed Test uit te voeren. Deze test geeft jouw website een score op een schaal van 1 tot 100, zowel voor snelheid op vaste apparaten zoals een pc als voor snelheid op mobiele apparaten. Deze score wordt ook nog ondersteund met een rode, oranje of groene kleur, waarbij alleen ‘groen’ betekent dat het wel goed zit met de snelheid van jouw website.
Scoort jouw website ‘oranje’ of ‘rood’? Dan wordt het tijd om even aan de bel te trekken bij de bouwer van je website. De dingen die je kunt doen om de snelheid van je website te verbeteren zijn namelijk vaak best technisch van aard. Ook ik weet niet altijd precies wat er met de verbetertips bedoeld wordt. Zorg dus dat je websitebouwer dit voor je op orde maakt totdat jij een ‘groene score’ hebt.
Basiskennis 2: hoe plaats je een blog of nieuwe pagina op je website?
Zelfs als je het juist fijn en gemakkelijk vindt om nieuwe blogs of pagina’s ook door je websitebouwer te laten plaatsen, raad ik je toch aan om zelf in de basis te weten hoe je nieuwe dingen aan je website toevoegt. Het zorgt ervoor dat je niet afhankelijk wordt van je websitebouwer en dat je snel kunt schakelen als je een nieuw idee of een nieuwe tekst hebt.
Ik ken te veel ondernemers die hun plannen in de ijskast (moeten) zetten omdat hun websitebouwer geen tijd voor hen heeft, soms wekenlang niet. Als jij daardoor wekenlang moet wachten met bijvoorbeeld het kunnen verkopen van je nieuwe aanbod, dan is dat superzonde.
Laat je door je websitebouwer op zijn minst uitleggen hoe je een nieuwe pagina op je website maakt en hoe je er een blog op plaatst. Echt goede websitebouwers zorgen er vaak uit zichzelf al voor dat ze jou die basiskennis meegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een handleiding of uitlegvideo’s. Als je websitebouwer je hierin niet wil helpen, is het tijd om een alarmbelletje te laten afgaan.
Basiskennis 3: ziet jouw website er goed uit op mobiele apparaten?
Het is vast geen nieuws voor je dat mensen steeds vaker googelen vanaf hun telefoon of tablet. In vergelijking met tien jaar geleden is mobiel googelen sterk toegenomen. Op mijn website komt nu ongeveer vijftig procent van de bezoekers via een mobiel apparaat.
Het is daarom superbelangrijk dat jouw website mobielvriendelijk is, dus dat hij er ook goed uitziet als je ‘m vanaf een mobiele telefoon of tablet bezoekt. Hoe je erachter komt of dat inderdaad het geval is? Simpel: bezoek je eigen website vanaf je eigen telefoon en (als je die hebt) je eigen tablet. Zien dingen er dan gek uit? Trek aan de bel bij je websitebouwer.
Bonustip: specialist of manusje van alles?
Je kent ongetwijfeld het gezegde ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’ wel. Meestal ben je beter af bij mensen die heel goed zijn in één ding dan bij mensen die zich presenteren als een manusje van alles. Ook als het om je website gaat.
Ik heb me eerder in mijn ondernemerschap ook wel laten verleiden om tips en advies te geven over verschillende onderwerpen, en zelfs om opdrachten aan te nemen voor dingen waar ik niet echt in gespecialiseerd was. Tegenwoordig doe ik dat absoluut niet meer: ik kan je helpen bij het schrijven van teksten die jou (via Google) nieuwe klanten brengen, en dat is het.
Natuurlijk is het superfijn als jouw websitebouwer je ook advies geeft over hoe je goede teksten voor je website schrijft, hoe je jezelf goed vindbaar maakt in Google, hoe je jouw website mooi vormgeeft, enzovoort. Maar blijf je wel kritisch afvragen of het advies is van iemand die op al deze vlakken een specialist is, of van iemand die overal een beetje van af weet, maar te weinig om echt kwalitatief goed advies te kunnen geven.
Van een websitebouwer mag je in de basis verwachten dat hij of zij een technisch goede en snelle (en liefst ook mooi ogende) website voor je maakt, zorg dat je iemand kiest die in dat opzicht goed werk levert. Krijg je ook advies over hoe je hoog in Google komt? Houd dan met behulp van tools als Google Analytics of Ubersuggest in de gaten of je ook echt steeds beter te vinden bent in Google.
PS. Ik ben dus zelf geen websitebouwer, maar heb wel een paar goede websitebouwers in mijn netwerk. Mocht je dus op zoek zijn naar iemand die hier echt goed in is, stuur me dan gerust een berichtje.