Als je jouw website goed vindbaar wilt maken voor de klanten die in Google op zoek zijn naar jou, dan ga je goede zoekwoorden verwerken in je websitepagina’s. Niet elke pagina op je website is daarbij even belangrijk. Ik geef je een overzicht, zodat jij je tijd slim kunt besteden als je jezelf beter vindbaar gaat maken in Google.
Tip 1: jouw homepage goed in Google
Waar je voordeur meestal de belangrijkste toegangsdeur naar je huis is, zo is je homepage de belangrijkste toegangspagina naar je website. Veel van je mogelijke klanten komen via je homepage je website binnen. Dat is ook handig, want als je homepage goed is ingericht geeft ie een mooi compleet beeld van wat er op jouw website te vinden is en van wie jij waarmee kunt helpen.
Zorg dus dat jouw homepage goed te vinden is in Google, door er woorden en zinnetjes te gebruiken die omschrijven wie jij waarmee kunt helpen. Misschien ken je de ‘Herken je dit?’ en ‘Hoe zou het voor je zijn als …?’-kopjes wel zoals je die veel op homepages (en ook op aanbodpagina’s) van coaches en therapeuten ziet. Misschien heb je deze kopjes zelf wel op je website staan, omdat je dat van een businesscoach geleerd hebt of bij een collega hebt afgekeken.
Dit soort kopjes zijn niet zo handig als jij je homepage goed vindbaar wilt maken in Google. Google vindt de teksten die in jouw kopjes en tussenkopjes staan namelijk extra belangrijk. En waarschijnlijk gaat geen enkele mogelijke klant van jou googelen op ‘herken je dit’ of op ‘hoe zou het voor je zijn’. Overigens ook niet op ‘Welkom op de website van… (en dan je bedrijfsnaam)’, dus ook dat kopje mag je inruilen voor iets dat omschrijft wie jij waarmee kunt helpen.
Tip 2: je aanbodpagina Google-proof maken
Je aanbodpagina (of pagina’s, als je meerdere vormen van aanbod hebt) is in meerdere opzichten erg belangrijk op je website. Het is immers dé plek waar je van websitebezoekers klanten kunt maken. Meestal maken je websitebezoekers een zogenaamde ‘klantreis’ over je website – bijvoorbeeld van blog naar homepage naar Over mij-pagina naar aanbodpagina – maar het kan ook zo zijn dat ze rechtstreeks via je aanbodpagina bij je binnenkomen.
Daarvoor mag je ook op je aanbodpagina goede zoekwoorden gebruiken. Waar je op je homepage vooral de zoekwoorden gebruikt die in grote lijnen omschrijven wat je aanbiedt en waar je mee kunt helpen, doe je dat op een aanbodpagina meer op detailniveau. Dat geldt zeker als je meerdere vormen van aanbod hebt, waarmee je klanten met verschillende soorten problemen kunt helpen.
Zorg dat je op je aanbodpagina(‘s) niet exact hetzelfde groepje van zoekwoorden gebruikt als op je homepage, want dan gaan jouw eigen websitepagina’s mogelijk met elkaar concurreren. Maar je zoekwoorden hoeven ook weer niet honderd procent verschillend te zijn.
Om sommige woorden kun je nu eenmaal op geen enkele pagina op je website heen, omdat ze de kern vormen van wat jij doet en waar je anderen mee helpt. Ik gebruik bijvoorbeeld ook op al mijn belangrijke pagina’s het woord ‘website’. Zo zal een gezondheidscoach bijvoorbeeld niet om het woord ‘afvallen’ heen kunnen, iemand die mensen met een burn-out begeleidt het woord ‘burn-out’ niet kunnen vermijden, een kindercoach niet om het woord ‘kind’ heen kunnen, enzovoort.
Maak je daar niet te druk over, het is prima als deze kernwoorden van jouw bedrijf op al je websitepagina’s terugkomen, zolang je ze maar combineert met andere zoekwoorden.
Tip 3: schrijf blogs die het goed (kunnen) doen in Google
Bloggen kun je op allerlei verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon gaan schrijven over een onderwerp dat jou op dit moment bezighoudt, zonder dat het iets is waar jouw mogelijke klanten op googelen. Gezelligheidsblogs, noem ik die categorie blogs. Ze doen het vaak goed bij de mensen die jou al kennen, maar je hebt er niets aan als je jezelf via Google bekend wilt maken bij mogelijke nieuwe klanten.
Je kunt bloggen ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld door eerst eens uit te zoeken wat de onderwerpen zijn waar jouw mogelijke klanten zoal naar googelen – om daar vervolgens waardevolle artikelen over te schrijven. Dan ben je, zoals ik dat noem, Google-proof aan het bloggen.
Als bloggen voor jou geen doel op zich is, maar echt een middel om jezelf bekend te maken bij nieuwe klanten, dan is mijn beste advies: kies voor Google-proof bloggen. Schrijf over onderwerpen waar jouw mogelijke klanten naar googelen en verwerk zoekwoorden op de belangrijkste plekken in je blogs. Zo zorgt bloggen ervoor dat er telkens mogelijke nieuwe klanten op jouw website terechtkomen.
Tip 4: maak je weggever/cadeautje goed vindbaar in Google
Bied je op je website iets gratis aan, bijvoorbeeld een waardevol e-book, een handige checklist, een videotraining, een quiz of nog iets anders? Zorg dan dat je ook goede zoekwoorden verwerkt in de aanvraagpagina die daarbij hoort, zodat je op de automatische piloot e-mailadressen uit je website kunt verzamelen.
Een handige vraag om jezelf hierbij te stellen is: welk specifieke probleem lost mijn weggever/cadeautje op voor mijn mogelijke klanten? Jouw mogelijke klanten gaan namelijk vooral googelen als ze ergens last van hebben, letterlijk of figuurlijk. Dan gaan ze op zoek naar iets of iemand om hen te helpen. En dan is het superfijn als ze in Google jouw handige en waardevolle cadeautje weten te vinden.
Een valkuil bij aanvraagpagina’s voor een weggever of cadeautje is dat ze vaak erg kort zijn. Dat is op zich niet erg, maar het staat de vindbaarheid van de pagina in Google wel in de weg. Google houdt namelijk van iets langere websitepagina’s, simpelweg omdat Google daar meer aanknopingspunten uit kan halen dan uit een kortere pagina – en jou dus gemakkelijker goed vindbaar kan maken voor de juiste mensen.
Daag jezelf dus uit om een iets langere aanvraagpagina te schrijven, zonder dat het inschrijfformuliertje voor je cadeautje te ver naar onderen op je pagina verdwijnt.
En je andere websitepagina’s dan?
Je ziet misschien al dat de Over mij-pagina ontbreekt in het lijstje met belangrijke pagina’s hierboven. In de meeste gevallen is je Over mij-pagina niet zozeer een pagina waarop mensen via Google bij je binnenkomen, maar wél een pagina die ze vaak bezoeken als ze eenmaal bij je zijn. Zeker een belangrijke websitepagina dus, maar een minder belangrijke voor Google.
Sommige van mijn klanten hebben meegedaan aan een televisieprogramma, zijn regelmatig in de media geweest, hebben een boek geschreven of hebben op een nog andere manier persoonlijk veel naamsbekendheid opgebouwd. In dat geval is het wél slim om op je Over mij-pagina in elk geval je naam (voor- en achternaam) en eventueel dat waarvan je bekend bent goed als zoekwoorden naar voren te brengen, zodat je ook op die manier gemakkelijk vindbaar bent in Google.
Ook je contactpagina is niet zo belangrijk als het om zoekwoorden gaat. Websitebezoekers gaan immers pas contact met je opnemen als ze eerst op je website hebben rondgekeken. Ze willen eerst weten of jij iemand bent die hen kan helpen, en zo ja: hoe en waarmee? Pas als dat hen aanspreekt willen ze mogelijk contact met je opnemen. Het is dus niet logisch om ze rechtstreeks vanuit Google op je contactpagina binnen te laten komen.
Kortom: wil je jezelf en je website goed vindbaar maken in Google? Focus dan op je homepage, je aanbodpagina(‘s), je blogs en je eventuele weggever/cadeautje – niet beslist in die volgorde, maar wel als belangrijkste onderdelen om bezoekers bij je binnen te laten komen.