‘Maar wat schrijf ik dan in mijn nieuwsbrief?’ Dit is een vraag die ik vaak krijg als ik het met zelfstandig ondernemers over e-mailmarketing heb. In dit artikel – deel 6 van mijn zomerse blogserie – geef ik je er mijn tips en inspiratie voor. En als de manier onderaan mijn artikel je aanspreekt, schrijf je dan daar alvast even in voor de interesselijst van iets heel waardevols dat ik in september organiseer.
Allereerst: noem je nieuwsbrief richting je websitebezoekers en abonnees nooit een ‘nieuwsbrief’. Het is prima als je dit woord gebruikt in gesprekken met collega-ondernemers (en ik krabbel ook elke week op mijn planning voor donderdag neer dat ik een nieuwsbrief ga schrijven). Maar geen enkele bezoeker van je website vindt het anno 2023 aantrekkelijk om ingeschreven te staan op een ‘nieuwsbrief’. Kies liever voor een naam die veel meer aanspreekt en vraag je websitebezoekers om zich daarvoor in te schrijven.
Ten tweede: je e-mails schrijf je voor je lezers, niet voor jezelf. Probeer niet te veel vanuit je hoofd te bedenken wat je aan hen gaat schrijven of hoe je het allemaal ‘perfect’ doet. Voel aan hoe jij de mensen die zich op jouw e-maillijst hebben ingeschreven zo goed mogelijk kunt helpen. Welke waarde of inspiratie kun je hen geven, zodat het voor hen een fijne ervaring is om jouw e-mails te ontvangen?
Hieronder deel ik zeven manieren met je waarop je dat kunt doen.
Manier 1: niet mailen
Je hebt een online cadeautje gemaakt, iets dat mensen op je website bij je aan kunnen vragen, en nu heb je dus ineens ook een e-maillijst. Maar omdat je niet zo goed weet wat je aan deze mensen moet mailen, of omdat je het allemaal te goed wilt doen, stuur je die mensen geen mails.
Als dat is omdat je gewoon niet zo van mailen houdt, en liever op andere manieren met mogelijke klanten communiceert, helemaal prima. Maak dan gewoon de krachtige keuze dat e-mailmarketing niets voor jou is. Er zijn genoeg andere manieren om de connectie met mogelijke klanten te maken. Het is alleen zonde van de tijd die je in het maken van je online cadeautje hebt gestoken, maar ja, we doen allemaal wel eens iets dat achteraf een minder slimme besteding van onze tijd was.
Manier 2: (heel) onregelmatig mailen
Een jaar of zes geleden stond ik op de e-maillijst van een dame die ik had leren kennen tijdens een coachingstraject dat we beiden volgden. Ik noem haar hier even M. Ik vond het interessant wat M. deed en dus schreef ik me in voor haar online cadeautje en dus voor haar maillijst. Ik kocht ook een ticket voor een workshop die ze organiseerde.
M. was alleen niet zo consistent in haar e-mailmarketing. Ze deed zelfs iets dat ik echt iedere ondernemer afraad. Ze mailde alleen als er iets verkocht moest worden. Soms ontving ik weken geen mail van M. en na een tijdje soms maanden niet. Zodra er dan wel weer een mail van haar binnenkwam, wist ik al dat er weer een aanbod was waarvoor ze hoognodig nieuwe klanten nodig had.
Gelukkig kon ik me in die tijd gemakkelijk uitschrijven voor de mails van M. Omdat het coachingstraject dat we allebei volgden was afgelopen, zagen we elkaar niet meer. Het contact verwaterde en ik haakte dus af op de mails van M. Onregelmatig mailen kan ik je echt afraden, zeker als je alleen maar mailt als je iets te verkopen hebt.
Manier 3: een mailfunnel
Als mensen zich (via jouw online cadeautje) inschrijven voor je e-maillijst, dan kun je instellen dat zij daarna automatisch een serie van andere mailtjes ontvangen, met één of meer dagen tussen de mails. Je kunt een funnel maken van drie tot vijf mailtjes, maar ook eentje die weken- of maandenlang duurt, of zelfs een jaar of langer.
Het doel van een goede funnel is dat je op de automatische piloot een connectie maakt met de mensen die zich voor jouw mails hebben ingeschreven. Dat je hen de kans geeft om vertrouwen in jou op te bouwen. En dat je hen ook laat zien hoe jij hen met je betaalde aanbod kunt helpen.
Een funnel kan heel goed voor je werken als jij een aanbod hebt waarover mensen in een (relatief) kort tijdsbestek een beslissing moeten nemen. Bijvoorbeeld als jij geboortekaartjes verkoopt, stellen begeleidt bij hun huwelijk of juist bij een scheiding, of als je uitvaartondernemer bent. Dan is er simpelweg geen ‘ik slaap er nog even 365 nachtjes over’-situatie. En ook als je het gewoon fijn vindt als je e-mailmarketing (grotendeels) geautomatiseerd is, is het werken met funnels een goed idee.
Ik ben zelf geen specialist in het maken van funnels. Ik moet echt mijn gevoel in een tekst kunnen stoppen – en voor mij werkt het beter om dat in een wekelijkse spontaan geschreven mail te doen dan in een funnelmail. Maar voor iedereen werkt iets anders, dus kijk eens goed of een mailfunnel wél bij jou past.
Manier 4: de maandelijkse mail
Als je de mensen op jouw e-maillijst één keer per maand mailt, doe je dat dan omdat vaker mailen voor jou niet haalbaar is of omdat je bang bent dat je mensen anders ‘lastigvalt’? Als dat eerste het geval is: helemaal oké, ik ben groot voorstander van doen wat voor jou haalbaar is en daar dan consistent in zijn.
Ben je bang om mensen lastig te vallen? Realiseer je dan dat hoe minder vaak de mensen op je e-maillijst iets van je horen, hoe vaker ze jouw mails als ‘lastigvallen’ zullen ervaren. Ze krijgen in een maand zo veel informatie op zich af en ze horen zo weinig van jou dat ze (in veel gevallen) elke keer weer even moeten bedenken wie je ook alweer bent (tenzij de ander jou ook regelmatig ziet natuurlijk).
De belangrijkste uitdaging van het versturen van een maandelijkse mail is dat je op dat moment meestal verschillende dingen met je lezers wilt delen. Waar je bij manier 5 heel goed per mail één onderwerp kunt behandelen, wordt een maandelijkse mail vaak meer een ‘nieuwtjesmail’ – waarin je je lezers verschillende dingen vertelt en hen meestal ook voor verschillende dingen uitnodigt.
Je vraagt je lezers dus om hun aandacht over verschillende onderwerpen te verdelen (en op verschillende knoppen of links te klikken). En dat is net als met multitasken: onze hersenen kunnen dat gewoon minder goed – en daardoor zullen dit soort mails waarschijnlijk minder goed voor je werken. Maar nogmaals: het is beter dan helemaal niet of heel onregelmatig mailen.
Manier 5: één keer per week of per twee weken mailen
Van alle dingen die ik aan marketing doe – of die ik in de afgelopen acht jaar geprobeerd heb – werkt e-mailmarketing voor mij het allerbeste voor het aantrekken van nieuwe klanten. En mijn e-mailmarketing doe ik al die acht jaar al volgens deze vijfde manier: in eerste instantie door eens per twee weken een mail te sturen en nu al jaren door elke week op donderdag een mail te sturen.
Het fijne van één keer per week mailen is dat je echt een connectie kunt maken met de lezers van je mails. Dat je niet in elk mail die je verstuurt een poging hoeft te doen om hen een aanbod te verkopen, maar dat je echt op het maken van verbinding en het geven van waarde kunt focussen (met heus ook wel eens een aanbod, of een combinatie met manier 7 waar ik het zo over ga hebben).
In mijn mails probeer ik zo veel mogelijk één onderwerp per keer te behandelen, het liefst een onderwerp dat mij de kans geeft om een logisch bruggetje naar mijn blog van die week te maken – of naar een gratis of betaald aanbod. De inspiratie voor mijn mails haal ik overal vandaan: dingen die ik die week gehoord, gezien of geleerd heb, anekdotes uit het verleden, verhalen van mijn klanten, enzovoort. Als je er oog voor hebt is inspiratie voor je mails echt overal – en is het totaal niet moeilijk om eens per week of per twee weken een mail te versturen.
Manier 6: een dagelijkse mail
Ik ken een paar ondernemers die elke (werk)dag een mail naar de mensen op hun lijst sturen – en wat je daar ook van vindt, ik heb veel bewondering voor hun consistentie. Anno 2023 doet bijna elke ondernemer wel aan een vorm van online marketing, maar iets echt elke dag doen (of dat nou podcasten, mailen, Stories maken of iets anders is), dat doen er maar weinig.
De meeste ondernemers houden zo’n ‘ik doe dit elke dag’-afspraak met zichzelf simpelweg niet vol. En dus is het de perfecte manier om er in deze tijd uit te springen. Het is ook de reden dat ik deze maand een ‘blogmaand’ doe waarin ik elke werkdag een nieuw blog op mijn website publiceer.
Gaat iedereen al je mails lezen als je elke werkdag een mail naar je e-maillijst verstuurt? Waarschijnlijk niet. Ik merk ook dat ik de mails van mensen die dagelijks een e-mail versturen niet allemaal lees. Maar stel dat iemand die ik écht heel graag volg dat zou doen, dan zou ik er denk ik wel een paar minuutjes per dag voor vrijmaken.
Manier 7: een e-maillancering
Dit is niet een op zichzelf staande manier van mailen, maar eerder een goede aanvulling op manier 3, 4, 5 of 6. Het idee achter een e-maillancering is dat je in een kort tijdsbestek (liefst 24 tot 96 uur) een serie mailtjes stuurt waarin je één specifiek aanbod onder de aandacht brengt, met als doel daar nieuwe klanten voor te krijgen.
Ik deed bijvoorbeeld recent nog zo’n e-maillancering in de vorm van een verjaardagsactie. In een tijdsbestek van dertig uur stuurde ik drie mailtjes naar de mensen op mijn e-maillijst om mijn nieuwe zomertraining Kom hoger in Google onder de aandacht te brengen. In een paar dagen tijd kreeg ik zo 32 klanten voor dit aanbod. Verspreid over de week daarna kwamen daar nog zes nieuwe klanten bij.
Over hoe je een goede e-maillancering doet (en mijn succeservaringen daarmee) ga ik je binnenkort nog meer vertellen, in een blog en vooral ook tijdens iets heel waardevols dat ik vanaf 14 september organiseer – en dat je eigenlijk niet mag missen als jij op dit moment een e-maillijst hebt of van plan bent om met e-mailmarketing te gaan starten.
Schrijf je hier als je wilt alvast in voor de interesselijst van Krijg klanten uit je e-mails. Je hoort het dan als eerste zodra het mogelijk is je echt aan te melden.