fbpx

In juli 2023 is Google Bard beschikbaar gekomen in Nederland en België: het AI-antwoord van Google op het inmiddels veelgebruikte Chat GPT.. In februari 2024 is Google Bard omgedoopt in Gemini. Wat is Gemini precies, hoe goed werkt het (al) en wat zijn de overeenkomsten en verschillen met Chat GPT? In dit artikel vertel ik je wat ik tot nu toe weet.  

 

Gemini versus Google Bard: hoe zit dat?

Gemini (in eerste instantie op de markt gebracht als Google Bard) is een zogenaamde AI-chatbot, oftewel: een chatbot die werkt op basis van artificial intelligence (AI). Sinds eind 2022 Chat GPT beschikbaar kwam voor het grote publiek, heeft Google – als grootste speler in de wereld van de online zoekmachines – natuurlijk niet stilgezeten. Als eerste kwam Google Bard al beschikbaar in de Verenigde Staten en inmiddels kunnen we er dus ook in Nederland en België gebruik van maken.

In februari 2024 is Google Bard omgedoopt in Gemini – omdat Google die naam al gebruikte voor haar AI-model, en waarschijnlijk liever niet langer met twee verschillende namen wilde werken. Op het moment dat ik dit blog schreef was Google Bard nog maar net beschikbaar en had het nog wat kinderziektes. Inmiddels – begin 2024 – heeft Bard (nu dus Gemini) zich flink ontwikkeld en is het een heel stuk beter geworden. Ik zal dit artikel daarom binnenkort updaten met nieuwe tips en inzichten en dan ook de naam Gemini meer gebruiken. 

 

Google Bard heeft alleen een gratis versie

Google Bard kun je vinden door naar bard.google.com te gaan. Inloggen doe je met een Google-account/gmail-adres. In tegenstelling tot bij Chat GPT, waar de betaalde versie vele malen betere resultaten schijnt te bieden dan de gratis versie, is er bij deze chatbot alleen een gratis versie. Je hoeft dus geen keuze te maken tussen gratis of betaald als je er mee wilt gaan experimenteren.

 

Google Bard en Chat GPT: wat zijn de verschillen?

In veel opzichten werkt Google Bard hetzelfde als Chat GPT. Je geeft de AI-chatbot goede informatie (ook wel een prompt genoemd) over wat je graag wilt weten of wilt laten doen, en vervolgens gaat ie voor je aan de slag. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen beide chatbots, die ik hieronder voor je op een rijtje zet.  

 

Verschil 1: tegen Bard kun je ook praten, gewoon in het Nederlands

In het chatscherm van Google Bard zie je naast een veld om te typen ook een microfoontje staan. Via dit microfoontje kun je jouw vraag/prompt inspreken. Dit is bijvoorbeeld handig als je – om wat voor reden dan ook – (tijdelijk) niet of minder makkelijk kunt typen of als je nu eenmaal meer een prater dan een schrijver bent. Ook kan Bard de voor jou verzamelde informatie vervolgens aan je voorlezen, als je dat wilt. Daarmee scoort deze AI-chatbot punten als het gaat om digitale toegankelijkheid. Het zal het voor blinden en slechtzienden een stuk gemakkelijker maken om ermee te werken.  

 

Verschil 2: nog betere hulp om hoger in Google te komen 

Omdat Bard eigendom is van Google, kan het natuurlijk heel gemakkelijk contact maken met deze populaire zoekmachine. Natuurlijk kan Chat GPT je ook helpen om met jouw website hoger in Google te komen, maar Bard kan je ook echt uitleggen waarom een pagina of blog van iemand anders nou precies hoger in Google staat dan jouw pagina of blog – inclusief heel concrete tips over wat jij beter kan doen om ook die toppositie in Google te bereiken. Heel waardevol voor elke (zelfstandig) ondernemer. 

 

Verschil 3: informatie die up-to-date is (inclusief handig Google it-knopje)

Wil je de hulp van Chat GPT inroepen om iets te schrijven over een actueel onderwerp, dan zul je daar een zware dobber aan hebben. Daar scoort Bard echt een pluspunt, want deze chatbot is ook op de hoogte van alles dat zich in 2023 en 2024 heeft afgespeeld. Bard wordt constant up-to-date gehouden.

En natuurlijk doet Bard ook zijn voordeel met het feit dat het een technologie van Google is. Ben je niet (helemaal) tevreden met de antwoorden die je van de chatbot krijgt, dan kun je binnen de chat op het knopje Google it klikken. Vervolgens neemt Bard je mee naar Google, om daar een antwoord op je vraag te vinden.  

 

Wil jij (met behulp van AI) klanten en omzet uit Google halen?

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je graag (meer) nieuwe klanten en omzet uit Google halen? Dan nodig ik je van harte uit om mee te doen aan de Klantentrekkende Homepage Challenge, waar ik je ga helpen om met de homepage van jouw website hoog in Google te komen en om daardoor meer nieuwe klanten uit jouw website te halen. Meld je hier gratis aan om mee te doen aan de Klantentrekkende Homepage Challenge

 

 

Verschil 4: Bard verkoopt (op dit moment) vaker onzin

Zoals ik hierboven al schreef, zit Bard nog in de experimentfase. De chatbot is nog lerende. Dat maakt dat er ook een risico bestaat dat hij met een onzinantwoord op jouw vraag komt. Dit is iets dat bij Chat GPT ook wel eens voorkomt, maar omdat die chatbot al verder ontwikkeld is gebeurt het daar veel minder vaak. Zelf blijven nadenken en je eigen kennis op peil houden zijn daarom wel belangrijk als je met Bard gaat werken.

Ook laat Bard nog best vaak weten dat hij een bepaalde vraag niet kan beantwoorden. Dat is natuurlijk fijner dan het geven van een onzinantwoord, maar het maakt wel dat je er nog niet alles mee kunt dat wel al met Chat GPT kan. Overigens is de Engelstalige versie van de chatbot al verder doorontwikkeld, dus je kunt in dit geval ook proberen om je vraag in het Engels te stellen.  

 

Verschil 5: kwalitatief minder goede output

Natuurlijk komt Bard ook regelmatig met antwoorden die wél nuttig en/of waar zijn. Maar dan nog is de output die je krijgt op dit moment meestal van minder goede kwaliteit dan die van Chat GPT. Bard is bijvoorbeeld minder goed in schrijven en in het aanleren van jouw manier van schrijven. Hij kan je bijvoorbeeld zeker helpen bij het doen van zoekwoordenonderzoek, maar waarschijnlijk krijg je van Chat GPT kwalitatief betere antwoorden op dezelfde vraag.

Ook kan Bard nog niet zo goed advies geven over hoe jij bestaande pagina’s op je website verder kunt verbeteren. Nogmaals: de kans is groot dat dit slechts een kwestie van tijd is en dat Bard over een paar maanden al veel meer kan dan nu.  

 

Google Bard: mijn voorlopige conclusie over dit gratis Chat GPT-alternatief

Inmiddels heb ik een paar vragen aan Google Bard gesteld en het is een leuke en handige tool om mee te experimenteren. Als je al gewend bent aan het werken met Chat GPT zul je waarschijnlijk geen lange leercurve nodig hebben om met Bard aan de slag te gaan.

Aangezien Bard nog volop in ontwikkeling is, raad ik je aan om beide AI-chatbots op dit moment naast elkaar te gebruiken als hulpmiddel voor het schrijven van bijvoorbeeld blogs, websiteteksten en overige content. Waarbij je Bard dan bijvoorbeeld kunt gebruiken als je over actuele onderwerpen wilt schrijven of als je het fijn vindt om tegen een chatbot te kunnen praten.  

 

Ben jij al met Google Bard aan de slag gegaan? Of heb je plannen om dat te gaan doen? Leuk als je het hieronder laat weten.  

En wil je ontdekken hoe je simpel aan de slag kunt gaan met Chat GPT? Vraag dan hieronder even mijn gratis handige video aan waarin ik je vijf gouden tips (plus een bonustip) geef om Chat GPT voor je te laten werken bij het schrijven van jouw blogs. Ik houd je dan ook de hoogte als ik een soortgelijke video ga maken over Google Bard.

Ja, ik wil die video

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.