Duplicate content: misschien hoor je die term wel eens voorbijkomen als het om teksten op je website gaat. Wat is duplicate content precies en hoe gaat Google ermee om? Is het slecht voor je seo en klopt het dat je er zelfs een penalty door kunt krijgen waardoor je helemaal niet meer te vinden bent in Google? In dit artikel vind je alle uitleg, feiten en fabeltjes, aan de hand van een aantal praktijksituaties.

 

Zoals de naam duplicate content al doet vermoeden, hebben we het hier over teksten waarvan al een duplicaat op internet staat. Teksten dus die (letterlijk) ook op een andere website gepubliceerd zijn, of op een andere pagina op jouw eigen website.

Google houdt van originele content en wordt daarom niet blij van (een overschot aan) dubbele content. Google vindt het ook niet handig om in de zoekresultaten die voor een googelende gebruiker tevoorschijn komen twee links neer te zetten naar pagina’s of blogs die (vrijwel) identiek zijn. Dat draagt niet bij aan een goede gebruikerservaring voor googelaars.

Stel bijvoorbeeld dat precies hetzelfde blog op twee verschillende websites staat: dan zal maar één van de twee de potentie hebben om hoog in de rankings van Google te komen en zal de andere versie laag in de rankings terechtkomen en ook op die lage plaats blijven staan. Meestal is de mogelijkheid om hoog in Google te komen weggelegd voor de website waarop het blog het eerst gepubliceerd is – dat is immers de originele versie. Maar soms kan ook de tweede versie juist hoog in Google komen: bijvoorbeeld omdat die tweede website sneller laadt of mobielvriendelijker is.

Alleen al om deze reden is het dus af te raden om blogs van anderen letterlijk over te nemen – zelfs als je daar van die ander toestemming voor gekregen hebt. Ook is het niet zo slim om een ander toestemming te geven een tekst van jouw hand volledig en letterlijk over te nemen – want stel nou dat de tekst op die andere website door Google gekozen wordt als de beste versie, dan is dat toch wel zuur voor jou als schrijver van de tekst.

 

Moet je extreem voorzichtig zijn als het om duplicate content gaat?

Wat ik vaak merk als (zelfstandig) ondernemers voor het eerst over het fenomeen duplicate content horen, is dat ze daarna extreem voorzichtig worden. Dit omdat er verhaaltjes de ronde doen over dat je door Google gelijk wordt ‘afgestraft’ als je op twee plekken op je website een zelfde stukje tekst gebruikt of als je tekst van een andere website overneemt. Je kunt dan zelfs een zogenaamde penalty van Google krijgen, waardoor één of meer van je websitepagina’s (of erger nog: je hele website) laag in de rankings van Google terechtkomen – of zelfs helemaal niet meer vindbaar zijn.

In de praktijk zal het, als je geen kwade bedoelingen hebt, zo’n vaart niet zo snel lopen. Maar een beetje opletten en weten wat je wel en niet kunt doen is natuurlijk wel handig. Daarom schets ik hieronder vijf situaties waarin duplicate content een rol speelt, plus mijn advies in deze situaties.

 

Situatie 1: je hebt veel verschillende aanbodpagina’s en het is een megaklus om die allemaal een eigen unieke tekst te geven

Dit is meestal aan de orde als je een webshop hebt met veel verschillende producten. Je moet in dat geval wel echt super creatief zijn om elk van je aanbodpagina’s een volledig unieke tekst te geven, zeker als je producten hebt die alleen op details van elkaar verschillen. In de praktijk is het niet nodig om extreem creatief te zijn.

Google vindt het namelijk echt niet erg als er op de aanbodpagina’s in jouw webshop gedeeltelijk dezelfde tekst staat – denk bijvoorbeeld aan informatie over het leveren/verzenden van de bestelling of een onderdeel met veelgestelde vragen. Zolang elke pagina daarnaast ook maar wel genoeg eigens heeft, hoef je niet bang te zijn dat Google jou als een fanatieke duplicate content-producent ziet.

 

Situatie 2: je hebt een gastblog voor een ander geschreven en wilt nu ook over dit onderwerp publiceren op je eigen website

Op een gastblog voor een ander doe je natuurlijk goed je best. Je kiest een interessant onderwerp uit en schrijft een boeiend artikel. En ineens denk je: hé, hier wil ik eigenlijk ook wel een blog over schrijven voor mijn eigen website.

Zelfs als degene voor wie je het gastblog geschreven hebt het oké vindt, raad ik je niet aan om het gastblog letterlijk ook op jouw eigen website te publiceren. Het origineel staat immers al op de andere website, dus grote kans dat het blog op jouw website dan niet gaat scoren in Google: ook al is het van jouw eigen hand, het is duplicate content omdat het al eerder op een andere website gepubliceerd is.

Wat je in dit geval beter kunt doen, is hetzelfde onderwerp in een ander jasje gieten: een andere volgorde, andere bewoordingen, misschien wel een heel andere invalshoek. Toen ik nog als journaliste werkte, deed ik dat af en toe ook wel: twee artikelen over hetzelfde onderwerp schrijven voor twee verschillende klanten. Dat werd dan niet twee keer hetzelfde artikel, maar bijvoorbeeld voor het ene blad een interview en voor het andere meer een beschouwend artikel. Kijk eens hoe jij hier ook mee kunt spelen om te voorkomen dat je duplicate content maakt waar je qua seo niet veel aan hebt.

 

Situatie 3: je komt een goed blog in een andere taal tegen en je wilt dit onderwerp ook behandelen in een blog in jouw eigen taal

Dit is iets dat mij af en toe ook wel eens overkomt, als ik een Engelstalig blog tegenkom. In dit geval ga je dan voor je eigen website een letterlijke of een minder letterlijke vertaling maken van het blog in de andere taal.

Google ziet vertaalde tekst niet als duplicate content – omdat de twee teksten twee verschillende doelgroepen bedienen. In mijn voorbeeld zou het ene blog Engelstalige lezers bedienen en het andere (door mij geschreven) blog Nederlandstalige lezers.

Wel is het slim om hier en daar toch wat verschillen aan te brengen, zoals net een wat andere volgorde, andere woorden, andere kopjes, en dat soort dingen. Zo voorkom je dat, als Google er op een gegeven moment toch anders over gaat denken (je weet maar nooit), jouw zorgvuldig geschreven blog alsnog als duplicate content gezien wordt.

 

Situatie 4: je bent te lui of te druk om zelf blogs te schrijven en wilt daarom klakkeloos blogs van anderen kopiëren

Ha, nu wordt het wel echt oppassen. Want als je dit mét toestemming doet, dan heb je er voor je vindbaarheid in Google waarschijnlijk helemaal niets aan – zie wat ik hierboven schreef. Als je dit zonder toestemming doet is het nog riskanter: je schendt dan het auteursrecht van iemand anders door diens teksten zomaar over te nemen. Als die ander dit ontdekt, per toeval of met een duplicate content checker, zou je best eens een boete kunnen krijgen.

Maak je je stelselmatig schuldig aan deze vorm van duplicate content, dan zal dat er niet alleen voor zorgen dat de betreffende blogs weinig voor jouw website doen in Google, maar loop je ook een grote kans om die gevreesde penalty van Google tóch te krijgen: oftewel, om met je website als geheel naar de krochten van de zoekresultaten te verdwijnen.

Google houdt namelijk niet van gemakzucht en trucjes. Dat was al zo toen bedrijven trucjes uithaalden om maar zo veel mogelijk externe links te verzamelen en dat is nu nog steeds zo. Teksten van anderen letterlijk overnemen omdat je zelf niet creatief of gewoon te lui bent, dat vindt Google niet oké – en terecht.

 

Situatie 5: je wilt een stukje tekst van een ander quoten/citeren

Ook hier hebben we te maken met teksten van anderen, en komt dus het auteursrecht weer om de hoek kijken. Maar je krijgt nu ook te maken met een uitzondering op het auteursrecht, namelijk het citaatrecht. Dat citaatrecht houdt in dat het toegestaan is een stukje uit een tekst die door een ander geschreven is te citeren, zolang je maar duidelijk maakt dat het om een citaat gaat. Dat doe je bijvoorbeeld door de tekst tussen aanhalingstekens te zetten en een link naar de originele tekst te vermelden.

Ik heb zelf geen juridische achtergrond, dus als je meer wilt weten over wat hierin wel en niet mag, vraag dan zeker even iemand met kennis op dit gebied om advies. Maar wat ik wel weet is dat Google jouw tekst niet als duplicate content ziet als daar een stukje citaat in staat uit een tekst die ook op een andere plek online staat. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken.

 

Samengevat: Wanneer moet je oppassen als het om duplicate content gaat?

Je moet je dus eigenlijk alleen zorgen maken over duplicate content en over een mogelijke straf van Google: als je meerdere pagina’s op je website hebt waar vrijwel geheel dezelfde tekst op staat, als jij een door jou geschreven gastblog voor een andere website letterlijk op je eigen website overneemt of als je uit luiheid of een gebrek aan creativiteit klakkeloos teksten van anderen kopieert. In alle andere gevallen zal het waarschijnlijk zo’n vaart niet lopen met het krijgen van een straf vanwege duplicate content.

 

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het even weten in een reactie op dit blog.