fbpx

Ben jij zelfstandig ondernemer en ben je net zo gek op Instagram als ik? Dan wil je vast graag dat mensen vanuit Instagram ook naar je website doorklikken. Misschien maak je daarvoor gebruik van een online tool zoals Linktree of ben je van plan om dat te gaan doen. In dit artikel vertel ik je waarom je beter géén gebruik kunt maken van Linktree en wat je dan vooral wél mag doen om jouw Instagram-volgers ook naar je website te laten gaan.

 

Instagram is een fantastisch platform om jezelf online onder de aandacht te brengen van mogelijke nieuwe klanten. Ik ben echt gek op Instagram en ben er vrijwel dagelijks te vinden. Maar omdat je bij je posts geen klikbare links kunt plaatsen, is de uitdaging om van je Instagram-volgers ook websitebezoekers te maken soms wat groter.

Gelukkig heb je wel de mogelijkheid om een link naar je website in je Instagram bio te plaatsen, of sinds een tijdje zelfs meerdere links. Veel zelfstandig ondernemers maken hiervoor gebruik van Linktree, dat in eerste instantie erg handig lijkt, maar toch ook enkele nadelen heeft.

 

Waarom beter niet gebruik maken van Linktree?

Ik begrijp natuurlijk dat jij het jezelf als zelfstandig ondernemer zo gemakkelijk mogelijk wilt maken – en dat het dan aantrekkelijk is om te kiezen voor Linktree. Maar als jouw Instagram-volgers alleen naar een Linktree-pagina kunnen doorklikken, dan zijn ze na deze klik dus bij Linktree en gaan ze niet naar jouw website.

Dat maakt dat jij geen informatie kunt verzamelen over hoeveel mensen jouw website vanuit Instagram bezoeken. Je hebt geen idee hoe effectief het je lukt om van je Instagram-volgers ook websitebezoekers te maken. Je ziet de mensen die op jouw Linktree-link klikken niet terug in Google Analytics of een ander hulpmiddel waarmee jij gegevens over je website verzamelt. Zonde, omdat deze gegevens je nou juist zo goed helpen om je marketing steeds beter voor je te laten werken.

 

Een goed alternatief voor Linktree: jouw eigen Instagram landingspagina

Veel slimmer is het dus om op je eigen website een landingspagina te maken speciaal voor Instagram. Oftewel: een pagina met knoppen waar jouw Instagram-volgers op kunnen klikken om op je website uit te komen. Niet alleen omdat je dan wél gegevens kunt verzamelen over hoeveel mensen jouw website vanuit Instagram bezoeken, maar ook omdat je zo’n eigen landingspagina helemaal in jouw eigen huisstijl en -kleuren kunt maken.

Een paar tips om je te helpen om zo’n eigen Instagram landingspagina te maken:

 

Tip 1: kies je belangrijkste links

Als mensen kennis willen maken met jou en je bedrijf, naar welke pagina’s op je website wil je hen dan toe sturen? Ik leid mensen vanaf mijn Instagram landingspagina bijvoorbeeld naar mijn gratis en betaalde aanbod, maar ook naar mijn blogs en podcasts.

Bonustip 1: plaats op je Instagram landingspagina ook altijd een knop naar je homepage, zodat bezoekers van daaruit zelf kunnen kiezen hoe ze jouw website verder willen doorlopen. Bonustip 2: heb je iets actueels, zoals een tijdelijk aanbod of iets dat je binnenkort organiseert? Zorg dan dat dit tijdelijk bovenaan je Instagram landingspagina komt te staan, zodat dit er extra uitspringt.

 

Tip 2: maak een mooi ontwerp voor je landingspagina

Waar je het bij Linktree moet doen met de ontwerpmogelijkheden die je worden aangeboden, kun je een landingspagina op je website echt in je eigen huisstijl maken. Kies voor één of meer kleuren die bij jouw bedrijf horen en voeg eventueel ook een foto (van jezelf) aan je pagina toe. Zorg ook dat je landingspagina er rustig en overzichtelijk uitziet, met genoeg ruimte tussen de knoppen.

 

Tip 3: ‘verkoop’ de klik op een knop

Besteed niet alleen aandacht aan het ontwerp van je Instagram landingspagina, maar ook aan de teksten die je op je knoppen zet. Die teksten moeten uiteraard uitnodigen om erop te klikken. Zorg dat ze aantrekkelijk en duidelijk zijn en waar mogelijk ook nieuwsgierig maken. Een trucje is om de tekst op je knop te beginnen met een werkwoord zoals ‘Ga’, ‘Boek’, ‘Probeer’, ‘Doe’, enzovoort. Dit zet de bezoeker van je landingspagina meteen in de actieve stand.

 

Tip 4: meten is weten

Het fijne van het hebben van je eigen Instagram landingspagina is dat je vervolgens in Google Analytics (of een ander hulpmiddel waar jij mee werkt) kunt zien hoeveel bezoekers er vanuit Instagram naar je website komen. Bekijk deze gegevens af en toe om te ontdekken hoe goed je erin slaagt om jouw Instagram-volgers ook je website te laten bezoeken.

 

Tip 5: check of je pagina er goed uitziet op een mobiele telefoon

Waarschijnlijk maak je jouw Instagram landingspagina vanaf een computer of laptop. Maar je weet vast ook dat mensen Instagram vrijwel altijd vanaf hun mobiele telefoon (of vanaf hun tablet) gebruiken. Check dus voor de zekerheid of je landingspagina er ook op mobiele apparaten goed uitziet en of hij snel laadt.

 

Tip 6: geef je Instagram landingspagina een logische url

Je hoeft niet super creatief te zijn om je Instagram landingspagina een naam te geven: het is vooral belangrijk dat de naam/url logisch is. Mijn eigen pagina heet bijvoorbeeld simpelweg ikhelpjouonline.nl/instalinks. Besteed niet te veel tijd aan het bedenken van een naam, kies gewoon iets dat logisch is.

 

Tip 7: breng je Instagram landingspagina goed onder de aandacht

Natuurlijk plaats je de link naar je landingspagina in je Instagram-bio. Als je hier tot nu toe een Linktree-link had staan, vervang die dan door je zelf gemaakte landingspagina. Plaats in je Instagram bio ook een aantrekkelijke tekst die uitnodigt om op je link te klikken.

Plaats je een post op Instagram en wil je bezoekers van daaruit aanmoedigen om naar je website te gaan? Tag dan je eigen account in/aan het einde van je post. Als mensen daarop klikken, komen ze automatisch op je Instagram bio uit.

Al een tijdje heeft iedere Instagram-gebruiker de mogelijkheid om zogenaamde Link-stickers te gebruiken in je Stories/verhalen. In deze Link-sticker is het meestal niet aan te raden om naar je Instagram landingspagina te linken. Veel slimmer is het om daar te linken naar één specifieke pagina op je website, eentje die aansluit bij de Story die je op dat moment post.

 

Maak websitebezoekers van je Instagram-volgers

Als je met deze tips aan de slag gaat, kun jij als zelfstandig ondernemer op een superkrachtige manier de verbinding maken tussen de inspiratie en waarde die je op Instagram deelt en alles dat jij op je website te bieden hebt. Het geeft je de kans om van je Instagram-volgers ook websitebezoekers te maken en dus om deze twee mooie kanalen samen heel goed voor je te laten werken.

 

Ook op Instagram deel ik regelmatig waardevolle tips over hoe jij meer klanten en omzet uit je website krijgt. Vind je het leuk om mij daar te volgen? Dan kun je mij hier op Instagram vinden. Als je me even een berichtje stuurt om te laten weten dat je mij via dit blog gevonden hebt, volg ik je graag terug.