Slimme ondernemers (en slimme mensen in het algemeen) zijn zuinig op hun tijd. Elk stukje tijd dat je hebt kun je immers maar één keertje besteden. In dit artikel laat ik je drie manieren zien waarop je tijd bespaart als jij je website goed vindbaar maakt in Google.

 

Als voor jou net als voor mij vrijheid één van de belangrijkste redenen is dat je ondernemer bent geworden, dan ga je vast zorgvuldig met je tijd om. Dan vind je het leuk om die tijd in je bedrijf te stoppen, maar vind je het net zo goed fijn om die tijd te kunnen gebruiken om leuke dingen te doen met de mensen die jou dierbaar zijn, om lekker naar buiten te gaan, om met je hobby’s bezig te zijn of voor wat dan ook.

Dit is hoe je dankzij je website meer (vrije) tijd kunt creëren voor jezelf.

 

Tip 1: doe dingen die je eenmalig tijd kosten en dan jarenlang voor je blijven werken

Er zijn in ons leven zoveel dingen die we telkens opnieuw moeten doen: de was en de afwas moeten meerdere keren per week opnieuw worden gedaan, boodschappen moeten telkens weer gehaald of besteld worden – en als je als ondernemer op social media actief bent, dan moet je daar telkens opnieuw berichten of video’s plaatsen om onder de aandacht te blijven van de mensen die jou volgen.

Op je website is dat anders. Je website bestaat in de basis uit een ‘vast’ gedeelte en een ‘levendig’ gedeelte. Met dat vaste gedeelte bedoel ik de basispagina’s die je website heeft: je homepage, één of meerdere aanbodpagina’s, een Over mij-pagina, dat soort pagina’s. Als je die pagina’s eenmaal goed vindbaar hebt gemaakt, heb je er daarna weinig omkijken meer naar. Als nieuwe klanten dit deel van jouw website eenmaal weten te vinden in Google, dan kan dat tot in lengte van jaren voor je blijven werken. Je hebt dan als het ware een machine gemaakt van je website die je telkens nieuwe aanvragen en klanten oplevert.

Hoe levendig jij je website wilt maken en houden – bijvoorbeeld door te bloggen – bepaal je vervolgens zelf. Als jouw basispagina’s goed vindbaar zijn in Google, heb je het misschien wel helemaal niet nodig om te bloggen. Als je het heel leuk vindt om te schrijven, doe het dan zeker wel, maar focus je in eerste instantie op het goed inrichten van je basispagina’s die daarna jarenlang hun werk voor je kunnen blijven doen.

 

Tip 2: maak eerst een plan, kom dan in actie

Veel te veel ondernemers doen lukraak van alles dat op dit moment populair is. Als je hen vraagt wat hun exacte doel daarmee is, dan kunnen ze daar geen goed antwoord op geven. En eigenlijk ben je dan gewoon je tijd aan het verspillen.

Voordat je wat dan ook gaat doen dat jou aan nieuwe klanten kan helpen: maak eerst een plan. Een plan dat begint bij het eind: wat wil jij dat iets dat jij gaat doen je oplevert? In het geval van klanten krijgen uit je website: hoeveel nieuwe klanten wil jij per maand, per kwartaal of per jaar uit je website halen? Maak dat specifiek en ga vervolgens heel gericht de stappen zetten die bijdragen aan jouw doel. Want alleen dan ben jij je tijd als ondernemer slim aan het besteden.

 

Tip 3: stop tijd in dingen die altijd ‘in’ blijven

Ik weet niet eens precies hoeveel social medianetwerken er in de afgelopen twintig jaar ‘in’ en toen weer ‘uit’ zijn geraakt – of in sommige gevallen zelfs helemaal gestopt zijn. Ik kan me nog vaag herinneren dat er aan het begin van de 21ste eeuw MySpace was (daar was ik zelf niet op actief), daarna Hyves (met de dansende bananen), vervolgens Facebook, Twitter en LinkedIn en toen ook Instagram. Nu schijnt iedereen op Tiktok te moeten (ik laat dat zelf even aan me voorbijgaan) en is er ook nog Clubhouse – waar ik in februari en maart heel fanatiek indook, maar nu nauwelijks meer te vinden ben.

Je moet er als ondernemer die op social media actief is altijd maar in blijven meebewegen. Want de klanten die jij wilt helpen doen dat ook. Dat vraagt van jou als ondernemer dat je continu op de hoogte moet zijn, bij moet houden of het bereik van je berichten en video’s wel op peil blijft en dat je vaak nieuwe dingen moet leren zoals het maken van Stories en Reels. Ik kan niet ineens precies optellen hoeveel tijd daar in gaat zitten (al was het maar omdat ik het zelf lang niet allemaal doe).

Wat dat betreft is Google een stuk meer recht-toe-recht-aan. Google was er twintig jaar geleden al en nu nog steeds. Google had twintig jaar geleden al weinig concurrentie van andere zoekmachines en heeft dat nu nog steeds niet. Websites waren er twintig jaar geleden al en zijn er nu nog steeds. En ik zie ze niet snel verdwijnen.

Zelf doe ik nu voor mijn website nog dezelfde dingen als ik vijf en tien jaar geleden deed: zorgen dat nieuwe klanten mij er kunnen vinden. Blogs die ik in 2018 en 2019 schreef brengen nog steeds dagelijks bezoekers naar mijn website. De aanmeldpagina voor één van mijn producten die ik in maart 2020 maakte brengt mij nu nog steeds elke week nieuwe klanten.

Hoe je dat doet, je website goed vindbaar maken in Google, daar verandert niet zo veel in. Je hoeft niet elke paar maanden weer mee te gaan in een nieuwe ontwikkeling. Als je super leergierig bent en houdt van snel en flitsend, vind je dat misschien een beetje saai. Maar ik vind het heerlijk. Met de tijd die ik zo overhoud weet ik genoeg leuke dingen te doen.