‘Laatste kans’ en andere triggers om je aanbod eenvoudiger te verkopen - Ik help jou online

Je aanbod verkopen is de levensader van je bedrijf. Want verkoop zorgt voor klanten en omzet. Ook als je niet geboren bent met goede sales-vaardigheden en ook nooit geleerd hebt hoe je goed kunt verkopen, zul je het als ondernemer toch moeten beheersen als je succesvol wilt zijn. In dit artikel deel ik vijf tips met je die vrijwel altijd werken om je aanbod makkelijker te verkopen.

 

Menselijk gedrag is meestal niet zo moeilijk te doorgronden. Zo zijn de meesten van ons nieuwsgierig, laten we niet graag een kans aan onze neus voorbijgaan en horen we vaak liever bij een groep dan dat we er alleen voor staan (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). En dat zijn allemaal elementen die jij kunt gebruiken om jouw aanbod online makkelijker te verkopen.

Laat ik vooropstellen dat ik niet houd van ‘verkooptrucjes’: dingen die je doet om mensen een aanbod te laten kopen dat ze eigenlijk helemaal niet willen of nodig hebben. Waar ik wel voor ben is mensen die iets eigenlijk heel graag willen en/of ergens heel erg mee geholpen zijn, maar die nog wat obstakels ervaren omdat de keus om ja te zeggen tegelijk best spannend is, helpen om de juiste beslissing te nemen.

Hoe kun je iemand voor wie jouw aanbod waardevol is helpen om er ja tegen te zeggen? In het vervolg van dit artikel geef ik je vijf van mijn tips.

 

Tip 1: maak gebruik van urgentie

Als je een aanbod verkoopt is het slim om met deadlines te werken. Communiceer dus dat het tot een bepaalde datum beschikbaar is. Ja, ook als je het daarna net zo makkelijk nog zou kunnen aanbieden. Juist zo’n deadline helpt jouw klanten namelijk om een beslissing te nemen.

Mijn Ik help jou online Academie bijvoorbeeld, de plek waar ik ondernemers help om op de manier die past bij hén meer bekendheid en klanten te krijgen voor hun mooie bedrijf, was lange tijd altijd geopend. Maar op het moment dat er geen deadline was om in te stappen, geen urgentie dus, kwamen de klanten maar mondjesmaat. Zodra ik iets organiseer, bijvoorbeeld een challenge, en daarbij extra bonussen geef die tijdelijk gelden, komen er in korte tijd juist veel klanten tegelijk.

Inmiddels werk ik met periodes waarin de Academie open is en periodes waarin hij gesloten is. Daardoor zijn er periodes waarin ik geen nieuwe leden voor de Academie krijg, maar ook periodes waarin ik heel duidelijk kan communiceren dat het aanbod nog maar tijdelijk beschikbaar is. En op dit moment kan communiceren: ‘Dit is je laatste kans om nog bij de Ik help jou online Academie te komen voordat de prijzen omhoog gaan (zie tip 5) en de Academie vanaf 1 februari voor langere tijd dichtgaat voor nieuwe leden.’

Hoe kun jij de ‘Laatste kans’-trigger gebruiken voor jouw aanbod? Heeft het van zichzelf al een deadline of kun je er eentje creëren?

 

Tip 2: wees mega enthousiast over je eigen aanbod

Niets is zo aanstekelijk als enthousiasme. En omdat jij de bedenker bent van je eigen aanbod, is het allereerst belangrijk dat jij er zelf mega enthousiast over bent. Zorg dus dat je aanbod klopt, dat jij gelooft dat dit het allerbeste is dat je kunt bieden of dat is waar je mensen het meest gelukkig mee kunt maken. En breng dat over als je over je aanbod praat.

Daarom ben ik zo’n grote voorstander van het inzetten van vormen van video als je een aanbod doet: Instagram Stories, Facebook Lives, video’s op je website, webinars: wat er ook maar bij jou past. Op video komt jouw enthousiasme nog beter over dan in geschreven tekst. Hoe kun jij dit inzetten?

Overigens: zodra je makkelijk klanten gaat krijgen, krijg je er steeds meer ambassadeurs bij. Je eigen tevreden klanten gaan dan vanzelf hun enthousiasme ook uitdragen, waardoor klanten nog makkelijker naar je toe komen. Maar enthousiasme begint bij jou.

 

Tip 3: maak gebruik van schaarste

Schaarste is net als urgentie iets dat een alarmbelletje in ons hoofd laat rinkelen. Dat stamt nog uit de oertijd, toen alles eigenlijk schaars was. Ook hier geldt: is jouw aanbod van zichzelf niet schaars, kijk dan hoe je het op een handige manier in je communicatie toch schaars kunt maken. ‘In maart nog maar 3 plekken beschikbaar’. ‘Slechts 6 mensen kunnen voor deze speciale prijs meedoen’. ‘Deze bonus is voor maximaal 5 mensen’. ‘Omdat ik iedereen genoeg persoonlijke aandacht wil geven kunnen er maximaal 4 mensen meedoen’. Enzovoort.

Zelf gebruik ik schaarste ook regelmatig. Bijvoorbeeld bij mijn VIP-traject Groeisprong waarin ik ondernemers 1 op 1 coach om een groeisprong in hun bedrijf te maken. Ik wil hen veel persoonlijke aandacht en tijd geven, dus zijn de plekken voor dit traject schaars. Dat geldt ook voor het VIP-traject van mijn nieuwe training Continu klanten uit je website. Ook dan kies ik er weer voor om maximaal zes ondernemers 1 op 1 te begeleiden naar een website die telkens nieuwe klanten oplevert. In theorie zou ik best meer tijd hebben om ondernemers 1 op 1 kunnen helpen, maar ik ben zuinig op mijn energie en dus creëer ik schaarste.

 

Tip 4: laat zien dat jij weet wat er bij jouw klanten leeft

Jouw toekomstige klanten hebben pijnpunten en/of verlangens. Ze hebben nu een probleem waarvoor ze graag een oplossing willen (pijnpunt) of er is iets dat ze heel graag willen, maar nu nog niet hebben (verlangen). En jouw aanbod kan hen daarbij helpen. Aan jou de taak om te laten zien dat jij jouw toekomstige klanten begrijpt. Dat je weet welk probleem ze hebben of waar ze naar verlangen. En ook te laten zien dat jij de oplossing hebt. En om dat in jouw communicatie te benoemen.

Hoe beter je hierin wordt, hoe meer herkenning jouw toekomstige klant zal vinden in alles wat jij schrijft, vertelt en deelt. Hoe meer hij of zij het gevoel krijgt: ‘Jij begrijpt mij’. En vervolgens: ‘Zodra ik er klaar voor ben, kom ik bij jou’.

Neem de tijd om je te verdiepen in jouw ideale klanten. Wees hier niet gemakzuchtig in, denk niet al snel: ik weet wel wat er leeft bij mijn mogelijke klanten. Maar neem er de tijd voor en doe dit continu. Hoe beter jij laat zien dat jij je ideale klant kent en begrijpt, hoe makkelijker je online gaat verkopen (voor mijn Academieleden die dit lezen: hier ga ik volgende week een Facebook Live over geven en een checklist voor maken, om jullie hier nog beter in te helpen).

 

Tip 5: kondig een prijsverhoging aan

Weinig triggers werken zo goed als: ‘Binnenkort gaat de prijs omhoog’. Dat is er natuurlijk niet eentje die je elke week kunt gebruiken, maar zo nu en dan is het een heel goede manier om twijfelaars toch de knoop door te laten hakken.

In mijn Ik help jou online Academie geldt: zolang je onafgebroken lid bent, blijf je altijd dezelfde prijs betalen voor je abonnement. Mijn klanten van het allereerste uur, de ondernemers die meteen vanaf het begin (toen er nog niets zichtbaar was) al in mijn Academie durfden te stappen, betalen daarom altijd de meest aantrekkelijke prijs. Inmiddels heb ik de prijzen in ruim twee jaar twee keer verhoogd, en ga ik dat aanstaande zaterdag 1 februari opnieuw doen. Altijd een goede trigger voor de last minute-beslisser (en inmiddels weet ik dat zeker 50 procent van de mensen last minute-beslisser is).

 

Laatste kans: Ga jij 2020 (alsnog) super succesvol maken?

Ik hoor van best veel ondernemers dat ze 2020 wat rommelig of wisselvallig zijn begonnen. Dat ze hele mooie plannen voor dit jaar hadden, maar inmiddels van hun koers zijn afgedwaald. Zonde, want als je daarin blijft hangen krijg je in 2020 waarschijnlijk weer precies hetzelfde als wat je in 2019 had. En jij weet zelf het beste wat dat dan is en of je dat wilt.

De twee beste geheimen om op succeskoers te blijven of om er weer op te komen? Zorg dat je een helder plan hebt en dat je je met de juiste mensen omringt. Mensen die je bij de les houden, motiveren, uitdagen, je vragen beantwoorden en je groeistappen laten zetten. Kortom, mensen die jou én je bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Dat is precies wat je krijgt in mijn Ik help jou online Academie. Samen maken we een plan waarmee jij het beste onder de aandacht komt van jouw toekomstige klanten en jij je aanbod het gemakkelijkst online verkoopt. En als dat plan eenmaal gemaakt is, nemen de andere Academieleden en ik je ook bij de hand om dat plan uit te voeren, zodat jij straks eind 2020 kunt terugkijken op een succesvol (ondernemers)jaar.

Klinkt de Ik help jou online Academie als dát wat jou gaat helpen om in 2020 wél jouw (ondernemers)dromen en doelen waar te maken? Dan ben je tot en met 31 januari nog van harte welkom om bij de Academie aan te sluiten, en óók de bonussen te krijgen die je op de aanmeldpagina ziet staan. Per 1 februari gaan de prijzen van de verschillende Academielidmaatschappen omhoog en gaan we een paar maanden dicht voor nieuwe leden.

Meld je hier aan als je op de valreep nog aan wilt sluiten bij deze groei-omgeving en dan zie ik je snel in de Ik help jou online Academie.