fbpx

Klanten uit je website krijgen, hoe doe je dat nou met het type bedrijf dat jij hebt? In dit artikel krijg je een kijkje in hoe je dit slim aanpakt als je een seizoensbedrijf in de vorm van een bed & breakfast runt. Ik deel de beste tips met je die Gonnie Linssen, samen met haar man Jurgen eigenaar van luxe Bed & Breakfast La Vecchia Scuola in Italië, gaf in een podcastinterview dat ik met haar had. Ook leerzaam voor ondernemers met een ander type bedrijf overigens.

 

Vijf jaar geleden vertrokken Gonnie en Jurgen Linssen naar de mooie Italiaanse regio Le Marche om een eigen vakantie-accommodatie te beginnen met vijf kamers en een zwembad. Een type bedrijf waarin het ene deel van het jaar een stuk drukker is dan het andere deel. In het geval van Gonnie komen de eerste gasten – in een normaal jaar – in april en loopt het seizoen door tot en met oktober. In de wintermaanden november tot en met maart is er dan meer tijd voor andere dingen, zoals klussen in en om de bed & breakfast, maar natuurlijk ook de marketing.

Hoewel Gonnie ook aan marketing op social media doet, merkt ze dat de tijd die ze in haar website steekt – die in maart 12.000 bezoekers trok – meer vruchten afwerpt. Met name omdat de website gedurende de jaren steeds meer autoriteit in Google opgebouwd heeft en alles wat ze aan haar website heeft gedaan door blijft werken, ook als er in het hoogseizoen niet zoveel tijd is om dingen voor de site te doen. Met name dit laatste is op social media natuurlijk heel anders.

Ik neem je mee in een aantal van de beste tips van Gonnie om klanten uit je website te krijgen.

 

Tip 1: verzamel e-mailadressen uit je website

Toen er een paar jaar geleden maar liefst vijf weken niet buiten geklust kon worden vanwege een dik pak sneeuw, benutte Gonnie die tijd om een e-book over haar regio te schrijven, getiteld 10 tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche.

Dit online cadeautje, dat inmiddels meer dan duizend keer aangevraagd is, gaf bezoekers van haar website die nog niet meteen klaar waren om een vakantie te boeken de gelegenheid om een andere actie te ondernemen. Ook gaf het Gonnie vanaf dat moment de kans om e-mailadressen uit haar website te verzamelen en het contact met de mensen die zich inschreven per e-mail verder te verdiepen.

 

Tip 2: denk in een binnenring en een buitenring op je website

Net als veel ondernemers die hun website levendig willen houden en steeds meer potentiële klanten willen bereiken, blogt Gonnie ook op haar website. Daarbij schrijft ze over meer dan alleen de onderwerpen die direct gerelateerd zijn aan haar eigen bed & breakfast en haar regio in Italië. Ze blogt bijvoorbeeld ook over leuke uitstapjes die je in Italië kunt maken en over Italiaanse producten – en over de situatie rond corona in Italië, een blog waarmee ze hoog in Google staat tussen de websites van de officiële instanties.

Gonnie benadert haar website als een plek met twee ringen: de binnen- en de buitenring. De bezoekers die uitkomen op blogs over de wat bredere onderwerpen met betrekking tot Italië (de buitenring) – waar vaak veel meer Google-verkeer op is dan op de ‘smalle’ onderwerpen – zijn niet allemaal mensen die direct behoefte hebben aan het boeken van een vakantie, maar kunnen daar wel enthousiast over worden als ze eenmaal op de website zijn. Gonnie zoekt daarom altijd naar slimme haakjes om deze mensen van de buitenring (de blogs) naar haar binnenring (de basispagina’s van de website) te krijgen. Een hele goede manier om én veel bezoekers op je website te krijgen én jezelf bekend te maken bij veel potentiële gasten.

 

Tip 3: mail vaker naar de mensen op je e-maillijst

Net als veel ondernemers die aan e-mailmarketing doen was Gonnie lange tijd een beetje voorzichtig in de frequentie waarmee ze e-mails stuurde naar de mensen op de e-maillijst die ze vanuit haar website opbouwt. De welbekende stemmetjes zoals ‘Wie zit er nou op mails van ons te wachten’ en ‘Straks schrijft iedereen zich uit’ speelden ook bij haar op. Tot ze begin 2021 met zichzelf de afspraak maakte haar e-mailmarketing anders aan te gaan pakken en één keer per twee weken te gaan mailen.

Het zorgde niet voor boze reacties over te veel mails of massale uitschrijvingen van haar lezers. In plaats daarvan kreeg Gonnie juist veel meer reacties op haar mails, waar inmiddels bijna 2.500 mensen op ingeschreven staan, ook van lezers die graag op vakantie willen komen naar Italië. Bovendien is het uitschrijfpercentage van haar e-mails erg laag, onder de 1 procent. “Wees niet te bang om te vaak een nieuwsbrief te sturen”, zegt Gonnie, “want als ze zich uitschrijven zijn ze niet geïnteresseerd en is het jouw publiek niet, en dan kun je daar maar beter op tijd achter komen.”

Mede dankzij de sterke connectie met haar e-maillijst kon Gonnie samen met Jurgen recent twee mooie projecten tot een succes maken: een olijfboomarrangement in 2020 en een prachtig glossy magazine over de regio Le Marche begin 2021, waarvan de eerste oplage razendsnel was uitverkocht. Hierover vertelt Gonnie meer in het podcastinterview dat ik met haar had – zie de link onderaan dit artikel.

 

Tip 4: doe aan segmentatie van je e-mailinschrijvers

Naast het e-book is er inmiddels een nieuw online cadeautje op de website bij gekomen: een leuke test waarin je als websitebezoeker kunt ontdekken welk type vakantieganger je bent. Ook komen mensen die op zoek zijn naar actuele corona-informatie op de e-maillijst van Gonnie terecht. Binnen haar e-mailprogramma doet zij vervolgens slim aan zogenaamde segmentatie.

Dit wil zeggen dat je in je mailprogramma lijsten maakt waarin je bijhoudt hoe een nieuwe e-mailinschrijver bij je terecht is gekomen, zodat je op basis daarvan passende mails kunt sturen en ook een passend aanbod kunt doen. Bijvoorbeeld een informatief mailtje over actuele coronaontwikkelingen voor degene die zich daarvoor heeft ingeschreven en een mail over een aantrekkelijk arrangement voor iemand die via het e-book op de maillijst terecht is gekomen en daar al een tijdje op staat. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat je te snel een aanbod doet aan iemand die nog niet zo’n sterke klik met je heeft opgebouwd of juist te lang wacht met het doen van een aanbod aan iemand die daar allang voor open staat.

 

Tip 5: monitor wat je doet

Deze tip is ideaal als je zelf ook een bedrijf runt waarin gedurende het jaar wisselend veel en weinig tijd is om aan je marketing te werken: naast langere blogs schrijft Gonnie in de winter ook kortere blogs van 300 tot 500 woorden, die makkelijk in weinig tijd te maken zijn. Deze laat ze in de zomer lekker hun werk doen, om in het najaar te kijken waar veel naar gezocht is in Google en wat mensen dus interessant vinden. Vervolgens breidt ze die blogs die goed presteren in Google – bijvoorbeeld over de Italiaanse cultuur of over typisch Italiaanse gewoontes – uit, onder andere door te kijken wat andere websites over hetzelfde onderwerp schrijven en hoe ze zelf iets kan aanvullen. Zo heb je in het begin relatief weinig werk van het maken van een blog en pak je vervolgens door op wat al succesvol is.

 

Bonustip van Gonnie: durf jezelf te zijn

Een tip waarover we het in het podcastinterview niet gehad hebben, maar die Gonnie wel graag mee wil geven aan iedereen: “Durf jezelf te zijn in je online marketing en in hetgeen je laat zien op je website. Het was voor mij een proces waar ik doorheen moest. Vragen die bij me opkwamen waren: ‘Is het niet raar om dit te laten zien?’ – of ‘Krijg je daar kritiek op?’. Inmiddels kan ik daar goed mee omgaan, omdat ik ervaar dat je daarmee de mensen/gasten aantrekt die bij je passen. En niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor de gasten is het belangrijk dat ze een klik hebben met je – of tenminste een idee naar wie ze toe gaan. Het gaat er uiteindelijk om dat ze een fijne vakantie hebben.”

 

Nieuwsgierig naar de website van Gonnie?

Neem hier zelf een kijkje op de website van La Vecchia Scuola

En check daar zeker ook het prachtige glossy magazine over Le Marche

 

Beluister hier het volledige podcastinterview met Gonnie