fbpx

Klanten uit je website krijgen, hoe doe je dat nou met het type bedrijf dat jij hebt? In dit artikel krijg je een kijkje in hoe je dit slim aanpakt als je een praktijk als gezondheidscoach hebt. Ik deel de beste tips met je die Leonie Backus-Geelen gaf in een podcastinterview dat ik met haar had. Ook leerzaam voor ondernemers met een ander type bedrijf overigens.

 

Leonie begeleidt in haar praktijk vrouwen die willen afvallen (of op gewicht willen blijven) zonder daarvoor een dieet te volgen. Ook heeft ze zich gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen die kampen met emotie-eten, snoepen en snaaien. Daarnaast geeft ze in het mooie Limburgse Leudal waar ze woont ook nog powerwalklessen.

Als je klanten begeleidt in zoiets persoonlijks als hun gewicht, dan is het maken van een connectie op de homepage van je website extra belangrijk. Leonie begint op haar homepage dan ook met het schetsen van een situatie waar haar potentiële klanten zich in kunnen herkennen. Ook maakt ze zichzelf als persoon achter haar bedrijf goed zichtbaar op haar website.

“In het begin moest je mij met een loep zoeken op mijn homepage”, vertelt ze. “Maar nu vind je meerdere foto’s van mij op mijn homepage en zelfs een filmpje. Mensen kiezen voor mensen, dus je kunt er niet meer omheen om jezelf te laten zien op je website.”

Leonie gaf zichzelf de tijd om er langzaam in te groeien, in dat online zichtbaar zijn. “Ik vind het zelf ook fijn als ik op een website kan zien wie er achter het bedrijf zit. En zeker in het werk dat ik doe is het belangrijk dat mensen vertrouwen hebben in mij als coach. Daar hoort zichtbaar zijn bij. Je krijgt vanzelf meer zelfvertrouwen door het vaker te doen. Daardoor vindt je ideale klant die aansluiting met jou.”

 

Haal inspiratie voor je websiteteksten uit gesprekken met klanten

Hoe vind je nou de perfecte woorden en zinnen om te gebruiken op je website, zodat je potentiële klanten weet te raken met je websiteteksten? “Ik heb heel veel dingen opgeschreven naar aanleiding van gesprekken die ik met klanten heb. Zo zie je dat dezelfde dingen bij heel veel mensen spelen. Als je nog niet zoveel klanten hebt, kun je ook op Facebook of op Instagram de vraag aan je volgers stellen waar zij mee worstelen”, geeft Leonie als tip. “En ik ben zelf ook niet voor niets dit werk gaan doen, ook mijn eigen weg kan ik delen op mijn website. Als nieuwe klanten mij via Google weten te vinden, dan zeggen ze vaak: ‘Dat was ik die jij op je website beschreef.’ Daardoor nemen ze contact met mij op.”

 

Bloggen voor veel meer bezoekers

Bloggen is ook iets dat Leonie met regelmaat doet. “Door te bloggen heb ik veel meer bezoekers op mijn website gekregen. Met onderwerpen bedenken heb ik geen moeite. Ik schrijf over mindset, energie, afvallen, tussendoortjes, tips voor de verschillende feestdagen, enzovoort. Ik heb altijd wel een lijstje liggen met zo’n dertig onderwerpen. Als ik dan weer een blog wil schrijven, kijk ik waar ik op dat moment het meeste enthousiasme bij voel of wat strategisch het beste past bij mijn doelen. En inspiratie voor nieuwe onderwerpen doe ik vaak op tijdens het wandelen.”

Overigens was er wel een periode dat Leonie aanhikte tegen het schrijven van blogs. “Maar toen ik er eenmaal mee begon, viel het reuze mee. Een blog hoeft echt niet elke keer een tekst van drie A4’tjes te zijn. Met een paar kleine dingetjes geef je ook al heel veel waarde.”

Leonie verzamelt ook e-mailadressen uit haar website. Ter kennismaking kunnen potentiële klanten bijvoorbeeld haar gratis e-books ‘6 gouden tips om te stoppen met emotie-eten’ en ‘Gezond afvallen zonder dieet’ aanvragen en een gratis online masterclass bekijken. “Binnen specifieke blogs bied ik dan soms ook nog een checklist of planner aan die past bij dat specifieke onderwerp. De mensen die iets downloaden gaan door naar een korte mailserie die als doel heeft nog meer waarde te geven waar ze echt iets aan hebben. Daarna ontvangen ze elke week een nieuwsbrief. Meestal deel ik mijn blog daarin en soms doe ik ook een aanbod.”

 

Tips om klanten uit je website te krijgen

Waar kun je nu het beste beginnen als je net start met focussen op je website? Leonie heeft drie tips: “Allereerst: laat jezelf zien, al is het met foto’s. Zorg dat je goed zichtbaar bent. En zorg dat je duidelijk hebt voor wie je er precies bent en dat dit goed te zien is op je website.” En voor de derde tip komt Leonie nog eens terug op het bloggen: “Mijn blogs zijn de trekkers naar mijn website. Je kunt er zoektermen in gebruiken en je bereik in Google flink vergroten. En als je goed aansluit bij waar mensen naar zoeken, dan kun je ook met een paar blogs al goed gevonden worden.”

 

“Ik heb nu een website die voor mij werkt”

Als besluit van ons gesprek geeft Leonie nog aan dat haar focus in de afgelopen jaren geleidelijk is verschoven van vooral actief zijn op social media naar steeds meer aandacht besteden aan haar website. “In het begin was ik vooral actief op Facebook. Mijn website vond ik toen minder belangrijk. Inmiddels ben ik nog steeds actief op Facebook, maar leg ik ook veel meer het accent op mijn website om mijn klanten aan te trekken. Ik heb nu een website die werkt voor mij.”

 

NIEUWSGIERIG NAAR DE WEBSITE VAN LEONIE?

Neem hier zelf een kijkje op de website van Gezondheidscoach Leudal.

 

BELUISTER HIER HET VOLLEDIGE PODCASTINTERVIEW MET LEONIE