fbpx

Ken je dat, dat je op je to do lijst had gezet om een nieuw blog te schrijven, maar dat je nu al een halfuur naar een leeg document op je computer zit te staren, bij gebrek aan inspiratie? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Je krijgt 7 originele ideeën om inspiratie op te doen voor een goed blogonderwerp.

 

Inspiratie is een beetje ongrijpbaar. De ene keer heb je het in overvloed, de andere keer voel je je ongeïnspireerd. Hoewel ik zelf zelden last heb van een gebrek aan inspiratie – ik heb er soms eerder wat te veel van – heb ik wel een aantal tips voor je om inspiratie op te doen.

 

Tip 1: zoek beweging op

Als jij een element van beweging opzoekt, komen ook je hersenen in beweging. Daarom werkt een fysieke vorm van bewegen, zoals wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen, zo goed om op nieuwe ideeën te komen. Het enige onhandige is dat je tijdens zo’n sportieve activiteit lang niet altijd de gelegenheid hebt om dat gouden blogidee dat ineens in je opkomt direct vast te leggen in een notitieboekje of bijvoorbeeld een notitie-appje op je telefoon. Probeer het dus te onthouden tot je weer thuis bent of spreek je idee snel even in op de dictafoon van je telefoon.

Geen zin in fysieke beweging? Dan werkt douchen ook heel goed. Als je onder bewegend water staat komt er in je hoofd ook van alles op gang. Ik hoorde dat er zelfs al watervaste notitieblaadjes zijn uitgevonden om je inspiratie direct onder de douche al vast te kunnen leggen.

 

Tip 2: gebruik het Google A, B, C voor nieuwe ideeën voor je blog

Typ in de zoekbalk van Google een lekker breed onderwerp in waar je graag over wilt schrijven. In mijn geval bijvoorbeeld ‘bloggen’ (want daar schrijf ik natuurlijk graag over).

Vervolgens zet je daar een spatie en een a achter. Je ziet nu 10 suggesties tevoorschijn komen. Niet alle 10 even bruikbaar, maar er zit vaak wel een goed idee tussen. In mijn geval bijvoorbeeld om een blog te schrijven over ‘bloggen als een pro’.

Zit er niets bij waar jij iets mee kan, dan ga je gewoon door naar de letter b. Bij mij levert ‘bloggen b’ bijvoorbeeld het idee op om te schrijven over beginnen met bloggen. En zo ga je het hele alfabet bij langs tot je ongetwijfeld iets tegenkomt waar je super enthousiast van wordt.

 

Tip 3: blader door je favoriete tijdschrift om een onderwerp te vinden

Op redacties van tijdschriften wordt heel wat gebrainstormd om ideeën op te doen voor originele artikelen en invalshoeken. Daar zijn ze in februari al druk inspiratie aan het opdoen voor de zomer en in augustus al voor mooie verhalen in het kerstnummer. Ik heb zelf ook jarenlang als journaliste voor tijdschriften geschreven, dus ik weet een beetje hoe dat gaat.

Koop je eigen favoriete tijdschrift voor jezelf (of pak het erbij als je er een abonnement op hebt en het dus automatisch al bij je thuis gebracht wordt) en blader erdoorheen. Waar gaan de verhalen over? Met welke onderwerpen kun jij ook iets voor jouw blog? Sta open om inspiratie te ontvangen tijdens het lezen en bladeren.

Natuurlijk kun je deze tip ook toepassen door naar de website van je favoriete tijdschrift te gaan en daar online door de verhalen en onderwerpen te bladeren. Of achterhaal wat het favoriete tijdschrift van jouw ideale klant is en blader daar doorheen om inspiratie op te doen voor je volgende blog.

 

Tip 4: ‘wiki’ jouw onderwerp

Je kunt bijna geen onderwerp bedenken of er is wel een Wikipedia-pagina over. Deze pagina’s zijn erg informatief van aard en staan over het algemeen hoog in Google. Typ eens een breed onderwerp waar jij graag over schrijft in in de zoekbalk van Google en zet het woord ‘wiki’ erachter.

De kans is groot dat je nu een Wikipedia-pagina over jouw brede onderwerp vindt. Lees deze pagina eens door op zoek naar verrassende invalshoeken. Als ik google op ‘bloggen wiki’, dan zie ik daar bijvoorbeeld dat ik zou kunnen schrijven over bekende bloggers, over software die je kunt gebruiken om te bloggen, over wat een RSS-feed of een permalink is, et cetera. Kijk eens welke inspiratie jij opdoet.

 

Tip 5: lees stilletjes mee in een Facebookgroep

Over vrijwel elk onderwerp is inmiddels wel een Facebookgroep gecreëerd. Ook zonder dat je zelf veel werk hoeft te steken in het optuigen en uitbouwen van een Facebookgroep, kun je daar veel waarde uit halen. Sterker nog: je hoeft daar zelfs niet eens een heel actief lid voor te zijn van een Facebookgroep.

Sluit je aan bij een paar groepen waar jouw potentiële klanten bijeenkomen en lees mee om te kijken welke vragen er gesteld worden in de groep en/of over welke onderwerpen er gepraat wordt. Grote kans dat dit ook onderwerpen en vragen zijn waar mensen regelmatig naar googelen. Interessante blogonderwerpen dus.

 

Tip 6: daag jezelf uit om 50 ideeën voor je blog te bedenken

‘Eh, als ik al niet op één goed idee kom, hoe kan ik er dan vijftig bedenken?’ Ik hoor het je denken bij het zien van deze tip. Toch is het een hele goede oefening, zeker voor de perfectionista’s onder ons.

Je bent namelijk al gauw geneigd om te kritisch te zijn op je eigen inspiratie. Krijg je een ingeving voor een onderwerp waar je over kunt schrijven, schiet je het in één moeite door af: niet goed genoeg, niet interessant genoeg, niet … genoeg. Als jij ook maar een vleugje perfectionisme in je hebt, ken je dat vast wel.

Als je jezelf uitdaagt om vijftig ideeën te bedenken, liefst ook nog binnen een bepaalde tijd (zoals een uur), is er geen ruimte meer voor dat kritische stemmetje. Dan schrijf je gewoon alles op wat er in je opkomt, achter elkaar door, tot de teller op vijftig staat. Pas dan ga je een selectie maken tussen ‘matig’, ‘mwah, misschien…’ en ‘gouden idee’. Misschien is je eerste opgeschreven idee dé inspiratie waar je op doorpakt, misschien ook het 48ste of 49ste idee dat anders nooit in je opgekomen was. Laat je verrassen door jezelf.

 

Tip 7: brainstorm met ‘buitenstaanders’

Als je met jezelf brainstormt over goede blogonderwerpen, of als je dit regelmatig samen met dezelfde mensen doet, dan komt er meestal een moment dat de inspiratie begint op te drogen. Maar als je iemand mee laat denken die jou en jouw bedrijf nog niet zo goed kent, dan komt er iemand bij die er op een heel frisse manier tegenaan kijkt en die zorgt voor nieuwe, verrassende invalshoeken.

Dat zie ik zelf ook regelmatig gebeuren als ik een blogtraining geef. Ondernemers uit verschillende branches en vakgebieden komen dan bij elkaar en komen vaak met originele invalshoeken voor de blogs van anderen. Een groep mensen die elkaar niet (zo goed) kent en elk een eigen achtergrond meebrengt is echt goud waard tijdens een brainstorm om inspiratie op te doen. Kijk eens of jij ook zo’n groep van mensen die jou nog niet zo goed kennen kunt opzoeken om inspiratie op te doen – of doe vanaf 21 november mee met mijn blogchallenge waar je die groep gegarandeerd vindt.

 

Gratis training: Haal bloggend klanten en omzet uit Google

Is het al te lang geleden dat jij een blog hebt geschreven? Schrijf je wel blogs, maar komen ze vooral onder de aandacht van familie, vrienden en bekenden en niet echt van mogelijke nieuwe klanten? Wil je beginnen met bloggen, maar weet je niet zo goed hoe je dat nou aanpakt? Of kun je wel een flinke dosis bloginspiratie gebruiken? In al deze gevallen ben je van harte welkom bij mijn Blog Bootcamp in november. Meld je hier gratis aan als jij ook klanten en omzet uit Google wilt halen dankzij jouw blogs.