Je wilt graag meer mensen helpen en dus wil je jezelf voor hen goed vindbaar maken in Google. Maar hoe doe je dat nou als je echt iets nieuws doet of als je werkt volgens een methode die (bijna) niemand nog kent? Hoe gaan mensen jou dan vinden in Google? In dit artikel geef ik je tips.

 

Terwijl ik dit artikel schrijf, is het ‘the day after’ de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Ik heb het niet helemaal op de voet gevolgd, maar las vanmorgen wel dat de BBB (BoerenBurgerBeweging) van Caroline van der Plas in één klap mede de grootste partij in de Eerste Kamer is geworden. Over snel van onbekend/nieuw naar heel bekend en groot gesproken.

Ik ga hier geen politiek blog van maken (ieder z’n specialisme), maar ik heb net wel even gekeken naar het Google-verkeer op BBB, een partij die in oktober 2019 werd opgericht. Je zult je kunnen voorstellen dat er toen nog zelden iemand naar BBB googelde. Inmiddels doen zo’n 50.000 mensen per maand dat, een vervijfvoudiging ten opzichte van een jaar geleden. En op de naam Caroline van der Plas wordt zo’n 40.000 keer per maand gegoogeld, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

 

Van onbekend naar vaak gegoogeld

Een ander voorbeeld van hoe snel iets van onbekend naar ‘iedereen heeft het erover’ kan gaan is Chat GPT, de chatbot die jouw blogs en verkooppagina’s voor jou schijnt te kunnen schrijven (ook hier heb ik me zelf nog niet goed in verdiept, wel al veel over gelezen).

In oktober 2022 googelde nog niemand naar ChatGPT, in december 2022 werd het alleen al binnen Nederland meer dan 300.000 keer in Google ingetypt. Had je er toen al een blog over geschreven – of beter nog: laten schrijven door Chat GPT – dan had je via Google behoorlijk veel websitebezoekers kunnen krijgen.

Oké, terug naar de vraag hoe jij jezelf vindbaar maakt in Google als jij iets nieuws doet.  Ik heb in dat geval drie tips voor je.

 

Tip 1: zorg dat je klaar bent om mee te liften

Zoals je in de voorbeelden hierboven ziet, kan iets dat nu nog vrij onbekend is snel uitgroeien naar iets dat heel bekend is. Er kan bij wijze van spreken morgen iets in het landelijke nieuws komen dat perfect aansluit op dat wat jij doet. Daarom raad ik je aan om de zoekwoorden die horen bij het nieuwe dat jij doet sowieso op slimme plekken in je website te verwerken, ook als er op dit moment nog niet zo veel op gegoogeld wordt.

Als jij iets doet dat echt nieuw of nog onbekend is, dan heb je over het algemeen nog niet zo veel concurrentie van anderen die voor dezelfde zoekwoorden als jij goed gevonden willen worden in Google. Ook als er dan maar weinig naar jouw zoekterm gegoogeld wordt, hoef je het zoekverkeer maar met weinig andere websites te delen. Coaches die goed gevonden willen worden op ‘afvallen’ zouden willen dat ze zo weinig concurrentie hadden.

We kunnen allemaal de toekomst niet voorspellen, maar zorg dat jij al een goede basis hebt staan voor als het nieuwe dat jij doet steeds bekender of populairder wordt. Het zou dan zomaar ineens heel druk kunnen worden op je website. Zo schreef ik in maart 2020 een paar uur voordat de eerste lockdown werd aangekondigd een blog over werken met Zoom. Ik heb me daarna nog maanden verbaasd over het grote aantal mensen dat mij via dit blog in Google vond.

 

Tip 2: realiseer je dat bijna niemand googelt op een methode

Ga jij werken volgens een nieuwe methode die bijna niemand (in Nederland) nog kent? Realiseer je dan dat mogelijke klanten sowieso zelden op jouw methode googelen, óók niet als het een methode is die wél al heel bekend is.

Ja, hier zijn uitzonderingen op – denk bijvoorbeeld aan het tegenwoordig zo populaire ijsbad en de Wim Hof-methode. Maar in bijna alle gevallen zullen jouw mogelijke klanten veel eerder gaan googelen op het probleem waar ze last van hebben, de pijn die ze ervaren en/of het verlangen dat ze waar willen maken – en niet zozeer op de methode die hen gaat helpen om van de pijn of het probleem af te komen of het verlangen waar te maken. Pijn, een probleem of een verlangen brengt namelijk een gevoel met zich mee en dat gevoel is de aanzet om in actie te komen, in dit geval dus om te gaan googelen.

En waar een methode nog gloednieuw kan zijn, daar bestaan de meeste soorten problemen en verlangens van de klanten die jij kunt helpen al decennia- of eeuwenlang. Als je die als uitgangspunt neemt, en jezelf daarop goed vindbaar maakt in Google, dan kun je ook als je met een nieuwe methode werkt gemakkelijk nieuwe klanten bereiken via Google. Zolang je maar goed en overtuigend uit kunt leggen wat jouw nieuwe methode jouw mogelijke klanten oplevert tenminste.

 

Tip 3: maak gebruik van ‘het lijkt op …’-zoekwoorden

Ook als je iets nieuws doet, kun je het vaak op zijn minst vergelijken met iets dat wel bekend is. Zo sprak ik begin deze week een klant die bij het begeleiden van haar klanten gebruikmaakt van yoni eieren – iets waar ik nog nooit van gehoord had. Toen ze vertelde dat het edelstenen in de vorm van een ei waren, kreeg ik er een concreter beeld bij.

Zo mag jij, als jij op een nieuwe of nog vrij onbekende manier met klanten werkt, ook kijken welke woorden je kunt gebruiken die jouw klanten wél al kennen. Waar kun je jouw manier van werken mee vergelijken? Is dat iets waar mensen wel op googelen? Is dat iets dat mensen wel al goed kennen?

Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je deze ‘het lijkt op…’-zoekwoorden niet alleen gebruiken om jezelf goed vindbaar te maken in Google. Je kunt ook meteen laten zien in welk opzicht jouw nieuwe methode of jouw nieuwe manier van werken beter of anders is dan dat wat al bekend is. Zodat jouw mogelijke klanten het gelijk gaan zien als een goede manier om hun probleem op te lossen, hun pijn te verhelpen of hun verlangen waar te maken. Een manier die ze tot voor kort nog niet kenden, maar waar ze dankzij jouw goede teksten nu wel een goed gevoel bij hebben.

 

Boek een gratis Meer klanten uit je website-sessie

Werk je volgens een nieuwe methode of op een nieuwe manier en vind je het nog uitdagend om klanten te krijgen? Of werk je juist op een bekende manier of volgens een bekende methode en vind je het een uitdaging om klanten juist naar jóu toe te laten komen? Laten we dan samen in een Meer klanten uit je website-sessie eens kijken hoe jij ervoor zorgt dat er (veel) meer nieuwe klanten naar jouw website en naar jou toe komen.

Boek de Meer klanten uit je website-sessie als je wilt hier.