fbpx

Als je klanten wilt krijgen uit je website, wil je natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen jouw website in Google weten te vinden. Maar nog veel belangrijker is het dat de júiste mensen jou weten te vinden in Google. Dan kun je zelfs al hele leuke nieuwe klanten krijgen doordat je hoog in Google staat voor iets waar maar een paar keer per maand op gegoogeld wordt. Hondenfotografe Yvonne van Leeuwen van Animal Design Fotografie is daar een inspirerend voorbeeld van. Ik deel in dit artikel de vijf beste tips van Yvonne met jou.

 

Toen ik Yvonne begin augustus interviewde voor de Ik help jou online Podcast was het precies 33 jaar geleden dat zij haar bedrijf – destijds een trimsalon – inschreef bij de Kamer van Koophandel. Yvonne draait dus al even mee als ondernemer. “Toen ik begon was er nog niet eens internet. In het begin adverteerde ik in kranten en moest ik het hebben van mond-tot-mondreclame. En toen we thuis een computer en internet kregen, had je nog geen mooie thema’s om je website te maken, maar moest alles nog in codetaal.”

 

Tip 1: denk niet te moeilijk als je op zoek gaat naar zoekwoorden voor jouw website

Inmiddels heeft Yvonne, zoals ze het zelf zo mooi zegt, haar ene ‘hondenbaan’ ingeruild voor de andere: hondenfotografie. Vier jaar geleden begon ze met Animal Design Fotografie. Daarvoor besloot ze ook gelijk een website te maken. Zo kwam ze – toen ze mij leerde kennen en mijn trainingen ging volgen – ook in aanraking met het fenomeen zoekwoorden, wat voor veel ondernemers die daar net mee kennismaken nog wel eens een hoofdpijndossier kan zijn. Want hoe werken die zoekwoorden dan, waar googelen jouw klanten nou op, enzovoort.

“Dat herken ik helemaal”, zegt Yvonne. “Ik heb in hetzelfde schuitje gezeten als iedereen als je hiermee begint. Je denkt in het begin vaak veel te moeilijk. Pas achteraf zie je dat je helemaal niet zo ver hoeft te zoeken. Eerst vond ik mezelf ook nog niet goed genoeg om bepaalde zoekwoorden op mijn website te plaatsen. Ik vond bijvoorbeeld dat er veel betere hondenfotografen waren dan ik.”

 

Tip 2: richt je met je zoekwoorden op de klanten die jij het leukst vindt

Inmiddels is dat heel erg veranderd en gebruikt Yvonne zelfverzekerd elk zoekwoord dat voor haar relevant is. “Nu ik nog een andere website aan het opzetten ben, voor mijn natuurfotografie, merk ik wel dat ik weer tegen dezelfde dingen aanloop. Maar nu kan ik veel sneller zien dat ik dat doe. Voor de hondenfotografie gaat het nu veel makkelijker. Ik gebruik gewoon de zoekwoorden die ik wil. En als iemand dáár op zoekt, dan is het mijn klant. En daar gaat het om.”

Als je je gaat verdiepen in goede zoekwoorden ben je vaak geneigd om je vooral te focussen op de dingen die jouw mogelijke klanten váák in Google intypen. Terwijl je ook gevonden kunt worden door woorden en zinnen op je website te gebruiken die maar heel af en toe in Google ingetypt worden. Daar is Yvonne een mooi voorbeeld van.

“Ik wil niet alleen maar de geijkte hondenfoto’s maken, ik doe ook graag andere dingen. Zoals een foto maken van een hond die een brok vangt. Ik had daar foto’s van op mijn website gezet en daar als zoekterm ‘brok vangen’ bij ingevuld. Toen werd ik ineens gebeld door een dierenspeciaalzaak. Zij hadden mij gevonden in Google en vroegen of ik foto’s wilde komen maken van brokvangende honden.”

Yvonne mocht twee dagen komen fotograferen in de dierenspeciaalzaak. “Het was zo leuk om te doen. Alleen al al die verschillende honden die langskwamen en de baasjes die vooraf denken dat hun hond dat niet kan, een brok vangen. En dat ik het dan wel voor elkaar krijg om de hond een brok te laten vangen en dat heel mooi op de foto te krijgen. Het voelde niet eens alsof ik aan het werk was.”

Uit dit geslaagde fotoweekend kwam ook nog een mooi vervolg voort. “Doordat ik twee dagen in de dierenspeciaalzaak geweest ben en ze mijn werkwijze zo leuk en fijn vonden, hebben ze gezegd: ‘als je wilt mag je wel iedere maand komen’. Dus ik heb alweer een aantal nieuwe shoots ingepland staan”, vertelt Yvonne. Een prachtig voorbeeld van niet alleen maar focussen op hoe je nóg vaker gevonden kunt worden in Google, maar ook nog veel meer kunt laten voortkomen uit het feit dat één nieuwe klant jou in Google vindt.

 

Tip 3: maak het je websitebezoekers gemakkelijk om een keuze te maken

Yvonne is een veelzijdige onderneemster met veel verschillende vormen van aanbod. Het is dan altijd ene beetje oppassen dat je jouw websitebezoekers niet overweldigt met al het aanbod dat je hebt. Yvonne heeft dat mooi opgelost. “Ik heb geprobeerd het zo simpel mogelijk te houden. Ik maak op mijn website onderscheid in studio- en buitenfotografie en overige dingen. Dat zijn drie keuzes en dat is veel gemakkelijker voor iemand die iets moet kiezen. Als je daar dan een keuze uit maakt, kun je bijvoorbeeld bij studiofotografie weer kiezen uit drie pakketten.”

Dit is iets dat superbelangrijk is als je veel vormen van aanbod hebt. Websitebezoekers – en sowieso mensen in het algemeen – vinden het vaak al lastig genoeg om keuzes te maken, laat staan als er veel opties zijn. Ze krijgen dan keuzestress en haken veel sneller af.

In het geval van Yvonne biedt ze haar bezoeker nu drie opties in plaats van bijvoorbeeld negen tegelijk. “Als je het mensen gemakkelijker maakt om een keuze te maken, is de kans groter dat ze op je website blijven en geïnteresseerd raken in je aanbod”, zegt zij terecht.

 

Tip 4: geef focus aan je website als jij ook een veelzijdige ondernemer bent

Yvonne heeft niet alleen een goede website, ze is ook actief op social media. Hoe doe je dat als je zo veel verschillende vormen van aanbod hebt? Kun je die gemakkelijker onder de aandacht brengen op je website dan op Facebook en Instagram?

Het antwoord van Yvonne daarop is een volmondige ja. “Op social media gaat het allemaal door elkaar lopen. Ik heb nu bijvoorbeeld twee dingen lopen op social media: een puppy-aanbod en een back to school fotoshoot. Ik merk dat het dan niet gestroomlijnd gaat met het onder de aandacht brengen daarvan, het loopt door elkaar.”

Bovendien weten mensen soms niet meer wat je nou precies doet als je zo veel dingen door elkaar aanbiedt op social media. “Op je website heb je één vorm van aanbod per pagina. En daar kun je op die ene pagina alles over vertellen wat je wilt vertellen. Daardoor kunnen mensen gemakkelijker kiezen. Op social media kun je ook alles vertellen, maar dan loopt het dus door elkaar. Als ik naar mijn eigen overzicht op Instagram kijk, dan vind ik dat soms zo’n rommeltje dat ik me kan voorstellen dat mensen denken: ‘wat doet ze nu eigenlijk’. Het is gewoon te veel om het netjes in één overzichtje te houden.”

 

Tip 5: houd je website simpel

De laatste tip die Yvonne nog voor andere ondernemers heeft is om vooral niet te veel poespas aan je website toe te voegen en het gewoon simpel te houden. “Er zijn genoeg mensen die anders de weg niet meer weten. Duidelijk zijn op je website is zó belangrijk. Als iemand tegenover je staat en je bent met diegene in gesprek, dan kun je er wel komen door vragen te stellen. Maar als je het van alleen geschreven tekst moet hebben, dan is het hartstikke lastig om iemand die verdwaald raakt goed te helpen. Je moet echt een duidelijke lijn in je website hebben.”

 

Wil je meer weten van Yvonne en van de mooie hondenfoto’s die zij maakt? Breng dan hier een bezoek aan de website van Animal Design Fotografie.

 

En wil je het podcastinterview beluisteren dat ik met Yvonne had? Zoek dan aflevering 144 van de Ik help jou online Podcast op in je favoriete podcast-app of beluister de aflevering hieronder.