Van meer dan 99 procent van de zelfstandig ondernemers die ik spreek hoor ik dat ze graag meer uren in een dag zouden willen. Tegelijk maken ze (net als ikzelf overigens wel eens) vaak keuzes waarmee ze hun tijd niet op de meest slimme en effectieve manier besteden. Daarom een blog over iets dat je véél tijd kan besparen: het hergebruiken van de content die je al gemaakt hebt. 

 

‘Kan ik dit blog, deze mail, deze social media post, deze … zomaar nog een keer delen? Of kan ik beter weer iets nieuws creëren?’ Dit is een vraag die ik heel vaak krijg van mijn klanten, en van andere zelfstandig ondernemers die ik spreek.

En ik begrijp waar de vraag vandaan komt: je wilt de mensen die jou online volgen telkens verrassen met iets nieuws en niet met meerdere keren hetzelfde. Tenminste, dat was voor mij wel het geval toen ik nog elke keer nieuwe content maakte en nooit iets hergebruikte. Bovendien vind je het misschien net als ik ook wel gewoon heel leuk om telkens iets nieuws te creëren (misschien ook niet trouwens).

 

Niet iedereen ziet alles

Terug naar de vraag: wat je je vaak niet realiseert is hoeveel dingen er gedurende een dag eigenlijk om de aandacht vragen van de mensen die jij met jouw content wilt bereiken. Er is om die reden best een grote kans dat ze jouw mail wel eens niet openen, je blog wel eens niet lezen of je post op social media helemaal niet zien. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat er simpelweg veel meer om hun aandacht vraagt.

Dan is het, als het goed is, ook nog zo dat er telkens mensen zijn die jou nieuw leren kennen, die nieuw jouw online wereld binnenstappen. Mensen dus die nieuw op jouw website terechtkomen, die zich nieuw op jouw e-maillijst inschrijven, nieuwe bloglezers van jou worden, enzovoort. Die hebben jouw content van drie maanden geleden nog helemaal niet gelezen of gezien.

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan met argumenten om je te laten zien waarom je gerust content kunt hergebruiken, maar ik denk dat je het idee inmiddels wel begrijpt: ook met content die je opnieuw gebruikt kun je van waarde zijn voor mensen, veel meer dan je misschien denkt.

 

Websitecontent hergebruiken: 5 tips

In het vervolg van dit artikel geef ik je 5 tips om content die je al gemaakt hebt eenvoudig opnieuw te gebruiken. In mijn tips vormt je website het hart, maar je kunt dit natuurlijk ook voor andere kanalen toepassen.

 

Tip 1: geef een oud blog een nieuwe datum

Blog je? Dan is dit een heel goede manier om, als je wilt zelfs binnen een minuut, je oude content te hergebruiken. Geef je blog gewoon een nieuwe datum, het liefst de datum van vandaag. Het blog komt dan weer vooraan op je blogpagina te staan en het lijkt net alsof jij vandaag heel hard aan het werk bent geweest om een nieuw blog te schrijven – zeker voor de mensen die jou nog niet kenden op het moment dat je het blog echt schreef. Als je wilt kun je jouw blog, inclusief nieuwe datum, vervolgens ook nog delen in een e-mail naar de mensen op je e-maillijst of op het social mediakanaal waar jij het meest actief bent.

 

Tip 2: geef een oud blog een update

Dit is de iets uitgebreidere variant op tip 1. Hierbij kijk je hoe je een oud blog, het liefst eentje dat het al goed doet in Google en/of waar je eerder al veel reacties op hebt gekregen, een nieuwe update kunt geven. Nu er weer wat tijd verstreken is sinds je het blog schreef zijn er vast nieuwe dingen die je in het blog aan kunt vullen. Kijk ook, zeker als het een blog is dat al scoort in Google, of je er nog wat extra zoekwoorden in kunt verwerken. Zo fungeert het niet alleen nu als hergebruikte content, maar kan het ook in de nabije en wat verdere toekomst (veel) meer nieuwe mensen bereiken. Natuurlijk kun je aan dit ge-updatete blog als je wilt ook een nieuwe datum geven.

 

Tip 3: hergebruik je content in een andere vorm

In een blog (maar ook in een andere wat meer uitgebreide vorm van content, zoals een video of een podcast) deel je vaak veel waarde. Dit terwijl social media vluchtiger zijn en vaak om wat kortere content vragen. Kijk eens of je uit je wat langere content meerdere kortere berichtjes kunt halen waarmee je op een waardevolle manier van je laat horen op social media, al dan niet met een link erbij naar je langere content. Als het om geschreven content gaat, kan dit gewoon een kwestie van copy-pasten en misschien een beetje aanpassen zijn. Dit is met name handig wanneer je in je vakanties toch zichtbaar wilt blijven op social media zonder daar vlak voor je vakantie handenvol tijd aan te hoeven besteden.

 

Tip 4: vertaal je succesnummers naar andere contentvormen

Bij deze variant van tip 3 neem je echt even de tijd om terug te blikken op de afgelopen periode. Welke content heeft bijvoorbeeld op social media erg goed voor je gewerkt? Of welk blog leidde tot veel reacties? Hoe kun je de inhoud die je toen gecreëerd hebt nu in een ander jasje steken? Kun je van iets dat je eerder geschreven hebt nu een Instagram Story maken, of andersom, om maar een voorbeeld te noemen? Herhaal je succesnummers, want die hebben zich al bewezen als waardevol.

 

Tip 5: gebruik je mails opnieuw

Heb je een jaar of een halfjaar geleden een mail naar je e-maillijst gestuurd waar je veel en/of goede reacties op kreeg? Aarzel dan niet om ‘m nu nog eens naar je e-maillijst te sturen, eventueel met een paar kleine aanpassingen. De meeste mensen (ik ben daar zelf een uitzondering op overigens, maar dat terzijde) onthouden helemaal niet wat ze een halfjaar geleden van jou gelezen hebben – en zullen het dus als nieuwe content ervaren. Of ze hebben een halfjaar geleden je mail niet geopend en doen dat nu wel, of ze stonden toen nog niet op je e-maillijst en nu wel. Enzovoort.

Doe je net als ik wel eens een e-maillancering, of een lancering waarvan e-mails een onderdeel zijn? Hergebruik die dan zeker ook. Bij mijn lanceringen tot medio 2021 maakte ik elke keer compleet nieuwe mails, en ik kan me nog goed herinneren hoeveel tijd dat kostte. Daarna ben ik overgestapt op het hergebruiken van mijn e-mailcontent, en ik kan je uit eigen ervaring vertellen: dat bespaart je superveel tijd terwijl je er zelden of nooit op wordt aangesproken.

 

Laat even weten: hergebruik jij jouw content wel eens? Of heb ik je kunnen inspireren om dit vaker te gaan doen?