Bloggen werkt in meerdere opzichten goed om de bekendheid en het aantal klanten voor je bedrijf te vergroten. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je precies een blog toevoegt aan je website en een start maakt met het schrijven van blogs. In dit blog help ik je daarmee op weg.

 

“Je laat vaak weten dat blogs schrijven goed voor je website is. Maar als ik daaraan zou willen beginnen is mijn vraag: waar moet ik die blogs plaatsen?” Dat is een vraag die ik onlangs kreeg van een lezeres van mijn mails en blogs.

Wat dat eerste betreft heeft ze helemaal gelijk: het schrijven van blogs houdt je website levendig (en daar wordt Google blij van), het geeft je de kans om voor veel verschillende zoekwoorden gevonden te worden in Google (en daarmee meer mogelijke klanten te bereiken), het geeft je de kans om een connectie te maken met de lezers van je blogs (door de waarde die zij van jou ontvangen), enzovoort.

Bloggen heeft dus nogal wat voordelen. Maar stel dat je daar allemaal van overtuigd bent, maar tegelijk niet weet hoe je blogs integreert op je website, dan is de stap om ermee te beginnen alsnog een grote. Hoe pak je dat bloggen nou goed aan?

 

Bloggen als je een WordPress-website hebt

Heb je een website die gebouwd is in WordPress? Bijvoorbeeld met Divi of met een ander populair websitethema? Dan is beginnen met bloggen in de basis heel simpel. In WordPress zit namelijk een onderdeel dat Berichten heet en dat speciaal ontwikkeld is om blogs op je website te kunnen publiceren. Als je bij de instellingen van je website even aangeeft welke van je pagina’s je blogpagina is, dan wordt elk nieuw Bericht dat jij op je website publiceert daar automatisch als blog vertoond.

Als je bijvoorbeeld op mijn website naar het menu-item Blog gaat, dan zie je daar mijn negen meest recent geschreven blogs staan. Ook kun je er als je wilt doorklikken naar oudere blogs. In het tweede deel van mijn homepage zie je ook mijn drie meest recent geschreven blogs. Dat is ook een optie die je op een WordPress-website hebt: je meest recente blogs laten ‘inlopen’ op je homepage, zodat ze nog meer opvallen.

Hoe je dit technisch instelt op je website ga ik je in dit blog niet tot in detail uitleggen, want dat is niet mijn expertise. Maar als ik dit zo in kan stellen, kun jij dat waarschijnlijk ook, want ‘technisch’ is niet echt my middle name.

 

Beginnen met bloggen: Google geeft niets om zo’n overzichtspagina

Is jouw website gebouwd met een andere software dan WordPress, dan kan het zijn dat daar ook al automatisch een blogoptie in ingebouwd is. Als je daar niet zeker van bent, google dan eens op de naam van de software die jij gebruikt en typ daarachter ‘blog toevoegen’ of iets dergelijks. Dan ga je vast goede informatie vinden die je op weg helpt.

Maar zelfs als je op jouw website niet gemakkelijk een blogoptie kunt toevoegen, hoeft dat je er niet van te weerhouden om te beginnen met bloggen en daar de vruchten van te plukken. Vaak hoor ik van ondernemers dan dat ze ook zo’n mooie overzichtspagina voor hun blogs willen hebben zoals je die in WordPress kunt instellen – en dat het hen tegenhoudt om te gaan bloggen als dat voor hen niet mogelijk blijkt te zijn.

Maar als je jouw blogs vooral wilt gebruiken om jezelf via Google bij meer nieuwe klanten bekend te maken, dan is zo’n overzichtspagina eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Bijna niemand die jou via Google weet te vinden zal immers op die overzichtspagina uitkomen. Vrijwel iedereen zal rechtstreeks uitkomen bij het blog over het onderwerp waar hij of zij via Google naar op zoek was en jouw overzichtspagina dus helemaal niet zien.

Jezelf tegen laten houden om te beginnen met bloggen omdat je niet zo’n ‘mooie overzichtspagina’ met je meest recente blogs op je website kunt maken, is dus eigenlijk hetzelfde als niet posten op Instagram omdat je feed dan misschien een rommeltje wordt in plaats van zo’n hip overzicht waarbij alle kleuren en foto’s precies matchen. Het is een drempel die je zelf opwerpt en die je tegenhoudt om meer nieuwe mensen te bereiken die mogelijk heel blij zouden zijn met jouw aanbod. Of het is zelfs een excuus om geen dingen te hoeven doen die jou meer zichtbaar maken, wat je misschien stiekem best spannend vindt.

 

Bloggen op een niet-WordPress-website: een voorbeeld

Voor Google maakt het dus helemaal niet uit of jij gebruikmaakt van allerlei hippe blogfuncties of dat je bijvoorbeeld van één ‘gewone pagina’ op je website simpelweg jouw blogpagina maakt. De manier waarop je het inricht bepaalt niet of je veel of weinig websitebezoekers krijgt en of je hier veel of weinig resultaat uit haalt.

Een inspirerend voorbeeld van een klant van mij die hier het levende bewijs van is, is Gonnie. Gonnie heeft samen met haar man een luxe bed & breakfast in Italië én ze heeft een website die gebouwd is met software waar ik nog nooit van gehoord had voordat ik Gonnie leerde kennen. Door te denken in ‘wat kan ik wel doen?’ in plaats van ‘welke mogelijkheden heb ik niet?’ is ze een paar jaar geleden gestart met bloggen – en mede daardoor komen er nu maandelijks duizenden bezoekers op de website van haar bed & breakfast.

Hoe het blog van Gonnie is ingericht? Er is een overzichtspagina van alle blogs die zij geschreven heeft. Deze ziet eruit als een ‘gewone’ websitepagina, met alle blogs onder elkaar. Van daaruit kan iedere websitebezoeker doorklikken naar het blogonderwerp dat hem of haar interesseert. Elk van die blogs heeft dan weer een eigen pagina.

Dit is in meerdere opzichten heel slim. Door één overzichtspagina met al haar blogs te hebben, en daarnaast eigen pagina’s voor elk afzonderlijk blog, heeft Gonnie extra veel interne links op haar website: links van de ene pagina naar de andere pagina toe. Bovendien kan ze in elk van haar blogs, die dus elk een eigen pagina hebben, net zo gemakkelijk zoekwoorden verwerken – en dus haar kansen om door mogelijke klanten gevonden te worden in Google vergroten – als iemand die een WordPress-website heeft.

Bezoekers die haar blogs inderdaad in Google weten te vinden, komen rechtstreeks uit op de pagina van het blog dat zij willen lezen. Van daaruit worden ze door Gonnie dan ook weer uitgenodigd om op andere pagina’s op haar website te gaan kijken. En bezoekers die op een andere pagina haar website binnenstappen, kunnen daar zien dat ze ook een blog op haar website heeft – en op de overzichtspagina daarvan als ze willen doorklikken naar het blog dat zij willen lezen.

 

Afrader: een extern blog

Tot slot van dit blog nog even iets dat ik je af wil raden als jij de vruchten van bloggen wilt plukken in de vorm van het aantrekken van meer klanten. Als het voor jou een beetje complexer is om een blog aan je website toe te voegen, kan ik me namelijk ook voorstellen dat je overweegt een blog te starten op een aparte domeinnaam.

Zo heb ik toen ik net begon met het geven van blogtrainingen wel ondernemers begeleid die een gratis WordPress-thema gebruikten, waar dan een domeinnaam aan gekoppeld was waarin ook het woord ‘wordpress’ verwerkt was. Zo konden ze gratis en eenvoudig beginnen met bloggen. Maar naast dat het er een stuk minder professioneel uitziet dan een blog die ‘gewoon’ onderdeel is van je eigen website, is er in dit geval ook geen wisselwerking tussen je blogs en de rest van je website.

Door een blog op een externe domeinnaam te starten mis je het voordeel dat jouw bloglezers ook gelijk even op andere pagina’s van je website gaan kijken (wellicht wel op je aanbodpagina). Bovendien werkt alles dat je voor je blogs in Google opbouwt niet door naar je échte website, en loop je dus veel kansen mis om meer klanten uit je website te krijgen.

Mijn tip op dit gebied: laat je niet tegenhouden door 10 tot 30 minuten uitzoekwerk, of door het feit dat je misschien wat hulp moet vragen. Je zult daar zeker voor beloond worden, doordat je blogs je veel meer resultaat opleveren als je ze op je ‘echte’ website plaatst.

 

Beginnen met bloggen: hoe kun jij het simpel maken?

Moraal van dit verhaal: als je voelt dat jij wilt beginnen met bloggen, stel jezelf dan eens de vraag: ‘hoe kan ik het mezelf zo eenvoudig mogelijk maken?’ ‘Wat is de meest simpele manier waarop ik kan beginnen met bloggen?’ De kans is groot dat je dan veel sneller stappen gaat zetten en nieuwe klanten gaat bereiken dan wanneer je blijft hangen in het opwerpen van één of meer drempels.

Laat hieronder even weten: schrijf jij al blogs? En zo ja, hoe vaak doe je dat?