Autorespond: een uitgebreide review van deze e-mail marketing software -

Autorespond is e-mail marketing software met als belangrijkste functie het versturen van nieuwsbrieven. Ook heeft Autorespond de zogenaamde Shoppingcart, waarmee je automatische betalingen op je website mogelijk kunt maken. In dit artikel geef ik je een review van dit e-mailprogramma van Nederlandse bodem.

 

Zelf ben ik gebruiker van Autorespond sinds de zomer van 2016. Daarvoor werkte ik met de gratis versie van Mailchimp. De reden voor mij om over te stappen naar Autorespond was dat ik een echte online business aan het bouwen was, en daarvoor meer functies nodig had dan Mailchimp mij kon bieden. Daarbij vond ik het ook prettig om te kunnen werken met iets dat volledig in het Nederlands is en een helpdesk in Nederland heeft waarmee het contact altijd vlot verloopt.

Voordat ik je over de voordelen en nadelen van Autorespond ga vertellen, wil ik allereerst benadrukken dat niet iedere ondernemer zulke uitgebreide e-mail marketing software nodig heeft, zeker niet als je net start met je bedrijf.

Als jouw doel is om gewoon regelmatig een nieuwsbrief te versturen en misschien één of meer eenvoudige funnels te hebben, dan kun je prima uit de voeten met Mailchimp (Engelstalig) of Laposta (Nederlandstalig). Deze twee programma’s kun je beide gratis gebruiken totdat je meer dan 2.000 inschrijvingen hebt voor je nieuwsbrief. Bovendien bevatten ze veel opties voor de ‘eenvoudige’ e-mail software gebruiker.

 

Wanneer kies je wel voor Autorespond?

Autorespond is één van de e-mailprogramma’s waar je voor kunt kiezen als je een serieus online bedrijf wilt bouwen. Het valt in hetzelfde rijtje als onder andere Active Campaign en het Nederlandse zusje daarvan Mailblue. Met dit e-mailsysteem ben ik helaas niet goed bekend, dus bevat dit artikel geen vergelijking tussen Active Campaign en Autorespond. Ik zal alleen ingaan op mijn ervaringen met Autorespond en hier en daar Mailchimp aanhalen.

Autorespond biedt onder andere de mogelijkheid om funnels te bouwen – oftewel: een reeks van e-mails die automatisch op door jou ingestelde momenten achter elkaar worden verstuurd. Ik heb inmiddels zelfs een funnel met 30 mails achter elkaar ingeregeld.

Ook kun je binnen Autorespond met verschillende lijsten werken, wat bijvoorbeeld handig is om de interesses van je verschillende e-mailabonnees in kaart te brengen. In mijn geval kan ik bijvoorbeeld gemakkelijk zien wie mijn online cadeautjes over Google aanvragen, en daar dus in geïnteresseerd zijn, en wie meer interesse hebben in mijn online cadeautjes over Facebook. Ik kan vervolgens per mail zelf bepalen of ik die naar alle inschrijvers op mijn e-maillijst verstuur of alleen naar de mensen die bijvoorbeeld op de Google-lijst staan. Mailchimp bood deze optie om meerdere e-maillijsten te hebben tot medio 2019 gratis aan, maar inmiddels is hij daar alleen nog beschikbaar binnen de betaalde versie.

 

Autorespond en de Shoppingcart

Nog een groot voordeel van Autorespond vind ik de eenvoudige koppeling aan de Shoppingcart, een extra dienst van hetzelfde bedrijf die het mogelijk maakt dat bezoekers op je website eenvoudig producten en diensten bij je kunnen kopen. De Shoppingcart werkt samen met Mollie, een bekende service om online betalingen te kunnen aanbieden.

Waar online betalingen toevoegen normaal gepaard gaat met veel uitzoekwerk (en inregelwerk) krijg je als je kiest voor de Shoppingcart een 1 op 1 sessie met een medewerker van Autorespond die je in een uurtje uitgebreid door alles heen loodst. Daarna maak je in een handomdraai je eigen producten aan die je vervolgens op je website verkoopt. Voor iemand als ik, die meer dan tien jaar handmatig facturen heeft gemaakt, was het echt een heel speciaal moment toen er voor het eerst via de Shoppingcart op mijn website geld binnenkwam terwijl ik heel iets anders aan het doen was.

Via de Shoppingcart kun je zowel losse producten of diensten verkopen als abonnementen. Daarbij regelt de Shoppingcart bijvoorbeeld automatisch dat jouw klant bij een lidmaatschap een week voor de verlenging een aankondiging krijgt, en een week later de factuur.

 

Voeg een kassakoopje toe

Nog een leuke optie binnen de Shoppingcart vind ik het ‘kassakoopje’. Daarmee kun je een klant die besloten heeft iets bij jou te kopen het aanbod doen om er nog iets extra’s bij te kopen, het liefst natuurlijk een product of dienst die de eerste aankoop versterkt. Zelf bood ik als extraatje aan ondernemers die mijn training Continu klanten uit je website kochten bijvoorbeeld een websitescan aan, voor de helft van de normale prijs. Iets meer dan 5 procent van de deelnemers aan de training koopt de websitescan er als kassakoopje bij.

Ook handig is dat de Shoppingcart gelijk als een soort boekhoudprogramma fungeert. Per kwartaal kun je al je facturen bekijken en in één oogopslag zien hoeveel btw je aan de Belastingdienst af te dragen hebt.

 

Makkelijk bereikbare helpdesk: gewoon in het Nederlands

Gelukkig heb ik de helpdesk van Autorespond in al die tijd dat ik het al gebruik niet vaak nodig gehad. Maar die keren dat ik wel een vraag had, was het heel prettig dat ik in het Nederlands én ook nog snel antwoord kreeg. Bovendien is er ook al veel uitleg te vinden binnen je e-mailprogramma, onder het kopje ‘Informatie en help’. Dit vind ik een heel groot pluspunt ten opzichte van Mailchimp, dat eigenlijk nauwelijks bereikbaar is als je ergens hulp bij nodig hebt. De helpdesk van Laposta daarentegen schijnt wel weer heel goed te zijn, zo hoor ik van klanten die dat e-mailprogramma gebruiken.

 

Werken met affiliates

Iets nieuws waar ik mee aan het experimenteren ben binnen Autorespond is het werken met affiliates. Deze optie zit standaard in de Shoppingcart-software. Affiliates zijn andere ondernemers die geld kunnen verdienen door mijn producten voor mij te promoten en verkopen. Binnen de Shoppingcart maak je eenvoudig zogenaamde affiliate links aan voor deze ondernemers.

 

Wil je werken met de e-mail marketing software van Autorespond?

Vraag dan eerst hier een gratis proefmaand aan, zodat je kunt kijken hoe Autorespond voor jou werkt.

 

Voor de transparantie: in dit artikel zitten een paar affiliate links verwerkt. Schaf je Autorespond aan via één van deze links, stuur mij dan even een berichtje op rimke@ikhelpjouonline.nl. Je krijgt dan gratis een ticket voor mijn eerstvolgende Lanceer je Succes Bootcamp.