Echte ondernemers willen groeien. Groeien om meer mensen te kunnen helpen of blij te maken. Groeien om jezelf steeds verder te ontwikkelen, als ondernemer en als mens. Groeien om meer van betekenis te zijn, voor je klanten en dankzij de omzet die je realiseert ook voor de mensen om je heen en de dingen die jij belangrijk vindt. Maar hoe maak je een groeisprong in je bedrijf? In dit artikel deel ik vanuit mijn eigen ervaring de eigenschappen die je daar volgens mij voor nodig hebt.

 

Tot een paar jaar geleden was ik als ondernemer helemaal niet zo bezig met groeien. Ja, mijn bedrijf (toen nog als journaliste) groeide wel geleidelijk steeds verder, maar het was meer dat mij dat overkwam dan dat ik daar bewust plannen voor maakte.

Sinds een paar jaar doe ik het anders: denk ik goed na over waar ik naartoe wil groeien, met mijn bedrijf, maar ook op persoonlijk vlak en qua vrijheid die ik ervaar als ondernemer. Het maakt dat ik in de afgelopen paar jaar veel meer geleerd heb en gegroeid ben dan in de meer dan tien jaar daarvoor waarin ik ook al ondernemer was. En ik ga je nu vertellen welke eigenschappen daar wat mij betreft belangrijk in zijn.

 

Eigenschap 1: het lef om spannende keuzes te maken

Als je wilt groeien als ondernemer betekent dit dat je je regelmatig op onbekend terrein gaat begeven. Dat je figuurlijk op plekken komt waar je nog niet eerder geweest bent. En daar zijn vaak spannende keuzes voor nodig. Groeien kost bijvoorbeeld tijd. Tijd die je moet creëren door oude dingen, die je vaak een fijn gevoel van zekerheid geven, los te laten.

In mijn geval moest ik bijvoorbeeld tijd maken om mijn nieuwe bedrijf op te bouwen. Dat betekende dat ik werk voor bestaande klanten los moest laten. Vaak ging dat om werk dat op dat moment voor 20% of meer van mijn omzet zorgde. Ik maakte die keuzes, vanuit het vertrouwen dat mijn nieuwe bedrijf een succes zou worden. Wat ook gebeurde.

 

Eigenschap 2: loslaten dat je nog niet precies weet hoe het gaat worden

Toen ik bewust bezig ging met het omgooien van mijn bedrijf en met mijn groei als ondernemer, had ik nooit kunnen bedenken dat mijn bedrijf er nu uit zou zien zoals het er nu uitziet. Ik begon eigenlijk alleen maar met een vaag idee van wat ik wilde: ondernemers zelf de vaardigheden geven om meer bekendheid aan hun bedrijf te geven en van daaruit meer klanten aan te trekken.

De vorm die daar het beste bij paste ontstond pas gaandeweg. Maar die kon alleen maar ontstaan doordat ik in eerste instantie een eerste stap zette. Gewoon iets ging proberen, in dat geval een e-mailtraining over hoe je jouw website beter vindbaar maakt in Google, om te kijken of ik het leuk vond en of klanten erin geïnteresseerd waren. Het was verre van perfect, en ik maakte het lesmateriaal pas terwijl tegelijk de eerste cursist de lessen volgde, maar ik had een eerste stap gezet.

Door telkens een nieuwe stap te zetten, vond ik vanzelf het verdienmodel dat het beste past bij mij, bij mijn klanten en bij hoe ik wil dat mijn leven eruitziet. Maar dat kon alleen omdat ik bereid was om telkens een stapje te zetten en te accepteren dat het allemaal nog lang niet perfect was. En ik nog niet precies wist waar ik uit zou komen.

 

Eigenschap 3: vasthoudendheid

Groeien gaat zelden in een rechte lijn omhoog. Vaak kom je onderweg allerlei obstakels tegen die je vooraf niet had voorzien. Of gaan dingen niet zo snel als jij voor ogen had, waardoor je gevoelens van teleurstelling ervaart.

Op dat soort momenten word je als het ware getest of je de groei die je zegt te willen ook echt wilt. Bij mij was dat bijvoorbeeld het geval toen ik ontdekte dat ik nooit heel veel mensen kon bereiken als ik zelf achter de schermen bleef. Als ik niet veel meer zichtbaar ging worden als ondernemer, zodat mensen niet alleen mijn waardevolle tips konden zien, maar ook een klik konden maken met mij als persoon.

Op zulke momenten heb je de keuze: je ambities naar beneden toe bijstellen of jezelf over het obstakel heen helpen of uit de teleurstelling trekken om gewoon weer verder te gaan. Vallen en opstaan. Laten zien dat je vasthoudend bent en de groei écht wilt. Alleen als je die laatste keuze maakt kun je – op jouw tempo – een grote groeisprong in je bedrijf maken.

 

Eigenschap 4: geloof in jezelf

Het kan best zo zijn dat je het bij het realiseren van jouw groeisprong in eerste instantie vooral moet hebben van het geloof in jezelf. Van jouw geloof dat jij kunt groeien met jouw bedrijf, dat je nog veel meer mensen kunt helpen of blij maken met jouw mooie aanbod en dat waar jij zo goed in bent. Mensen om je heen, familie en vrienden, snappen lang niet altijd waar je mee bezig bent. Meestal simpelweg omdat ze zelf geen ondernemers zijn of niet dezelfde ambities hebben als jij.

Het is belangrijk dat jij wel gelooft in jezelf en in de groei die je wilt maken. En dat je mensen en dingen opzoekt die jou gaan helpen om dat geloof te versterken. Omring je bijvoorbeeld met medeondernemers die soortgelijke ambities hebben als jij. Begeef je in een groep, en daarmee bedoel ik dan niet de gratis Facebookgroepen waarin je contact hebt met andere ondernemers, maar groepen ondernemers die ook serieus groeistappen willen zetten. En ga de stappen zetten die nodig zijn voor jouw groeisprong, want door actie te ondernemen ga je vanzelf ervaren dat ook andere mensen enthousiast zijn over dat wat jij gaat doen. En daar groei je weer van in zelfvertrouwen.

 

Eigenschap 5: focus

De lucht is blauw van kansen. Ik weet niet of je die uitdrukking kent, maar het wil zeggen dat er altijd vele kansen voor je neus liggen. En dan is het heel verleidelijk om op al die kansen in te springen. Veel verschillende soorten aanbod te creëren en/of mensen op veel verschillende manieren te willen helpen. Als ik ergens ervaringsdeskundige in ben, dan is het daar wel in. In de eerste ruim twee jaar dat ik mijn nieuwe bedrijf had heb ik misschien wel acht of tien verschillende soorten aanbod gecreëerd. Die allemaal een beetje of helemaal niet succesvol waren. Terwijl ik het altijd druk had.

Sinds een jaar doe ik dat helemaal anders. Heb ik één aanbod, mijn Ik help jou online Academie, waar al mijn focus naartoe gaat. En juist dat nog maar doen van één ding heeft een enorm verschil gemaakt in mijn bedrijf. Mijn omzet is meer dan verdubbeld en het is nu veel duidelijker waar ik ondernemers mee kan helpen. Bovendien heb ik mijn werkweken terug kunnen brengen van vijf naar vier dagen per week. Nu kan ik echt zeggen dat ik een significante groeisprong heb gemaakt in plaats van piepkleine groeistapjes. Met het woord focus altijd in mijn achterhoofd weet ik nu ook wat ik moet doen voor een volgende groeisprong.

 

Eigenschap 6: alignment

Helaas bestaat er niet een Nederlands woord dat eenvoudig vertaalt wat alignment is, maar het betekent in elk geval dat alles wat je doet als ondernemer voor jou 100% goed moet voelen. Je moet er superblij van worden om deze stappen te zetten, omdat ze helemaal passen bij jou, bij hoe jij mensen wilt helpen en hoe je wilt dat jouw leven eruitziet. Een groeistap proberen te zetten door iets te gaan doen wat eigenlijk niet 100% bij je past, dat gaat niet werken. Op korte of op wat langere termijn gaat er dan iets schuren en moet je weer vanaf 0 beginnen.

Zo weet ik zelf bijvoorbeeld dat mijn nieuwe bedrijf in de eerste paar jaar veel harder had kunnen groeien als ik veel marketingwerk voor bedrijven uit handen had genomen. Veel 1 op 1 voor klanten was gaan werken, waar ik veel aanvragen voor kreeg, in plaats van ze te leren hoe ze zelf meer bekendheid en meer klanten kunnen krijgen. Toch koos ik daar bewust niet voor. In die tijd kende ik het woord alignment nog niet, maar ik wist wel dat ik geen bomvolle agenda met uurtje-factuurtje werk wilde. Ik werd er superblij van om ondernemers zelf vaardigheden in handen te geven, dus was dat waar ik voor koos. In het begin ging mijn groei daardoor langzamer, nu heb ik veel meer mogelijkheden om mijn bedrijf verder te laten groeien dan wanneer ik veel 1 op 1 was gaan werken.

Ga voor jezelf dus altijd na wat aligned voelt. Ook als dat misschien wel is dat je helemaal niet zo nodig een groeisprong hoeft te maken, omdat je bedrijf en je leven nu precies goed zijn. Maar zeker ook als je juist wel wilt groeien. Het kan altijd op de manier waarop jij het wilt!

 

Eigenschap 7: durven tijd en/of geld in hulp te investeren

Samen groei je sneller dan alleen. Dat is een waarheid als een koe. Toen ik mijn nieuwe bedrijf startte, realiseerde ik me al na een paar maanden dat ik hulp nodig had van mensen die al minstens zo succesvol waren als ik ook wilde zijn. Mijn nieuwe manier van ondernemen vroeg om heel andere vaardigheden dan wat ik als journaliste nodig had. Toen legde ik contact met redacties, mailde ik ideeën voor artikelen die ik wilde schrijven en kreeg ik zo mijn opdrachten. Online ondernemen bleek heel iets anders te zijn.

Vier maanden nadat ik gestart was bezocht ik voor het eerst een evenement voor ondernemers. Weer een maand later volgde ik een coachingstraject waarin ik leerde om klanten te krijgen zonder aan koude acquisitie te hoeven doen. Toen ik mijn eigen online marketingschool wilde starten werd ik een paar maanden daarvoor al lid bij twee ondernemers uit Canada die iets soortgelijks deden. En op dit moment volg ik een coachingstraject van een halfjaar bij Kim Munnecom, die laat zien dat je super succesvol kunt zijn door een paar marketingdingen heel goed te doen (in haar geval alleen het maken van Instagram Stories en podcasts) en volledig jezelf te zijn.

Ook investeringen doen was voor mij een paar jaar geleden nog iets nieuws en iets heel spannends. Maar inmiddels weet ik: door te investeren in de juiste begeleiding heb ik veel sneller veel meer klanten kunnen helpen en daarmee ook veel sneller mijn droombedrijf en droomleven gerealiseerd. Zo’n investering betaalt zich altijd uit, vaak sneller dan je denkt. Durf het te doen, om zo jouw groeisprong echt te realiseren.

 

Ik ben klaar voor de volgende groeisprong, jij ook?

Ondernemen is ook: jezelf telkens blijven uitdagen om te blijven groeien. En dat ga ik dit najaar doen door een klein groepje ondernemers 1 op 1 én in groepsverband intensief te coachen bij het maken van hun volgende groeisprong. Voor mij een heel nieuw avontuur, en misschien wel een avontuur dat ik samen met jou aan mag gaan. Voel jij dat jij klaar bent voor een volgende groeisprong in omzet en/of vrijheid? Klik dan hier door naar de pagina van Ik help jou online Groeisprong en voel of dit voor jou nu de juiste volgende stap is. Is je antwoord daarop een volmondige ‘ja’, dan kijk ik er naar uit om je te helpen!

 

 

 

 

× .