Wat werkt er op dit moment goed om (meer) klanten uit je website te krijgen? Wat leidt tot concrete en mooie resultaten? In deze blogserie neem ik je daar in mee, op basis van mijn eigen praktijkervaringen uit 2022. Geen vluchtige trends die over een paar maanden al niet meer van toepassing zijn, maar dingen die aansluiten bij de huidige tijdsgeest. Vandaag in deel 1: het simpele cadeautje.

 

Als er één ding niet schaars is in deze tijd, dan is dat gratis informatie. Je hoeft het internet maar op te gaan en je kunt alles vinden wat je zoekt, in de vorm van blogs, video’s, podcasts, enzovoort. En net zoals je in een ‘all you can eat’-restaurant helemaal overweldigd kunt raken van alle keuzes die er zijn, kun je ook in die online overload aan informatie gemakkelijk de weg kwijtraken.

Ik weet nog dat het 2016 was en dat ik voor het eerst een e-book ging maken. Ik had ontdekt dat dat een goede manier was om e-mailadressen uit je website te verzamelen. Handig, zodat je op het netvlies kon blijven van mensen die je website bezoeken, maar niet direct bij hun eerste bezoek aan je website iets kopen.

Mijn eerste e-book mocht van mezelf vooral niet iets simpels zijn, het moest uitgebreid worden. Ik wilde mensen als het ware overweldigen met een tornado aan waarde, zonder eerst stil te staan bij de vraag of dat voor die mensen ook het beste was. Dus verzamelde ik 52 tips over bloggen, om ze vervolgens te bundelen in een mooi e-book. En toen ik toch bezig was, maakte ik gelijk maar een tweede e-book, ook weer met 52 tips. Het kostte dan wel een paar weken tijd om te maken, maar dan heb je ook wat.

 

Overweldig mensen niet met gratis waarde

Ook al waren mijn e-books in die tijd, zo’n zes jaar geleden, best populair, anno nu zou ik jou de ‘overweldig mensen met gratis waarde’-strategie niet meer aanraden – en mezelf ook niet. Het zorgt dan wel voor een voldaan gevoel bij jezelf (‘wat heb ik de ander veel gegeven’), maar het is maar de vraag hoeveel de ander er echt mee doet en dus aan heeft.

Dat brengt mij bij één van mijn inzichten van 2022: eenvoudig en compact is minstens net zo waardevol als iets dat uitgebreid is, zo niet waardevoller. Dat ontdekte ik toen ik begin 2022 een spiekbriefje maakte waarin je ziet wat de slimste plekken op je website zijn om zoekwoorden te plaatsen. Het spiekbriefje bevatte twee A4’tjes. De tekst had ik binnen een uurtje geschreven. Daarna ging mijn grafisch vormgeefster er nog een uurtje mee aan de slag om het er ook mooi uit te laten zien. En klaar.

 

Hoe kun je mensen écht helpen?

Fast forward naar eind 2022: inmiddels is dit spiekbriefje ruim vaker aangevraagd dan welke van mijn andere online cadeautjes dan ook. Ja, ook vaker dan de cadeautjes die al een paar jaar op mijn website staan. Ik heb er dus veel meer mensen mee kunnen bereiken en écht kunnen helpen dan met mijn andere, meer uitgebreide cadeautjes.

Ik krijg regelmatig berichtjes van ondernemers die ook echt iets met het spiekbriefje doen: die het bijvoorbeeld uitprinten, naast hun computer leggen en er gebruik van maken op de momenten dat ze aan hun website werken. Dat kan ook, want je hoeft niet eerst duizenden woorden aan tekst te lezen voordat je er lekker praktisch mee aan de slag kunt.

Inmiddels zit er een kleine mailserie achter mijn spiekbriefje. Ik kom daardoor regelmatig in gesprek met ondernemers die mijn spiekbriefje hebben aangevraagd en graag meer hulp willen bij het krijgen van klanten uit hun website. Ik hoor van nieuwe klanten vaak dat het aanvragen van het spiekbriefje voor hen het beginpunt was van hun kennismaking met mij. Allemaal door iets simpels en compacts te maken, dat tegelijk heel waardevol is.

 

Doe het eens anders

Ik weet dat er veel ondernemers zijn die – net als ik – graag veel geven aan een ander. Die om die reden ook vrolijk beginnen aan het maken van een e-book van 48 pagina’s, een gratis training met 21 lessen of nog iets anders dat vooral veel en uitgebreid is.

Maar sta er eens bij stil dat de ander lang niet altijd het beste geholpen is met een overload aan gratis waarde. Dat het ook kan maken dat de ander overweldigd raakt. Dat mensen in hun drukke leven niet de tijd kunnen vinden om jouw hele e-book van 48 pagina’s te lezen, laat staan om er echt iets mee te doen. En daar voelen ze zich dan mogelijk weer schuldig over, en dat is natuurlijk niet een gevoel waarvan je wilt dat ze dat aan jou linken.

Voor de perfectionista’s onder ons is het trouwens ook lekker veilig: een groot project maken van het creëren van een online cadeautje zoals een e-book. Zo kun je het moment dat je jouw cadeautje naar buiten brengt lekker nog even uitstellen. Want hoe uitgebreider het cadeautje is, hoe meer elementen er zijn om nog aan te sleutelen tot het goed genoeg is.

Doe dat eens anders. Maak eens een kleiner project van het maken van een online cadeautje. Wat is iets eenvoudigs dat jij kunt maken om met meer bezoekers van jouw website in contact te komen? Wat kun jij maken om in 2023 meer e-mailadressen uit je website te verzamelen? En wat als je van mij maximaal twee uren over het maken van jouw online cadeautje mag doen? Op welk idee kom je dan uit?

Pak daar eens op door als je in 2023 graag meer klanten uit je website wilt krijgen. Houd het simpel. Voor een ander en vooral ook voor jezelf.

 

Wat heeft voor jou in 2022 goed gewerkt om meer nieuwe klanten op en uit je website te krijgen? Leuk als je het hieronder laat weten.