‘Heb je het druk?’ Ik weet niet hoe vaak jij die vraag gesteld krijgt door familie, vrienden en andere bekenden, maar ik behoorlijk regelmatig. En waar ik eerst altijd hoopte dat ik deze vraag op het moment dat iemand ’m stelde met JA kon beantwoorden, geef ik tegenwoordig maar even een toelichting op het antwoord. Het zo druk mogelijk hebben is namelijk allang niet meer mijn doel als ondernemer.

 

Vroeger was dat wel anders. Ook in de tijd dat ik nog als freelance journaliste werkte, was vrijheid voor mij al de belangrijkste drijfveer om voor het ondernemerschap te kiezen. Alleen had het toen een heel andere betekenis dan nu. Vrijheid betekende voor mij toen vooral de vrijheid om zo veel mogelijk verschillende dingen te kunnen doen. En dat deed ik dan ook.

In mijn eerste jaren als freelancer deed ik echt van alles wat: schrijven voor een regionale krant, eindredactie van boeken en tijdschriften, notuleren bij politieke vergaderingen, schrijven voor ondernemersbladen en vakbladen (onder andere over gezondheidszorg, zonwering en eten en drinken), topsporters interviewen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik had verschillende vaste opdrachtgevers, voor wie ik op regelmatige of minder regelmatige basis opdrachten uitvoerde. Soms kwamen die allemaal rond hetzelfde moment. Het meest gelukkig was ik als ik voor minimaal vier weken een bomvolle agenda in het vooruitzicht had, en als ik zo moest jongleren met mijn tijd om al het werk gedaan te krijgen dat ik zelfs in de avonduren en in het weekend door moest werken. Het was toen voor mij het ultieme gevoel van succesvol zijn als ondernemer.

 

Een nieuwe definitie van vrijheid

Jarenlang bleef dat zo, tot 2015. Het jaar daarvoor, nota bene het jaar dat ik tien jaar ondernemer was, was een ondernemersjaar vol hobbels en uitdagingen geweest. Leuke klanten gingen failliet of hadden mij opeens niet meer nodig en het inslaan van een nieuwe richting ging niet van een leien dakje. 2014 was qua omzet een van mijn mindere jaren als ondernemer. Overigens wel een jaar waarin ik veel geleerd heb.

Gevolg hiervan was dat ik in 2015 tegen alles wat op mijn pad kwam – en dat was opeens weer veel meer: het leek wel alsof alles dat in 2014 moeizaam ging, in 2015 ineens vanzelf kwam – ja zei. Ook tegen een aanvraag van een vaste opdrachtgever om tijdelijk een flink aantal uren per week extra voor hen te gaan werken om iemand die met zwangerschapsverlof ging te vervangen. Ik deed het werk voor hen graag en met een nieuwbouwhuis in aanbouw waar flink wat kosten bij kwamen kijken was het tijdelijke vaste extra inkomen mooi meegenomen.

So far, so good. Totdat er een boek kwam. Een dik boek. Een dik boek over droge medische kost. Het was de bedoeling dat ik daarvan de eindredactie ging doen. Er zou heel veel tijd in gaan zitten en de deadline was best strak. Ik had er al ja tegen gezegd voordat ik me goed en wel realiseerde wat het inhield: meer dan honderd uren bezig zijn met een onderwerp dat niet echt mijn bovenmatige interesse had. En toen ik het rekensommetje van de hoeveelheid werk plus de gestelde deadline maakte, zag ik dat ik bijna non-stop moest werken om het allemaal gedaan te krijgen.

Ik legde het voor aan mijn opdrachtgever, gaf aan dat het hele project binnen de bedachte deadline gewoon niet haalbaar was – voor mij niet, maar voor een ander ook niet. Ik kreeg terug dat ze tegen elkaar gezegd hadden ‘dat Rimke wel dag en nacht kon werken’. Het was waarschijnlijk met een knipoog bedoeld, maar fijn vond ik het niet dat ze mij zo zagen: als een soort robot die wel op de automatische piloot kon doorwerken zonder pauzes of vrije tijd.

Ik kreeg het er letterlijk benauwd van. Het is een van de weinige keren die ik me kan herinneren dat ik begon te hyperventileren. Mijn hoofd zag het allemaal niet meer voor zich en dat uitte zich in mijn hele lichaam. Maar het was ook een keerpunt.

 

Wat is je ideale ondernemersleven?

Ten eerste omdat ik besloot voet bij stuk te houden. Waar ik me anders nog wel eens om liet praten om dingen die ik eigenlijk niet wilde toch op me te nemen, maakte ik nu glashelder dat ik het boekproject niet zou uitvoeren. Ik gaf het project terug aan mijn opdrachtgever en als ik het mij goed herinner is de deadline daarna flink verruimd zodat iemand anders het in alle rust alsnog kon doen.

Ten tweede omdat het mij aan het denken zette over hoe ik mijn ideale ondernemersleven eigenlijk voor me zag. Ik realiseerde me dat dit niet meer hetzelfde ideaalplaatje was als toen ik ruim tien jaar eerder begon als freelancer. Niet zo gek ook, want toen was ik 22 en in 2015 was ik de 30 inmiddels ruim gepasseerd. Niet zo raar dat dan andere dingen in je leven belangrijker worden.

In mijn geval was dat in elk geval een nieuwe invulling van het begrip vrijheid. Vrijheid was niet meer de ruimte om zo veel mogelijk verschillende dingen te kunnen doen, maar veel meer de vrijheid om mijn tijd vrij in te delen. Niet beslist om zo weinig mogelijk te werken, daarvoor vind ik mijn werk veel te leuk, maar wel om zelf in te kunnen vullen hoeveel ik werk en welk werk ik doe. En om meer dan genoeg witruimte in mijn weken te hebben.

 

Een ander soort business

Sinds eind 2015 ben ik mijn ondernemersleven veel bewuster gaan creëren, inclusief de vrijheid die ik daarin ervaar, in plaats van alles maar op me af te laten komen en mijn agenda door opdrachtgevers te laten bepalen. In dezelfde tijd van het boekproject waarover ik hierboven schrijf besloot ik ook stappen te gaan zetten om een ander verlangen waar te maken: een online business opzetten waarin ik andere ondernemers zou kunnen trainen in het schrijven van teksten waarmee zij meer klanten uit hun website krijgen.

Ik had hier in de loop van 2015 al een onderneemster uit Leeuwarden met een eigen bed & breakfast 1-op-1 in gecoacht en het leek me superleuk om nog veel meer ondernemers iets te kunnen leren dat mij makkelijk afging. In november 2015 had ik mijn eerste ‘student’ voor mijn eerste online training. En daarna volgden er meer en nog meer en nog meer. Binnen een paar jaar had ik een totaal ander bedrijf: met cursisten in plaats van opdrachtgevers, met veel meer plezier en bovenal veel meer vrijheid volgens mijn nieuwe definitie ervan.

Als ik nu de vraag krijg: ‘Heb je het druk?’, dan geef ik daar het liefste het antwoord: ‘Nou, dat valt wel mee’ op. Met dan voor de vele mensen voor wie druk synoniem is aan ‘Het gaat goed’ en rustig gelijkstaat aan ‘Het gaat niet goed’ wat extra toelichting over dat mijn bedrijf prima loopt, ook als ik niet veertig, vijftig of nog meer uren per week aan het werk ben.

 

7 tips om het minder druk te hebben

Verlang jij er ook naar om het minder druk te hebben, of misschien wel om minder druk te voelen om van alles te moeten? Dan sluit ik dit artikel graag af met een aantal praktische tips voor jou.

 

Tip 1: stel een vrijheidsdoel

We zijn als ondernemers zo gewend om omzetdoelen te stellen – en als je dat niet gewend bent krijg je dat wel ingepeperd door de verschillende businesscoaches – maar heb je eigenlijk wel eens nagedacht over jouw vrijheidsdoel? Wat betekent vrijheid voor jóu? Hoeveel vrijheid wil je hebben? En hoe kun jij daar van week tot week een praktische invulling aan geven? Beantwoord die vragen eens voor jezelf. En merk dat focussen op het ervaren van de vrijheid die jij wilt veel minder druk met zich meebrengt dan focussen op een omzetdoel. Wat dan juist het behalen van je omzetdoel weer ten goede kan komen – maar dat is een verhaal voor een andere keer.

 

Tip 2: plan je vrijheid in

Toen ik mijn nieuwe definitie van vrijheid helder had, inclusief het verlangen om van vijf dagen werken per week naar vier dagen werken per week te gaan, besloot ik eerst om toe te gaan werken naar het moment dat ik een dag per week vrij zou kunnen nemen. Achteraf kan ik lachen om deze aanpak: je creëert namelijk niet meer vrijheid door eerst harder te gaan werken. Je creëert het door het in te plannen. Daarna zie je vanzelf dat je dingen ook in minder uren gedaan kunt krijgen dan je eerder deed. Dat is de Wet van Parkinson: het werk dat je wilt doen krijg je altijd precies gedaan in het aantal uren dat je ervoor tot je beschikking hebt.

 

Tip 3: kies bewust je verdienmodel

Als journaliste werkte ik altijd volgens het verdienmodel dat uurtje-factuurtje heet. Dat betekent dat je betaald krijgt naar het aantal uren dat je werkt. Ik denk niet dat ik in die tijd echt bekend was met andere verdienmodellen. Totdat ik een keer iemand interviewde – Patty Golsteijn van Cut the Crap – die een online business had en dus een totaal ander verdienmodel. Dat inspireerde mij om ook eens verder om me heen te kijken en legde de basis voor mijn nieuwe bedrijf.

Als jij niet zo’n goed beeld hebt van andere verdienmodellen die voor jou interessant en haalbaar zijn, dan kan ik je het boek 50 verdienmodellen van Jeanet Bathoorn en Petra Iuliano van harte aanbevelen. Ik weet zeker dat het je op nieuwe ideeën brengt.

 

Tip 4: houd je bedrijf eenvoudig

Dit is voor mij de meest uitdagende tip om zelf in de praktijk te brengen, omdat ik nog altijd heel veel dingen leuk vind. Maar zeker de laatste tijd kijk ik heel bewust hoe ik mijn bedrijf steeds eenvoudiger kan maken: met een klein en duidelijk aanbod, het herhalen van dingen die al succesvol gewerkt hebben en meer van dat soort dingen. Om me weer even extra bewust te worden van het belang van eenvoud, ben ik op dit moment het boek The one thing van Gary Keller aan het herlezen. Zeker de moeite waard als jij ook de neiging hebt om veel verschillende dingen te willen doen en je daardoor druk voelt.

 

Tip 5: durf dingen uit te besteden

Niemand kan alles. En zelfs als je alles kunt, is het alsnog niet slim om alles zelf te willen doen. Al was het maar omdat iemand anders een bepaalde taak sneller kan uitvoeren dan jij en jij veel stress of druk zult ervaren als je alles ‘zelluf’ wilt doen.

Toen ik nog als journaliste werkte besteedde ik hooguit eens een klus uit aan een collega-journaliste als ik er zelf echt geen tijd voor had, maar mensen inschakelen die een andere expertise hadden dan ik deed ik zelden. Nu doe ik dat wel en ervaar ik in de praktijk hoe fijn dat is. Met name het samenwerken met een virtual assistent (Esther Franken van EF Office Management) en een grafisch vormgeefster (Marjolein van den Berg van Studio Bijzonder) geeft mij extra vrijheid.

 

Tip 6: word goed in plannen

Hiermee bedoel ik niet dat jij kampioen moet worden in het dagelijks aftikken van zo veel mogelijk punten op je to-do lijst. Ik bedoel er wel mee dat je veel kritischer mag gaan kijken wat nou het werk is dat echt moet gebeuren. Zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen: ‘The things that move the needle in your business’. Succesvol ondernemen gaat namelijk niet om zo hard mogelijk werken, maar om zo slim mogelijk werken.

Welke drie dingen moeten er per week (of als je wilt: per dag) echt gebeuren om jouw bedrijf vooruit te helpen? Plan die sowieso in. En kijk bij de andere dingen die je ook op je planning had staan of ze wel echt zo belangrijk zijn, of dat je ze meer ter opvulling van je tijd/to-do lijst had opgeschreven.

Merk jij dat je moeite hebt met goed en slim plannen? Kijk dan even of mijn training Plannen als een Pro iets voor jou is.

 

Tip 7: blijf dicht bij jezelf

In deze tijd waarin je op social media van iedereen kunt zien waar ze mee bezig zijn en welke doelen ze nastreven, is het verleidelijk om je daardoor te laten beïnvloeden. Om de doelen van een ander ook jouw doelen te laten zijn.

Ik wil je aanmoedigen om in plaats daarvan dicht bij jezelf te blijven. Als iets of iemand jou inspireert, is het natuurlijk meer dan prima om daar iets mee te doen. Maar zodra je merkt dat jij dingen doet omdat anderen ze ook doen, zonder dat het echt je eigen verlangen is, ben je niet echt op de goede weg.

Stel jezelf eerst eens de vraag welke doelen voor jou nu écht belangrijk zijn – zoals dat vrijheidsdoel voor mij dus een stuk belangrijker is dan meegaan in de race wie de hoogste omzet kan halen – en ga van daaruit verder. Ik ben er vrijwel zeker van dat meer vertrouwen op jezelf je al een extra gevoel van vrijheid geeft.

 

Welke tip inspireert jou?

Laat hieronder even weten welke van mijn tips jij het meest nuttig vindt. En of je misschien zelf nog een mooie tip voor andere ondernemers hebt om meer vrijheid voor jezelf te creëren.