SEO-teksten zijn teksten die je voor je website schrijft met als doel om goed gevonden te worden in Google. Het schrijven van dit soort teksten is een net wat andere tak van sport dan het schrijven van bijvoorbeeld een post op social media of een tekst voor een nieuwsbrief. Ik neem je in dit artikel mee in wat belangrijk is wanneer je een seo-tekst wilt schrijven.

 

Waarom SEO?

SEO is een afkorting van search engine optimization, oftewel: zoekmachineoptimalisatie. Als je aan SEO doet, dan ben je dus bezig jouw website goed vindbaar te maken in Google en andere zoekmachines. En dat maakt vervolgens weer dat mogelijke nieuwe klanten jou steeds gemakkelijker kunnen vinden in Google.

Dat laatste is natuurlijk de belangrijkste goede reden om iets met SEO te doen. Want hoe fijn is het als nieuwe klanten jou uit zichzelf kunnen vinden in plaats van dat jij voortdurend op zoek moet naar nieuwe klanten? Dat scheelt jou veel tijd en misschien ook wel veel frustratie of spanning, als (jezelf) verkopen niet echt je lievelingsklusje is.

 

Wat is een seo-tekst? Een voorbeeld

Een blog is een mooi voorbeeld van een tekst die je als SEO tekst kunt schrijven. Je gaat in dat geval bewust bepaalde woorden en woordcombinaties op belangrijke plekken in je blog verwerken, om te zorgen dat je blog goed gevonden kan worden in Google. Die woorden noem je ook wel zoekwoorden.

Een blog is niet automatisch een SEO tekst. Je kunt immers ook een blog schrijven zonder bewust bepaalde woorden en woordcombinaties in je tekst te verwerken, en dan is het een ‘gewoon’ blog. Ga je online informatie opzoeken over de woorden en zinnetjes die mensen zoal in Google intypen als ze meer willen weten over bepaalde onderwerpen, dan ben je zoekwoordenonderzoek aan het doen. Ga je die woorden en zinnetjes vervolgens op slimme plekken in je tekst verwerken, dan ben je een SEO-tekst aan het schrijven.

Als je overigens benieuwd bent naar wat die belangrijke plekken in je tekst dan zijn, zorg dan dat je hier mijn gratis spiekbriefje voor het plaatsen van zoekwoorden in je websiteteksten even aanvraagt.

 

Een seo tekst: zelf schrijven of laten schrijven?

De vraag of jij je eigen seo-teksten het beste zelf kunt schrijven of ze beter kunt laten schrijven kan ik voor jou niet beantwoorden. Het hangt helemaal af van wat het beste past bij jou, je wensen en de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt.

Ik hou bijvoorbeeld heel erg van schrijven. Ik doe dat al sinds ik een pen kon vasthouden. Jarenlang heb ik als freelance journaliste en tekstschrijver gewerkt. Nu ik andere ondernemers leer hoe zij meer klanten uit hun website krijgen, is alles dat ik daarvoor in schrijvende vorm mag doen (van blogs schrijven tot mails schrijven tot lesmateriaal schrijven) mijn lievelingswerk.

Voor jou kan dat heel anders liggen. Misschien heb je wel een hartgrondige hekel aan schrijven. Als je dan wel graag goed gevonden wilt worden in Google, kan het een slimme keuze zijn om je seo teksten te laten schrijven door iemand anders.

Kies je daarvoor, dan wil ik je aanraden om goed de tijd te nemen om de juiste persoon te vinden. Iedereen kan je namelijk een mooi aanbod doen om jouw seo-teksten te schrijven, maar dat wil niet zeggen dat iedereen ook even goed werk levert. Als jij zelf zelfstandig ondernemer bent, ben je vaak beter geholpen met het inschakelen van een andere zelfstandig ondernemer dan met het samenwerken met een bureau of groter bedrijf. Vraag iemand met wie je gaat werken altijd naar voorbeelden van eerder werk en eerder geboekte resultaten.

 

Zelf een goede seo-tekst schrijven: 3 handige tips

Een goede seo-tekst schrijven: dat kun je ook prima zelf. Ga je hiermee aan de slag, dan heb ik drie handige tips voor je:

 

Tip 1: maak gebruik van online hulpmiddelen voor het vinden van goede zoekwoorden

Online zijn er allerlei handige hulpmiddelen voorhanden om uit te zoeken wat mensen – ook jouw mogelijke klanten – zoal in Google intypen. Dat geeft je nuttige informatie over welke zoekwoorden jij het beste in jouw seo-tekst kunt verwerken als je jouw mogelijke klanten wilt bereiken.

Mijn eigen favoriete hulpmiddel is Ubersuggest. Hierin kun je woorden en zinnetjes intypen. Vervolgens krijg je te zien hoe vaak die woorden en zinnetjes elke maand worden ingetypt in Google. Ubersuggest heeft een gratis versie waarin je elke dag van drie woorden of zinnetjes kunt opzoeken hoe vaak daarop gegoogeld wordt. Daarnaast is er ook een betaalde versie waarin je nog veel meer seo-onderzoek kunt doen.

 

Tip 2: geef jezelf de tijd om beter te worden in het schrijven van seo-teksten

Zoals je de meeste dingen in je leven niet in één dag hebt geleerd, zo hoef je ook niet van de ene op de andere dag een kei in het schrijven van seo-teksten te worden. Het schrijven van dit soort teksten is in de basis niet moeilijk, maar je moet vaak wel even wennen aan deze manier van schrijven. Je mag jezelf de ruimte geven om hier stapje voor stapje beter in te worden.

Het leuke van teksten die je voor je website schrijft is dat je ze na publicatie altijd nog verder kunt verbeteren. Kom je erachter dat je toch betere zoekwoorden in dat ene tussenkopje had kunnen gebruiken, dan kun je dat tussenkopje gewoon nog veranderen. Ontdek je dat jouw mogelijke klanten waarschijnlijk toch op andere woorden googelen dan je in eerste instantie dacht, dan kun je die altijd nog toevoegen.

 

Tip 3: meten is weten

Als je voor jouw eigen website seo-teksten gaat schrijven, zorg dan dat je ook Google Analytics instelt, of een ander programma waarmee je statistieken over je website kunt verzamelen. Je kunt dan namelijk bijhouden hoe vaak nieuwe mensen jouw website in Google weten te vinden en via welke pagina ze jouw website binnenkomen.

Zo kun je dus ook bijhouden hoeveel nieuwe bezoekers er via jouw seo-tekst(en) op jouw website terechtkomen. Geef Google elke keer als je een nieuwe seo-tekst op je website publiceert even wat tijd om die tekst goed vindbaar te maken voor jou. Vaak zie je niet al meteen binnen een week resultaat, maar binnen één tot twee maanden zeker wel.

En zie je dan nog geen resultaat, ga dan nog even terug naar je zoekwoordenonderzoek en kijk wat je nog beter kunt doen om je tekst wél te laten scoren in Google.

 

Bonustip: vraag mijn spiekbriefje voor het plaatsen van zoekwoorden in je seo-tekst aan

Ik noemde het hierboven ook al even: mijn spiekbriefje waarin je ontdekt wat alle belangrijke plekken in je websitetekst zijn waar je zoekwoorden mag verwerken als je wilt scoren in Google. Vraag dit handige spiekbriefje hier even gratis aan. Je krijgt dan (alleen als je dat wilt natuurlijk) ook regelmatig waardevolle tips van mij in je mailbox om met jouw seo-teksten nog veel meer nieuwe klanten naar je website toe te laten komen.

 

PS. Het blog dat je nu net gelezen hebt is ook een voorbeeld van een seo-tekst. Ik heb dit blog geschreven om jou van waardevolle informatie te voorzien als jij op zoek bent naar tips om goede seo-teksten te schrijven.