fbpx

Hoe vind je goede zoekwoorden voor je website? Kun je beter losse woorden als zoekterm gebruiken of liever combinaties van verschillende woorden? En bij welk zoekvolume (lees; hoe vaak per maand mensen iets in Google intypen) is het interessant om een woord als zoekterm in je website te verwerken? In dit artikel geef ik je een spoedcursus over zoekwoorden waarmee jij jezelf vindbaar maakt voor nieuwe klanten. 

 

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat iemand tegen mij zegt: ‘Rimke, ik vind het nog best lastig met die zoekwoorden’, dan zou ik daar een leuk extra passief inkomen mee kunnen verdienen. En ik snap het ook wel: het lijkt ook ingewikkeld als je er niet zo goed in thuis bent.

Als ik met klanten aan de slag ga om goede zoekwoorden voor hun website te vinden, dan gebruik ik daarbij altijd mijn favoriete hulpmiddel Ubersuggest. In Ubersuggest kun je namelijk precies zien op welke woorden mensen in jouw doelgroep wel en niet googelen als ze op zoek zijn naar iemand zoals jij. Dat maakt het lekker overzichtelijk.

Als je die woorden in Ubersuggest opzoekt, dan zie je daar ook meteen bij staan hoe hoog het zoekvolume is, oftewel: hoe vaak per maand die specifieke zoekopdracht in Google wordt ingetypt. Waarbij de logische vraag die ik dan heel vaak van mijn klanten krijg natuurlijk is: bij welk zoekvolume wordt het interessant om een bepaalde zoekterm op je website te gebruiken?

Hoe graag ik het ook zou willen, een eenduidig antwoord kan ik daar niet op geven. Het ligt voor de hand om te denken: hoe hoger het zoekvolume is, hoe slimmer het is om deze zoekterm op mijn website te gebruiken. Toch is dat niet altijd zo en is het vaak juist beter om (ook) de zoektermen waar veel minder vaak per maand op gegoogeld wordt op je website te gebruiken.

 

Korte en lange zoektermen en hun zoekvolume

Hoe zit dat? Het hoogste zoekvolume is logischerwijs te vinden bij zoektermen die uit één woord bestaan. Neem een woord als ‘energie’. Dat wordt bijna 15.000 keer per maand ingetypt in Google. Dat is een hoog zoekvolume. Maar is iemand die het woord ‘energie’ intypt in Google op zoek naar jou? En gaat iemand die alleen maar dat woord intypt jou ooit vinden tussen de 6.060 miljoen resultaten die dan in Google naar voren komen?

De tweede vraag durf ik sowieso wel met nee te beantwoorden. Als een mogelijke klant van jou alleen het woord ‘energie’ intypt, is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Sowieso typen mensen anno 2023 nauwelijks meer slechts één of twee woorden in als ze in Google naar iets op zoek zijn. Het internet is inmiddels veel te groot om met het intypen van één of twee woorden te vinden wat je zoekt.

Als het gaat om zoekwoorden, kun je een onderscheid maken tussen zogenaamde short-tail zoektermen en long-tail zoektermen. Daarbij bestaan short-tail zoektermen (die je ook korte zoektermen mag noemen) uit één tot drie woorden (zoals in het ‘energie’-voorbeeld hierboven) en long-tail zoektermen (die je ook lange zoektermen kunt noemen) uit vier of meer woorden.

Onderzoek uit december 2020 laat zien dat meer dan 90 procent van alles dat in Google wordt ingetypt tegenwoordig een long-tail zoekterm is. Als je als coach of therapeut anno 2023 goed gevonden wilt worden in Google, is het daarom meestal vele malen interessanter om op long-tail zoektermen in te zetten, ook als deze een lager zoekvolume hebben.

Daarbij is het goed om te weten dat als je veel lange zoektermen gebruikt in je websiteteksten, je óók gevonden kan worden op de kortere zoektermen die in die langere zoektermen verstopt zitten. Stel dat jij de zoekterm ‘meer energie krijgen door voeding’ op je website gebruikt. Deze vijf woorden worden in deze exacte volgorde ongeveer 50 keer per maand ingetypt in Google. Je mag dit dus een vrij specifieke zoekterm noemen.

Ondertussen wordt er 880 keer per maand gegoogeld op de kortere zoekterm ‘meer energie krijgen’ en 140 keer op ‘meer energie door voeding’. Omdat die combinaties óók in jouw langere zoekterm verstopt zitten, kun je tegelijk ook voor die zoekopdrachten tevoorschijn komen in Google. Het zoekvolume van al deze verschillende zoektermen telt bij elkaar op en zorgt dat jij extra mogelijkheden hebt om goed gevonden te worden in Google.

 

Wat is de zoekintentie achter het zoekvolume?

Dan de andere vraag die ik hierboven stelde: Is iemand die het woord ‘energie’ intypt in Google op zoek naar jou? Want energie is een woord dat je in vele verschillende contexten kunt gebruiken: om energie-aanbieders met elkaar te vergelijken, als je meer wilt weten over een energielabel, als je op zoek bent naar een energiedrankje, als je meer wilt weten over energie besparen, als je je eigen energie wilt verhogen, enzovoort.

Daar komt nog een voordeel van de zogenaamde lange zoektermen om de hoek kijken: achter lange zoektermen zit een veel duidelijkere zoekintentie. Het is een specifiekere zoekopdracht, waarin er zorgvuldig voor een bepaalde combinatie van woorden is gekozen. De kans dat iemand die deze woorden in Google intypt en vervolgens bij jou terechtkomt ook echt naar iemand zoals jij op zoek was is vele malen groter. De kans dat deze persoon langer op je website blijft rondkijken ook.

 

 

Minder competitie

Eerder deze week had ik een coachgesprek met een dame die haar klanten kan helpen bij drie verschillende problemen waar zij tegenaan lopen: één vrij algemeen probleem en twee veel specifiekere problemen. Ze vertelde mij dat ze tot nu toe vooral gefocust was geweest op het aanbod rond het meer algemene probleem, omdat ze zichzelf verteld had dat de andere twee doelgroepen te klein waren – wat helemaal niet zo bleek te zijn.

Ik weet niet of je wel eens gehoord hebt over de rode en de blauwe oceaan. In een rode oceaan is er veel concurrentie. Er is veel aanbod en (meestal) ook veel vraag. Dat maakt dat de druk om eruit te springen in een rode oceaan veel hoger ligt. Vandaar ook de kleur ‘rood’, het gaat er daar (hopelijk figuurlijk) bloederig aan toe. Als jij je in een rode oceaan bevindt, dan is de kans groot dat er veel gegoogeld wordt op dingen die met jouw aanbod te maken hebben, dat het zoekvolume voor jouw belangrijkste zoekwoorden hoog ligt, maar dat er ook veel meer mensen gevonden willen worden op precies dezelfde zoekwoorden als jij.

In een blauwe oceaan gaat dat anders. De vraag is er lager, maar er is ook veel minder aanbod en dus veel minder concurrentie. De zoekvolumes voor jouw belangrijkste ozekwoorden liggen er lager, maar er zijn ook minder andere ondernemers die voor precies dezelfde dingen hoog in Google willen staan als jij.

Om die reden is het juist slim om zoektermen in je websiteteksten te verwerken waar geen duizenden keren per maand op gegoogeld wordt, maar wel tientallen keren. Je hebt dan simpelweg minder concurrentie,  komt makkelijker in de top 10 van Google en vergroot daarmee je kansen om gevonden te worden door precies die mensen die heel specifiek op zoek zijn naar iemand zoals jij. En daar komen geen bloederige rode oceaan-taferelen aan te pas. 😉

Kortom: kijk bij het kiezen van goede zoekwoorden voor jouw website niet alleen maar naar het zoekvolume, maar weeg ook factoren als zoekintentie, competitie en de trend om op steeds langere zoektermen te googelen mee in je keuze.

 

Samen op zoek naar de zoekwoorden waarmee jouw nieuwe klanten jou in Google weten te vinden?

Meld je dan hier aan voor mijn online workshop Zoekwoorden die klanten trekken van aanstaande dinsdag.