fbpx

De eerste helft van 2020 is voor vrijwel iedereen anders gelopen dan je vooraf bedacht had. Tijd om halverwege het jaar even bewust stil te staan bij wat je van de tweede helft van 2020 wilt maken. Want die laatste zes maanden van het jaar bieden jou nog volop kansen om mooie doelen te bereiken. In dit artikel geef ik je daarvoor een plan.

 

De jaarwisseling is altijd een goed moment om nieuwe plannen te maken. Om te bedenken hoe jij wilt dat het nieuwe jaar eruit gaat zien, privé én voor je bedrijf. Maar heel weinig mensen hadden op 1 januari 2020 al van het coronavirus gehoord. Inmiddels is er niemand meer die er nooit van gehoord heeft, en merkt iedereen de impact ervan op het dagelijks leven en veelal ook op je bedrijf.

Voor sommige ondernemers betekende dat thuisblijven en overgaan op een online leven dat ze het drukker kregen dan ooit, omdat de vraag naar hun aanbod enorm toenam. Voor anderen hielden de beperkingen in dat ze hun bedrijf weken of maanden moesten sluiten. Allemaal elementen waardoor je dagen, weken en maanden er ineens heel anders uitzien. Om nog maar niet te spreken van de emoties die zulke roerige tijden met zich meebrengen en de impact die dat heeft op jou en op de dingen die je wel en niet wil doen.

 

Pak de regie terug

Zo halverwege het jaar is het, voor zover je dat nog niet gedaan hebt, hoog tijd om de regie terug te pakken. Om bewust na te denken over wat je van de tweede helft van 2020 gaat maken. En daar help ik je graag bij met een eenvoudig 5-stappenplan.

 

Stap 1: reflecteren

Voordat je jouw plannen voor de laatste zes maanden van 2020 gaat maken, is het goed om even terug te blikken. Wat ging er in de afgelopen zes maanden wel goed en wat niet? Welke dingen die je voor je bedrijf gedaan hebt werkten goed en welke minder? Wat voelde goed en wat voelde minder goed?

Neem de dingen die goed gaan, goed werkten en goed voelden zeker mee naar de tweede helft van 2020. Kijk voor de dingen die minder goed gingen, minder goed werkten of minder goed voelden of het mogelijk is ze een klein beetje te veranderen om ze alsnog voor je te laten werken. En zie je daar geen mogelijkheden toe, sluit ze dan af zodat je ruimte hebt voor nieuwe dingen.

Als ik dit voor mijzelf doe, dan merk ik bijvoorbeeld dat mijn challenges – mijn meerdaagse gratis trainingen – en mijn Bootcamp een groot succes waren. Die gaan zeker mee naar de tweede helft van 2020. Mijn agenda die steeds voller stond met afspraken, op een gegeven moment bijna dagelijks wel één of twee, voelde wat minder goed, omdat ik juist ook houd van vrij in te delen dagen. Daar ga ik dus bewust iets aan doen. Wat komt er boven water bij jouw reflectie?

 

Stap 2: doelen bepalen

Wat zijn je doelen voor het tweede deel van 2020? Wat wil je nog halen uit dit jaar? Probeer een selectie te maken van maximaal vijf doelen die voor jou belangrijk zijn. Dat kunnen doelen zijn voor het laten groeien van je omzet, voor het laten groeien van je naamsbekendheid, voor het opschalen van je bedrijf, voor het ontwikkelen van een nieuw aanbod of verdienmodel, voor het creëren van een nog fijner leven voor jezelf of voor het vergroten van je kennis en vaardigheden op een specifiek vlak.

Denk bijvoorbeeld aan: ik wil mijn e-maillijst voor het eind van het jaar laten groeien met 250 nieuwe abonnees, ik wil vanaf nu elke week drie keer video-Stories maken op Instagram, ik wil één dag per week minder werken, ik wil leren hoe ik meer klanten uit mijn website krijg, ik wil een nieuw product ontwikkelen dat ik onbeperkt kan verkopen, enzovoort.

Bedenk goed welke doelen bij jou passen en jou echt vooruit helpen. Zelf verdeel ik deze doelen altijd per kwartaal. Ik zorg dat ik per kwartaal drie grote doelen heb zodat ik aan de ene kant duidelijk vooruitgang kan boeken en aan de andere kant niet overweldigd word door te veel doelen tegelijk.

 

Stap 3: deel je doelen op in kleinere doelen

Als het goed is heb je nu drie tot maximaal vijf doelen voor de tweede helft van 2020. Heb je er (veel) meer opgeschreven, dan wil ik je echt vragen nog eens kritisch te kijken of je het aantal terug kunt brengen. Liever een paar doelen die je echt gaat halen dan een heleboel die hooguit tot de helft gaan lukken.

Pak nu elk doel erbij en deel het op in kleinere doelen. Bijvoorbeeld het doel om je e-maillijst voor het eind van het jaar met 250 nieuwe abonnees te laten groeien. Wat komt daar bij kijken? Wat zijn mogelijkheden om meer mensen op je e-maillijst te krijgen? Moet je daarvoor een online cadeautje zoals een e-book of een checklist maken? Of een cadeautje dat je al hebt duidelijker en vaker onder de aandacht brengen, of misschien wel een andere naam geven die veel aantrekkelijker is? Of jouw cadeautje op andere plekken onder de aandacht brengen, of een samenwerking aangaan met een andere ondernemer met een vergelijkbare doelgroep? Enzovoort.

Ga voor jouw grote doelen eens brainstormen hoe je ze op kunt delen in drie of vier kleinere taken die echt bijdragen aan het behalen van dat doel. Wat heeft eerder goed gewerkt toen je ook aan dit doel werkte? Wat zijn dingen die je bij anderen ziet werken? Wat zijn dingen die je leuk lijken om te doen? Neem die op in jouw plan om je doelen te behalen.

 

Stap 4: doe elke week een stapje

Rome is niet in één dag gebouwd, en ook jouw doelen hoef je niet in één week te realiseren. Maak van de dingen die je bij stap 2 en 3 hebt opgeschreven een lijstje dat bij je computer kan liggen, of dat je in je computer opslaat. Kijk er elke week op een vaste dag op om te bepalen wat je de komende week wilt doen om aan je doelen van dit halfjaar te werken.

Zet elk van je grote doelen wekelijks om in een kleine taak die jou een stap dichter bij dat doel brengt, en doe die ene taak. Niet meer en ook niet minder. En geniet van het proces: van de reis die je maakt naar het behalen van je doel. Word niet onrustig als het wat langer duurt om een doel te behalen of als je wat obstakels op je weg tegenkomt. Wees blij dat je onderweg bent, dat je stappen aan het zetten bent naar je doel. En nog blijer als blijkt dat je ineens een grote stap gezet hebt, of je doel gewoon hebt behaald.

Het klinkt zo simpel, maar werken met een week- of dagplanning werkt supergoed om stappen te zetten. En daar niet te veel dingen tegelijk op zetten werkt nog veel beter. Liever twee dingen doen op een dag dan zes half afkrijgen. Probeer het maar eens, of blijf dit doen als je al zo werkt.

 

Stap 5: maak tijd voor dingen die jou een goed gevoel geven

Ik weet van veel mensen dat ze in de afgelopen coronamaanden heel veel nieuws zijn gaan volgen. Logisch ook wel, want als er zo veel aan de hand is in je eigen land en in de wereld, dan wil je daar alles van weten. Ik had dat in het begin in elk geval wel. Maar al snel ga je merken dat al dat bovenop het nieuws zitten je helemaal onrustig maakt. Zo ging het bij mij in elk geval wel. En dan is het hoog tijd om je tijd weer aan dingen te gaan besteden die je wel blij en rustig maken.

In mijn geval is dat onder andere luisteren naar inspirerende podcasts, lekker eropuit gaan om te wandelen en het maken van legpuzzels. Kijk wat het voor jou is dat je blij maakt, wat je graag doet als je niet aan het werk bent. Sta jezelf toe om ruim voldoende tijd te maken voor je hobby’s en voor ontspanning, ook als het voelt alsof je in de tweede helft van 2020 een inhaalslag moet maken.

Dit lijkt misschien niets met ondernemen te maken te hebben, of met het behalen van je doelen in de tweede helft van 2020, maar niets is minder waar. Jij bent namelijk het belangrijkste onderdeel van jouw bedrijf. Het allerbelangrijkste is dat het met jou goed gaat, dat je lekker fris bent in je hoofd, dat je je fit en gezond voelt en dat je je het grootste deel van de tijd simpelweg goed voelt. Vandaar dat ik je aanraad ook dit onderdeel te maken van jouw succesplan voor het tweede deel van 2020. Als jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor je bedrijf zorgen.