Als je meer nieuwe klanten naar jouw website toe wilt laten komen, dan mag jij op je website de zoekwoorden gebruiken waar zij op googelen als ze naar iemand zoals jij op zoek zijn. Maar hoe kom je er nou achter wat die woorden en zinnetjes zijn? Hoe krijg je een kijkje in het hoofd van jouw mogelijke klanten? Ik geef je in dit artikel 5 handige hulpmiddelen.

 

Natuurlijk kun je aan klanten, oud-klanten en mogelijke klanten vragen wat zij zouden intypen (of hebben ingetypt) als ze naar jou op zoek gaan in Google. Maar dat levert niet altijd even nauwkeurige antwoorden op. Veel mensen reageren namelijk op zo’n vraag vanuit de ‘Ik wil je graag helpen’-gedachte. Ze gaan (heel goedbedoeld uiteraard) verzinnen wat ze zouden intypen als … Of ze proberen zich te herinneren wat ze hebben ingetypt toen ze jou zochten in Google, maar weten het echt niet meer precies.

Daarom is het gebruiken van online hulpmiddelen om goede zoekwoorden voor je website te vinden een hele mooie aanvulling op het voeren van dit soort gesprekken. Ik deel er in dit artikel vijf met je.

 

Tip 1: gebruik Google zelf

Jouw mogelijke klanten gebruiken Google als ze naar jou op zoek gaan. Maar ook jij als website-eigenaar kunt een schat aan informatie uit Google halen. Typ maar eens een woord (of een aantal woorden) in Google in dat heel erg van toepassing is op jouw bedrijf. En scroll daarna door de pagina met zoekresultaten heen die je van Google krijgt.

Als het goed is kom je tijdens dat scrollen al snel een gedeelte tegen dat ‘Mensen vragen ook’ heet. En als je helemaal naar onderen op de pagina gaat, dan zie je daar waarschijnlijk ook nog acht Gerelateerde zoekopdrachten. Grote kans dat daar dingen tussen staan die jouw mogelijke klanten in Google intypen als ze naar jou op zoek gaan.

 

Tip 2: maak gebruik van Ubersuggest

Ik hou van Ubersuggest. Waarom? Omdat je daarbinnen niet alleen maar goede zoekwoorden kunt vinden, maar ook ziet hoe vaak mensen deze zoekwoorden per maand in Google intypen. Dit wordt ook wel het zoekvolume genoemd.

Ik weet dat hieruit ook vaak de vraag ontstaat wat dan een goed zoekvolume is. Hoe vaak per maand moeten mensen ergens op zoeken in Google om het interessant te maken om deze woorden als zoekworoden op je website in te zetten?

Ik kan hier helaas geen pasklaar antwoord op geven. Ik heb klanten die zelf weer nieuwe klanten hebben gekregen doordat ze gevonden werden in Google op iets waar mensen misschien maar tien keer per maand op googelen. Als jij bij die tien googelende mensen bovenaan verschijnt, dan is de kans groot dat zij een bezoek aan jouw website brengen.

Ubersuggest heeft een betaalde en een gratis versie. Als je het nog niet kent, ga er dan gewoon eens mee spelen, vooral met het onderdeel Keywordonderzoek.

 

Tip 3: duik in Answer the public

Zelf maak ik weinig gebruik van Answer the public, omdat de informatie die je daaruit haalt op een manier gepresenteerd wordt die voor mijn hersenen wat lastiger te verwerken is. Maar dat kan bij jou heel anders zijn, ieder heeft zo zijn eigen voorkeur.

Binnen Answer the public (in 2022 overgenomen door Ubersuggest-eigenaar Neil Patel) kun je ook goed zoekwoordonderzoek doen. Vooral als je benieuwd bent welke vragen er leven bij jouw mogelijke klanten haal je er veel waardevolle informatie uit.

 

Tip 4: roep de hulp van Chat GPT in

De kans is klein dat je in de afgelopen maanden nog niets over Chat GPT hebt gehoord: een slimme chatbot die je kan helpen bij alles dat met het schrijven van teksten te maken heeft. Zo kan Chat GPT ook met je meedenken over goede zoekwoorden om in je websitepagina’s en blogs te gebruiken.

Vertel Chat GPT waar je pagina of blog over gaat en geef aan dat je hiervoor graag een lijstje van goede zoekwoorden wilt. Voordat jij twee keer met je ogen kunt knipperen heeft Chat GPT waarschijnlijk al 15 goede zoekwoorden voor je op een rijtje gezet.

Kleine kanttekening op basis van mijn eigen experimenten met Chat GPT van de afgelopen tijd: de zoekwoorden die Chat GPT je geeft zijn vaak minder goed dan wat je zelf in Ubersuggest kunt opzoeken. Bovendien vertelt Chat GPT er niet bij hoe vaak mensen daadwerkelijk op deze zoekwoorden googelen. Maar als je gemakzuchtig bent of weinig tijd hebt voor je zoekwoordenonderzoek is het ideaal.

 

Tip 5: ga aan de slag met Google Trends

Ook Google Trends geeft je – net als Chat GPT – geen exacte aantallen van hoe vaak jouw mogelijke klanten ergens naar zoeken. Maar het is wel een heel handig hulpmiddel om verschillende manieren waarop mensen iets zouden kunnen omschrijven met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld als je websitebouwer bent en wilt weten of jouw mogelijke klanten vaker ‘website laten maken’ of ‘website laten bouwen’ intypen in Google.

Net als bij Answer the public geldt: kijk of jij de manier waarop Google Trends informatie aan jou geeft wel of niet handig vindt. De een vindt het superfijn om met Google Trends te werken, terwijl een ander beter met andere hulpmiddelen overweg kan. Kies de manier die het beste past bij jou, want er is keuze genoeg.

 

Heb je inmiddels genoeg hulpmiddelen om een kijkje in het hoofd van jouw (mogelijke) klanten te kunnen nemen? En wil je nu ook graag weten waar op je website je jouw zoekwoorden neerzet? Vraag dan mijn handige spiekbriefje voor het plaatsen van zoekwoorden op je website hier gratis aan.