‘Waarschijnlijk googelen mijn klanten op allerlei verschillende dingen’. Dat hoor ik vaak als ik met andere ondernemers zoekwoordenonderzoek doe of in gesprek ben over zoekwoorden. En in de meeste gevallen is dat ook zo. Daarom is het juist zo slim om te gaan bloggen, want dan kun je elke keer een ander onderwerp aansnijden waar jouw mogelijke klanten naar googelen en zo steeds meer nieuwe klanten bereiken.

 

Een paar jaar geleden kreeg ik in mijn training Continu klanten uit je website een nieuwe deelneemster die haar klanten hielp om hun levensverhaal te schrijven. Toen ik samen met haar naar goede zoekwoorden voor haar website zocht, bleek dat eigenlijk heel simpel te zijn. Mensen googelden in haar geval vooral op dingen die rechtstreeks met het schrijven van je levensverhaal te maken hebben.

Anders is dat bijvoorbeeld wanneer jij ouders begeleidt als ze in de opvoeding van hun kinderen ergens tegenaan lopen, zoals van toepassing is voor een onderneemster die ik deze week sprak. Er kunnen dan allerlei verschillende dingen aan de hand zijn, die de betreffende ouders waarschijnlijk ook nog op verschillende manieren kunnen omschrijven.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer jij mensen begeleidt die fysieke of mentale klachten hebben. Een lichaam is groot en er kunnen allerlei verschillende kleine kwaaltjes of grotere klachten in ontstaan. Waarschijnlijk kun jij helpen bij het oplossen van meerdere soorten klachten. De kans is groot dat het er meer zijn dan je kwijt kunt in de zoekwoorden die je op de belangrijkste plekken op je website plaatst.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar in alle gevallen waarin je de uitspraak ‘Waarschijnlijk googelen mijn klanten op allerlei verschillende dingen’ herkent, wil ik je als belangrijke tip meegeven: ga (vaker) bloggen of blijf bloggen. Want bloggen geeft je de kans om een steeds groter aantal van jouw op van alles en nog wat googelende mogelijke klanten te bereiken. Met de onderstaande drie stappen pak je dat slim aan.

 

Stap 1: doe een braindump

Als ik samen met andere ondernemers zoekwoordenonderzoek doe, merk ik dat ze vaak de neiging hebben om dé perfecte zoekwoorden voor hun website te willen vinden. Spoiler alert: dingen perfect willen doen maakt ondernemen alleen maar ingewikkelder. Op alle vlakken, en zeker ook als het om zoekwoorden gaat. Het maakt dat je te veel in je hoofd gaat zitten, en vanuit je hoofd zet je geen stappen en gebeurt er dus niet zo veel.

Met een braindump bedoel ik dat je gewoon alles opschrijft wat er in je opkomt, als antwoord op de vraag: ‘Waar googelen mijn mogelijke klanten op als ze naar iemand zoals ik op zoek zijn?’ Niet een top 3 of top 5 van perfecte antwoorden, maar een lijst van zo veel antwoorden als jij maar kunt bedenken.

Je mag hier natuurlijk ook handige hulpmiddelen bij gebruiken in plaats van alles zelf te bedenken. Maar de uitdaging die ik je meegeef is: oordeel niet over de antwoorden die je geeft. Ga ze niet gelijk categoriseren in ‘goed’, ‘fout’ en ‘misschien goed’. Schrijf of typ gewoon alles op wat er in je opkomt. En verzamel het: op papier of in een documentje op je computer of telefoon.

 

Stap 2: kies één specifiek onderwerp uit om nu een blog over te schrijven

Als je stap 1 echt goed doet, dan heb je misschien wel een lijstje van twintig of dertig verschillende antwoorden gemaakt. Mijn tweede uitdaging aan jou luidt: gooi niet meerdere van die antwoorden bij elkaar op één hoop om er één blog over te schrijven. Kies in plaats daarvan één heel specifiek antwoord uit en schrijf daar een blog over.

Waarom? Omdat je daarmee veel gemakkelijker jouw mogelijke klanten bereikt in Google dan met een ‘verzamelblog’ over een breed onderwerp. Neem bijvoorbeeld het onderwerp ‘fysieke klachten’ versus het onderwerp ‘rugpijn’. Stel dat jij op dit moment last van je rug hebt: ga je dan eerder googelen op ‘ik heb fysieke klachten’ of op ‘ik heb rugpijn’? Ik vermoed op dat laatste.

Jouw mogelijke klanten googelen in de meeste gevallen niet (of vele malen minder) op een verzamelnaam waaronder voor jou alles valt waarbij jij kunt helpen. Ze googelen wel op een heel specifiek onderwerp, namelijk precies op dat waar ze last van hebben, tegenaan lopen, graag willen (weten), enzovoort.

Ga ook niet verschillende onderwerpen bij elkaar gooien in één blog. Om nog maar even bij bovenstaand voorbeeld te blijven: schrijf niet een blog dat over rugklachten, schouderklachten én nekpijn gaat, maar maak hier drie verschillende blogs over (die je dan eventueel wel weer naar elkaar kunt linken). Natuurlijk mag je in een blog over rugklachten best ook iets benoemen over klachten aan je schouders en nek en hoe ze met elkaar in verband staan, maar laat het dan een klein onderdeel zijn van je blog.

 

Stap 3: bereik bloggend stap voor stap steeds meer mogelijke klanten

Je bouwt (of vindt) niet in één dag je droomhuis. Ook niet in één week. En zo heb je ook niet in één week tijd een website waarop iedereen die googelt naar iets waar jij bij kunt helpen jou weet te vinden. Dat mag stapje voor stapje gaan.

Bewaar alle antwoorden uit jouw braindump van stap 1 goed en pik er elke keer dat je blogt een nieuw onderwerp uit. Hoe vaak je dat doet, dat is aan jou. Voor mij is bloggen één van mijn favoriete én best werkende manieren om aan marketing te doen en nieuwe klanten aan te trekken. Ik ben gek op schrijven. Daarom blog ik elke week, en liefst meerdere keren per week.

Denk je nu: ‘Rimke, dat herken ik helemaal, ik ben ook gek op het schrijven van blogs?’ Ga dan ook minstens één keer per week een onderwerp uit jouw braindump uitwerken tot een blog. Maak van bloggen iets waar jij je in onderscheidt, waar jij in uitblinkt – en laat het supergoed voor je werken als het om het aantrekken van nieuwe klanten gaat.

En denk je: ‘Rimke, leuk dat jij zo enthousiast bent over bloggen, maar ik ben al blij als ik er eentje per maand weet te schrijven?’ Spreek dan met jezelf af dat je elke maand één blog gaat schrijven. Dus niet de ene maand drie en de andere maand nul, maar elke maand één. Geen huizenhoge drempel, wel consistentie. Ook dat werkt voor je. Misschien wat minder snel dan wanneer je voor optie 1 gaat, maar het heeft zeker wel effect – na een tijdje zelfs zonder dat jij er (al te veel) omkijken naar hebt.

 

Kom je samen met mij jouw klantentrekkende blog schrijven?

Hoe kun je nu beter starten met bloggen of het bloggen weer oppakken dan wanneer je het samen doet? Dus als jij graag klanten aan wilt trekken die jou uit zichzelf in Google weten te vinden, zorg dan dat je erbij bent tijdens de Blog Bootcamp vanaf 17 april. Gratis aanmelden voor deze training waar we jouw klantentrekkende blog gaan schrijven kan hier.