fbpx

Ooit droomde ik ervan om mijn eigen tijdschrift te hebben. Hoewel die droom nooit is uitgekomen, voelt mijn e-maillijst stiekem ook als mijn eigen tijdschrift: met hele fijne abonnees voor wie ik graag minstens één keer per week iets waardevols schrijf. Maar hoe doe je dat nou: een mail schrijven naar de mensen op je e-maillijst? Waar heb je het over in je mails? In dit artikel – deel 8 van mijn zomerse blogserie – neem ik je mee in de manier waarop ik anno 2023 altijd inspiratie heb om waardevolle e-mails te schrijven.

 

Eind 2022 kocht ik een boek voor twee van mijn VIP-klanten – en ook gelijk voor mezelf. Het was het boek Nummer 1 van Aartjan van Erkel. Het leek me een interessant boek, maar er was iets met de cover waardoor ik er niet meteen in begon te lezen. Die cover zag er nogal schreeuwerig uit, en ik was bang dat het boek dat ook zou zijn.

Maandenlang lag het boek Nummer 1 ongeopend in mijn woonkamer. Tot ik er afgelopen voorjaar toch maar eens in begon. En erachter kwam dat de quote ‘Don’t judge a book by its cover’ hier letterlijk opging. De inhoud bleek totaal niet schreeuwerig – maar juist heel waardevol, en ook precies wat ik op dat moment nodig had.

Het grappige was: een tijdje later hoorde ik dat het bij één van de klanten aan wie ik het boek cadeau gaf precies zo was gegaan. Blijkbaar is het een boek dat je erbij pakt als het er hét juiste moment voor is.

 

Wat je in je e-mails beter niet kunt doen

Eén van de hoofdstukken in het boek Nummer 1 heeft als titel: Stuur leukerdere mails naar je klanten. Daarin deelt Aartjan onder andere zijn Epic E-mail Formule. Eén van de onderdelen daaruit: prop je mails niet vol met tips, maar maak ze entertaining en daarmee leuk om te lezen. Iets waar ik me gelijk helemaal in kon vinden, want zeg eens eerlijk: wie zit er te wachten op een mail die je alleen maar extra items op je to do lijst oplevert?

Ja, ik begrijp het helemaal als jij mails naar de mensen op je e-maillijst stuurt waarin je tips en informatie geeft. Het laat zien dat jij goed bent in wat je doet en bovendien is tips en informatie geven een lekker veilige manier van schrijven (niet alleen in je mails overigens). Je schrijft over iets waar jij veel van weet en mensen hebben er niet snel een negatieve mening over.

Maar sta ook even stil bij wat het ontvangen van een mail vol tips en informatie met de lezers van je mails doet. Ze zullen het – als jij het goed doet – ongetwijfeld waardevol vinden. Maar mensen hebben vaak al meer dingen die ze willen doen dan dat ze uren in een dag hebben. De kans is groot dat ze helemaal geen tijd hebben om met jouw tips aan de slag te gaan en dat jouw waardevolle informatie alleen maar zorgt dat ze een nog voller hoofd krijgen.

Heb jij een bedrijf waarin je anderen iets leert? Waarin je bijvoorbeeld cursussen of workshops verkoopt of coaching aanbiedt? Dan lijkt het al helemaal logisch om in je mails tips te delen, om te laten zien welke kennis je in huis hebt. Als ik de mails die ik een jaar of vijf geleden schreef eens zou opzoeken, weet ik vrijwel zeker dat ik destijds zelf ook dit soort mails schreef.

Maar het is dan net als met een restaurant waar je een gratis maaltijd krijgt aangeboden. Het eten kan nog zo heerlijk zijn, als je na het verorberen van je maaltijd nog een tweede maaltijd krijgt aangeboden, nu tegen betaling, zul je altijd nee zeggen. Je hebt simpelweg geen plek meer voor nóg een hele maaltijd, zelfs niet als ie heerlijk is. En dat gevaar ligt dus ook op de loer als jij mensen in je mails ‘volpropt’ met tips. Grote kans dat ze geen plek meer hebben voor je betaalde aanbod, omdat ze al niet eens aan je gratis tips toekomen.

 

Wat mail je dan wél naar de lezers van je mails?

Oké, geen tips dus, maar wat dan wel? Aartjan raadt in zijn boek Nummer 1 aan om meer ‘entertaining’ e-mails te schrijven: mails waarin je bijvoorbeeld een verhaal vertelt of een statement inneemt. Met dan aan het einde van je mail een ‘bruggetje’ naar je aanbod of op zijn minst naar iets dat te maken heeft met wat jij binnen je bedrijf doet.

Zelf vind ik dat een hele fijne manier van mailen. Toen ik nog als journaliste werkte, vertelde ik wekelijks verhalen – die dan in kranten en tijdschriften verschenen. Jou een mail schrijven met een verhaal erin gaat mij dus gemakkelijk af. En ik weet niet wat het is met dat hoofd van mij, maar op de een of andere manier denkt het altijd automatisch in bruggetjes.

Heb jij nou niet zo’n schrijversachtergrond? Dan kan ik me best voorstellen dat je het spannend vindt om in je mail een verhaal te vertellen of ergens je mening over te delen. Maar ik wil je toch uitdagen om het eens uit te proberen – en te kijken wat het voor je doet. Zelf krijg ik bijvoorbeeld vele malen meer reacties op mijn mails sinds ik op de ‘Aartjan-manier’ ben gaan mailen.

 

Hoe vertel je een goed verhaal in je mails?

Misschien vraag je je af waar je dan verhalen over kunt vertellen in je mails. Wat mij betreft – en ook wat Aartjan betreft – kan dat echt overal over gaan. Over iets dat je recent hebt meegemaakt, over een gesprek dat je met een klant had, over iets dat je gelezen of op televisie gezien hebt, over een jeugdherinnering, enzovoort, enzovoort.

Als je ervoor open staat, zit echt overal een verhaal in, inclusief dat bruggetje richting jouw aanbod. Zo schreef ik in mijn mails recent over het populaire tv-programma B&B Vol Liefde en over de favoriete ijssmaak van mijzelf en mijn lezers. En ja, ook van daaruit kan ik een link maken naar mijn aanbod.

 

Durf je mening te delen in je mail

Misschien nog wel spannender is het geven van je mening of het innemen van een statement. Want ja, als jij je mening laat horen, bestaat er ook een kans dat mensen het niet met je eens zijn. Wie weet levert het zelfs wel uitschrijvingen van je e-mails op. Dan voelt het toch veiliger om maar weer een stukje informatie te delen in je mail – zodat al je lezers binnenboord blijven.

Maar jezelf als een grijze muis laten zien (en ja, dat is dus precies wat je doet als je mails vol staan met informatie en tips) heeft nog nooit iemand ver gebracht. Informatie is niet schaars – en tips kunnen we op elke (digitale) straathoek vinden, over elk onderwerp dat je maar wilt. Met tips en informatie val je niet op.

Denk als je het aandurft om je mening te laten horen (en dus om kleur te bekennen) ook eens aan al die mensen die het wél met je eens zijn: die het fijn vinden om te horen dat jij ergens net zo over denkt als zij. Of die jij, door jouw mening te laten horen, op een andere manier naar iets laat kijken. Hoe mooi is het als jij dat met je mails voor elkaar kunt krijgen.

 

Nieuwe energie in je e-mails

Ik voel inmiddels de energie die ik eerder dit jaar een beetje kwijt was weer volop stromen als ik mijn e-mails schrijf. Waar ik eerder dit jaar wat meer moeite moest doen om aantrekkelijke mails te schrijven, gaat het nu weer als vanzelf. En dat gun ik jou ook. Schrijf je mails minder vanuit je hoofd en meer vanuit je hart. Je zult zien dat je dan veel gemakkelijker de connectie maakt met je lezers – en dat je e-mails je meer gaan brengen dan je nu kunt bedenken.

 

WIL JIJ GRAAG MEER KLANTEN UIT JE MAILS?

Dan mag je mijn 3-delige online training vanaf donderdag 14 september – Krijg klanten uit je e-mails – eigenlijk niet missen. Zet jezelf hier alvast op de interesselijst als je als eerste de kans wilt krijgen om daarbij te zijn.