‘Wat heeft mijn website van mij nodig?’ Is dat een vraag die jij jezelf wel eens stelt? We weten allemaal dat websites niet kunnen praten, dus zul je het antwoord op deze vraag zelf mogen geven. In dit artikel ga ik je daarbij een handje helpen.

 

Ik beken het maar gelijk: ik ben vaak meer geneigd om te denken vanuit: ‘wat heb ik nodig van mijn bedrijf?’ in plaats van vanuit: ‘wat heeft mijn bedrijf nodig van mij?’ En iets dat met stip bovenaan staat als antwoord op die eerste vraag is: creativiteit. Ik vind het heerlijk om telkens weer nieuwe creatieve dingen te bedenken en druk te zijn met de uitvoering daarvan.

Maar constante creativiteit is niet beslist wat mijn bedrijf ook van mij nodig heeft. Want creativiteit kost veel tijd. En als ik telkens weer nieuwe dingen verzin en uitvoer, laat ik heel wat kansen liggen om mensen te helpen met dat wat er al is. Creativiteit maakt de dingen vaak ook complex. En aangezien ik in 2023 voor slim en simpel ga, ruil ik die twee c-woorden dit jaar met liefde in voor deze twee s-woorden. Misschien dat het daar ook allemaal wat saaier van wordt, maar als dat gepaard gaat met meer rust, resultaat en eenvoud, vind ik dat op dit moment helemaal prima.

Maar wat heeft jouw website nu van jou nodig, als jij daar in 2023 regelmatig nieuwe klanten uit wilt krijgen? Ik neem je mee in drie belangrijke dingen.

 

Tip 1: jouw website heeft aandacht nodig, maar niet de hele week door

In de vensterbank van mijn keuken staat een mooie, kleurrijke orchidee. Ik heb ‘m al 2,5 jaar en hij is al een paar keer uitgebloeid en dan na een tijdje ook weer opgebloeid. Voor mij is deze orchidee de ideale bloem, want hij doet het het beste als ie één keer per week water krijgt. Aangezien ik andere planten en bloemen nog wel eens te veel of te weinig water geef, passen mijn orchidee en ik perfect bij elkaar.

Je website kun je mooi vergelijken met deze orchidee. Ja, hij heeft net als elke vorm van marketing die je in kunt zetten om aan nieuwe klanten te komen aandacht van jou nodig. Google vindt het fijn als jouw website in beweging is: dat is voor Google een signaal dat jij je website actueel houdt. En actuele websites komen en blijven gemakkelijker hoog in Google dan websites waarop weken- of maandenlang niets gebeurt.

Maar dit betekent niet dat jij elke dag aan je website hoeft te werken. Een klantentrekkende website is niet zo intensief in het onderhoud als een klantentrekkend social mediakanaal. Als jij af en toe wat kleine veranderingen aanbrengt in de websitepagina’s die je hebt, ben je al heel goed bezig.

En als er aan jouw websitepagina’s niet zo veel te wijzigen valt, omdat ze al goed zijn zoals ze zijn, dan is het echt een aanrader om blogs te schrijven voor je website. Liefst één keer per week of per twee weken, maar als je dit één keer per maand doet is het ook al goed. Zo houd je je website levendig op een manier waar Google blij van wordt én die waardevol is voor je websitebezoekers.

 

Tip 2: jouw website heeft het nodig dat jij specifiek bent

Er zijn twee momenten waarop iemand die jouw hulp nodig heeft heel gemakkelijk klant bij jou wordt: als iemand heel erg aanhaakt op jou als persoon en jouw energie of als iemand heel specifiek ziet dat jij hem of haar kunt helpen.

Dat eerste gaat soms heel snel (iemand kan gelijk al op jouw website voelen: ‘jij bent dé persoon die mij kan helpen’), maar meestal gaat er wat meer tijd overheen. Jouw mogelijke klant schrijft zich bijvoorbeeld na het eerste bezoek aan je website in voor jouw e-maillijst, leest een tijd jouw mailtjes, krijgt steeds meer een klik met jou en vertrouwen in jou, krijgt misschien de kans om jou eens live te spreken of een online workshop van jou bij te wonen, en zoekt dan na een tijdje contact met jou of koopt dan rechtstreeks je aanbod. Jij als ondernemer hebt geduld nodig om dit allemaal te laten ontstaan.

Nu weet ik dat veel ondernemers niet van die geduldige types zijn. Als dat ook voor jou geldt, dan wil ik je meegeven om heel goed op dat tweede te focussen: op je website zo specifiek mogelijk laten zien voor wie jij er bent.

Ja, ik hoor sommigen al denken: ‘als ik dat heel specifiek maak, dan sluit ik ook mensen uit’. En ja, als jij specifieker schrijft op je website, dan spreek je waarschijnlijk een kleinere groep mensen aan. Maar bij die kleinere groep mensen laat je wel vele malen gemakkelijker het ‘jij bent er speciaal voor mij, bij jou moet ik zijn’-gevoel ontstaan. En als mensen dat gevoel hebben, durven ze vele malen sneller door te pakken en jouw aanbod te kopen of contact met je op te nemen. ‘Kies en ze kiezen jou’, zoals de titel luidt van een boek dat ik eens kocht.

Dit is overigens iets waar ik zelf op dit moment ook mee bezig ben: nog specifieker maken wie ik kan helpen en daar ook nog specifieker over communiceren. Dus als je hierin zoekende bent, reken er dan op dat ik hier nog meer blogs over ga schrijven om mijn eigen ervaringen en de inzichten en tips die daaruit voortkomen met je te delen.

 

Tip 3: jouw website heeft het van jou nodig dat jij leergierig bent

Denker of doener? Hoe zou jij jezelf omschrijven? Ik kreeg afgelopen week een paar mailtjes van ondernemers die mij vertelden dat ze wel stappen aan het zetten waren, maar eigenlijk helemaal niet wisten of ze het wel goed of slim aanpakten.

Ik vind het alleen maar mooi als iemand mij zo’n mail stuurt. Het is namelijk een teken dat je bereid bent dingen te doen, ook als je niet zeker weet of je het wel goed doet. En dat is vaak best spannend, maar het is ook goed. Sterker nog: het is vele malen beter dan maar in je hoofd blijven bedenken hoe je dingen nou perfect kunt aanpakken, zonder ooit een stap te zetten. En tegenover elke ‘eigenlijk doe ik maar wat’-ondernemer staan volgens mij minstens drie ‘ik wacht nog even tot ik het perfecte plan heb’-ondernemers.

Vroeger op school leerden we vooral uit boeken, maar als ondernemer leer je het beste in de praktijk. Doe dingen en leer daarvan. Kijk in (bijvoorbeeld) Google Analytics hoeveel mensen elke week je website bezoeken, hoe ze bij je terechtkomen en naar welke pagina’s ze toe gaan. Leer cijfers te interpreteren, ook als je dat stiekem saai vindt. Leer zoekwoordenonderzoek te doen. Blijf pagina’s beter maken om vanuit Google meer nieuwe klanten naar je website toe te krijgen.

Test aan de hand van de acties en de reacties van je websitebezoekers of je teksten aansprekend genoeg zijn. Blijf aan je teksten schaven als ze nog niet het aantal klanten voor je aantrekken dat jij graag wilt. Het is (meestal) geen teken dat mensen je aanbod niet willen, maar een teken dat jij nóg beter mag worden in het communiceren met jouw mogelijke klanten. Blijf geduldig en leergierig, ook als dingen wat langer duren dan jij voor ogen had. Ga met je mogelijke klanten in gesprek om hen en hun behoeftes beter te leren kennen. Leer goede, klantentrekkende teksten te schrijven – en oefen met het schrijven van teksten. Want zo leer en verbeter jij in de praktijk en dat betaalt zich altijd uit.

 

Waar heeft jouw website meer van nodig in 2023? Leuk als je het hieronder met mij wilt delen.