Zeg eens eerlijk: als er in jouw (waarschijnlijk overvolle) mailbox een mail binnenkomt met als onderwerpregel: ‘nieuwsbrief september’, sta jij dan te springen om dat bericht te openen? Waarschijnlijk niet. Je kunt nog zulke goede e-mails versturen, als de onderwerpregel oersaai is, dan opent bijna niemand ze. Daarom ga ik in dit artikel – deel 9 van mijn zomerse blogserie – in op het schrijven van goede onderwerpregels voor je mails.
Nog even over die overvolle mailbox: hoe meer mails de mensen die op jouw e-maillijst staan gedurende de dag of week ontvangen, hoe beter jij je best mag doen op de onderwerpregel van je mails. Krijgen je ontvangers gedurende een hele week maar één mail binnen, dan zijn ze vast automatisch al nieuwsgierig genoeg om jouw mail te openen.
Maar is jouw mail er eentje van veertig op een dag, dan mag je een heel stuk beter je best doen om hun nieuwsgierigheid te wekken – en dus om een pakkende onderwerpregel te schrijven. En ik heb zo’n vermoeden dat de meeste mensen eerder in de buurt van veertig mails per dag dan van eentje per week komen.
Hoe maak je een goede onderwerpregel?
Je weet dat je een goede onderwerpregel hebt geschreven als minstens 30 procent van je abonnees jouw mail opent. Kom je niet boven die 30 procent, dan ligt dat waarschijnlijk niet aan de inhoud van je mail (die hebben veel mensen immers nog helemaal niet gezien), maar aan je onderwerpregel of aan het tijdstip van verzenden.
Een goede onderwerpregel maakt je lezers nieuwsgierig. Hij trekt de aandacht in hun overvolle mailbox. Misschien geeft ie al een voorproefje van de inhoud van je mail. Om die reden is een onderwerpregel als ‘nieuwsbrief september’ niet heel sterk: het zegt niets over de inhoud van je mail, je kunt er hooguit uit opmaken dat het de enige nieuwsbrief is die je in september van de afzender gaat ontvangen.
Benut de kracht van nieuwsgierigheid
De meeste mensen zijn van nature (erg) nieuwsgierig. Het opwekken van nieuwsgierigheid in je onderwerpregel werkt daarom meestal goed. Bijvoorbeeld door de kunst van het weglaten in te zetten.
Een onderwerpregel van een goed geopende mail van mij: ‘Dit heb je echt niet nodig om klanten uit je website te krijgen’. Uit deze onderwerpregel blijkt al waar mijn mail over gaat, maar wat nu precies dat ‘dit’ is, daarvoor zul je toch echt de mail moeten openen én lezen. Een woordje als ‘dit’ werkt dus goed in een onderwerpregel waarin je gebruikmaakt van de kunst van het weglaten.
Geef je lezers iets exclusiefs
Net als op social media kun je met de lezers van je e-mails echt een sterke band opbouwen. Als je dan in een onderwerpregel ook nog laat weten dat je bijzondere dingen met hen deelt, die je niet zomaar overal en met iedereen deelt, zullen ze jouw mails nog sneller willen openen. Denk aan een onderwerpregel als: ‘Dit wil ik als eerste met jou delen’ of ‘Een exclusief kijkje achter de schermen van…’
Wees anders dan anders
Zoals ik hierboven al schreef: mensen krijgen op een dag vaak al een lading e-mails binnen. In negen van de tien gevallen hebben mails van bedrijven en ondernemers onderwerpregels waaraan je al kunt zien dat ze van een bedrijf komen/dat het marketingmails zijn.
Doe in je onderwerpregel eens iets dat helemaal niets met zakelijk zijn en/of met traditionele marketing te maken heeft. Zo verstuurde ik eens een mailserie waarin een mail zat met als onderwerpregel ‘Trein, thee en gouden inzichten’. Oké, die inzichten kunnen nog naar het ondernemerschap verwijzen, maar de onderwerpregel springt er wel uit tussen allerlei andere. Het was ook weer een mail die goed geopend en gelezen werd.
Bied een buitenkans
Organiseer jij net als ik wel eens waardevolle dingen zoals een webinar/masterclass, een challenge of Bootcamp of gewoon een leuke actie? Zorg dan dat je dit goed onder de aandacht brengt bij de abonnees op jouw e-maillijst. Ook in dit geval begint dat al bij een aantrekkelijke onderwerpregel.
Woorden als ‘buitenkans’, ‘alleen vandaag nog’ of ‘ben je hier vanmiddag bij’ trekken dan vaak de aandacht. Het zorgt dat er in het hoofd van jouw lezer een alarmbelletje afgaat: ‘ik moet deze mail snel lezen, want anders mis ik een kans/vis ik achter het net’.
Hoe lang mag een onderwerpegel zijn?
Dé perfecte lengte voor een onderwerpregel bestaat niet. In mijn Outlook-mailbox zie ik bijvoorbeeld meestal maar vier of vijf woorden van een onderwerpregel, in mijn Gmail-inbox acht tot tien. Maar als het je lukt om je onderwerpregel kort en krachtig te houden – en toch aantrekkelijk te maken – dan is dat altijd een goed idee. Lukt dat je niet, zorg dan dat het meest interessante/nieuwsgierig makende stuk van je onderwerpregel aan het begin staat.
Test wat werkt voor jou en jouw lezers
Ik kan je nog veel meer tips geven voor het maken van een goede onderwerpregel, maar in de praktijk is het ook een kwestie van testen. Daag jezelf met elke mail die je stuurt uit om een pakkende/creatieve/opvallende onderwerpregel te maken. Raffel het niet af, maar besteed echt aandacht aan dat ene zinnetje dat een groot deel van het succes van je mail bepaalt.
Houd vervolgens in de gaten welk percentage van je abonnees je mails opent en trek daar je conclusies uit. En let verder ook eens op wanneer jij de mail van een ander wel of niet opent, met name bij personen wiens mails jij de ene keer wel en de andere keer niet leest. Welke onderwerpregels maken dat je hun mails wél open klikt? En wat kun je daaruit leren voor jezelf?
Wil jij klanten krijgen uit je e-mails?
Zorg dan dat je mijn 3-delige online training Krijg klanten uit je e-mails in september niet mist. Ik ga je daarin helpen om op een authentieke manier meer klanten en omzet te krijgen uit jouw e-maillijst. Schrijf je hier in voor Krijg klanten uit je e-mails als je erbij wilt zijn.
Veel mooie tips, Rimke! Leuk om mee te spelen, alhoewel het soms nog best lastig is hoor om een goede titel te vinden. Maar dit blog ga ik bij de hand houden, dank je wel!
Dankjewel voor je leuke reactie Dilo. Met jouw creativiteit komt dat vast wel goed met die onderwerpregels!
Ik vind jouw email titels echt fantastisch, zo orgineel, hoe verzin je het elke keer 🙂 Heel knap!
Dankjewel voor je mooie compliment Karin!