fbpx

Vimeo is net als YouTube een heel handig platform om als ondernemer je video’s online te plaatsen. De reden dat ik hiervoor Vimeo boven YouTube verkies is dat het op dat eerste kanaal veel makkelijker is om video’s af te schermen, bijvoorbeeld met een wachtwoord of door aan te geven dat ze alleen op een specifieke website bekeken mogen worden. In dit artikel vertel ik je hoe Vimeo werkt en waarom ik het gebruik om er mijn lesmateriaal te plaatsen.  

 

Vimeo of YouTube: welk platform kies jij?

Allereerst is het heel belangrijk om te bedenken met welk doel je jouw video’s online wilt zetten. Is dat om er zo veel mogelijk mensen mee te bereiken, dan raad ik je aan om vooral een eigen YouTube-kanaal voor je bedrijf aan te maken. De voordelen van YouTube zijn dan erg groot: het is gratis te gebruiken, YouTube-video’s kun je goed vindbaar maken in Google en bovendien kun je mensen zich laten abonneren op jouw kanaal waardoor ze voortaan al jouw video’s voorbij zien komen.

Wil je als ondernemer juist video’s online zetten als onderdeel van een training of cursus die je geeft? Dan raad ik je aan om voor Vimeo te kiezen. Op dit platform heb je namelijk de mogelijkheid om je video’s af te schermen met een wachtwoord, waardoor je ze alleen voor betalende klanten beschikbaar kunt stellen. Ook kun je vanaf Vimeo je video’s eenvoudig in een online leeromgeving plaatsen.

Verder zien kijkers van je video’s op Vimeo geen advertenties (zoals je die op YouTube wel om de haverklap voorbij ziet komen), waardoor het een veel professioneler en daarmee geschikter platform is om video’s aan te bieden aan betalende klanten. Zelf gebruik ik Vimeo vooral om de opnames van de meetings en webinars die ik met Zoom organiseer achteraf afgeschermd beschikbaar te maken.  

 

Een gratis of een betaald account, wat is de beste keuze?

Als jij Vimeo op hele kleine schaal wilt gebruiken om je video’s te plaatsen heb je voldoende aan een gratis account. Je hebt dan 25 GB ruimte per jaar. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je kiezen uit het Vimeo Pro-account (16 euro per maand), het Business-account (40 euro per maand) of het Premium-account (70 euro per maand).

Zelf upload ik naar schatting zo’n 250 video’s per jaar naar Vimeo en heb ik daarvoor het Pro-abonnement.   Even tussendoor: wil je met Vimeo gaan werken omdat je als coach of therapeut werkt en op deze manier graag je klanten wilt helpen en/of je kennis wilt delen? Vraag dan ook even hier mijn gratis e-book De 5 simpele stappen om als coach of therapeut hoog in Google te komen aan  

 

Hoe werkt Vimeo voor het online plaatsen van video’s?

Na het inloggen op Vimeo – wat kan met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook met je Facebook-account – heb je de mogelijkheid om je video op verschillende manieren online te zetten.  

 

Openbaar toegankelijk

In dit geval zijn je video’s net als op YouTube door iedereen te bekijken. Ze zullen alleen minder goed te vinden zijn via Google, dus als je juist veel mensen wilt bereiken met je video’s is YouTube een betere keuze.  

 

Mensen die het wachtwoord hebben

Zelf vind ik dit bijvoorbeeld handig als ik een challenge organiseer of als ik een online workshop heb gegeven waarbij ik de mogelijkheid wil bieden om die terug te kijken. Je geeft (bijvoorbeeld) per mail het wachtwoord aan de mensen die jij toegang wilt geven tot de video. Je kunt de video gewoon op Vimeo laten staan of ervoor kiezen om de video in je website te embedden zodat hij daar met het juiste wachtwoord te bekijken is.  

 

Mensen met de rechtstreekse link

In dit geval is de video alleen toegankelijk voor mensen die de rechtstreekse link hebben. Van deze optie maak ik altijd gebruik als ik een video in mijn online leeromgeving wil plaatsen. Ik geef dan in Vimeo aan dat de video alleen te bekijken is voor klanten die toegang hebben tot die leeromgeving. Vervolgens krijg ik van Vimeo de link die ik in mijn leeromgeving kan plakken om de video daar toegankelijk te maken.  

 

Overige opties

Andere mogelijkheden die Vimeo biedt zijn om een video alleen voor jezelf toegankelijk te maken, voor mensen die jij volgt of voor mensen die jij specifiek uitkiest, of om een video te verbergen op Vimeo. Deze opties gebruik ik eigenlijk nooit, maar kunnen in sommige gevallen wellicht handig zijn.  

 

Andere handige mogelijkheden

 

Een eigen thumbnail kiezen

De thumbnail is de afbeelding die te zien is voordat kijkers je video starten. Je kunt hier zelf bijvoorbeeld een beeld kiezen dat nieuwsgierig maakt om de hele video te bekijken.  

 

Wel of geen reacties

Je kunt zelf instellen of kijkers wel of niet kunnen reageren op je video’s. Je hebt hierbij de keuze uit drie opties: niemand kan reageren, iedereen kan reageren of alleen de mensen die jij volgt kunnen reageren. Ik kies meestal voor niemand, omdat ik anders weer een extra plek erbij heb om reacties te checken en te beantwoorden. Ik gebruik Vimeo voor mijn trainingen en daarbinnen hebben deelnemers altijd de kans om mij vragen te stellen in de bij de training horende Facebookgroep en online leeromgeving. Ook nog reacties kunnen geven in Vimeo is dan een beetje veel.  

 

Video’s wel of niet laten downloaden vanuit Vimeo

Video’s laten downloaden kan in sommige gevallen handig zijn. Ik laat het meestal aangevinkt staan omdat een deel van mijn klanten in het buitenland woont en het internet daar niet altijd even goed is. Als video’s te downloaden zijn kunnen zij ze makkelijker bekijken. Kijk vooral wat voor jou goed werkt: wel of niet video’s downloadbaar maken. https://vimeo.com/456123363  

 

Hoe download je jouw eigen video’s van Vimeo?

Zelf heb je natuurlijk alle rechten over je video’s die je op Vimeo plaatst, en dus ook de mogelijkheid om ze te downloaden naar je eigen computer of laptop. Daarvoor maak je gebruik van de grijze knop Download rechtsonder in je beeldscherm. Je kunt vervolgens kiezen of je de video in SD (lage resolutie, neemt minder ruimte op je computer in) of in HD (hogere resolutie, neemt meer ruimte op je computer in) wilt downloaden. Anderen dan jijzelf hebben deze download-optie alleen maar als ze daarvoor over de juiste door jou toegekende rechten beschikken.  

Wil je met Vimeo gaan werken omdat je als coach of therapeut werkt en op deze manier graag je klanten wilt helpen en/of je kennis wilt delen? Vraag dan ook even hier mijn gratis e-book De 5 simpele stappen om als coach of therapeut hoog in Google te komen aan Zijn er nog andere dingen die jij graag wilt weten over het gebruik van Vimeo? Laat het mij even weten in een reactie op dit artikel.            

 

Doe je mee aan de gratis masterclass De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website?

Ontdek in deze online training welke simpele stappen jij als coach of therapeut mag zetten als jij graag meer nieuwe klanten wilt die jou uit zichzelf weten te vinden in Google. Zodat jij regelmatig nieuwe klanten krijgt zonder dat je voortdurend zelf naar hen op zoek hoeft. Meld je hier gratis aan voor de masterclass De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website.