Vimeo is net als YouTube een heel handig platform om als ondernemer je video’s online te plaatsen. De reden dat ik hiervoor Vimeo boven YouTube verkies is dat het op dat eerste kanaal veel makkelijker is om video’s af te schermen, bijvoorbeeld met een wachtwoord of door aan te geven dat ze alleen op een specifieke website bekeken mogen worden. In dit artikel vertel ik je hoe Vimeo werkt en waarom ik het gebruik om er mijn lesmateriaal te plaatsen.
Vimeo of YouTube: welk platform kies jij?
Allereerst is het heel belangrijk om te bedenken met welk doel je jouw video’s online wilt zetten. Is dat om er zo veel mogelijk mensen mee te bereiken, dan raad ik je aan om vooral een eigen YouTube-kanaal voor je bedrijf aan te maken. De voordelen van YouTube zijn dan erg groot: het is gratis te gebruiken, YouTube-video’s kun je goed vindbaar maken in Google en bovendien kun je mensen zich laten abonneren op jouw kanaal waardoor ze voortaan al jouw video’s voorbij zien komen.
Wil je als ondernemer juist video’s online zetten als onderdeel van een training of cursus die je geeft? Dan raad ik je aan om voor Vimeo te kiezen. Op dit platform heb je namelijk de mogelijkheid om je video’s af te schermen met een wachtwoord, waardoor je ze alleen voor betalende klanten beschikbaar kunt stellen. Ook kun je vanaf Vimeo je video’s eenvoudig in een online leeromgeving plaatsen.
Verder zien kijkers van je video’s op Vimeo geen advertenties (zoals je die op YouTube wel om de haverklap voorbij ziet komen), waardoor het een veel professioneler en daarmee geschikter platform is om video’s aan te bieden aan betalende klanten. Zelf gebruik ik Vimeo vooral om de opnames van de meetings en webinars die ik met Zoom organiseer achteraf afgeschermd beschikbaar te maken.
Een gratis of een betaald account, wat is de beste keuze?
Als jij Vimeo op hele kleine schaal wilt gebruiken om je video’s te plaatsen heb je voldoende aan een gratis account. Je hebt dan 25 GB ruimte per jaar. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je kiezen uit het Vimeo Pro-account (16 euro per maand), het Business-account (40 euro per maand) of het Premium-account (70 euro per maand).
Zelf upload ik naar schatting zo’n 250 video’s per jaar naar Vimeo en heb ik daarvoor het Pro-abonnement. Even tussendoor: wil je met Vimeo gaan werken omdat je als coach of therapeut werkt en op deze manier graag je klanten wilt helpen en/of je kennis wilt delen? Vraag dan ook even hier mijn gratis e-book De 5 simpele stappen om als coach of therapeut hoog in Google te komen aan.
Hoe werkt Vimeo voor het online plaatsen van video’s?
Na het inloggen op Vimeo – wat kan met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook met je Facebook-account – heb je de mogelijkheid om je video op verschillende manieren online te zetten.
Openbaar toegankelijk
In dit geval zijn je video’s net als op YouTube door iedereen te bekijken. Ze zullen alleen minder goed te vinden zijn via Google, dus als je juist veel mensen wilt bereiken met je video’s is YouTube een betere keuze.
Mensen die het wachtwoord hebben
Zelf vind ik dit bijvoorbeeld handig als ik een challenge organiseer of als ik een online workshop heb gegeven waarbij ik de mogelijkheid wil bieden om die terug te kijken. Je geeft (bijvoorbeeld) per mail het wachtwoord aan de mensen die jij toegang wilt geven tot de video. Je kunt de video gewoon op Vimeo laten staan of ervoor kiezen om de video in je website te embedden zodat hij daar met het juiste wachtwoord te bekijken is.
Mensen met de rechtstreekse link
In dit geval is de video alleen toegankelijk voor mensen die de rechtstreekse link hebben. Van deze optie maak ik altijd gebruik als ik een video in mijn online leeromgeving wil plaatsen. Ik geef dan in Vimeo aan dat de video alleen te bekijken is voor klanten die toegang hebben tot die leeromgeving. Vervolgens krijg ik van Vimeo de link die ik in mijn leeromgeving kan plakken om de video daar toegankelijk te maken.
Overige opties
Andere mogelijkheden die Vimeo biedt zijn om een video alleen voor jezelf toegankelijk te maken, voor mensen die jij volgt of voor mensen die jij specifiek uitkiest, of om een video te verbergen op Vimeo. Deze opties gebruik ik eigenlijk nooit, maar kunnen in sommige gevallen wellicht handig zijn.
Andere handige mogelijkheden
Een eigen thumbnail kiezen
De thumbnail is de afbeelding die te zien is voordat kijkers je video starten. Je kunt hier zelf bijvoorbeeld een beeld kiezen dat nieuwsgierig maakt om de hele video te bekijken.
Wel of geen reacties
Je kunt zelf instellen of kijkers wel of niet kunnen reageren op je video’s. Je hebt hierbij de keuze uit drie opties: niemand kan reageren, iedereen kan reageren of alleen de mensen die jij volgt kunnen reageren. Ik kies meestal voor niemand, omdat ik anders weer een extra plek erbij heb om reacties te checken en te beantwoorden. Ik gebruik Vimeo voor mijn trainingen en daarbinnen hebben deelnemers altijd de kans om mij vragen te stellen in de bij de training horende Facebookgroep en online leeromgeving. Ook nog reacties kunnen geven in Vimeo is dan een beetje veel.
Video’s wel of niet laten downloaden vanuit Vimeo
Video’s laten downloaden kan in sommige gevallen handig zijn. Ik laat het meestal aangevinkt staan omdat een deel van mijn klanten in het buitenland woont en het internet daar niet altijd even goed is. Als video’s te downloaden zijn kunnen zij ze makkelijker bekijken. Kijk vooral wat voor jou goed werkt: wel of niet video’s downloadbaar maken. https://vimeo.com/456123363
Hoe download je jouw eigen video’s van Vimeo?
Zelf heb je natuurlijk alle rechten over je video’s die je op Vimeo plaatst, en dus ook de mogelijkheid om ze te downloaden naar je eigen computer of laptop. Daarvoor maak je gebruik van de grijze knop Download rechtsonder in je beeldscherm. Je kunt vervolgens kiezen of je de video in SD (lage resolutie, neemt minder ruimte op je computer in) of in HD (hogere resolutie, neemt meer ruimte op je computer in) wilt downloaden. Anderen dan jijzelf hebben deze download-optie alleen maar als ze daarvoor over de juiste door jou toegekende rechten beschikken.
Wil je met Vimeo gaan werken omdat je als coach of therapeut werkt en op deze manier graag je klanten wilt helpen en/of je kennis wilt delen? Vraag dan ook even hier mijn gratis e-book De 5 simpele stappen om als coach of therapeut hoog in Google te komen aan. Zijn er nog andere dingen die jij graag wilt weten over het gebruik van Vimeo? Laat het mij even weten in een reactie op dit artikel.
Doe je mee aan de gratis masterclass De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website?
Ontdek in deze online training welke simpele stappen jij als coach of therapeut mag zetten als jij graag meer nieuwe klanten wilt die jou uit zichzelf weten te vinden in Google. Zodat jij regelmatig nieuwe klanten krijgt zonder dat je voortdurend zelf naar hen op zoek hoeft. Meld je hier gratis aan voor de masterclass De 5 simpele stappen van een klantentrekkende website.
Hallo,
Eindelijk antwoord op de vragen die ik had. Bedankt daarvoor. Ik wil ook lesmateriaal (video’s) online zetten. Omdat ik maximale afscherming wil, ga ik dus mijn video’s op Vimeo zetten, niet downloadbaar, alleen te bekijken door betalende klanten via links in mijn afgeschermde lesomgeving.
Heb ik je goed begrepen dat dit de veiligste manier is om mijn met bloed, zweet en tranen ontwikkelde videolessen (taallessen) veilig online te zetten zonder dat ze downloadbaar zijn of door niet betalende kijkers te zien zijn?
Ik vind het namelijk best eng om die stap te nemen, maar dit lijkt toch redelijk safe. Behalve als een docent op een school zou betalen en de lessen vervolgens op een smartboard zou vertonen.
Zou ik dat laatste ook kunnen voorkomen? Wat denkt u?
Hallo Julie, sorry voor mijn wat verlate reactie. Ja, dat is de meest veilige manier om je lessen online te zetten. Ik doe het zelf ook op deze manier omdat het veruit de beste is. Als mensen echt kwaad willen kunnen ze altijd iets verzinnen, maar ik zou er niet te veel van uitgaan dat dat gebeurt en erop vertrouwen dat je het op deze manier goed doet. Hartelijke groet, Rimke
Dank je wel, Rimke.
Ik heb toch nog een vraag hierover. Mijn dochter is proefklant en zij kan dus bij mijn video op Vimeo op afgeschermde pagina met link. Ik heb de video’s nu ook geembed op de pagina, knop op unlisted. Nu blijkt dat ze de video gewoon kan kopieren met de rechter muisknop en op haar eigen pc downloaden. Of dit zonder embedden ook kan weet ik niet. Mijn vraag is dus : Kan een klant ook met de instellingen zoals die boven beschreven zijn, dus unlisted met link de video toch kopieren en op zijn pc plaatsen en heeft embedden nog invloed op dit alles. Is dat beter of slechter.
Hoi Rimke, fijne info! Ik ben een papieren boek met ademoefeningen aan het maken en wil ongeveer 10 video’s online zetten voor de lezers van het boek. Vimeo lijkt me een goed platform daarvoor. Ik denk in eerste instantie aan links doorgeven via de mail, alleen vind ik 10 links dan wel veel. Kun je ook 1 wachtwoord koppelen aan een heel kanaal? En heb jij andere ervaringen rondom een boek in combinatie met Vimeo?
Dank je wel alvast!
Groet, Mariëlle
Hoi Mariëlle, sorry voor mijn late reactie. Wat je ook zou kunnen doen is alle video’s vanuit Vimeo bij elkaar zetten op 1 pagina op je website en ze dan allemaal hetzelfde wachtwoord geven. Dan hoef je maar één link door te sturen en één wachtwoord. Ik heb verder geen ervaring met een boek in combinatie met Vimeo, ik gebruik het zelf vooral voor het lesmateriaal dat bij mijn online trainingen hoort.
Groeten, Rimke
Precies de informatie die ik zocht. Hartelijk dank! Is het handig ook mp3’s op vimeo te zetten?
Mijn aanbod wordt een combinatie van video’s en geluidsbestanden.
Hallo Diny, ben je bekend met Soundcloud? Dat is erg geschikt om mp3’s te plaatsen, openbaar of afgeschermd. Vimeo is daar niet heel handig voor.
Hartelijke groet, Rimke
Wat als cursisten het wachtwoord met derden kunnen delen? Dan is video toch vrijwel openbaar?
Ja, dat klopt. Dat is altijd een kwestie van wel of niet erop vertrouwen dat je cursisten daar zorgvuldig mee omgaan.
Beste Rimke,
Hartelijk dank voor jou informatie. Kan je alle functies gratis gebruiken? als je niet meer dan 25 GB gebruikt.
Beste Nathalie, graag gedaan. Volgens mij wel.
Hoe zorg ik ervoor dat een video die ik van Vimeo embed in mijn online academy niet de optie heeft te sharen en op Vimeo te bekijken? Ik heb bij ‘specific domains’ de url van mij academy ingegeven. Maar de video heeft daar alsnog die 2 bovengenoemde opties. Heb je advies?
Volgens mij is het zo dat die opties inderdaad wel zichtbaar zijn, maar dat de video’s dan alsnog niet te bekijken zijn voor mensen die geen toegang hebben tot jouw academy. Ze krijgen de video dan wel te zien, maar kunnen ‘m niet aanklikken en bekijken. Tenminste, dat is tot hoe ver mijn kennis op dit gebied gaat.
Dag, ik zou graag willen weten hoe ik de vervolg video’s uitzet. Als mijn video bekeken is, dat het zwart is ipv andere video’s van mij zien die ze kunnen kijken?
Hoe doe ik dat?
Dag Linda, daar kan ik je helaas niet bij helpen wellicht zou je het bij Vimeo zelf kunnen vragen.
Dag Linda, daar kan ik je helaas niet bij helpen wellicht zou je het bij Vimeo zelf kunnen vragen.
Hoi, bedankt voor je info! Ik ben zelf op zoek naar een manier waarbij ik instructiefilmpjes verkoop die een aantal maanden na aankoop zichtbaar blijven. Welk kanaal kan ik daarvoor gebruiken?
Graag gedaan! Je kunt de filmpjes bijvoorbeeld op een websitepagina zetten met dan een wachtwoord op de pagina.
Wanneer gebruik je de link en wanneer de embedded code? Bv als ik het filmpje op mijn website wil plaatsen.
Op je website gebruik je de link. De embedded code is soms van toepassing op een afgeschermde plek zoals een online leeromgeving.
Hi, bedankt voor deze informatie! Weet jij ook of je connecties waarmee je een afgeschermde video deelt een max aantal keer kunt laten bekijken? Bedankt!
Hoi Sanne, die functie heb ik zelf nog nooit nodig gehad, dus dat durf ik je niet te zeggen.
Beste Rimke, dank je voor je duidelijke info. Kan het kloppen dat een gratis account niet meer bestaat? Ik zie die 25Gb staan voor 6 euro pm… ik heb die optie gekozen, maar ik zie (naar aanleiding van jou info) niet waar ik het naar 0 euro kan brengen. Misschien omdat die optie dus niet meer bestaat? Weet jij dat?
Hartelijke dank!
Beste Frauke, dat weet ik helaas niet, maar het zou best kunnen dat die optie inmiddels niet meer bestaat. Hartelijke groet, Rimke
Hoi Rimke,
Vraag: wij hebben een online leeromgeving met video’s die draaien vanuit Vimeo. Er is een lid die vanuit Indonesie de video’s niet kan bekijken. Ze heeft al van alles geprobeerd (firewall uit, incognito venster etc.). Heb jij nog tips voor haar zodat ze de video’s toch kan bekijken?
Groet,
Elsemiek
Hoi Elsemiek,
Als zij al van alles geprobeerd heeft, dan heb ik niet een gouden tip waarmee het alsnog lukt. Kan het zijn dat de overheid in Indonesië misschien maar beperkte of geen toegang tot Vimeo heeft ingesteld? Ik ben daar verder helemaal niet in thuis, maar lees af en toe iets over bepaalde sites die in bepaalde landen niet toegankelijk zijn. Groeten, Rimke
Hoi Rimke,
Ik begrijp dat jij Vimeo ook gebruik voor online cursussen.
Het is de bedoeling dat er 3 abonnementen komen.
In elk abonnement krijgen ze toegang tot meer video’s op vimeo.
Hoe kun je dit inrichten in Vimeo?
Want je moet er ook rekening mee houden dat mensen hun abonnement opzeggen en dan geen toegang meer hebben tot de video’s op Vimeo.
Heb je tips?
Hoi Lonneke, dat klopt, alleen upload ik mijn video’s vanaf Vimeo naar een leeromgeving waar mijn klanten eigen inloggegevens hebben. Ik geef ze dus geen toegang tot de video’s op Vimeo zelf. Het enige dat ik dan kan bedenken is dat je elke maand de wachtwoorden van de video’s verandert, maar dat is wel een beetje omslachtig.
Beste Rimke,
Weet jij waarom mijn ‘publieke’ video niet zichtbaar is als ik niet ben ingelogd?
Beste Katja, nee, dat weet ik helaas niet.
Hi Rimke, leuke website, die erg handig is.
Voor een patiëntenorganisatie plaatsen we o.a. webinars van gastsprekers online op onze website. De link naar de website sturen we ook mee in een blog. Maar soms zitten er fouten in de settings, en zijn de video’s niet zichtbaar.
Nu heb ik het van iemand overgenomen, en kom niet uit de privacy settings, nu ik nieuwe video’s naar de website wil overzetten.
We hebben Vimeo omdat we de content van de sprekers willen beveiligen.
Als je het openbaar zet, kunnen derden dan de link downloaden of bewerken? Want eigenlijk willen we onze informatie met zoveel mogelijk patiënten delen.
Of is het handiger om het in embed link naar website en domain website te gebruiken?
Alvast dank voor je advies!
Hallo Chritine, dankjewel voor je compliment. Volgens mij is het inderdaad handiger om met de embed link te werken. En als je het openbaar zet, kunnen mensen volgens mij de link wel downloaden, maar niet zelf bewerken. Ik ben niet helemaal in alle details van Vimeo thuis, vooral in de grote lijnen, maar volgens mij is dat hoe het het beste werkt. Hartelijke groet, Rimke
Hoi Rimke,
Bedankt voor je instructies. Hier kan ik wat mee voor mijn online training. Alleen wil ik graag nog weten wanneer je ‘choose license’ van nut is en of Vimeo bestanden meteen converteert? Of heb je hier een ander blog over?
Hoi Esther,
Wat dat converteren betreft: volgens mij wel. Het antwoord op je andere vraag weet ik helaas niet, ik heb vooral de ‘basiskennis’ van Vimeo.
Hoi, Ik heb nog even een vraagje.
Ik heb mijn video’s unlisted op Vimeo geplaatst met links op mijn cursuspagina.
Is het mogelijk om ze nog extra te beschermen met een wachtwoord, dus is die combinatie mogelijk van link (unlisted) en ook nog een wachtwoord?
Alvast bedankt.
Hoi Julie, volgens mij is het het een of het ander. Wel kun je als het goed is op de cursuspagina zelf een wachtwoord zetten. Heb je die pagina op je website staan?
Hoi Rimke, kun je in vimeo ook hoofdstukken maken? Zoals dat tegenwoordig ook kan op youtube?
Hoi Sietske, die mogelijkheid ben ik in Vimeo nog niet tegengekomen. Ik heb er ook niet actief naar gezocht, maar volgens mij kan dat (nog) niet.
Beste Rimke,
Mijn video’s staan nu unlisted op Vimeo. Alleen cursisten krijgen de link. Ik zie echter wel de share knop bij de video. Kunnen ze mijn video nu echt sharen? Wie weet dit?
Dank je wel, Rimke.
Ik heb toch nog een vraag hierover. Mijn dochter is proefklant en zij kan dus bij mijn video op Vimeo op afgeschermde pagina met link. Ik heb de video’s nu ook geembed op de pagina, knop op unlisted. Nu blijkt dat ze de video gewoon kan kopieren met de rechter muisknop en op haar eigen pc downloaden. Of dit zonder embedden ook kan weet ik niet. Mijn vraag is dus : Kan een klant ook met de instellingen zoals die boven beschreven zijn, dus unlisted met link de video toch kopieren en op zijn pc plaatsen en heeft embedden nog invloed op dit alles. Is dat beter of slechter.
Hallo Julie, een wat late reactie omdat ik vakantie had. Ik ben niet tot in alle details thuis in Vimeo, dus ik kan je hier geen goed antwoord op geven. Misschien ben je intussen ook al zelf verder gekomen.
Beset Rimke, ik start pas met Vimeo. Bij het invullen van de instellingen komt er bij Creative Commons een balkje met keuze mogelijkheden, maar ik wil geen creative commons license aan mijn video koppelen. Kan ik dat deel gewoon overslaan om mijn volledige rechten te behouden?
Beste Manu, het is al even geleden dat ik een account bij Vimeo heb aangemaakt, maar ik kan me niet herinneren dat het verplicht was om voor Creative Commons te kiezen. Dus volgens mij kun je het gewoon overslaan. Succes!