Verkopen. Jezelf verkopen. Verkooppraatjes houden. Verkooptrucjes op mogelijke klanten loslaten. Wat hebben veel zelfstandig ondernemers daar een hartgrondige hekel aan. En dat snap ik. Daarom deel ik in dit artikel 5 tips met je om op een niet-verkoperige manier meer verkopen/klanten te krijgen uit je website.

 

Verkooptip 1: verkoop het bezoek aan jouw website

Als je graag meer klanten uit je website wilt krijgen, mogen er natuurlijk meer mogelijke klanten op jouw website op bezoek komen. De snelste weg om dat voor elkaar te krijgen is jouw website beter vindbaar maken in Google. Dan kunnen immers steeds meer mogelijke klanten jou uit zichzelf vinden, in Google, ook zonder dat jij daar constant actief aan moet werken.

Om meer mogelijke klanten op je website op bezoek te krijgen mag jij zoektermen in jouw website verwerken: woorden en zinnetjes die mensen in Google intypen als ze op zoek gaan naar jou. Verwerk die zoektermen in je ‘vaste’ pagina’s zoals je homepage en aanbodpagina(‘s), maar bijvoorbeeld ook in blogs die je voor je website schrijft.

Als je dit goed doet, gaan mogelijke klanten jou steeds vaker en steeds gemakkelijker vinden in Google en dus op bezoek komen op je website. Dat bespaart jou veel tijd, want als er meer mensen uit zichzelf naar jou toe komen, hoef jij er minder (of helemaal niet) op uit om jezelf bekend te maken bij mogelijke nieuwe klanten. Je hoeft dan geen (of minder) tijd meer te steken in bijvoorbeeld posten op social media, netwerken of andere dingen die je kunt doen om actief aan je bekendheid te werken.

 

Verkooptip 2: verkoop een langer verblijf op je website

Niet iedereen die op je website op bezoek komt blijft daar ook even lang hangen. Sommige mensen brengen vele minuten op je website door, anderen zijn binnen no time weer vertrokken. Dat laatste gebeurt vaak als het voor jouw bezoekers niet goed duidelijk is of ze op jouw website wel op de juiste plek zijn, of jij wel iemand bent die hen kan helpen.

Je mag ervan uitgaan dat vrijwel iedereen die echte interesse heeft in jouw aanbod op zijn minst je homepage bezoekt. Zorg dat die homepage je bezoekers actief uitnodigt om langer op je website te blijven. Je doet dat bijvoorbeeld door direct bovenaan je homepage goed duidelijk te maken voor wie jouw website en dus ook jouw aanbod er is. Wie kun je helpen en waarmee?

Zie je homepage verder maar als de woonkamer van je huis. Waar je vanuit de woonkamer vaak naar verschillende andere plekken in jouw huis kunt gaan (bij mij naar de keuken, naar de tuin, naar boven en naar de hal richting de voordeur), zo mag dat op jouw homepage ook zo zijn. Laat zien naar welke andere pagina’s op je website jouw bezoekers zoal kunnen gaan en nodig hen daar actief toe uit.

 

Verkooptip 3: verkoop jezelf zonder te verkopen

O jee, jezelf verkopen: dat voelt voor veel zelfstandig ondernemers op zijn minst een beetje ongemakkelijk. Moet je dan jezelf op de borst gaan kloppen? Moet je dan een video op je website plaatsen? Moet je dan laten zien hoeveel ervaring je wel of niet al hebt met dat wat je doet?

Dat kan allemaal, en tegelijk hoeft het allemaal niet. Het allerbelangrijkste is dat bezoekers van jouw website een goede indruk kunnen krijgen van wie jij bent als persoon. Dat ze een klik met je kunnen maken en vervolgens voor jou kunnen kiezen. En daarvoor is het dan weer belangrijk dat jij op je website lekker jezelf bent. Zeker als klanten ook daadwerkelijk naar jou toe komen of als je close met ze gaat samenwerken, want dan zou het raar zijn als jij ‘in het echt’ heel anders bent dan op je website.

Een paar tips: schrijf zoals je praat. Vertel waarom jij binnen je bedrijf doet wat je doet. Plaats een leuke foto van jezelf op je website. Laat zien waar je voor staat. Vertel over die ene hobby die je hebt (ik word inmiddels echt wekelijks aangesproken over mijn legpuzzelhobby). Doe wat past bij jou.

 

Verkooptip 4: verkoop het met jou in contact willen blijven

In een ideale wereld wordt iedereen die op jouw website jouw aanbod bekijkt ook direct klant bij je. In de realistische wereld hebben mensen die dat aanbod voor het eerst bekijken vaak wat tijd nodig voordat ze daar ja tegen zeggen. Hoe zonde is het dan als jij in de tussentijd alweer van hun netvlies verdwijnt?

Het is slim om naast betaald aanbod ook op zijn minst één vorm van gratis aanbod op je website te hebben, dat websitebezoekers bij jou kunnen aanvragen in ruil voor contactgegevens (bijvoorbeeld een e-mailadres). Denk bijvoorbeeld aan een e-book, een handige checklist, een videotraining, of nog iets anders.

Door dit gratis op je website aan te bieden kun je contact blijven onderhouden met de websitebezoekers die jouw gratis aanbod aanvragen. Houd er daarbij rekening mee dat je ook iets dat gratis is actief mag verkopen. Mensen zijn immers zuinig op hun contactgegevens en bovendien is er tegenwoordig gratis aanbod in overvloed. Laat op je website goed zien waarom je bezoekers juist jouw gratis aanbod echt graag moeten willen.

 

Verkooptip 5: verkoop je aanbod door het onweerstaanbaar te maken

En dan natuurlijk het belangrijkste dat je goed mag verkopen op je website: je betaalde aanbod. Ik zeg altijd dat jouw aanbodpagina een gesprek met jouw mogelijke klanten mag zijn zonder dat jullie letterlijk tegenover elkaar zitten. Het is de kunst om de bezoekers van je aanbodpagina het gevoel te geven dat jij in hun hoofd kunt kijken, dat jij precies weet wat zij willen of nodig hebben, en waarom.

Hoe je jouw aanbodpagina onweerstaanbaar maakt? Bijvoorbeeld door heel specifiek het verlangen van jouw mogelijke klanten te benoemen, door te laten zien wat er voor hen mogelijk is als ze jouw aanbod kopen, door te laten zien wie er eerder al blij waren met jouw aanbod, door redenen om jouw aanbod niet te kopen weg te nemen bij je mogelijke klanten, enzovoort.

Ja, dat is best veel. Het is dan ook niet voor niets dat ik met de deelnemers aan mijn training Continu klanten uit je website zo veel aandacht besteed aan de 7 ingrediënten van een onweerstaanbare aanbodpagina. Maar als je wel eens een taart gebakken hebt, dan weet je: als alle ingrediënten er in de juiste verhouding in zitten, dan tover jij een heerlijke taart tevoorschijn. En als alle belangrijke ingrediënten in de juiste verhouding in je aanbodpagina zitten, dan tover jij een aanbodpagina tevoorschijn die uit zichzelf werkt voor jou. Eentje die je regelmatig nieuwe klanten oplevert – waardoor de tijd die je hiervoor neemt zich dubbel en dwars terugbetaalt. Gun het jezelf om die tijd erin te steken.

 

Hoe kijk jij aan tegen (jezelf) verkopen?

Leuk als je er hieronder iets over wilt delen.