fbpx

Bijna elke ondernemer die ik spreek zou graag meer uren in een dag willen hebben. Er is elke dag zoveel dat leuk, interessant of nodig lijkt dat je al snel uren tekortkomt. In dit blog laat ik je zien hoe je jouw tijd die je in je website stopt het slimst besteedt, afhankelijk van hoeveel tijd je beschikbaar hebt.

 

Situatie 1: je hebt helemaal geen tijd om aan je website te besteden

Als dit het geval is omdat je op structurele basis al meer dan genoeg klanten hebt en alles in je bedrijf precies zo loopt als jij wilt, maak je hier dan vooral geen zorgen over. Als je al één of meer andere vormen van marketing hebt die voor jou goed werken om nieuwe klanten aan te trekken, is dat geweldig. Steek vooral geen tijd in dingen die eigenlijk niet echt nodig zijn om de doelen die jij voor ogen hebt te bereiken.

Als je wel graag meer klanten uit je website wilt krijgen, maar tijdelijk geen tijd hebt voor je website, hoeft dit ook geen probleem te zijn. Als je al een goede basis hebt staan, kan je website gerust een tijdje voor zichzelf blijven werken. Bijvoorbeeld als jij in de zomer meer tijd buiten wilt doorbrengen en/of op vakantie gaat. Ja, het is heel goed om je website levendig te houden, Google houdt daarvan, maar er is echt geen man overboord als je twee tot vier weken niet aan werken aan je website toekomt.

Wil je wel graag meer klanten uit je website, maar gebeurt dat nu nog niet én heb je geen tijd om aan je website te werken? Dan wil ik je graag iets belangrijks meegeven: als ondernemer heb je in de basis twee bronnen tot je beschikking om je bedrijf te laten groeien, tijd en geld. Als je voelt dat jij ergens de tijd niet voor hebt, is het verleidelijk om geld te investeren in het uitbesteden van het werk.

Dat kan een hele slimme keuze zijn, maar ik spreek té vaak ondernemers die het trekken van meer klanten naar hun website uitbesteden aan een duur (SEO-)bureau dat daar honderden euro’s per maand voor vraagt, terwijl jij er niet of nauwelijks resultaat van ziet. Het gaat me echt aan het hart elke keer als ik zo’n verhaal hoor.

Dus als je dit werk wilt uitbesteden, doe dan goed je onderzoek naar met wie je in zee gaat. Mijn ervaring is dat je als zelfstandig ondernemer meestal beter af bent met het inschakelen van de hulp van een andere zelfstandig ondernemer dan met het inschakelen van een groter bureau. Dit is overigens niet bedoeld als aanbod, want ik heb zelf geen aanbod waarbij ik je dit uit handen kan nemen.

Heb je én geen geld om het krijgen van meer klanten op je website uit te besteden én ook geen tijd, maar ook nog niet het aantal klanten dat je wilt? Dan is het tijd om je prioriteiten nog eens goed tegen het licht te houden. Als jij graag meer mensen wilt helpen met je mooie aanbod, zul je daar in elk geval één van de twee bronnen (tijd of geld) in moeten steken – of anders je doel moeten opgeven. Een andere optie is er niet.

 

Situatie 2: je hebt per maand een paar uurtjes om aan je website te besteden

De twee slimste dingen die je voor je website kunt doen zijn: zorgen dat meer mogelijke klanten ‘m gaan vinden in Google én zorgen dat een groter percentage van je websitebezoekers klant wordt. Dat zijn dan ook precies de twee dingen waar ik mijn focus aan zou geven als ik een paar uurtjes per maand tijd had om met mijn website bezig te zijn. Waarbij ik, afhankelijk van of het om een webshop of om een website van een dienstverlener of coach gaat, zou bepalen hoe ik mijn tijd tussen die twee verdeel.

Als je een webshopeigenaar bent met een paar uurtjes tijd per maand voor je website, zou ik zo veel mogelijk tijd steken in het zo goed mogelijk vindbaar maken van elk van je afzonderlijke aanbodpagina’s. Dit omdat de kans dat een bezoeker van een aanbodpagina in een webshop direct iets koopt, bij het eerste bezoek en zonder eerst contact met jou te zoeken, significant groter is dan op een andersoortige website.

Elke extra bezoeker die jou in Google weet te vinden kan in principe direct een nieuwe klant worden. Waarbij mijn eigen ervaring is dat ongeveer 3 tot 4 procent van je bezoekers ook echt direct een aankoop doet. Honderd extra bezoekers per maand betekenen dus al gauw drie tot vier extra klanten per maand. Over de levendigheid van je website, die Google zo belangrijk vindt, hoef je je met een webshop meestal niet zo’n zorgen te maken: je website blijft altijd wel in beweging doordat je nieuwe producten toevoegt, bestaande productpagina’s aanpast of oude producten uit je webshop verwijdert.

Ben je een coach of dienstverlener (of een andere niet-webshopondernemer) met een website die in de basis al staat, dan zal je aanbod in de meeste gevallen niet zo vaak veranderen. In dat geval zou ik de paar uurtjes per maand die je in je website kunt stoppen vooral besteden aan het schrijven van minimaal één blog dat de potentie heeft om goed gevonden te worden in Google.

Je besteedt die tijd dan dus aan het uitzoeken van een onderwerp waar jouw mogelijke klanten (veel) op googelen en het vervolgens schrijven van een waardevol blog daarover, inclusief een call to action aan het einde. Oftewel: een uitnodiging om na het lezen van je blog een vervolgstap te zetten, zoals contact met jou opnemen, je betaalde aanbod bekijken of inschrijven voor je e-maillijst.

Als je nog wat tijd overhoudt, kun je die besteden aan het nog verder verbeteren van je aanbodpagina(‘s). Streef er ook in jouw geval naar dat minimaal 3 procent van de mensen die naar je aanbod kijkt ofwel direct klant wordt, ofwel contact met je opneemt. Als je dat percentage nu nog niet haalt, is er nog werk aan de winkel.

 

Situatie 3: je hebt elke week een paar uurtjes om aan je website te besteden

In dit geval zou ik sowieso meer doen van dat wat ik bij situatie 2 al aanraadde. Dus als webshopeigenaar nog meer tijd stoppen in het maken en optimaliseren van je aanbodpagina’s. Waarbij je echt tot op detailniveau gaat kijken hoe je goede zoekwoorden kunt gebruiken om via Google zo veel mogelijk klanten op je website te krijgen.

Als je het leuk vindt om te schrijven, kun je in dit geval ook minimaal één keer per maand een blog voor je webshop schrijven, om zo nog meer mogelijke klanten te bereiken door middel van zoekwoorden die minder goed bij je aanbodpagina’s passen. Wat ik zeker óók zou doen als je elke week een paar uurtjes tijd hebt voor je website, is e-mailadressen uit je webshop verzamelen en actief aan e-mailmarketing doen. Ik weet van mijn eigen klanten met een webshop dat ze daar veel extra bestellingen door krijgen.

Ben je dienstverlener of coach (of heb je nog een ander soort bedrijf), dan zou ik die paar uurtjes per week zeker gebruiken om eens per week of per twee weken een blog te schrijven en om consistent aan e-mailmarketing te doen – en dus ook e-mailadressen uit je website te verzamelen door daar een online cadeautje aan te bieden.

Er is zo’n grote wereld van verschil tussen af en toe eens een e-mail naar de mensen op je lijst sturen als jij tijd of inspiratie hebt of hoognodig je aanbod weer eens moet verkopen, óf elke week of twee weken heel consistent iets van waarde delen met de mensen die op je e-maillijst staan. Het eerste leidt vaak tot desinteresse of uitschrijvingen bij je ontvangers, en tot frustratie bij jou. Het tweede leidt tot veel meer klanten uit je website dan wanneer je het alleen van hun eerste bezoek aan jouw website had moeten hebben.

Gebruik je tijd in dit geval dus vooral voor bloggen (om meer mogelijke klanten op je website te krijgen) en e-mailmarketing (om een connectie te maken met iedereen die zich vanaf jouw website inschrijft voor je e-maillijst en hen alsnog enthousiast te maken om je aanbod te kopen). Met af en toe als jij voelt dat het nodig is wat extra tijd en liefde voor de ‘vaste’ pagina’s op je website: je homepage, Over mij-pagina of aanbodpagina(‘s) weer eens met een frisse blik bekijken en updaten waar jij het nodig vindt.

 

Situatie 4: je hebt elke week veel tijd voor je website

Ha, ik weet niet voor hoeveel van mijn bloglezers deze situatie van toepassing is, maar je weet het nooit. In dit geval zou ik je aanraden om sowieso alles te doen dat ik bij situatie 3 noemde – en verder te kijken wat het beste bij jou past.

Je kunt bijvoorbeeld van je website een echt online magazine maken waar je elke week (misschien wel meerdere keren) blogt. Dat is iets waar je je heel erg mee kunt onderscheiden in deze tijd waarin iedereen aan online marketing doet, en waarmee je heel veel extra bezoekers op je website kunt krijgen.

Je kunt ook overwegen om je extra tijd te stoppen in dingen die in het begin best veel tijd vragen, maar daarna uit zichzelf (steeds beter) voor je gaan werken. Misschien lijkt het je bijvoorbeeld wel wat om door middel van affiliate marketing een extra inkomstenstroom uit je website te krijgen. Dan kun je daar je focus op leggen in alle tijd die je aan je website kunt en wilt besteden.

Ook kun je jouw extra tijd stoppen in het nog slimmer aanpakken van je e-mailmarketing. Denk aan het inrichten van e-mailfunnels waarin je jouw aanbod op de automatische piloot kunt verkopen, het maken van meer dan één online cadeautje als instappunt voor je e-maillijst, het meer dan één keer per week sturen van waardevolle mails naar de mensen op jouw e-maillijst, enzovoort.

Mocht je deze keuze maken, dan mag je dat wat mij betreft gerust ‘all-in’ gaan op je website noemen. Het kan dan bijna niet anders dan dat je website als een tierelier voor je gaat werken – en dat je met een gerust hart alle andere vormen van marketing die er zijn los kunt laten (tenzij je daar ook blij van wordt). Gun jezelf de vrijheid om daarin de keuzes te maken die passen bij jou.

 

Welke situatie past bij jou?

Ik ben benieuwd welke situatie voor jou van toepassing is. Leuk als je het hieronder even laat weten.