“Jouw websitebezoeker vindt pop-ups lang niet zo irritant als jij ze vindt.” Deze zin las ik afgelopen weekend ergens en hij intrigeerde me. Want het is waar: ik vind het eigenlijk bloedirritant om pop-ups op mijn website te hebben en om die reden gebruik ik ze dus niet. Maar wat nu als het bij je websitebezoekers wel meevalt met die irritatie? En hoe kun je pop-ups op een bij jou passende manier inzetten? Daar ga ik in dit artikel op in.
Pop-ups op je website: veel zelfstandig ondernemers hebben er een haat-liefdeverhouding mee. Want hoe irritant ze soms ook lijken, ze hebben zich ook ruimschoots bewezen als krachtige hulpmiddelen om de betrokkenheid van je websitebezoekers te vergroten en conversies te stimuleren. Wat maakt pop-ups eigenlijk zo effectief?
Pop-ups als aandachttrekkers
Hoe krijg je in deze overvolle online wereld de aandacht van je websitebezoekers? Hoe zorg je dat ze je website niet alleen maar bezoeken, maar er ook daadwerkelijk een actie ondernemen? Dit zijn vragen waar de pop-up slim op inspeelt.
Doordat hij direct in het gezichtsveld van je websitebezoekers verschijnt, kunnen zij niet om je pop-up heen – en dus ook niet om de tekst en/of het beeld dat erop te zien is. Je kunt daarbij zelf instellen of je pop-up direct al verschijnt zodra iemand je website bezoekt, of pas na bijvoorbeeld 30 seconden of juist als iemand van plan is je website te verlaten. Hierdoor is de kans groot dat bezoekers serieus iets doen met je pop-up.
Een goede pop-up heeft een duidelijke en aantrekkelijke call to action. Zo kan hij je websitebezoekers bijvoorbeeld aanmoedigen om je gratis e-book te downloaden of om te profiteren van een (tijdelijke) korting of actie.
Ook kunnen pop-ups hun voordeel doen met het principe van FOMO: fear of missing out. Dit geldt vooral als je een tijdelijke aanbieding of actie op je website hebt of als je bijvoorbeeld binnenkort iets organiseert.
De pop-up kan bij je websitebezoeker dan een gevoel van urgentie en nieuwsgierigheid creëren en daarmee uitstelgedrag voorkomen. Als iets waardevol is voor je websitebezoekers, dan willen ze de kans om daar gebruik van te maken of om erbij te zijn immers niet missen. Met pop-ups kun je dus zorgen dat bezoekers sneller actie ondernemen en dat de conversie uit je website omhoog gaat.
Hoe pas je pop-ups toe op je website?
Voordat je zomaar een willekeurige pop-up op je website plaatst, is het goed om helder te hebben wat voor jou als ondernemer je belangrijkste doelen zijn. Stel dat je bijvoorbeeld een webshop met laagdrempelig geprijsde producten hebt: dan kan het slim zijn om een pop-up te gebruiken waarin je een korting op je eerste bestelling aanbiedt, om zo meer nieuwe klanten te krijgen.
Ben je een coach of een dienstverlenende ondernemer? Dan is de stap om direct vanuit een pop-up iets te kopen waarschijnlijk te groot. In dat geval is het slimmer om een pop-up te maken waarin je bijvoorbeeld je e-book onder de aandacht brengt, zodat je nieuwe inschrijvingen op je e-maillijst verzamelt. Ik heb eerder ook wel eens met succes pop-ups gebruikt om aanmeldingen te krijgen voor een challenge (oftewel: een gratis online training) die ik organiseerde.
De timing van je pop-up
Een van de grootste irritaties als het om pop-ups gaat is denk ik wel de beeldvullende pop-up. Je gaat naar een website toe omdat je daar graag een blog of iets anders wilt lezen, maar voordat je kunt beginnen is er al een pop-up te zien die het hele beeld in beslag neemt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zelf klik dan gauw weer weg van de betreffende website.
Kortom: de timing van je pop-up is minstens zo belangrijk als de inhoud ervan. Het kiezen van het juiste moment kan het verschil maken tussen een succesvolle conversie en een geïrriteerd afhakende bezoeker.
Eén van de meest doeltreffende toepassingen van timing in pop-ups is de zogenaamde exit-intent pop-up. Een ingewikkelde term die staat voor pop-ups die actief worden wanneer een gebruiker de intentie vertoont om je website te verlaten, meestal door de cursor naar de bovenkant van het scherm te verplaatsen.
Laat je op dit moment een pop-up zien, dan kun je een laatste poging doen om de aandacht van je websitebezoeker te trekken. Misschien kun je ‘m alsnog verleiden om iets gratis bij je aan te vragen of een andere actie te ondernemen voordat hij verdwenen is.
Je kunt ook instellen dat een pop-up pas na een specifiek aantal seconden in beeld verschijnt. Hierbij is het belangrijk dat je een balans vindt tussen vroeg genoeg om de interesse vast te houden en niet te vroeg omdat dit irritatie zou kunnen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld 15 tot 30 seconden aanhouden als moment om de pop-up te laten verschijnen. De meeste van je websitebezoekers hebben dan voldoende tijd om al iets van je pagina te bekijken voordat ze de pop-up zien.
Een moment dat door veel zelfstandig ondernemers niet benut wordt, maar dat wel goed kan werken, is direct nadat iemand een belangrijke actie op je website heeft afgerond. Bijvoorbeeld vlak na het doen van een aankoop, om aanvullende producten die bij die aankoop passen onder de aandacht te brengen. Dit is bijvoorbeeld interessant als je een webshop hebt en het vergroot de kans dat een klant meerdere aankopen tegelijk doet op je website. Als je jouw klant dan ook nog een leuke aanbieding doet als hij iets extra’s koopt, geef je hem ook nog een heel goed gevoel.
Pas op voor overload
Als pop-ups goed voor je werken, kan het verleidelijk zijn om ze op meerdere momenten weer te geven. Maar te veel pop-ups kunnen overweldigend zijn en zelfs irritatie veroorzaken. Om je bezoekers een fijne gebruikerservaring te bezorgen is het belangrijk dat je pop-ups met mate inzet. Gebruik ze alleen als ze echt van toegevoegde waarde zijn op specifieke momenten in de ‘klantreis’ van jouw websitebezoeker.
Een goede pop-up ontwerpen: houd het eenvoudig en duidelijk
Het is goed om het ontwerp van je pop-up niet te druk of overweldigend te maken. Eenvoudig en duidelijk is vele malen beter. Zorg dat je een gemakkelijk leesbaar lettertype gebruikt om te zorgen dat de tekst goed te lezen is, ook op kleinere schermen zoals die van een mobiele telefoon.
Het is een aanrader om kleuren te gebruiken die in contrast staan met de rest van je website. Zo springt je pop-up er meer uit. Zorg er wel voor dat de kleuren die je gebruikt passen bij jouw bedrijf en bij de totale uitstraling van je website.
De eerder al genoemde call to action mag vooral opvallend en (zoals de naam al zegt) actiegericht zijn. Geef ‘m de vorm van een knop waar je websitebezoekers op kunnen klikken en houd de tekst kort en duidelijk. Laat je bezoeker weten wat er gebeurt zodra hij op de knop klikt.
Zorg dat je in de tekst van je pop-up goed duidelijk maakt wat het je websitebezoekers oplevert als ze op de knop klikken. What’s in it for them? Mensen zullen immers alleen op je knop klikken als ze zien dat dit hen iets oplevert dat voor hen waardevol of aantrekkelijk is.
Wil je een foto of ander beeld op je pop-up gebruiken? Zorg er dan voor dat het subtiel en niet storend is. Beeld kan helpen om je pop-up extra aantrekkelijk te maken of om nog beter de aandacht te trekken.
Check zelf bij het live zetten van je pop-up even of hij er ook goed uitziet op een mobiele telefoon. Komt alle tekst goed in beeld? Is de eventuele afbeelding goed te zien? Vult de pop-up niet zo’n groot deel van het scherm dat het irritant is?
Zorg ook dat je jouw websitebezoekers altijd de kans geeft om de pop-up gemakkelijk weg te klikken of te minimaliseren als ze geen interesse hebben. Dat voorkomt dat ze zich aan je pop-up gaan irriteren.
Durf te experimenteren
Kortom: het gebruiken van pop-ups op je website biedt je vele mogelijkheden. Het inzetten ervan is vooral ook een kwestie van uitproberen en testen wat voor jou en voor je websitebezoekers het beste werkt. Zorg dat je – als je pop-ups op je website gaat inzetten – helder hebt wat je graag wilt dat het je gaat opleveren, en maak dat meetbaar.
Stel dat je een pop-up bijvoorbeeld inzet om je e-book onder de aandacht te brengen, welk percentage van je bezoekers wil je dan dat je e-book gaat aanvragen? Als je dit in een percentage giet, kun je meten hoe effectief je pop-up voor je werkt en daar waar nodig verbeteringen aanbrengen in je pop-up voor een hoger rendement.
Ik wens je veel plezier en succes met het experimenteren met pop-ups op je website. En heb je er al succes mee? Leuk als je het dan hieronder even deelt om anderen te inspireren.