Slimme ondernemers bouwen vanuit hun website een e-maillijst op die hen de kans geeft om in contact te blijven met hun websitebezoekers. Als jij dat ook doet of wilt gaan doen, dan hoor je misschien ook het begrip optin – of opt-in – wel eens voorbijkomen. Wat is dat precies en wat moet je weten over de optin?

 

Een optin, ook wel geschreven als opt-in, is een marketingterm die verwijst naar het proces waarbij een bezoeker van je website zich vrijwillig aanmeldt voor jouw e-maillijst of nieuwsbrief (of hoe je het maar noemen wilt). De optin speelt daarmee een belangrijke rol in het opbouwen van een e-maillijst vanuit je website, wat jou weer de kans geeft om in contact te blijven met je websitebezoekers die niet al direct klaar zijn om jouw mooie aanbod te kopen, maar in de toekomst wellicht wel klant bij jou willen worden.

 

Hoe gaat dat precies in zijn werk met optins?

Een opt-in proces kan er op verschillende manieren uitzien, maar meestal begint het ermee dat jij een formulier op je website(pagina) plaatst. Dat formulier kun je vaak het beste maken in de e-mailmarketingsoftware die jij gebruikt, dus bijvoorbeeld in Laposta, Mailchimp, ActiveCampaign, Mailblue of Autorespond (met die laatste werk ik zelf om mijn e-mails te versturen).

Vervolgens kan jouw websitebezoeker dit formulier invullen om de daadwerkelijke opt-in te doen. Op het formulier vraag jij over het algemeen om de naam en het e-mailadres van degene die zich inschrijft. In ruil daarvoor kun je de ander bijvoorbeeld een cadeautje geven, zoals een e-book, een handige checklist, een kortingscode, een waardevolle videotraining of iets anders dat voor de ander van waarde is.

 

De voordelen van een optin-proces

Als je op je website met één of meer optins werkt, dan maak je het jezelf gemakkelijk om een e-maillijst uit je website op te bouwen. Grote kans dat de mensen die zich inschrijven interesse hebben in jouw aanbod en dus een mogelijke klant voor jou zijn.

Als je met optins werkt, creëer je op deze manier extra kansen om klanten uit je website te krijgen. De druk dat iemand meteen bij het eerste bezoek aan je website klant moet worden of op zijn minst contact met je op moet nemen – wat heel veel websitebezoekers simpelweg niet doen – valt daarmee weg. Doordat je dankzij de optin langer met de ander in contact kunt blijven, kun je ook op een later moment je aanbod alsnog onder de aandacht brengen en daardoor een hoger percentage klanten uit je website krijgen.

Ook kun je via je e-mails natuurlijk veel waardevolle informatie delen met je lezers, zoals tips, inspiratie, aanbiedingen en acties, informatie over iets dat je organiseert, enzovoort.

Aandachtspuntje: ga zorgvuldig om met de privacy van de mensen die hun e-mailadres aan jou geven (en benoem dit eventueel ook bij de opt-in). Ook moet er altijd een zogenaamde opt-out mogelijkheid (oftewel: een uitschrijfmogelijkheid) zijn voor mensen die zich weer willen afmelden van je e-maillijst.

 

Slimme tips rond optins

 

Tip 1: houd het eenvoudig

Het is belangrijk dat je jouw optin-formulier zo eenvoudig en duidelijk mogelijk maakt. Elk stukje extra informatie waar je op jouw formulier naar vraagt kan voor de ander een drempel zijn om het formulier in te vullen en dus de optin te doen. Vraag dus alleen om de informatie die je écht nodig hebt. In mijn geval is dat meestal alleen de voornaam en het e-mailadres van de ander, en soms de achternaam. Eventueel kun je aan je optin-formulier ook nog velden toevoegen die de ander niet verplicht hoeft in te vullen, zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel informatie hij of zij met je wil delen.

Houd bij het maken van je optin-formulier ook rekening met de Europese privacywetgeving. Als je extra informatie van de ander vraagt, moet je een goede reden kunnen geven over waarvoor je die informatie nodig hebt. Je mag sinds de Europese privacywetgeving is ingegaan geen informatie meer van mensen vragen waarvoor je geen gegronde reden hebt.

 

Tip 2: maak het aantrekkelijk

Wil je dat zo veel mogelijk bezoekers aan je website een optin doen, dan is het belangrijk dat je hen als het ware ‘verleidt’. Dat doe je het beste door het hierboven al genoemde cadeautje aan te bieden en daarbij echt iets weg te geven dat superwaardevol is voor de klanten die jij wilt helpen. Wat kun jij creëren dat heel nauw aansluit bij de behoeftes en verlangens die zij hebben?

Ter inspiratie: ik geef op mijn website bijvoorbeeld een e-book weg over hoe je als coach of therapeut hoog in Google komt. Voor ondernemers die in deze specifieke doelgroep vallen is dat heel waardevol. En ook mijn spiekbriefje voor het plaatsen van zoekwoorden op je website is erg populair, omdat het naadloos aansluit bij iets dat mijn klanten vaak lastig vinden. Zo’n overzichtje in een compact spiekbriefje vinden ze dan superhandig. Wat kun jij gratis weggeven, als je je écht goed inleeft in jouw mogelijke klanten?

 

Tip 3: maak je optin onderdeel van je hele marketingstrategie

Een optin op je website bied je aan omdat je graag meer mensen wilt helpen met jouw mooie aanbod, toch? Zorg er daarom voor dat je ook een goede strategie hebt voor hoe je met de mensen die een opt-in doen een verdere band wilt opbouwen. Hoe vaak ga je hen mailen? Welke waarde ga je met hen delen in je mails? Hoe ga je mensen weer naar je website krijgen? Waar wil je hen voor uitnodigen? Hoe ga je ervoor zorgen dat jouw aanbod (opnieuw) onder hun aandacht komt? Zorg dat je dit soort dingen helder hebt zodat je marketing niet (te veel) houtje-touwtje is.

 

Tip 4: houd het relevant

Het is belangrijk om de optin en ook het contact dat je daarna met je inschrijvers hebt relevant te houden. Afhankelijk van met hoeveel verschillende dingen jij jouw klanten kunt helpen, is het wellicht een aanrader om met verschillende maillijsten te werken. Zo kun je de mensen die een optin doen alleen informatie en inspiratie sturen die voor hen relevant en waardevol is. In vrijwel alle e-mailmarketingsoftware heb je de mogelijkheid om met verschillende e-maillijsten voor verschillende (doel)groepen te werken.

 

Tip 5: test of je optin nóg beter kan

Als een optin eenmaal op je website staat en dus (als het goed is) voor je werkt, is het slim om alert te blijven op kansen om nog meer uit je optin te halen. Dit doe je door te testen met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld aan je inschrijfformulier of aan de tekst boven of onder je formulier. Of door bijvoorbeeld eens een nieuw cadeautje voor je websitebezoekers te maken, om uit te vinden of ze dat nog waardevoller vinden en zich daarvoor dus nog sneller inschrijven. Als je op deze manier blijft spelen en testen met je optin, is de kans groot dat je ‘m zo effectief mogelijk benut.

 

Tot slot: hoe zit het met single en dubbel optin?

Als je een opt-in formulier voor op je website maakt, dan heb je de keuze om single of dubbel opt-in aan te bieden. Bij een single opt-in staat iemand gelijk na het invullen van zijn of haar naam en e-mailadres op jouw e-maillijst en ontvangt hij of zij ook direct het eventuele cadeautje. Bij een dubbele of double opt-in moet iemand eerst zijn of haar aanmelding bevestigen via een bevestigingslink die je per mail ontvangt. Dit om te voorkomen dat iemand anders jouw e-mailadres mogelijk misbruikt om je in te schrijven voor dingen waar jij niet op zit te wachten.

Voor jou als ondernemer is het nadeel van het kiezen voor dubbele opt-in dat het voor je websitebezoeker een extra drempel is om de inschrijving te doen. In de tweede stap van je opt-in-proces kunnen zomaar tientallen procenten van de mensen die zich eigenlijk wilden inschrijven ‘verloren gaan’, simpelweg omdat het een extra stap is die ze moeten ondernemen. Dit geldt zeker als ze de opt-in vanaf hun telefoon doen en daar niet gemakkelijk direct bij hun e-mail inbox kunnen komen.