Een podcast kun je het beste vergelijken met een radioshow. Het is een audio-opname die je online kunt luisteren via kanalen als Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. In een podcast wordt in gesproken vorm informatie, inspiratie of entertainment gedeeld.
Om de betekenis van het woord podcast te begrijpen is het slim om het woord even in twee stukjes te hakken: pod en cast. Het stukje pod in het woord verwijst naar de iPod, terwijl cast de kortere versie is van het woord broadcast (Engels voor uitzenden). In 2004 dook het woord podcasten voor het eerst op in de media.
Onder ondernemers wordt het steeds populairder om te beginnen met podcasten. Zelf ben ik er in het voorjaar van 2019 ook mee gestart. Podcasten is een mooi alternatief voor bloggen (zeker als je niet zo van schrijven houdt) en voor het maken van video’s (zeker als jij niet zo nodig met je hoofd voor een camera hoeft). Overigens combineer ik het lekker met bloggen, omdat ik dat ook erg leuk vind om te doen.
Waarom een podcast starten?
Podcasten is een leuke en lekker laagdrempelige manier om je kennis of inspiratie met anderen te delen. Bovendien is het beluisteren van podcasts gratis, wat de drempel ook voor je luisteraars laag maakt. Een podcast starten geeft je een goede kans om meer naamsbekendheid op te bouwen, ook bij mensen die jou via je social mediakanalen en je website bijvoorbeeld niet hadden weten te vinden.
Als ondernemer is je eigen podcast starten ook een mooie manier om je e-maillijst te laten groeien, zeker als je een weggever of online cadeautje maakt dat een perfecte aanvulling is op een aflevering die je maakt. Grote kans dat je luisteraars jouw cadeautje dan willen hebben en dus hun e-mailadres aan jou geven, zodat jij hen vervolgens kunt mailen.
Ook geeft podcasten je de mogelijkheid om meer klanten te krijgen. Zelf krijg ik steeds vaker mailtjes van mensen die graag met mij willen werken en mij gevonden hebben via mijn Ik help jou online Podcast.
Je eigen podcast maken
Om te gaan podcasten heb je niet veel nodig. Je kunt er speciale apparatuur voor aanschaffen zoals een microfoon, maar ook met de dictafoon van je telefoon kun je al een prima podcast met goed geluid opnemen.
Een podcastaflevering bestaat over het algemeen uit een intromuziekje, een intro, de podcast zelf en een outro. Om alles vloeiend in elkaar over te laten lopen zul je jouw podcast moeten editen, oftewel de verschillende stukjes aan elkaar moeten knopen. Een goed en veelgebruikt programma om je podcast te editen is Audacity.
Als je eerste podcast af is, kun je deze het beste eerst op Soundcloud plaatsen. Van daaruit zorg je er dan voor dat je podcast ook in bijvoorbeeld Spotify en Apple Podcasts beschikbaar komt. Doordat iPhones standaard de paarse Apple Podcasts app (voorheen iTunes) op hun telefoon hebben, kun je – als je podcast eenmaal in Apple Podcasts staat – eenvoudig een groter publiek bereiken. Als luisteraars eenmaal een abonnement op je podcast hebben genomen, krijgen ze via hun telefoon telkens een berichtje zodra jij een nieuwe aflevering publiceert. Luisteraars met een Android-telefoon bereik je bijvoorbeeld via de apps van Spotify en Google Podcasts. Bij mij lukte het overigens niet om de podcast vanuit Soundcloud in Apple Podcasts te krijgen, vandaar dat ik dit gedaan heb via Anchor.fm.
Zelf heb ik sinds april 2019 mijn Ik help jou online Podcast. Nieuwe afleveringen opnemen doe ik heel simpel, gewoon met de Dictafoon-functie op mijn telefoon. Het geluidsfragment mail ik vervolgens naar mezelf, om het daarna nog om te zetten van het m4a-bestandstype naar het wav-bestandstype. Dat doe ik met Convertio. Daarna stuur ik de nieuwe aflevering naar mijn virtual assistant die ermee aan de slag gaat in Audacity. Daar zorgt zij dat de intro, de podcast zelf en de outro vloeiend in elkaar overlopen. Vervolgens plaatsen we de podcast op SoundCloud en op Anchor.fm.
Mijn beste tips als je wilt gaan podcasten
Hieronder deel ik mijn beste podcast tips met je:
Misschien wel de allerbeste tip: begin gewoon. Toen ik wilde beginnen met podcasten dacht ik in eerste instantie dat ik van alles uit moest zoeken. Maar dat bleek helemaal niet nodig. Gewoon de dictafoon aanzetten en je verhaal doen, dat was alles. En ja, de eerste paar keer was het heel gek om tegen je telefoon te praten en te bedenken dat anderen dat later zouden beluisteren, maar dat went vanzelf.
Tip 2: neem een goede podcast intro op: in je intro vertel je waar je podcast over gaat en wat je ermee wilt bereiken voor je luisteraar. Zoals ik in mijn Ik help jou online Podcast graag wil laten zien dat hoe dichter je als ondernemer bij jezelf blijft in alles wat je aan online marketing doet, hoe makkelijker het is om meer klanten te krijgen.
Tip 3: maak een aantrekkelijke outro: in je outro geef je jouw luisteraar nog een zogenaamde call to action mee. Welke actie verwacht je van hem/haar na het luisteren? Vind je het bijvoorbeeld leuk om reacties te krijgen via social media? Nodig je luisteraars daar dan toe uit? Wil je graag meer reviews in Apple Podcasts? Vraag daar dan om. Geef je een cadeautje weg dat hoort bij je podcastaflevering? Noem dat dan (nog eens) in je outro.