Wat is een podcast?

Een podcast kun je het beste vergelijken met een radioshow. Het is een audio-opname die online te beluisteren is via kanalen als Soundcloud, Spotify en iTunes. In een podcast wordt in gesproken vorm informatie, inspiratie of entertainment gedeeld.

Onder ondernemers wordt het steeds populairder om te gaan podcasten. Podcasten is een mooi alternatief voor bloggen (zeker als je niet zo van schrijven houdt) en voor het maken van video’s (zeker als jij niet zo nodig met je hoofd voor een camera hoeft). Podcasten is bovendien een goede manier om meer naamsbekendheid op te bouwen en eventueel ook om je e-maillijst te laten groeien en meer klanten te krijgen.

Om te gaan podcasten heb je niet veel nodig. Je kunt er speciale apparatuur voor aanschaffen zoals een microfoon, maar ook met de dictafoon van je telefoon kun je al een prima podcast met goed geluid opnemen.

Een podcastaflevering bestaat over het algemeen uit een intromuziekje, een intro, de podcast zelf en een outro. Om alles vloeiend in elkaar over te laten lopen zul je jouw podcast moeten editen, oftewel de verschillende stukjes aan elkaar moeten knopen. Een goed en veelgebruikt programma om je podcast te editen is Audacity.

Als je eerste podcast af is, kun je deze het beste eerst op Soundcloud plaatsen. Van daaruit zorg je er dan voor dat je podcast ook op iTunes beschikbaar komt. Doordat iPhones standaard de iTunes app op hun telefoon hebben, kun je – als je podcast eenmaal in iTunes staat – eenvoudig een groter publiek bereiken. Als luisteraars eenmaal een abonnement op je podcast hebben genomen, krijgen ze via hun telefoon telkens een berichtje zodra jij een nieuwe aflevering publiceert.

Podcasten bestaat nog niet zo lang. In 2004 dook het woord – dat een samentrekking is van iPod en broadcast (Engels voor uitzenden) voor het eerst op in de media.

 

Hoe maak je zelf een podcast?

Zelf heb ik sinds april 2019 mijn Ik help jou online Podcast. De afleveringen neem ik heel simpel op, gewoon met de Dictafoon-functie op mijn telefoon. Het geluidsfragment mail ik vervolgens naar mezelf, om het daarna nog om te zetten van het m4a-bestandstype naar het wav-bestandstype. Daarna stuur ik de podcast naar mijn virtual assistant die ermee aan de slag gaat in Audacity. Daar zorgt zij dat de intro, de podcast zelf en de outro vloeiend in elkaar overlopen.

Vervolgens plaatsen we de podcast op SoundCloud en op Anchor.fm. Vanuit Anchor.fm komt hij ook beschikbaar in de verschillende podcast apps.

 

Podcast tips

Hieronder deel ik mijn beste podcast tips met je:

  • Misschien wel de allerbeste tip: begin gewoon. Toen ik wilde beginnen met podcasten dacht ik in eerste instantie dat ik van alles uit moest zoeken. Maar dat bleek helemaal niet nodig. Gewoon de dictafoon aanzetten en je verhaal doen, dat was alles. En ja, de eerste paar keer was het heel gek om tegen je telefoon te praten en te bedenken dat anderen dat later zouden beluisteren, maar dat went vanzelf.
  • Neem een goede podcast intro op: in je intro vertel je waar je podcast over gaat en wat je ermee wilt bereiken voor je luisteraar. Zoals ik in mijn Ik help jou online Podcast graag wil laten zien dat hoe dichter je als ondernemer bij jezelf blijft in alles wat je aan online marketing doet, hoe makkelijker het is om meer klanten te krijgen.
  • Maak een aantrekkelijke podcast outro: in je outro geef je jouw luisteraar nog een zogenaamde call to action mee. Welke actie verwacht je van hem/haar na het luisteren? Vind je het bijvoorbeeld leuk om reacties te krijgen via social media? Nodig je luisteraars daar dan toe uit? Wil je graag meer reviews in iTunes/Apple Podcasts? Vraag daar dan om. Geef je een cadeautje weg dat hoort bij je podcastaflevering. Noem dat dan nog eens in je outro.

 

 

× .