fbpx

‘Welke plug-in gebruik jij voor…?’ Dit is een vraag die ik regelmatig krijg als ik in gesprek ben met klanten en mensen die mij en mijn bedrijf volgen. In dit artikel deel ik vijf plug-ins met je die geïnstalleerd zijn op mijn in WordPress gebouwde website.

 

Allereerst goed om te weten: het is niet handig om te veel plug-ins op je website te installeren. Elke plug-in neemt immers (op zijn minst een beetje) ruimte in op je website – en het hebben van veel plug-ins kan je website om die reden trager maken. Kun je iets dus voor elkaar krijgen zonder een plug-in te installeren, doe dat dan. Maar soms kun je er niet omheen of heeft een plug-in zo veel toegevoegde waarde dat je ‘m toch graag op je website wilt hebben.

 

Plug-in 1: Yoast SEO

Van alle plug-ins op mijn website gebruik ik Yoast SEO het meest actief. Het is een handig hulpmiddel om je websiteteksten en blogs goed vindbaar te maken in Google. Met de nadruk op het woord ‘hulpmiddel’, want als je in Yoast SEO alleen maar groene bolletjes scoort (als je het ook gebruikt, weet je waar ik het over heb), dan wil dat niet zeggen dat je websitepagina of blog automatisch hoog in Google komt.

In de gratis versie van Yoast SEO kun je per pagina of blog aangeven wat het belangrijkste zoekwoord is waar je op gevonden wilt worden in Google. Yoast laat je vervolgens zien of je dat zoekwoord goed benut hebt in je pagina of blog. Ook krijg je andere tips, bijvoorbeeld over het schrijven van een goede metadescriptie, de lengte van je tekst en het gebruik van interne en externe links.

Yoast heeft ook een betaalde versie. Daarin kun je meerdere zoekwoorden invullen om te checken of je pagina of blog goed in elkaar zit. Ik gebruik deze betaalde versie zelf niet, omdat ik ook door zelf naar mijn zoekwoorden te kijken weet of ik ze goed heb ingezet. Dit is immers iets dat ik leer aan de deelnemers aan mijn training Continu klanten uit je website en waar ik zelf dus ook genoeg kennis over in huis heb. Weet jij niet zo goed hoe je nou optimaal gebruikmaakt van zoekwoorden? Dan kan de betaalde versie van Yoast SEO wél een aanrader voor je zijn.

Eerder schreef ik al eens een uitgebreider blog over Yoast SEO, dat kun je hier vinden.

 

Plug-in 2: Smush

Als het om het uploaden van foto’s naar mijn website gaat, ben ik nogal gemakzuchtig. Ik heb een beeldbank vol eigen foto’s die allemaal een behoorlijke bestandsgrootte hebben. Dat is niet zo handig wanneer je ze op je website wilt gebruiken, want ‘zware’ fotobestanden kunnen je website traag maken.

Nu ben ik dus te gemakzuchtig om elke foto eerst zelf te verkleinen voordat ik ‘m upload. Gelukkig hoeft dat ook niet, want de plug-in Smush verkleint de afbeeldingen die je op je website gebruikt automatisch.

 

Plug-in 3: de Broken Link Checker

Hoe langer je je website hebt, hoe meer interne en externe links er waarschijnlijk op staan. En soms gebeurt het dan dat die links veranderen of niet meer bestaan, en dus ook in jouw websitepagina’s en blogs niet meer werken.

De Broken Link Checker is een handige plug-in die dit voor je in de gaten houdt. Heeft iemand naar wie jij op je website linkt een bepaalde link veranderd of offline gehaald? Dan krijg je daar een mailtje over, inclusief vermelding van de pagina op jouw website waar de link staat, zodat je ‘m gemakkelijk kunt weghalen of verwijderen. Hetzelfde geldt als jij op je eigen website interne links weghaalt of verandert.

 

Plug-in 4: Updraft Plus

Net als een aantal andere plug-ins uit dit lijstje is ook deze op mijn website geïnstalleerd door Margriet Ravensbergen van Buro Rader. Dankzij haar leerde ik het belang van het regelmatig maken van back-ups van je website. Want stel dat jij iets aan je website verandert en je hele site daarna plotseling verdwenen is. Dat wil je als ondernemer natuurlijk echt niet.

In mijn geval worden er ook back-ups gemaakt door het bedrijf waar ik mijn webhosting heb, maar het is natuurlijk ook fijn om dit in eigen hand te hebben. De plug-in Updraft Plus zorgt dat er met regelmaat zo’n back-up wordt gemaakt. Gelukkig heb ik er nog nooit gebruik van hoeven maken, maar mocht het nodig zijn, dan is het wel heel fijn dat je je website kunt herstellen naar een punt waarop ie nog wel werkte.

 

Plug-in 5: Antispam Bee

Ik vind het leuk om de mogelijkheid om op mijn blogs te reageren open te hebben staan. Regelmatig krijg ik onder mijn blogs leuke reacties en goede vragen van lezers. Wat ik – net als jij waarschijnlijk – echt niet wil, is dat er allerlei spamreacties onder mijn blogs verschijnen, of dat er aan de achterkant van mijn website een hele rij met spamreacties komt te staan die ik allemaal handmatig moet verwijderen.

Dankzij de plug-in Antispam Bee heb ik gelukkig niet of nauwelijks last van deze spamreacties. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een goede plug-in om spam op je blogs tegen te houden, dan kan ik je Antisapm Bee van harte aanbevelen.

 

Andere plug-ins op mijn website

Zoals ik al schreef probeer ik het aantal plug-ins op mijn website beperkt te houden. Ik heb bijvoorbeeld ook nog een plug-in die hoort bij mijn e-mailmarketingprogramma Autorespond, eentje om websitebezoekers te vertellen dat ik cookies op mijn website gebruik en eentje om een Facebook Pixel op mijn website te kunnen hebben. Plus nog een paar andere, maar zeker niet te veel.

 

Laat even weten: wat is de favoriete plug-in die jij op je website gebruikt?