fbpx

Google houdt van levendige websites. Google houdt ook van websites die echte waarde bieden. En dus houdt Google ook van cornerstone content, oftewel monsterblogs. Wat dit zijn en hoe je ze inzet om jouw potentiële klanten op je website te krijgen, dat leg ik je uit in dit artikel.

 

Veel ondernemers bloggen. En dat is goed voor de vindbaarheid van je website in Google, want het houdt je website levendig. Toch zie ik veel bloggende ondernemers die in Google niet echt de vruchten plukken van al dat schrijfwerk dat ze voor hun website doen.

Dat komt met name doordat het feit dat je blogt nog niet wil zeggen dat je ook een grote stroom bezoekers via Google naar je website gaat trekken. Bij de meeste blogs is het zo dat ze in de eerste dagen nadat ze geschreven zijn best wat bezoekers trekken. Bijvoorbeeld omdat je je net geschreven blog deelt op je Facebookpagina, op Instagram, op LinkedIn, in je nieuwsbrief of andere plekken waar je online actief bent.

Hiermee bereik je lezers die jou al kennen. Die je bijvoorbeeld op social media volgen of ingeschreven staan voor je nieuwsbrief. Maar daarna moet je blog zelf het werk gaan doen. Moet hij ingedeeld worden in de zoekresultaten van Google en vervolgens gevonden worden door jouw potentiële klanten, die je met de inhoud van jouw blog enthousiast maakt om bij jou te kopen of met jou te werken.

En dat goed gevonden worden in Google, dat lukt dus vaak niet. Omdat je bij het schrijven van je blog niet hebt nagedacht over welke zoektermen mensen intypen in Google als ze op zoek zijn naar de informatie die jij in je blogartikel deelt. En dus komt hij op de vierde of de vijfde of een nog lagere pagina in Google terecht. Samen met allemaal blogs die je al eerder geschreven hebt. Onvindbaar voor jouw potentiële klanten.

 

Schrijf slimmer met monsterblogs

Bloggen op bovenstaande manier is niet zo’n slimme besteding van je tijd. Je moet telkens opnieuw werk doen, om daar telkens een paar dagen resultaat van te zien, dat daarna weer verloren gaat. Bij monsterblogs is dat anders.

Monsterblogs zijn ook blogs, maar dan langer en op een vanuit Google-oogpunt goed doordachte manier geschreven. In het Engels heten deze artikelen cornerstone content. Monsterblogs die goed zijn geschreven, gaan gegarandeerd voor een grote stroom extra bezoekers naar je website zorgen. Bovendien is de kans groot dat deze bezoekers ook heel direct in jouw doelgroep vallen en dus interesse hebben in je aanbod.

Er zijn drie eisen waar een goed monsterblog aan voldoet.

 

Het onderwerp van je monsterblog is direct gerelateerd aan je aanbod

Let op: het artikel gaat niet over je aanbod op zich, maar laat wel zien dat jij veel weet van het betreffende onderwerp. Een van mijn monsterblogs gaat bijvoorbeeld over Facebook versus Instagram: wat zijn de overeenkomsten tussen beide netwerken, wat zijn de verschillen, wanneer is het interessant om welk kanaal voor je bedrijf in te zetten, enzovoort.

Mensen die dit monsterblog via Google weten te vinden, zijn geïnteresseerd in Facebook en Instagram. Anders zouden ze niet naar dit artikel doorklikken. Waarschijnlijk zijn ze ook ondernemer en dus bedrijfsmatig met Facebook en Instagram bezig. En dan vallen ze dus in mijn doelgroep, omdat ik ondernemers onder andere help om via Facebook en Instagram meer bekendheid en meer klanten te krijgen.

Kies voor jouw monsterblog ook een onderwerp uit dat direct gerelateerd is aan een aanbod dat jij verkoopt. Zo bereik je met je artikel lezers die ook direct potentiële klanten zijn.

 

Je monsterblog is goed geoptimaliseerd voor Google

Dit wil zeggen dat je voordat je gaat schrijven bewust nadenkt over welke zoektermen er in jouw artikel moeten staan – en dat je hier onderzoek naar doet. Bij een monsterblog verzamel je een lijst met heel veel, allemaal aan elkaar verwante zoektermen. Die verwerk je vervolgens allemaal in je artikel, zodat je op veel verschillende relevante zoektermen gevonden gaat worden met dit artikel.

Doordat een monsterblog langer is dan het gemiddelde blogartikel (zie de volgende alinea), kun je er ook veel verschillende zoektermen in kwijt. Let op: gebruik niet telkens precies dezelfde zoektermen, maar varieer met veel verschillende, wel aan elkaar verwante zoektermen, zodat je artikel prettig leesbaar is. Plaats zoektermen op alle belangrijke plekken in je artikel, zoals in de titel en de tussenkoppen, in de eerste alinea en op linkteksten die je in je artikel opneemt.

 

Je monsterblog is langer dan het gemiddelde blogartikel

Het allerbelangrijkste is dat je monsterblog waardevol is voor jouw lezers, en dus ook voor je potentiële klanten. En waardevol betekent vrijwel automatisch dat het artikel ook langer is dan gemiddeld.

Hoe lang dat dan precies is, dat hangt af van wat er verder al geschreven is over het onderwerp dat jij hebt uitgekozen voor je monsterblog. In mijn vakgebied, de online marketing, is er over vrijwel elk onderwerp al uitgebreid geschreven. Dat betekent ook dat mijn monsterblogs echt lang moeten zijn om waardevoller te zijn dan de andere artikelen die er al online staan. Als ik er eentje schrijf, bevat hij vaak minimaal 4.000 woorden.

Als er over jouw onderwerp minder geschreven is, kan een monsterblog van 1.500 of 2.000 woorden ook prima zijn. Ga je artikel in elk geval nooit kunstmatig langer maken, maar schrijf alleen door zolang je nog waardevolle dingen te delen hebt.

 

Hoe vaak schrijf je een monsterblog?

Het schrijven van een monsterblog is best veel werk. Je doet onderzoek naar een geschikt onderwerp en de juiste zoektermen om in je artikel te verwerken, en vervolgens ga je het artikel schrijven. Maar de moeite die je erin steekt betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug, want een monsterblog trekt vaak veel meer bezoekers naar je website dan 10 of 20 gewone blogs die je schrijft. Bedenk maar eens hoeveel tijd je daarin steekt. Uiteindelijk dus een behoorlijk slimme tijdsinvestering, die monsterblogs.

Toch raad ik je aan om niet elke week en zelfs niet elke maand een monsterblog te schrijven. Probeer hier twee tot vier keer per jaar tijd voor te maken. En weet ook dat een paar monsterblogs op je website vaak al voldoende zijn om een grote stroom bezoekers te krijgen via Google. Na een tijdje heb je alle voor jouw bedrijf belangrijke onderwerpen behandeld en ben je dus klaar met het schrijven van monsterblogs. Dan hoef je alleen nog maar tijd te steken in het af en toe verbeteren van iets kleins in je artikel.

 

Wat leveren monsterblogs op?

Ik schreef het al eerder: in elk geval veel meer bezoekers die jouw website via Google weten te vinden, en dan ook nog echt relevante bezoekers, mensen uit je doelgroep. Zelf heb ik op dit moment twee monsterblogs op mijn website staan, die samen goed zijn voor ongeveer een kwart van het maandelijkse aantal bezoekers aan mijn website.

Verder kun je ook nog slimme dingen met jouw monsterblog doen, waardoor het ook een artikel wordt waarmee je bijvoorbeeld e-mailadressen van potentiële klanten verzamelt. Vervolgens blijf je dan per e-mail met deze websitebezoekers in contact. En natuurlijk kun je binnen jouw artikel ook een link maken naar de pagina waar jouw aanbod staat. Zo maak je van een lezer van jouw monsterblog direct een klant.